Langer Leven

Laatste Update: 17 november 2016

Leef lang en gelukkig deel 3: Anti stress management

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Leef lang en gelukkig deel 2: Gevaren van hoge bloeddruk en cholesterol

Het is waar dat stress soms goed voor ons kan zijn, het kan ons motiveren om actie te ondernemen en geeft ons de mogelijkheid om tijdens extreme situaties ons leven en het leven van anderen te redden. Echter, in onze huidige westerse maatschappij staan we constant onder stress.

Dit komt door te lange werkdagen, de angst dat je binnenkort je baan kunt verliezen, technologische veranderingen, financiële druk en een groot aantal andere invloeden. Er zijn drie uitstekende methoden om stress te bestrijden. Zorg ervoor dat je gezonde eetgewoonten hebt, een gezonde geest hebt, en natuurlijk een gezond lichaam.

Wat gebeurt er als je gestrest bent?

Stress is wat je voelt als je met meer om moet gaan dan je gewend bent: Als je gestrest bent reageert je lichaam alsof je in gevaar bent. Het maakt hormonen aan die het hart versnellen, ervoor zorgen dat je sneller gaat ademen en het geeft extra energie. Een beetje stress is normaal en zelfs nuttig. Stress kan je helpen als je extra hard moet werken of snel moet reageren.

Maar wanneer je vaak of constant gestrest bent is het slecht voor ons lichaam. Stress is gekoppeld aan hoofdpijn, maakklachten, rugpijn, en moeite met slapen. Het kan ons immuunsysteem verzwakken waardoor het moeilijker is om eventuele ziektes te bestrijden. Wanneer iemand al gezondheidsproblemen heeft kan stress deze nog erger maken. Het kan ervoor zorgen dat iemand humeurig, gespannen of depressief wordt.Relaties kunnen er onder lijden en mensen doen het niet goed op het werk of op school.

Wat kan je doen tegen stress?

Het goede nieuws is dat je manieren kunt leren om stress te beheersen. Om stress onder controle te krijgen kun je het volgende doen:

  • Zoek uit wat stress veroorzaakt in je leven.
  • Zoek naar manieren om de hoeveelheid stress te verminderen.
  • Leer gezonde manieren om stress te verlichten of de schadelijke effecten te verminderen

Hoe meet je stress?

We weten allemaal dat stress een grote boosdoener is. Soms is duidelijk waar stress vandaan komt en soms hebben we geen enkel idee waar het probleem precies zit. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van jouw stress is. Het bijhouden van een stress-dagboek kan hierbij helpen, noteer wanneer er iets is waardoor jij je gestrest voelt. Het bijhouden van een stress-dagboek kan je helpen erachter te komen wat stress veroorzaakt en hoeveel stress je voelt. Wanneer je dat eenmaal weet dan is het mogelijk stappen te ondernemen om stress te verminderen of er beter mee om te gaan.

Beter met stress omgaan

Voor veel mensen is stress een feit. Het is misschien voor veel mensen niet mogelijk om stress compleet te elimineren, maar er zijn genoeg manieren om stress te verlagen. Je kunt een aantal van deze ideeën proberen om te zien of het beter wordt:

  • Ga beter en effectiever met jou tijd om: Je krijgt meer gedaan met minder stress als je een duidelijk schema volgt. Denk na welke dingen het belangrijkst zijn, en doe die als eerste.
  • Ga er beter mee om: Dat klinkt gemakkelijk maar kijk hoe je om gaat met stress. Wees eerlijk over wat werkt en wat niet werkt.Denk na over andere dingen die je beter zou kunnen doen om met stress om te gaan.
  • Zorg goed voor jezelf: Zorg voor voldoende rust. Zorg ervoor dat je gezond eet. Stop met roken en beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt.
  • Probeer nieuwe manieren van denken: Als je merkt dat jij je ergens zorgen over begint te maken maar er niets aan kunt doen probeer dan die gedachten te stoppen. Werk aan het loslaten van dingen die je niet kunt veranderen. Leer om "nee" te zeggen zodat je niet altijd voor onverwachte werkzaamheden staat.

Verminder stress met gezonde eetgewoonten

Wat we eten en drinken fungeert als brandstof voor ons lichaam. Als ons lichaam goed voedsel krijgt dan voelen we ons energiek, alert, we slapen beter en zullen langer leven. Als ons lichaam continu dingen binnenkrijgt als Big Macs, cake, of patat dan krijg je last van een te hoog cholesterolniveau, overgewicht, voelen we ons traag en sloom, en sterven waarschijnlijk vele jaren eerder dan hadden gedacht.

Gezonde eetgewoonten vergen slechts een beetje inspanning. Het enige wat je moet doen is de informatie over gezonde voeding lezen en daar ook daadwerkelijk iets op uit doen. Je weet waarschijnlijk al dat fruit en groenten belangrijk zijn, maar leer ook achter wat de gezondste versies daarvan zijn (zoals broccoli).

Eet minder verwerkte voedingsmiddelen, zoals wit brood, witte pasta, witte rijst, en minder suiker is ook erg gezond. Het is niet altijd gemakkelijk om eten te kopen wat niet verwerkt is (bijna alles in de supermarkt is op de een of andere manier ongezond gemaakt). Neem elke zondagmorgen een paar minuten om de maaltijden van die week te plannen. Als je met een budget moet werken bekijk dan de advertenties en koop wat er in de aanbieding is (mits gezond natuurlijk). Het idee is dat als je de hele week ineens plant, je wegblijft van verleiding.

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Leef lang en gelukkig deel 4: Verminderde weerstand bij het ouder worden?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share