Jicht Aanvallen2011-11-30T16:08:20+01:00

Laatste update:

Jicht Aanvallen Voorkomen

Een typische jichtaanval gebeurt vaak met tussenpozen. Tijdens deze periode zijn er geen symptomen en de gewrichten functioneren normaal. Om je lichaam te beschermen tegen toekomstige jichtaanvallen is het belangrijk om de hyperurikemie, oftewel verhoogde urinezuurspiegels in het bloed onder controle moeten houden en verlagen zodra een jichtaanval achter de rug is.

jichtaanval


Hyperurikemie onder controle

Via een aantal levensstijlveranderingen is het belangrijk om je dieet en alcohol inname aan te passen. Ook zul je de inname van rood vlees en vis moeten verminderen en meer gezondere vetten en groente eten. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, omdat deze super vitamine ervoor zorgt dat er minder urinezuur in het lichaam is.

Ook absorbeert het het urinezuur dat niet gefilterd is door je nieren en beschermt je nieren in het algemeen tegen ontstekingen. Want het komt voor dat mensen met jicht ook te maken hebben met nierproblemen. In een grootschalig onderzoek is zelfs aangetoond dat vitamine C daadwerkelijk de kans op jicht kan verlagen en verminderen.

Het aanpassen van je levensstijl is nuttig wanneer je net last hebt gekregen van jicht, maar bij mensen met bestaande jicht is een extra aanpak nodig om de urinezuur direct in het lichaam te verlagen zodat er geen blijvende schade aan de gewrichten ontstaat; en noem ik ook wel de jicht cyclus:

 • Jicht aanval
 • Vorming van kristallen
 • Witte bloedlichaam cellen vallen aan
 • Kristallen slopen de cellen
 • Cellen laten eiwitten los
 • Meer cellen komen waardoor pijn ontstaat
 • Eiwitten verlagen PH niveau waardoor er nog meer kristallen komen
 • Grotere kans op meerder jicht aanvallen!

Verlagen van je urinezuur spiegels

Het doel van een urinezuur therapie is om ervoor te zorgen dat je urinezuurspiegels binnen de perken blijven en ervoor te zorgen dat de kristallenvorming in de gewrichten tegen wordt gegaan. Deze therapie is geschikt voor mensen met ernstige en gevorderde jicht. Deze therapie kun je na overleg met een arts / specialist aan beginnen. Het is belangrijk dat in deze periode je urinezuurspiegels goed in de gaten gehouden wordt.

Chronische Jicht Knobbels (tophi)

Door niet goed te behandelen en te lang doorlopen met jicht en hyperurikemie bestaat de kans groot dat er chronische jichtknobbels ontstaan. Deze witte knobbels komen onder de huid en zijn zeer pijnlijk en gevoelig. De meest voorkomende plek van jichtknobbels zijn in de gewrichten van de handen of voeten. Het onder controle houden en goed behandelen is noodzakelijk om verdere progressie van jichtknobbels tegen te gaan.

Nierstenen

Wat heeft jicht en het krijgen van nierstenen met elkaar gemeen? Ze zijn beide zeer pijnlijk maar komen voort uit urinezuur.
Mensen met nierproblemen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van grote hoeveelheden urinezuur in het bloed omdat de nieren niet in staat zijn alles te zuiveren. Doordat dit structureel niet goed gebeurt bestaat de kans dat je jicht kunt krijgen.

Het krijgen van nierstenen komt vaak voor bij mensen met jicht en de kans is nog groter bij iemand die frequenter last heeft van een jicht aanval. Het gevaar is dat de ophoping van urinezuur en kristallen langzaam een blokkade creëren in de nieren waardoor vocht minder goed kan worden afgescheiden.

Hieronder een aantal factoren wat de kans op nierstenen vergroot:

 • Te weinig vocht
 • Urinezuur
 • Nierziekte
 • Alcohol

Zoals je hierboven kunt lezen is het extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt en je let op je voedingspatroon. Toch zijn er veel onduidelijkheden wat betreft je voeding. Hieronder 3 belangrijke anti-jicht tips.

 1. Het hebben van overgewicht vergroot automatisch de hoeveelheid urinezuur in je bloed. Indien je te zwaar bent is het belangrijk om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat het beter is om langzaam en gericht bezig te gaan met het verliezen van gewicht.
 2. Wat betreft je voedingspatroon is het vinden van de juiste balans de sleutel tot succes. Indien je last hebt van nierstenen is het een ander verhaal, dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet onnodig je urinezuurspiegels verhoogd. Vanzelfsprekend moet je in beide gevallen letten op de hoeveelheid purine in voedsel en de grote boosdoeners zoals vis en alcohol zo veel mogelijk vermijden. De grote boosdoeners zijn sardines, ansjovis, bouillons, jus, rood vlees, orgaanvlees (nieren, lever), te veel vis, en peulvruchten (gedroogde bonen, sojabonen, en erwten).
 3. Drink tenminste 8 glazen water per dag. Dit getal is afhankelijk van je gewicht en hoe actief je bent. Zelf drink ik per dag een 1.5 liter fles spa. Dit is extra belangrijk bij jicht omdat dan de hoeveelheid urinezuur sneller het lichaam verlaat. Ook om de kristallen vorming uit de nieren te krijgen voordat er permanente schade kan optreden.

Jicht is een zeer lastige aandoening maar door de bovenstaande tips goed op te volgen en ervoor te zorgen dat je bewust bent met het onder controle houden van de hoeveelheid urinezuur in je bloed kan de kwaliteit van je leven er zeker op vooruit gaan. Voor meer tips neem dan een kijkje op mijn Jicht blog

Jicht aanvallen onder controle houden met de Jicht Stoppen Methode!

13 Reacties

 1. Yves Steenssens 31 augustus 2013 om 15:23- Antwoorden

  De eerste keer dat ik jicht kreeg , " het voetje" moet zowat dik tien jaar geleden zijn.
  Naar de dokter , bloedananalise, je kent het verhaal en ik werd aangeraden levenslang pillen te nemen tegen urinezuur en cholesterol .Dit een weekje gedaan maar na nevenverschijnselen onmiddellijk gestopt .We zijn nu tien jaar verder en het is nu weer al 5 maanden geleden dat ik het voetje had ,meestal te danken aan mijn bourgondische levenswandel.Sinds ik ben gestopt met dagelijks tomaten( kleine hoeveelheid kan geen kwaad) en rode wijn is de kans op herval klein.Ook met Trippel Trappist moet ik opletten en zeker in hete zomerdagen .Mijn cafébezoek(pilsdrinker) heb ik er niet voor gelaten maar drink nu de laatste tijd geen geneverkes meer . Ik zou zeggen zeker niet panikeren en voldoende water drinken in regelmatig kleine hoeveelheden(kraanwater) , een beetje op de voeding letten en voldoende beweging nemen .

  Schol en gezondheid toegewenst

  yves steenssens

 2. yves steenssens 6 januari 2015 om 13:27- Antwoorden

  Nadat ik begin het jaar 2014 weer gevoelig werd aan het voetje heb ik als uitvinder die alles uitprobeert het middel gevonden.Zuur met zuur bestrijden dus : na elke maaltijd drie keer per dag consumeer ik één koffielepel azijnzuur (rood of wit) in een half glas water .Als je het al eens vergeet geen ramp want ik heb nu 9 maand geen enkele reactie meer gehad .Een wonder dus....Lijders van het voetje een gouden raad dus en probeer het .

  • Ben Bernabela 8 juli 2016 om 06:06- Antwoorden

   Hallo Yves,
   wat bedoel je met een koffielepel? is dat wat ze ook een teelepel noemen dus z'on kleine lepeltje?
   Hoor graag van je ga het zeer zeker proberen neem nu
   dagelijks 4000 mg vit c , maar eet denk ik teveel rood vlees ga dat aanpassen!
   Groet, Ben

   • yves steenssens 23 september 2016 om 19:09- Antwoorden

    Hallo Ben

    Eindelijk krijgt u een antwoord.
    Juist ja , een " klein lepeltje" geen soeplepel wijnazijn , rode of witte maakt niks uit in een glas water en drie keer per dag .
    Ben nog steeds vrij van jicht en eet alles .
    Ik doe het nu wel met flessenwater .
    De dosis verhogen heeft geen nut denk ik , want ik heb nog steeds geen reactie en was al 13 jaar jichtlijder.

    Mvg

    Yves

 3. yves steenssens 6 maart 2015 om 19:23- Antwoorden

  Beste patiënten wat een flater lees ik daar :" geen azijnzuur maar "WIJNAZIJN" neem ik dagelijks .Wat een kemel van deze verstrooide professor , gelukkig wordt dit weinig gelezen .
  Sorry , maar als ik jullie hiermede verlos van jicht ........

  Grt

  yves steenssens

  • Jos 30 december 2015 om 10:43- Antwoorden

   Hallo Yves,

   Werkt het nog steeds om dagelijks wijnnazijn te nemen? Ik heb al meer dan tien jaar jicht (waaronder ook enige jaren aanval vrij, wellicht door allopurinol), maar in augustus een aanval gehad die wel twee weken duurde voordat het afzakte. In totaal dus wel bijna vier weken onder de pannen geweest dus.. Nu, vier maanden later heb ik weer een aanval. Hier word ik op zn zachts gezegd erg moedeloos van en ga daarom alles proberen wat maar mogelijk is. Dus ook de wijnazijn. Heb je nog steeds geen aanval gehad? Verneem het graag.

   Groet,

   Jos

   • yves steenssens 15 januari 2016 om 00:11- Antwoorden

    Hallo Jos

    Natuurlijk werkt het, ik ben nu overgeschakeld op bio wijnazijn van Carrefour (fles gekregen van vriendin) en dat is wellicht nog beter .Nog steeds geen reactie , een klein koffielepeltje wijnazijn (rode nu) drie keer daags met een half glas water .
    Succes toegewenst.

    Mvg

    Yves steenssens

   • yves steenssens 15 januari 2016 om 11:26- Antwoorden

    Hallo Jos

    Ik antwoordde al maar artikel is verdwenen.
    Natuurlijk, elke dag drie keer een klein koffielepeltje wijnazijn (neem nu bio wijnazijn) in een half glas water.
    Heb nog geen enkele reactie gehad van jicht.......

    Mvg

    Yves Steenssens

 4. Harry 28 juli 2016 om 11:31- Antwoorden

  Sinds 1 maand drink ik elke dag 0,5 liter (kraan)water met een flinke scheut rode wijnazijn.

  Ik zat tegen een jichtaanval aan maar volgens mij helpt dit middeltje heel goed. Bedankt voor de tip

  • Team OptimaleGezondheid 3 augustus 2016 om 17:55- Antwoorden

   Geen dank, Harry. Ik ben blij dat het voor jou een effectieve oplossing is!

 5. Jolanda 31 mei 2017 om 19:15- Antwoorden

  Hoi,
  mijn man had dit jaar voor t eerst een jichtaanval in de voet,en nu ik ook
  dus we gaan allebei maar aan de bio rode wijnazijn.

 6. perry 14 augustus 2017 om 08:56- Antwoorden

  2x per dag een glas bio kersensap, is ook een aanrader.

  • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 17:14- Antwoorden

   Dank voor deze extra tip, Perry!

Reactie achterlaten

1 Shares
Tweet
Pin
Share1