• anti stress en gelukkig leven

Leef lang en gelukkig deel 3: Anti stress management

2016-11-17T11:34:31+01:00november 5th, 2012|Langer Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Leef lang en gelukkig deel 3: Anti stress management

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Leef lang en gelukkig deel 2: Gevaren van hoge bloeddruk en cholesterol

Het is waar dat stress soms goed voor ons kan zijn, het kan ons motiveren om actie te ondernemen en geeft ons de mogelijkheid om tijdens extreme situaties ons leven en het leven van anderen te redden. Echter, in onze huidige westerse maatschappij staan we constant onder stress.

Dit komt door te lange werkdagen, de angst dat je binnenkort je baan kunt verliezen, technologische veranderingen, financiële druk en een groot aantal andere invloeden. Er zijn drie uitstekende methoden om stress te bestrijden. Zorg ervoor dat je gezonde eetgewoonten hebt, een gezonde geest hebt, en natuurlijk een gezond lichaam.

Wat gebeurt er als je gestrest bent?

Stress is wat je voelt als je met meer om moet gaan dan je gewend bent: Als je gestrest bent reageert je lichaam alsof je in gevaar bent. Het maakt hormonen aan die het hart versnellen, ervoor zorgen dat je sneller gaat ademen en het geeft extra energie. Een beetje stress is normaal en zelfs nuttig. Stress kan je helpen als je extra hard moet werken of snel moet reageren.

Maar wanneer je vaak of constant gestrest bent is het slecht voor ons lichaam. Stress is gekoppeld aan hoofdpijn, maakklachten, rugpijn, en moeite met slapen. Het kan ons immuunsysteem verzwakken waardoor het moeilijker is om eventuele ziektes te bestrijden. Wanneer iemand al gezondheidsproblemen heeft kan stress deze nog erger maken. Het kan ervoor zorgen dat iemand humeurig, gespannen of depressief wordt.Relaties kunnen er onder lijden en mensen doen het niet goed op het werk of op school.

Wat kan je doen tegen stress?

Het goede nieuws is dat je manieren kunt leren om stress te beheersen. Om stress onder controle te krijgen kun je het volgende doen:

  • Zoek uit wat stress veroorzaakt in je leven.
  • Zoek naar manieren om de hoeveelheid stress te verminderen.
  • Leer gezonde manieren om stress te verlichten of de schadelijke effecten te verminderen

Hoe meet je stress?

We weten allemaal dat stress een grote boosdoener is. Soms is duidelijk waar stress vandaan komt en soms hebben we geen enkel idee waar het probleem precies zit. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van jouw stress is. Het bijhouden van een stress-dagboek kan hierbij helpen, noteer wanneer er iets is waardoor jij je gestrest voelt. Het bijhouden van een stress-dagboek kan je helpen erachter te komen wat