• weerstand bij ouderen en lang en gelukkig leven

Leef lang en gelukkig deel 4: Verminderde weerstand bij het ouder worden

2016-11-17T11:34:38+01:00november 5th, 2012|Langer Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Leef lang en gelukkig deel 4: Verminderde weerstand bij het ouder worden

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Lang en gelukkig leven deel 3: Anti stress management

De thymus, een van de belangrijke organen van het immuunsysteem, is waar bepaalde immuuncellen (T-lymfocyten of T-cellen) groeien. De thymus begint te krimpen nadat mensen door de pubertijd heen zijn. Wanner iemand op middelbare leeftijd is, dan is thymus nog slechts ongeveer 15% van de maximale grootte. Sommige T-cellen doden bepaalde ziektedeeltjes meteen.

Terwijl andere T-cellen delen van het immuunsysteem helpen die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten infecties aan te vallen.Hoewel het aantal T-cellen niet afneemt als we ouder worden neemt de T-celfunctie wel af. Hierdoor verzwakken delen van het immuunsysteem.

Effect van veranderingen

Het immuunsysteem verliest het vermogen infecties af te slaan wanneer we ouder worden. Dit verhoogt het risico op ziekte en kan vaccinaties minder effectief maken. Griepprikken of andere inentingen werken vaak dan niet meer zo goed en beschermen niet zo lang als verwacht. Het immuunsysteem kan cel defecten ook niet meer zo goed opsporen en corrigeren, dit resulteert in een toename van kanker geassocieerd met veroudering.

Wanneer iemand ouder wordt lijkt het immuunsysteem ook minder tolerant ten opzichte van de eigen cellen van het lichaam. Soms ontstaat er een auto-immuunziekte - normaal weefsel wordt aangezien voor niet-eigen weefsel, en immuuncellen vallen bepaalde organen of weefsels aan.

Ouder worden heeft ook invloed op de ontsteking en wondgenezing. Een ontsteking is een immuunrespons wanneer het immuunsysteem denkt dat er problemen zijn. Het stuurt meer cellen naar het probleem. Dat veroorzaakt zwelling, pijn, roodheid, warmte, en irritatie. Ontsteking is vaak een teken van