• Resveratrol en voeding

Langer Leven Met Resveratrol Deel 3: Voeding

2016-11-21T15:00:38+01:00december 3rd, 2012|Langer Leven|1 Reactie

Laatste update: door

Langer Leven Met Resveratrol Deel 3: Voeding

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Langer Leven Met Resveratrol Deel 2: Wetenschappelijke studies

Als je naar het nieuws kijkt of de krant leest (of zoals veel mensen tegenwoordig het nieuws van het Internet haalt) dan is de kans groot dat je de krantenkoppen die de voordelen voor de gezondheid van rode wijn verklaren hebt gezien. We lezen voornamelijk dat rode wijn het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlaagt. Wetenschappers ontdekten het verband tussen rode wijn consumptie en een betere gezondheid terwijl ze de’ Franse paradox’ aan het bestuderen waren.

Deze Franse paradox is de volgende: waarom hebben de Fransen consequent minder kans op hart- en vaatziekten en kanker terwijl het typisch Franse dieet en levensstijl vaak uit vetrijke voedingsmiddelen en sigaretten bestaat? Hun studies toonden aan dat het, verrassend genoeg, het de Franse gewoonte was een glas of twee rode wijn per dag te drinken die ze beschermden tegen het ontwikkelen van deze chronische ziekten.

Maar hoe kan het drinken van alcohol de gezondheid daadwerkelijk verbeteren wanneer we weten dat alcohol de opname van alle vitamines in het lichaam remt en, indien regelmatig gebruikt, leidt tot beschadiging van de lever, dementie, en tal van andere vervelende aandoeningen? Onderzoekers vonden het antwoord op deze vraag toen ze resveratrol ontdekten, een antioxidant, anti-inflammatoire stof die voorkomt in rode wijn. Uit verdere studies van resveratrol bleek dat het helpt bloedklonters voorkomen door de bloedvaten open en buigzaam te houden.

Lees meer: Negatieve gevolgen van alcohol

Resveratrol wordt gevonden in de stengels, bladeren en schillen van de druiven waarvan wijn wordt gemaakt. Hoewel een of twee glazen rode wijn per dag het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen blijkt uit een recente studie dat alcoholvrije rode wijn net zo goed werkt. Resveratrol is ook aanwezig in paars druivensap, rode of paarse druiven, en pinda's. Vanwege het gistingsproces is de hoeveelheid resveratrol hoger in rode wijn dan andere natuurlijke bronnen. Rode wijn heeft bijvoorbeeld ongeveer drie keer zo veel resveratrol als druivensap.