Langer Leven

Laatste Update: 17 november 2016

Leef lang en gelukkig deel 2: Het gevaar van hoge bloeddruk en cholesterol

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Leef lang en gelukkig deel 1: Hebben genen invloed?

Ons hart is het centrum van ons hart- en vaatstelsel, en het is van vitaal belang voor zowat alles dat ons lichaam leven geeft - van het transporteren van zuurstof tot aan ons immuunsysteem. Echter, het voedsel dat je eet en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je elke dag krijgt hebben veel invloed op de algemene gezondheid van ons hart en de vele andere weefsels die deel uitmaken van ons cardiovasculair systeem.

Bloeddruk

Onze bloeddruk is een deel van de algemene gezondheid van ons hart dat regelmatig moet worden gecontroleerd en gereguleerd. Hoge bloeddruk of hypertensie kan worden beïnvloed door ons lichaamsgewicht, vooral als je een BMI score van 30 of hoger hebt. Deze score wordt geclassificeerd als ‘obesitas’. Overtollig vet verhoogt de hoeveelheid werk dat ons hart moet uitvoeren om bloed rond te pompen door ons lichaam.

Hoe harder je hart werkt, hoe meer druk er staat op de wanden van onze bloedvaten. Het verlagen van het lichaamsgewicht, zelfs 5 tot 10 procent, kan de bloeddruk verlagen en de gezondheid van het hart verhogen.

Lees meer: Hoge bloeddruk blog

Cholesterolgehalte

Controle van het cholesterolgehalte speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van het hart, het vermindert de risico's op hart- en vaatziekten, een hartaanval, en een beroerte. De twee belangrijkste soorten cholesterol zijn low- density lipoproteïne– LDL, ook wel het "slechte" cholesterol genoemd - en high- density lipoproteïne– HDL,ook wel het "goede" cholesterol genoemd.

Het LDL-cholesterol vinden we terug in voedingsmiddelen met veel verzadigd vet, vooral dierlijke eiwitten. Wanneer het veel en vaak wordt gebruikt kan LDL-cholesterol zich ophopen in de bloedbaan en verkalken tot een harde plaque. Deze plaquette maakt het voor het bloed moeilijk om te circuleren door de getroffen bloedvaten. Dat verhoogt het risico op hartproblemen.

Lees meer: Cholesterol blog

Bloedsomloop

Goed zorgen voor ons hart heeft ook invloed op de bloedsomloop. Goede circulatie is nodig om zuurstof en voedingsstoffen naar de vele verschillende cellen in je lichaam te kunnen vervoeren. Zonder een goede circulatie beginnen weefsels af te sterven, dat kan leiden tot amputaties of zelfs de dood, afhankelijk van welke weefsels niet genoeg zuurstof krijgen. Hoge bloeddruk, cholesterol plaque, en andere hart- en vaatziekten kunnen allemaal invloed hebben op ons lichaam en hoe efficiënt het in staat is bloed te vervoeren.

Manieren om je hart gezond te houden

Om je hart gezond te houden heeft het lichaam voldoende lichaamsbeweging nodig, vergezeld met een gezond dieet. Zorg ervoor dat je minstens 30 minuten lichaamsbeweging krijgt, vijf dagen per week. Bij een hart- gezond dieet komen de meerderheid van de calorieën uit groenten, fruit, en vezelrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten en volkoren granen.

Naast deze voedingsmiddelen eet je ook nog eens (met mate) magere eiwitten, vooral vis, maar ook laag-vet zuivelproducten, noten en zaden.

Onderzoek naar stamcellen en de vooruitzichten

Het menselijk lichaam bevat stamcellen, stamcellen zijn een specifiek type cel die bepalende eigenschappen bezit. Stamcellen kunnen zich een lange tijd delen en hernieuwen. Het zijn niet-specifieke cellen die zich aan kunnen passen en omtoveren in een speciaal type cel, zoals rode bloedcellen, een hersencel of een spiercel. Door de ontdekking van stamcellen en hun opmerkelijke eigenschappen begon het stamcelonderzoek.

Het onderzoek vereist echter dat wetenschappers gebruik maken van een bron waar veel stamcellen in zitten - embryo's. Dit leidde tot een debat over de ethische waarden van het onderzoek. Zelfs met de controversiële methode biedt stamcelonderzoek vele voordelen.

Inzicht in cel ontwikkeling

Stamcellen zijn de voorgangers van alle andere cellen van het lichaam. Embryo's in het blastocyst stadium dat doorgaans drie tot vijf dagen na de bevruchting plaatsvindt, bevatten ongeveer 100 stamcellen. Wanneer het embryo zich ontwikkeld worden deze stamcellen verschillende gespecialiseerde cellen binnen het lichaam.

Bestuderen hoe de stamcellen zich ontwikkelen tot gespecialiseerde cellen die zich vervolgens ontwikkelen tot organen zou wetenschappers misschien kunnen helpen de stappen van het proces te begrijpen. Hierna zouden ze duidelijk kunnen zien wanneer er mogelijk fouten kunnen ontstaan.

Beter begrip van erfelijke ziekten

Erfelijke ziekten, ook bekent als genetische ziekten, betekend dat bepaalde problemen worden doorgegeven van een ouder op een kind door een afwijking in een chromosoom - een streng van deoxyribonucleïnezuur (DNA) dat de genen draagt. Genen, de basis eenheden van erfelijkheid, bevatten alle informatie voor menselijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de kleur van iemands ogen.

Wetenschappers bestuderen stamcellen om te leren waar fouten plaatsvinden, wat eventueel leidt tot chromosoomafwijkingen of beschadigde genen. Wanneer wetenschappers leren waar en hoe de ziekten ontstaan, kunnen ze een manier vinden om te proberen een ziekte te voorkomen of genezen.

Inzicht bij kanker

Kanker, is de abnormale en oncontroleerbare groei van cellen, goed voor bijna een op de vier sterfgevallen in Nederland. Het vermogen om te begrijpen hoe en waarom kankercellen zo snel delen kan helpen om betere behandelingen te bedenken en mogelijk een oplossing tegen kanker te vinden.
Stamcellen uit embryo's kunnen zich repliceren of zich vermenigvuldigen, zelfs na vele maanden en zelfs meer dan een jaar nadat ze miljoenen andere stamcellen creëren.

Door het bestuderen van deze cellen hopen wetenschapperser achter te komen welke eigenschappen zorgen voor deze langdurige zelf vernieuwing en welke factoren normaal gesproken cel proliferatie regelen. Wanneer wetenschappers dit begrijpen kunnen ze beter begrijpen wat er gebeurt in de abnormale celdeling bij kankercellen.

Nieuwe medische behandelingen

Een van de meest veelbelovende voordelen van stamcelonderzoek blijft de vooruitgang en de creatie van medische behandelingen. Door te leren hoe stamcellen zich ontwikkelen kunnen wetenschappers nieuwe behandelingen bedenken om deze ontwikkeling te activeren of stop te zetten. Stamcellen bieden een hernieuwbare bron van cellen die eventueel zieke cellen kunnen vervangen.

Dit betekent dat stamcellen het potentieel hebben om ziekten zoals de ziekte van Parkinson, amyotrofe laterale sclerose, ruggenmergletsel, brandwonden, hartziekte, diabetes, en artritis te helpen verlichten.

Recente ontwikkelingen

Enkele recente ontwikkelingen als het om stamcellen gaat zijn onder meer:

  • In januari 2011 maakten onderzoekers van de Tottori Universiteit in Japan met succes pacemaker cellen met behulp van de embryonale stamcellen van muizen. Dit kan leiden tot doorbraken in de behandeling van aritmie en zou de noodzaak voor elektronische pacemakers in menselijke patiënten kunnen verminderen.
  • In november 2010 werd in Amerika een onderzoek goedgekeurd naar embryonale stamcellen afgeleide therapie. Deze therapie zou moeten helpen bij de behandeling van een erfelijke ziekte die blindheid bij jonge mensen veroorzaakt.
  • In oktober 2010, 12 jaar nadat menselijke embryonale stamcellen voor eerst werden geïsoleerd, werd een therapie die direct is afgeleid van dergelijke cellen voor de eerste keer getest in mensen.
  • In augustus 2010, volgens een artikel uit de Daily Telegraph, maakten wetenschappers synthetisch bloed met behulp van stamcellen. Dit zou slachtoffers van grote rampen kunnen helpen als bloedbanken de vraag niet aankunnen. De wetenschapper zeggen dat hun uiteindelijke doel het creëren van de zeldzame bloedgroep O-negatief is. Deze bloedgroep kan aan iedere patiënt worden gegeven maar wordt door slechts 7% van de bevolking geproduceerd.
  • In januari 2010 hebben onderzoekers van Stanford aangetoond dat getransplanteerde neuronen, gekweekt uit embryonale stamcellen, in staat waren goede hersenverbindingen te vormen in pasgeboren muizen. Deze ontdekking die aantoont dat stamcellen tot specifieke hersencellen kunnen worden gemaakt, kan leiden tot nieuwe behandelingen voor problemen met het zenuwstelsel zoals Amyotrofische Lateraal Sclerose en voor ruggenmergletsels.


Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Lang en gelukkig leven deel 3: Anti stress management

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share