Jicht Aanvallen

Jicht Aanvallen Voorkomen

Een typische jichtaanval gebeurt vaak met tussenpozen. Tijdens deze periode zijn er geen symptomen en de gewrichten functioneren normaal. Om je lichaam te beschermen tegen toekomstige jichtaanvallen is het belangrijk om de hyperurikemie, oftewel verhoogde urinezuurspiegels in het bloed onder controle moeten houden en verlagen zodra een jichtaanval achter de rug is.

jichtaanval


Hyperurikemie onder controle

Via een aantal levensstijlveranderingen is het belangrijk om je dieet en alcohol inname aan te passen. Ook zul je de inname van rood vlees en vis moeten verminderen en meer gezondere vetten en groente eten. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, omdat deze super vitamine ervoor zorgt dat er minder urinezuur in het lichaam is.

Ook absorbeert het het urinezuur dat niet gefilterd is door je nieren en beschermt je nieren in het algemeen tegen ontstekingen. Want het komt voor dat mensen met jicht ook te maken hebben met nierproblemen. In een grootschalig onderzoek is zelfs aangetoond dat vitamine C daadwerkelijk de kans op jicht kan verlagen en verminderen.

Het aanpassen van je levensstijl is nuttig wanneer je net last hebt gekregen van jicht, maar bij mensen met bestaande jicht is een extra aanpak nodig om de urinezuur direct in het lichaam te verlagen zodat er geen blijvende schade aan de gewrichten ontstaat; en noem ik ook wel de jicht cyclus:

 • Jicht aanval
 • Vorming van kristallen
 • Witte bloedlichaam cellen vallen aan
 • Kristallen slopen de cellen
 • Cellen laten eiwitten los
 • Meer cellen komen waardoor pijn ontstaat
 • Eiwitten verlagen PH niveau waardoor er nog meer kristallen komen
 • Grotere kans op meerder jicht aanvallen!

Verlagen van je urinezuur spiegels

Het doel van een urinezuur therapie is om ervoor te zorgen dat je urinezuurspiegels binnen de perken blijven en ervoor te zorgen dat de kristallenvorming in de gewrichten tegen wordt gegaan. Deze therapie is geschikt voor mensen met ernstige en gevorderde jicht. Deze therapie kun je na overleg met een arts / specialist aan beginnen. Het is belangrijk dat in deze periode je urinezuurspiegels goed in de gaten gehouden wordt.

Chronische Jicht Knobbels (tophi)

Door niet goed te behandelen en te lang doorlopen met jicht en hyperurikemie bestaat de kans groot dat er chronische jichtknobbels ontstaan. Deze witte knobbels komen onder de huid en zijn zeer pijnlijk en gevoelig. De meest voorkomende plek van jichtknobbels zijn in de gewrichten van de handen of voeten. Het onder controle houden en goed behandelen is noodzakelijk om verdere progressie van jichtknobbels tegen te gaan.

Nierstenen

Wat heeft jicht en het krijgen van nierstenen met elkaar gemeen? Ze zijn beide zeer pijnlijk maar komen voort uit urinezuur.
Mensen met nierproblemen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van grote hoeveelheden urinezuur in het bloed omdat de nieren niet in staat zijn alles te zuiveren. Doordat dit structureel niet goed gebeurt bestaat de kans dat je jicht kunt krijgen.

Het krijgen van nierstenen komt vaak voor bij mensen met jicht en de kans is nog groter bij iemand die frequenter last heeft van een jicht aanval. Het gevaar is dat de ophoping van urinezuur en kristallen langzaam een blokkade creëren in de nieren waardoor vocht minder goed kan worden afgescheiden.

Hieronder een aantal factoren wat de kans op nierstenen vergroot:

 • Te weinig vocht
 • Urinezuur
 • Nierziekte
 • Alcohol

Zoals je hierboven kunt lezen is het extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt en je let op je voedingspatroon. Toch zijn er veel onduidelijkheden wat betreft je voeding. Hieronder 3 belangrijke anti-jicht tips.

 1. Het hebben van overgewicht vergroot automatisch de hoeveelheid urinezuur in je bloed. Indien je te zwaar bent is het belangrijk om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat het beter is om langzaam en gericht bezig te gaan met het verliezen van gewicht.
 2. Wat betreft je voedingspatroon is het vinden van de juiste balans de sleutel tot succes. Indien je last hebt van nierstenen is het een ander verhaal, dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet onnodig je urinezuurspiegels verhoogd. Vanzelfsprekend moet je in beide gevallen letten op de hoeveelheid purine in voedsel en de grote boosdoeners zoals vis en alcohol zo veel mogelijk vermijden. De grote boosdoeners zijn sardines, ansjovis, bouillons, jus, rood vlees, orgaanvlees (nieren, lever), te veel vis, en peulvruchten (gedroogde bonen, sojabonen, en erwten).
 3. Drink tenminste 8 glazen water per dag. Dit getal is afhankelijk van je gewicht en hoe actief je bent. Zelf drink ik per dag een 1.5 liter fles spa. Dit is extra belangrijk bij jicht omdat dan de hoeveelheid urinezuur sneller het lichaam verlaat. Ook om de kristallen vorming uit de nieren te krijgen voordat er permanente schade kan optreden.

Jicht is een zeer lastige aandoening maar door de bovenstaande tips goed op te volgen en ervoor te zorgen dat je bewust bent met het onder controle houden van de hoeveelheid urinezuur in je bloed kan de kwaliteit van je leven er zeker op vooruit gaan. Voor meer tips neem dan een kijkje op mijn Jicht blog

Jicht aanvallen onder controle houden met de Jicht Stoppen Methode!