Stoppen Met Roken

Laatste Update: 27 november 2015

Klaar om te stoppen met roken?

Klaar om te stoppen met roken?stoppen met roken

Bijna een kwart van alle Nederlanders rookt (1) en geeft ook toe te willen stoppen.

Maar hoe doe je dat nou precies? Er zijn maar weinigen die het pakje sigaretten in de prullenbak gooien en voor altijd Adieu zeggen.

Aan de motivatie is het niet gelegen. Maar ook roken is een verslaving en hoe langer je rookt, hoe moeilijker het wordt om te stoppen.

Nu weten we wel wat voor verschrikkelijke dingen roken met je gezondheid doet, maar wist je ook dat roken een negatief effect op je uiterlijk heeft?

Daarover hieronder meer.

In dit artikel wil ik graag dieper ingaan op de meest gebruikte en meest succesvolle manieren om te stoppen met roken.

Laten we beginnen....

Roken en je uiterlijk

Hoewel de formule voor de eeuwige jeugd niet bestaat, is het omgekeerde wel mogelijk.

Roken verouderd, het verandert je huid, tanden en haar. Het doet je jaren ouder lijken dan je echt bent.

Daarnaast heeft roken nog veel meer effecten, zoals op je vruchtbaarheid, hart en botten. En natuurlijk niet te vergeten, de effecten op je longen.

Sommige rokers worden bleker of krijgen een vlekkerige huid. Dit komt doordat roken ervoor zorgt dat je huid onvoldoende zuurstof en voedingsmiddelen krijgt.

Volgens experts kan dit al op jonge leeftijd voorkomen. Vlekkerige huid is bij jonge mensen die niet roken bijna niet te zien, maar bij rokers kan zich dit snel ontwikkelen.

Er zitten meer dan 4000 soorten chemicaliën in sigarettenrook. Veel van deze chemicaliën tasten collageen en elastine aan, deze vezels zorgen ervoor dat de huid sterk en veerkrachtig is.

Roken of zelfs meeroken tast deze belangrijke vezels van de huid aan. Dit kan zorgen voor diepere rimpels en uitzakkende huid.

En roken is niet alleen slecht voor je mooie gezicht, maar ook voor je figuur. Alles wat ooit sterk en stevig was, kan door de verminderde huidelasticiteit beginnen te hangen.

We hebben het natuurlijk over je borsten, maar het geld ook voor je armen en benen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat roken of meeroken de hoofdoorzaak is van hangende borsten.

Als dit nog niet genoeg motivatie is....

Klaar om te stoppen met roken?

Je bent klaar om te stoppen met deze slechte gewoonte? Fantastisch!

Maar waar begin je dan. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren op de markt, maar ze werken niet allemaal even goed. En niet even goed voor iedereen.

Hieronder staat een kleine opsomming, probeer te bedenken welke manier voor jou zou kunnen werken:

  1. Cold Turkey (van de een op de andere dag stoppen zonder hulp van buitenaf). Hoewel 90% van de mensen die probeert te stoppen met roken dit doet zonder hulp van bijvoorbeeld nicotinepleisters, is het niet de meest succesvolle methode. Maar tussen de 4% en 7% lukt het om te stoppen met deze methode.
  2. Gedragstherapie. Met deze methode probeer je te stoppen met de hulp van een coach of (gedrags)therapeut. Samen probeer je uit te zoeken hoe je kunt stoppen met roken, hoe je om moet gaan met situaties waardoor je zou willen roken, bepaalde triggers die je aanzetten tot roken ontdekken en hoe om te gaan met de behoefte om te roken.
  3. Nicotinevervangende therapie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nicotinepleisters. Maar er zijn nog vele andere soorten, nicotinekauwgom, inhalers, sprays en nog veel meer soorten. Je vervangt de verslavende nicotine uit tabak met een medicinale vorm. Nicotinevervanging heeft een veel grotere kans van slagen, zeker als je het combineert met andere methoden zoals gedragstherapie. Ook helpt het als je de steun hebt van vrienden en familie.
  4. Medicijnen. Er zijn medicijnen ontwikkeld die je kunnen helpen te stoppen met roken. De meeste van deze medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Je zult dus even langs de dokter moeten voor een recept als je deze methode wilt gebruiken.
  5. Een combinatie. Hoewel elke methode op zich zou kunnen helpen om te stoppen met roken, vergroot je ja kansen door ze te combineren. Dus ga aan de slag met nicotinepleisters terwijl je ook gedragstherapie volgt. Maar je kunt ook binnen een methode combineren. Gebruik nicotinepleisters en voor de hunkeringen ook nicotinekauwgom ernaast. Kijk wel altijd uit dat niet alle medicijnen te combineren zijn, dus vraag altijd eerst aan je arts of apotheker of een combinatie wel mogelijk is.

Tips om te stoppen met roken

  1. Ken je triggers en probeer ze te vermijden, dit geldt ook voor situaties. Probeer dat zeker de eerste maanden vol te houden, want juist door deze triggers en situaties vergroot je de kans op een terugval.
  2. Weet dat de eerste paar dagen het ergste zijn, zeker als je zonder hulp ineens stopt. Je krijgt ontwenningsverschijnselen en voelt je waarschijnlijk gefrustreerd, depressief, sloom en moe. Na die eerste paar dagen zal het echt beter gaan, maar je moet nog steeds wel rekening houden met hunkeringen en gevoelens van behoefte aan sigaretten.
  3. Geef niet toe aan die gevoelens. Zodra je toegeeft aan de hunkering naar sigaretten, maak je het jezelf moeilijker. Maar elke keer dat je weigert toe te geven, worden je kansen groter dat je het vol zal houden. Dus zie elke weigering als een succes.
  4. Probeer een hobby of activiteit te zoeken die je kunt delen met vrienden die niet roken. Dit verkleint de kans dat je terugvalt omdat je jezelf bezig houdt en niet geconfronteerd wordt met rokende vrienden.

Roken kan een onderdeel zijn geworden van wie je bent en hoe je jezelf ziet. Dus als je ermee stopt, kan dit verrassend sterke gevoelens van verdriet of gemis geven.

Natuurlijk moet je hier wel mee oppassen als je gewend bent om een sigaret op te steken als je verdrietig bent, maar het is heel normaal dat je dit soort gevoelens hebt.

Hoe moeilijk is het om te stoppen?

Het is moeilijk hier een eenzijdig antwoord op te geven omdat het van heel veel dingen afhangt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoeveel sigaretten je op een dag rookt
  • Hoeveel mensen je kent die roken en hoeveel tijd je met hen doorbrengt (bijvoorbeeld vrienden en collega’s, maar ook mensen als je ouders en familie).
  • De reden waarom je rookt (ben je een gezelligheidsroker, of juist iemand die rookt bij stress of emoties, of omdat het normaal is in de sociale groep waar je bij hoort).

Je moet je aandacht blijven richten op alle voordelen van stoppen. Al heel snel, binnen een paar uur, begint je lichaam zich aan te passen aan de situatie zonder sigaretten.

Je lichaam begint te herstellen van de effecten van het roken. Roken verhoogt je bloeddruk en hartslag, en zelfs je lichaamstemperatuur, dit komt door de nicotine.

Deze dingen zullen snel weer terug zijn op een gezond niveau, ook zal je snel makkelijker ademhalen. Koolstofdioxide komt in het bloed door roken, en zonder die koolstofdioxide in het bloed, kan het meer zuurstof vervoeren.

Dus stoppen is gezond voor je hele lichaam, en niet alleen je longen. Het helpt je zelfs om er weer beter uit te zien. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen voor je portemonnee.

Waarom is roken zo verslavend?

Het korte antwoord is nicotine. Nicotine is het verslavende bestandsdeel in tabak. Je hersenen wennen hier heel snel aan, daardoor blijft het vragen om meer en meer. Al vanaf de eerste sigaret.

Op een gegeven moment wennen je hersenen zodanig aan de effecten van nicotine dat het zich aan gaat passen aan de momenten waarop je normaal rookt. Als je dan niet rookt, zal je je wat neerslachtig voelen en misschien wat moe.

Dan komt de gedachte: ik heb een sigaret nodig. En dan begint alles weer opnieuw.

Maar het is niet alleen de chemie in de hersenen. Bepaalde situaties kunnen er ook voor zorgen dat je wilt gaan roken.

De triggers (aanleidingen) om te willen roken zijn voor iedereen anders. Zo kan een asbak of de geur van sigarettenrook ervoor zorgen dat je wilt roken.

Maar ook het zien van een pakje sigaretten bij de supermarkt, bepaalde soorten eten of drinken waar je normaal bij rookt, zelfs het zien van iemand waar je vaak even mee gaat roken kan al genoeg zijn.

Maar je zintuigen hoeven er niet eens bij betrokken te zijn. Emotie kan ook een sterke trigger zijn om te gaan roken. Het is erg belangrijk om te weten wat je triggers zijn als je wilt stoppen met roken. Dan pas kun je ze proberen te voorkomen. Maar alleen al het bewust zijn van een trigger kan helpen om hem te weerstaan.

Wat als ik weer begin met roken?

Als je een terugval hebt en weer begint met roken, geef dan niet meteen op. Het gebeurt bij heel veel mensen dat ze een kleine of grote terugval hebben voordat ze voorgoed stoppen met roken.

Het is een normaal verschijnsel bij mensen die willen stoppen met iets verslavends, of het nou roken, drinken, drugs of nagenoeg elke andere verslaving is.

Probeer wel zo min mogelijk te roken tijdens een terugval. Dat maakt het makkelijker als je weer klaar bent om nog een keer te proberen te stoppen. Het kan even duren, stoppen met roken is een proces, en dat neemt wat tijd in beslag.

Maar het is het meer dan waard!

Tot slot...

Als je al jarenlang rookt en wellicht al talloze malen hebt geprobeerd te stoppen, dan heb je wellicht al de moed opgegeven.

NIET DOEN!

Des te vaker je het probeert, des te groter je kans van slagen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je elke keer hetzelfde moet doen, want als je weet dat een bepaalde methode bij jou niet werkt is het niet nodig deze te herhalen.

Kies dan iets anders waarvan je denkt dat het zal werken.

Bijvoorbeeld, talloze mensen proberen cold turkey te stoppen. Maar met een dergelijk klein slagingspercentage, is dit echt niet aan te raden.

Persoonlijk denk ik dat de combinatie van een nicotinepatch en kauwgom erg effectief zou zijn. Maar dat is het geval voor mij, waar heb jij een goed gevoel bij?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw situatie en de manier waarop je rookt, maar er zijn tegenwoordig zoveel programma's en producten te verkrijgen die je helpen te stoppen met roken, dat het zeker een (of meer!) poging waard is.

En onthou: die hunkeringen waar je last van hebt de eerste twee weken (langer duren ze vaker niet) duren elk niet meer dan 3 minuten en komen vaak ook niet meer dan drie keer per dag voor.

Denk je dat je 9 minuten lang een sigaret kunt weerstaan per dag?

Als je het zo ziet klinkt het plotseling heel anders.

Veel succes – ik weet zeker dat je het kunt!

Bronnen:

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/roken/hoeveel-mensen-roken/

www.cancerresearchuk.org

www.tobaccoresearch.umn.edu/studies.html

www.smokingstudies.pitt.edu/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Een echte noodoproep!

      Zoek hulp, Guy. Hoe je ook probeert, alleen gaat je dit niet lukken.
      Roep de hulp in van je arts, je vrienden en familie. Overleg samen wat de beste manier is.

      Ik wens je ontzettend veel succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share