Diagnose Jicht2011-11-25T14:29:46+01:00

Laatste update:

Heb ik last van Jicht?

Wanneer je voet extreem gevoelig en pijnlijk is dat je het niet eens kunt aanraken is de kans groot dat je last hebt van jicht. Deze vorm van jicht wordt ook wel ‘’podagra’’ genoemd en is de oude naam van jicht. Normaal gesproken neemt de pijn vanzelf wel weer af en in veel gevallen duurt het ongeveer een week. Echter, wanneer er sprake is van meerdere gewrichten kan de pijn voor een lange tijd blijven aanhouden.

jicht voet

Typische jicht symptomen zijn:

 • Plotseling een pijn aanval vaak in de grote teen
 • Extreme pijn dat erger wordt bij het bewegen
 • Warme opgezwollen rode overgevoelige teen
 • Wanneer je meerdere pijnlijke jicht aanvallen hebt in je tenen, enkels, of knieën is de kans groot dat er sprake is van jicht in de gewrichten. Normaal gesproken heb je last van één gewricht per jicht aanval, maar als je last hebt van reumatische artritis kun je ook pijn hebben in meerdere gewrichten.

Diagnose

diagnose jicht

De exacte diagnose van jicht wordt vastgesteld aan de hand van een series van testen door een deskundige. Echter, wanneer je een acute jicht aanval hebt kun je het beste een onderzoek laten verrichten om te achterhalen of je daadwerkelijk jicht hebt is door de hoeveelheid urinezuur in de gewrichten onderzoeken. Wanneer er meer urinezuur is dan 7mg per 100 ml kan dat zeer goed duiden op jicht.

Tevens wordt er vaak een monster genomen van de opgezwollen plek om de urinezuur kristallen in het gewricht te onderzoeken. Tenslotte kun je ook een röntgenstraling laten uitvoeren waarin de beschadigingen in de gewrichten te zien zijn. De juiste diagnose is belangrijk om zodoende een effectieve behandeling te kunnen voorzetten om de symptomen van jicht behandelen.

Jicht Checklist

Hieronder een checklist om vast te stellen of je jicht hebt, indien je op bijna alle punten JA antwoord is de kans zeer groot dat je jicht hebt en is het belangrijk om te beginnen met behandelen (zowel natuurlijk als traditioneel):

 • Volgens onderzoek heb je hoge niveaus van urinezuur in je bloed.
 • Je hebt meer dan één aanval gehad met intense pijn, zwellingen en ontstekingen.
 • Je hebt last gehad van een plotseling ontsteking binnen één dag.
 • Volgens een röntgenstraling onderzoek is een zwelling te zien.
 • De pijn en ontstekingen in de gewrichten komt NIET DOOR een bacteriële infectie.
 • De symptomen zijn alleen merkbaar in één gewricht per aanval.
 • Het gewricht in je grote teen is de plek waar je een aanval hebt gehad.
 • Andere gewrichten in je voet zijn ook al een keer getroffen door een aanval.

Pijn door je immuunsysteem

Door de ophoping van kristallen in de urinezuur doordat je nieren niet goed in staat zijn 100% van de ophoping urinezuur te verwijderen wordt het aangetrokken in de gewrichten om zich daar te nestelen. Vervolgens reageert je immuunsysteem hierop door cellen los te laten om het probleem op te lossen. Maar het gevolg is dat er zwellingen ontstaan en een ongekende pijn. Deze opzwelling is normaliter je lichaams natuurlijke werking om te genezen, maar in dit geval veroorzaakt een  jichtaanval.

Jicht Aanvallen voorkomen

Zonder behandeling kan een oorspronkelijke jicht aanval dagen of zelfs weken blijven aanhouden gepaard met extreem veel pijn totdat het weer over gaat. Maar wanneer krijg je e volgende jicht aanval? Uit onderzoek is gebleken dat 50% of meer van de mensen ook een volgende jicht aanval krijgen – maar je weet niet wanneer deze zal opkomen. Dit kan dagen, weken, maanden of zelfs jaren later zijn.

Echter, wanneer je al last hebt gehad van meerdere jicht aanvallen is de kans aannemelijk dat de jichtaanvallen frequenter zullen plaatsvinden met meer beschadigingen aan de gewrichten en andere plekken totdat er begonnen wordt met een effectieve jicht behandeling.

Interessant film fragment over Jicht (Engels)

Voor meer informatie over jicht en hoe je het beste jicht kunt behandelen neem dan een kijkje op mijn Jicht blog

Een goede jicht behandeling begint bij de diagnose! Jicht Stoppen Methode!

3 Reacties

 1. ton wijnen 1 mei 2013 om 10:53- Antwoorden

  Iedereen ( neurologen, orthopeden ) beweert dat ik ik idiopatische neuropathie in mijn voeten heb. Ik kan bijna niet meer lopen ( pijnlijke hallux limitus ) en heb op röntgenfoto's en mri's op allerlei plaatsen artrose. Ik heb ook erg veel pijn in mijn nek ( rechts ). Orthopedische schoenen helpen helemaal niet! Amitriptyline of oxycodon helpen maar gedeeltelijk. Ik heb echt alles geprobeerd. Kan de oorzaak van dit alles niet gewoon een vorm van metabole acidose zijn, die ik met natriumbicarbonaattabletjes en purinearm voedsel kan verbeteren? Ik gebruik al 20 jaar optimale tot maximale doseringen vitaminen en mineralen.

  Met vriendelijke groet,

  Ton Wijnen

  • Robert Jan Hendriks 8 mei 2013 om 09:31- Antwoorden

   Het kan heel goed zijn dat te lage PH waarden en overschot zure stoffen in het bloed voor klachten zorgen. Op dit moment ben ik zelf bezig met het volgen van het alkalische dieet tegen huidklachten. Uit een wetenschappelijk oogpunt zijn er veel kritische kanttekeningen bij dit dieet (dat bepaalde voedingsmiddelen geen invloed kunnen hebben op de PH levels van het bloed). Echter, ik merk zelf door veel alkalischer te eten (zo vers en groen mogelijk) dat ik meer energie heb, minder huidklachten.

   Het kan heel goed zijn dat een purinearm voedingspatroon een verschil bij u kan maken. Want ik heb al meerdere berichten mogen ontvangen dat een purinearm voedingspatroon voor aanzienlijk minder jicht klachten zorgen.

   https://www.optimalegezondheid.com/juist-eten-om-jicht-te-vermijden/

   Succes!

 2. rudy 19 juni 2013 om 22:54- Antwoorden

  ik heb vaak last van pijn in de dikke teen links
  en pijn in mijn zij links soms niet uit te houden
  ook heb ik vaak last van mijn knie en nek
  vooral als ik even gezeten heb kom ik moeilijk weer op gang
  mijn linker bil voelt soms een beetje aan net of ik een blauwe plek heb

Reactie achterlaten

0 Shares
Tweet
Pin
Share