Langer Leven

Laatste Update: 17 november 2016

Leef lang en gelukkig deel 4: Verminderde weerstand bij het ouder worden

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Lang en gelukkig leven deel 3: Anti stress management

De thymus, een van de belangrijke organen van het immuunsysteem, is waar bepaalde immuuncellen (T-lymfocyten of T-cellen) groeien. De thymus begint te krimpen nadat mensen door de pubertijd heen zijn. Wanner iemand op middelbare leeftijd is, dan is thymus nog slechts ongeveer 15% van de maximale grootte. Sommige T-cellen doden bepaalde ziektedeeltjes meteen.

Terwijl andere T-cellen delen van het immuunsysteem helpen die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten infecties aan te vallen.Hoewel het aantal T-cellen niet afneemt als we ouder worden neemt de T-celfunctie wel af. Hierdoor verzwakken delen van het immuunsysteem.

Effect van veranderingen

Het immuunsysteem verliest het vermogen infecties af te slaan wanneer we ouder worden. Dit verhoogt het risico op ziekte en kan vaccinaties minder effectief maken. Griepprikken of andere inentingen werken vaak dan niet meer zo goed en beschermen niet zo lang als verwacht. Het immuunsysteem kan cel defecten ook niet meer zo goed opsporen en corrigeren, dit resulteert in een toename van kanker geassocieerd met veroudering.

Wanneer iemand ouder wordt lijkt het immuunsysteem ook minder tolerant ten opzichte van de eigen cellen van het lichaam. Soms ontstaat er een auto-immuunziekte - normaal weefsel wordt aangezien voor niet-eigen weefsel, en immuuncellen vallen bepaalde organen of weefsels aan.

Ouder worden heeft ook invloed op de ontsteking en wondgenezing. Een ontsteking is een immuunrespons wanneer het immuunsysteem denkt dat er problemen zijn. Het stuurt meer cellen naar het probleem. Dat veroorzaakt zwelling, pijn, roodheid, warmte, en irritatie. Ontsteking is vaak een teken van infectie, maar het kan ook gebeuren als deel van een auto-immuunziekte.

Veel oudere mensen genezen langzamer. Dit kan direct gerelateerd zijn aan veranderingen in het immuunsysteem of kan een gevolg zijn van andere problemen zoals diabetes of arteriosclerose, deze leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam,bijvoorbeeld de onderbenen.

Vaak voorkomende problemen:

 • Een verhoogd risico op infectie
 • Een verminderd vermogen om ziekten te bestrijden
 • Een vertraagde wondgenezing
 • Auto-immuunziekten
 • Kanker

Wat kun je eraan doen?

Net zoals vaccinaties belangrijk zijn om ziekte bij kinderen te voorkomen zijn bepaalde dingen ook belangrijk als we ouder worden. Het is mogelijk om via de huisarts bepaalde medicijnen of optionele inentingen voorgeschreven te krijgen, maar er zijn ook een paar dingen die we zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat het lichaam zo lang mogelijk gezond blijft. Bijvoorbeeld door:

Wat kan je doen om kanker te helpen voorkomen?

Maak jij je druk over de preventie van kanker? Door kleine veranderingen in je dagelijkse leven, van het eten van een gezond dieet tot aan regelmatige kanker screenings is het mogelijk om zo goed mogelijk kanker tegen te gaan en voor te blijven

Je hebt waarschijnlijk tegenstrijdige berichten gehoord over kankerpreventie. Soms wordt een specifieke kanker-preventie tip aanbevolen in een onderzoek of nieuwsbericht en wordt dan in het volgende bericht alweer afgeraden. Als jij je zorgen maakt over de preventie van kanker, dan is het goed te weten dat kleine veranderingen in je dagelijkse leven een groot verschil kunnen maken. Overweeg deze kankerpreventie tips.

1. Gebruik geen tabak

Het gebruik van elke soort tabak maakt de kans op kanker groter. Roken is gekoppeld aan verschillende vormen van kanker - zoals kanker van de longen, blaas, baarmoederhals en nieren - en pruimtabak is gekoppeld aan kanker van de mondholte en pancreas. Zelfs wanneer je geen gebruik maakt van tabak kan blootstelling aan passief roken het risico op longkanker verhogen. Het vermijden van tabak - of beslissen om te stoppen met het gebruik ervan - is een van de belangrijkste gezondheids-beslissingen die je kunt maken. Het is ook een belangrijk onderdeel van de preventie van kanker.

2. Eet een gezond dieet

Hoewel het maken van gezonde keuzes in de supermarkt en tijdens de maaltijd de preventie van kanker niet altijd kan garanderen, kan het helpen het risico op kanker sterk te verminderen. Overweeg de volgende richtlijnen voor een gezond dieet:

 • Eet veel fruit en groenten – Probeer jouw dieet op fruit, groenten en andere voedingsmiddelen uit plantaardige bronnen te baseren. Ook hele granen en bonen zijn goede alternatieven.
 • Beperk de hoeveelheid vet – Eet lichter en gezonder door te kiezen voor minder vetrijke voedingsmiddelen, voornamelijk die uit dierlijke bronnen afkomstig zijn. Vetrijke diëten zijn vaak hoger in calorieën en kunnen het risico van overgewicht of obesitas verhogen – deze verhogen op hun beurt het risico op kanker.
 • Als je ervoor kiest om alcohol te drinken, doe dit dan alleen met mate.  Het risico van verschillende vormen van kanker - met inbegrip van borst kanker, long-, nier en lever kanker neemt toe met de hoeveelheid alcohol die je drinkt en hoe vaak je drinkt.

3. Zorg voor een gezond gewicht en genoeg lichaamsbeweging

Een gezond gewicht kan het risico van verschillende soorten van kanker, zoals borstkanker, prostaatkanker, longkanker, dikke darm en nier kanker verminderen. Lichaamsbeweging is ook belangrijk. Behalve dat het helpt je gewicht te beheersen kan lichaamsbeweging zelf het risico op borstkanker en darmkanker verlagen.

4. Bescherm jezelf tegen de zon

In Nederland gooien we onszelf graag in de zon. En mocht het weer niet goed genoeg zijn dan gaan veel mensen maar even snel onder de zonnebank. Huidkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker - en een van de meest voorkombare. Gebruik deze tips:

 • Vermijd middagzon.  Blijf uit de zon tussen 10 uur en 4 uur, dat is wanneer de zonnestralen het sterkst zijn.
 • Blijf in de schaduw.  Als je buiten bent, blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Een zonnebril en een grote hoed kunnen ook helpen.
 • Bedek blootgestelde gebieden.  Draag strak geweven, loszittende kleding die zo veel van je huid bedekt. Kies voor lichte of donkere kleuren, die meer ultraviolette straling reflecteren.
 • Probeer niet te besparen op zonnebrandcrème.  Gebruik genoeg zonnebrandcrème als je buiten bent, en smeer jezelf meer dan een keer per dag in.
 • Vermijd zonnebanken en zonnehemels.  Deze zijn net zo schadelijk, zo niet nog schadelijker, als natuurlijk zonlicht.

5. Zorg voor immunisatie

De preventie van kanker omvat ook jezelf beschermen tegen bepaalde virale infecties. Praat met jouw arts over immunisatie tegen:

 • Hepatitis B.  Hepatitis B kan het risico op leverkanker vergroten.Het hepatitis B-vaccin wordt routinematig gegeven aan zuigelingen.Het is ook aan te raden voor volwassenen die een hoger risico lopen - zoals volwassenen die seksueel actief zijn maar geen monogame relatie hebben, mannen die seks hebben met andere mannen, en mensen in de gezondheidszorg die kunnen worden blootgesteld aan besmet bloed of lichaamsvloeistoffen.
 • Humaan papillomavirus (HPV).  HPV is een seksueel overdraagbaar virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin is beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen die jonger zijn dan 26 jaar en die het vaccin niet als kind hebben gekregen.

6. Maak werk van vroege opsporing

Regelmatige zelf-examens en professionele screening voor verschillende soorten kanker - zoals kanker van de huid, darmen, prostaat-, baarmoederhals-en borstkanker –verhogen de kans op het ontdekken van kanker. Wanneer iemand er vroeg bij is, dan heeft de behandeling waarschijnlijk de meeste kans van slagen.

Neem preventie van kanker vanaf vandaag in eigen handen. De beloning zal een leven lang meegaan.

Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Lang en gelukkig leven deel 5: Houdt je hersenen actief

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share