Medicijnen deel 2: Natuurgeneeskunde als alternatief

2017-01-18T11:50:29+01:00juni 4th, 2013|Medicatie|2 Reacties

Laatste update: door

Medicijnen deel 2: Natuurgeneeskunde als alternatief

In het vorige deel van deze special over medicijnen en hun natuurlijke alternatieven, hebben we gekeken naar het exacte verschil tussen de traditionele medicijnen en homeopathische medicijnen. In de volgende twee delen gaan we kijken welke alternatieven er beschikbaar in de natuurgeneeskunde.

Ik heb dit gerangschikt in aandoeningen en kwalen, om het voor u gemakkelijker te maken zich een weg te banen in al die Latijnse termen.

Obstipatie

Obstipatie, of chronische verstopping, is een trage of geblokkeerde stoelgang. Mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn: Slapheid van de endeldarm, niet genoeg drinken, slechte eetgewoontes, leeftijd of een zittend leven. De gevolgen zijn duidelijk: Een hele harde ontlasting, minder aandrang om naar het toilet te gaan en door het persen kunnen er zeer pijnlijke kloofjes en aambeien ontstaan.

Reguliere medicatie

De meest gebruikte medicijnen tegen obstipatie zijn Lactulose of Lactitol. Dit medicijn houdt het vocht vast in de darmen, waardoor de ontlasting weer soepeler wordt. Het duurt een paar dagen voordat dit middel gaat werken. Ook wordt er Bisacodyl in de vorm van een zetpil of een tablet veel toegepast. Deze geeft de darmwand een prikkel om harder te gaan werken. Bekende bijwerking is dat er darmkrampen kunnen ontstaan.

Bij langdurig gebruik ontstaat er een afhankelijkheid, waardoor de darmen lui gaan worden. Dit zorgt weer voor nieuwe obstipatie waardoor alles weer van voren af aan begint.

Natuurgeneeskunde

Binnen de Homeopathie zijn verschillende varianten beschikbaar die allemaal effectief zijn. Met name voor de kids is Alumina een goed middel. Voor de volwassenen die last hebben van zeer hardnekkige verstoppingen wordt veelal Silicea voorgeschreven. Een andere oplossing is Homeopathisch Opium.

Let wel, dat je normaal bij het innemen van opium juist last krijgt van obstipatie, maar volgens de principes van de homeopathie zal de verdunning juist aanleiding geven om het lichaam zichzelf te laten herstellen.

Peesontstekingen

Pezen vormen dé belangrijke connectie tussen de botten en de spieren. Bij onjuist gebruik of bij veelvuldig gebruik in de vorm van RSI, kunnen deze heel gemakkelijk overbelast raken. Denk maar eens aan al die exotische namen die er inmiddels voor bedacht zijn: Tenniselleboog, muisarm, breiknobbel, joggersknie en zo kan ik nog wel even door gaan.

Reguliere medicatie

Over het algemeen wordt alleen maar rust voorgeschreven. Om de pijn te verlichten wordt wel in de meeste gevallen een pijnstiller gegeven in de vorm van Ibuprofen, naproxen of diclofenac. De zogenaamde NSAID’s. (Nonsteroidal Anti Inflammatory Drugs). In extreme gevallen wordt er een injectie gegeven met Corticosteroïd.

[pullquote]Bekende bijwerkingen van de NSAID’s zijn maagklachten, maagzweer en een verhoogde kans op een hartaanval, bij langdurige inname.[/pullquote]

Natuurgeneeskunde

Zoveel soorten peesontstekingen, zoveel soorten homeopathische middelen. De meest gebruikte zijn Ruta (wijnruit), Sticta Pulmonaria (longenmos) en Impatiens Balsamico. Met name deze laatste schijnt erg effectief te zijn voor RSI.

Acne

Acne is een mooie naam voor jeugdpuistjes. De talgklieren gaan meer talg produceren dan normaal, met name onder invloed van mannelijke hormonen. Als de talgklieren dan gaan verstoppen, ontstaat er een puistje. Op zich niet erg, maar op een leeftijd waarin hormonen door je lijf gieren, is dit meestal nét even teveel van het goede.

Reguliere medicatie

Binnen de reguliere geneeskunde wordt over het algemeen antibiotica gegeven. Dit kan als zalf om te smeren, of als tablet voor intern gebruik gegeven worden. [pullquote]Het nadeel van de zalf is het feit dat de huid kan irriteren[/pullquote] en er een overgevoeligheid kan ontstaan. Voor de meisjes kan de pil een uitkomst bieden, maar dat zal niet in alle gevallen erg wenselijk zijn.

Natuurgeneeskunde

Uitgangspunt is dat de genezing plaats moet vinden van binnen uit. Het medicijn wat meestal voorgeschreven wordt bij meisjes die nog niet een menstruatiecyclus hebben is Sepia. Bij puberjongens wordt meestal Kalium Bromatum voorgeschreven. Andere middelen die ook effectief zijn: Sulfur, Hepar Sulphuris, Sulfur Iodatum, Kalium Iodatum en Arsenicum Iodatum.

Maagklachten

Maagklachten kunnen heel erg divers zijn, maar de meest voorkomende klachten zijn toch wel maagzuur, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het gevolg is heel vaak misselijkheid en overgeven.

Reguliere medicatie

De reguliere medicijnen kunnen de meeste maagklachten prima aan, maar dit gaat meestal gepaard met lastige bijwerkingen zoals misselijkheid en overgeven.

Veel gebruikte medicijnen zijn:

 • Domperidon,
 • H2-blokkers,
 • Antacida,
 • Pprotonpompremmers
 • en Erythromycine.


Afhankelijk van het type klacht worden deze medicijnen het snelst voorgeschreven. Ieder medicijn heeft zijn eigen specifieke bijwerkingen, waarvan misselijkheid en braken wel de belangrijkste en meest voorkomende zijn.

Natuurgeneeskunde

De 6 meest voorgeschreven homeopathische medicijnen zijn: Lycopodium (wolfsklauw), Nux Vomica (braaknoot), China Officinalis (kinine), Antimonium crudum, argentum nitricum en robinia. Al deze medicijnen zorgen voor een oplossing van binnenuit, waarbij het lichaam wordt gestimuleerd om zichzelf te genezen.

Er moet hier eerlijkheidshalve wel bij gezegd worden, [pullquote]dat maagklachten over het algemeen lastig op te lossen zijn met homeopathie[/pullquote]. Maar de eerder genoemde medicijnen kunnen toch in veel gevallen een afdoende genezing bieden.

Problemen met de lippen

Een vrij onschuldige, maar o zo lastige, aandoening is als er een probleem is met de lippen. Droge lippen, beschadigde lippen door overmatig zonlicht en geïrriteerde lippen door scherp eten zijn de meest voorkomende.

Reguliere medicatie

De oplossingen binnen de reguliere geneeskunde kunnen gewoon vrij gekocht worden. Meestal wordt er gebruik gemaakt van lipsticks, die gemaakt zijn op basis van eucerine, cacaoboter of calendula (goudsbloem). Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bekend bij het gebruik hiervan.

Natuurgeneeskunde

In sommige gevallen kunnen kloofjes en scheurtjes zo hardnekkig zijn, dat veel smeren met een lipstick geen oplossing meer biedt. In zo’n geval is homeopathie dé uitkomst. Met name het middel Natrium Muriaticum is veel voorgeschreven en erg effectief bij kloven in de lippen en ook bij koortsuitslag.

Daarnaast zijn er nog andere homeopathische oplossingen zoals Nitricum Acidum, Sulphur en Arum Trihyllum. Een bijzondere oplossing is Cundurango, een oplossing voor mensen die last hebben maagklachten in combinatie met pijnlijke kloofjes rondom meerdere lichaamsopeningen.

Depressiviteit

Depressiviteit kan zich manifesteren in heel veel vormen. De belangrijkste gedeelde symptomen zijn verlies van interesse en plezier, somberheid, besluiteloosheid, concentratieproblemen, schuldgevoel, minderwaardigheidsgevoel en in extreme gevallen een zeer sterke doodswens. Naast deze basisklachten, hebben depressieve mensen ook te maken met angstaanvallen, weinig eetlust, vermoeidheid en slaapproblemen.

Reguliere medicatie

In de traditionele geneeskunde wordt in dit soort gevallen meestal antidepressiva voorgeschreven, zoals Prozac, Seroxat, Efexor of Amitriptyline. Deze stabiliseren en verhogen de geluksstofjes in de hersenen, waardoor de patiënten zich beter moeten voelen. Maar hieraan kleven een aantal vreemde bijwerkingen: Het medicijn moet minimaal een half jaar ingenomen worden om de effecten te kunnen merken.

[pullquote]Daarnaast werken de medicijnen wel op de ernst van de aandoening, maar niet op de duur van de aandoening.[/pullquote]

Natuurgeneeskunde

Binnen de homeopathie is een fantastisch middel beschikbaar, genaamd Aurum Metallicum. Dit middel wordt met name voorgeschreven bij patiënten die een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben en dus hard werken, maar bij de eerste tegenslag direct in een grote wanhoop en depressiviteit terecht komen. Een gevoel van tekortschieten, zwaarmoedigheid en continue piekeren is het gevolg.

Een behandeling met Aurum Metallicum schijnt in dit soort gevallen dé oplossing te zijn. Ook worden er bij depressiviteit goede resultaten geboekt met Sint-Janskruid.

Wordt vervolgd…

In deel 3 van deze special vind je nog meer alternatieven voor de reguliere geneeskunde.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

2 Reacties

 1. gerda 12 november 2016 om 19:36- Antwoorden

  Helpt aurum metallicum om oorsuizen te verminderen?

  • Team OptimaleGezondheid 16 november 2016 om 22:02- Antwoorden

   Aurum Metallic wordt vaak door homeopaten toegepast in de strijd tegen oorsuizen.
   Voor een professioneel advies, raad ik je aan om even contact op te nemen met een homeopaat. Zelf dokteren in homeopathie is vaak niet erg effectief!

   Heel veel succes!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share