Langer Leven

Laatste Update: 21 november 2016

Langer Leven Met Resveratrol Deel 3: Voeding

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Langer Leven Met Resveratrol Deel 2: Wetenschappelijke studies

Als je naar het nieuws kijkt of de krant leest (of zoals veel mensen tegenwoordig het nieuws van het Internet haalt) dan is de kans groot dat je de krantenkoppen die de voordelen voor de gezondheid van rode wijn verklaren hebt gezien. We lezen voornamelijk dat rode wijn het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlaagt. Wetenschappers ontdekten het verband tussen rode wijn consumptie en een betere gezondheid terwijl ze de’ Franse paradox’ aan het bestuderen waren.

Deze Franse paradox is de volgende: waarom hebben de Fransen consequent minder kans op hart- en vaatziekten en kanker terwijl het typisch Franse dieet en levensstijl vaak uit vetrijke voedingsmiddelen en sigaretten bestaat? Hun studies toonden aan dat het, verrassend genoeg, het de Franse gewoonte was een glas of twee rode wijn per dag te drinken die ze beschermden tegen het ontwikkelen van deze chronische ziekten.

Maar hoe kan het drinken van alcohol de gezondheid daadwerkelijk verbeteren wanneer we weten dat alcohol de opname van alle vitamines in het lichaam remt en, indien regelmatig gebruikt, leidt tot beschadiging van de lever, dementie, en tal van andere vervelende aandoeningen? Onderzoekers vonden het antwoord op deze vraag toen ze resveratrol ontdekten, een antioxidant, anti-inflammatoire stof die voorkomt in rode wijn. Uit verdere studies van resveratrol bleek dat het helpt bloedklonters voorkomen door de bloedvaten open en buigzaam te houden.

Lees meer: Negatieve gevolgen van alcohol

Resveratrol wordt gevonden in de stengels, bladeren en schillen van de druiven waarvan wijn wordt gemaakt. Hoewel een of twee glazen rode wijn per dag het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen blijkt uit een recente studie dat alcoholvrije rode wijn net zo goed werkt. Resveratrol is ook aanwezig in paars druivensap, rode of paarse druiven, en pinda's. Vanwege het gistingsproces is de hoeveelheid resveratrol hoger in rode wijn dan andere natuurlijke bronnen. Rode wijn heeft bijvoorbeeld ongeveer drie keer zo veel resveratrol als druivensap.

Voedingstoffen met resveratrol

Natuurlijke bronnen van resveratrol zijn Japanse duizendknoop, druiven, bessen, en pinda's. Wanneer je weet welke voedingsmiddelen resveratrol bevatten kan je deze toevoegen aan het dagelijks dieet als eerste stap naar een gezonder leven.

1. Japanse duizendknoop

Ook bekent als Polygonum cuspidate, Hu Zhang. Japanse duizendknoop is de meest voorkomende bron van resveratrol. Rode wijn druiven, een andere bron van resveratrol, hebben natuurlijk hun eigen stek bij een gezonde levensstijl omdat ze vol zitten met polyfenol antioxidanten. Omdat de Japanse duizendknoop als een goedkopere bron van resveratrol wordt gebruikt zit deze in veel van de verschillende supplementen die we tegenkomen.

2. Druiven

Rode druiven zijn een krachtige bron van resveratrol. Rode wijn bevat resveratrol als gevolg van het gistingsproces. Hierbij komen de druivenschillen in contact met de zich ontwikkelende wijn. Aangezien resveratrol een natuurlijk afweermechanisme is tegen planten pathogenen komen we in commercieel gekweekte druiven veel minder resveratrol tegen. Dit komt door het gebruik van pesticiden. Factoren die de concentratie van resveratrol in druiven bepalen zijn de streek van herkomst, blootstelling aan schimmels en andere teeltfactoren.Paars druivensap bevat ook resveratrol, maar wel in lagere concentraties dan in rode wijn.

3. Pinda's

Pinda’s zijn een erg praktische voedsel bron van resveratrol. Ze zijn echter een minder geconcentreerde bron van resveratrol dan druiven of de Japanse duizendknoop. De LinusPaulingInstitute meldt dat een kopje rauwe pinda's maximaal 0,26 mg resveratrol bevat. Ter vergelijking, een kop rode druiven bevat 1,25 mg resveratrol. Interessant genoeg is dat een kop gekookte pinda's 1,28 mg resveratrol bevat, een vergelijkbare hoeveelheid als we in druiven tegenkomen.

4. Bessen

Diep blauwe, rode, en paarse bessen bevatten ook resveratrol in kleinere, wisselende hoeveelheden. Bessen die behoren tot de Vaccinumsoort, waaronder bosbessen en cranberry's, bevatten de grootste hoeveelheden resveratrol. De optimale dosering en de bron van resveratrol voor menselijke consumptie is onbekend en hiervoor is meer onderzoek nodig.

Resveratrol supplementen – waarheid of fictie

Supplementen en resveratrol

Als gevolg van de uitgebreide berichtgeving over de voordelen van resveratrol is de verkoop van supplementen sterk toegenomen sinds 2006, ondanks dat mensen genoeg worden gewaarschuwd dat de voordelen voor mensen nog niet zijn bewezen. De meeste resveratrol supplementen zijn orale pillen waarvan de bedoeling is dat ze worden ingeslikt. Resveratrol zuigtabletten zijn echter bedoeld om te worden bewaard en geconsumeerd in de mond om de biologische beschikbaarheid te verbeteren.

Het probleem met resveratrol supplementen is wanneer een product veel aandacht krijgt er ook mensen zullen zijn die snel een paar euro willen verdienen. Niet alle supplementen zijn hetzelfde. Supplementen variëren in zuiverheid, en de zuiverheid kan variëren van 50 procent tot 99 procent resveratrol.Veel merken bestaan uit een ongezuiverd extract van de Japanse duizendknoop. Deze Japanse duizendknoop bevat ongeveer 50% resveratrol per gewicht en ook emodine. Dit is een stof die,hoewel beschouwd als veilig in matige hoeveelheden, een laxerend effect kan hebben wanneer het in grote hoeveelheden wordt genomen.

Soms worden er slimme trucjes gebruikt als het om de marketing van resveratrol supplementen gaat, maar er wordt ook regelmatig gewoon gelogen. De wetenschapper professor David Sinclair aan de Universiteit van Harvard, een van de mannen die resveratrol wereldberoemd maakte, weet hier genoeg van. Aan Sinclair worden vaak citaten toegeschreven bij verschillende online advertenties. Sinclair, de man die zelf resveratrol ontdekte, heeft echter tegenover Business Week gezegd dat veel van de citaten die op de verschillende sites staan nooit door hem gezegd of geschreven zijn.

De beste manier van inname

De meest efficiënte manier van het toedienen van resveratrol bij mensen lijkt buccale inname. Dat betekend zonder slikken, door directe absorptie aan de binnenkant van de mond. Bijvoorbeeld met resveratrol zuigtabletten. Wanneer 1 mg resveratrol in 50 ml oplossing een minuut in de mond werd gehouden voordat de patiënt het doorslikte werd er 37ng / ml vrij resveratrol gemeten in het plasma twee minuten later.Dit niveau in het bloed kan oraal alleen worden bereikt met 250 mg resveratrol in de vorm van een tablet.

Ongeveer 70% van de dosis resveratrol die oraal als pil binnenkomt wordt geabsorbeerd. De biologische beschikbaarheid van resveratrol is echter vrij laag omdat het snel gemetaboliseerd wordt in de lever en darmen in geconjugeerde vormen: glucuronaat en sulfonaat. Slechts sporen (minder dan 5 ng / mL) onveranderd resveratrol konden in het bloed worden gedetecteerd na een 25 mg orale dosis.

Conclusie

Er is nog veel dat we niet weten over het gebruik van resveratrol. De lange termijn effecten van het gebruik van resveratrol zijn vooralsnog onbekend. Hoewel de voordelen voor de gezondheid van resveratrol veelbelovend lijken is het op dit moment zo dat we er gewoon nog niet genoeg vanaf weten om dit wetenschappelijk vast te stellen.

Hetzelfde geld voor resveratrol als bij alle supplementen die mensen kopen, als je er geld voor uit geeft zorg er dan voor dat je de juiste kwaliteit krijgt. Helaas zijn er genoeg resveratrol supplementen op de markt die veel beloven maar weinig doen. Tot die tijd is het beste advies om zeker niet teveel resveratrol binnen te krijgen, maar er vooral voor te zorgen dat je genoeg resveratrol en andere antioxidanten binnenkrijgt via onze voeding. Want van een goede voeding weten we zeker dat ons lichaam goed reageert.

Bronnen

Mocht je na deze special nog meer willen weten over het onderzoek dat is gedaan naar resveratrol, dan kun je bij de volgende wetenschappelijke bronnen meer leren. Voor meer info over de bronnen, laat hieronder een reactie achter.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Resveratrol werd door een deskundige ook in verband gebracht bij de Coronacrisis en was destijds tijdelijk uitverkocht. Men kan ook tabletten krijgen met rode wijn extract, aangezien rode wijn te weinig resvertrol bevat. Fisetin zou ook gezond zijn voor levensverlenging en wordt o.a. in aardbeien gevonden

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share