Medicijnen deel 3: Natuurgeneeskunde als alternatief vervolg

2017-01-18T11:15:45+00:00juni 4th, 2013|Medicatie|1 Reactie

Medicijnen deel 3: Natuurgeneeskunde als alternatief vervolg

We hebben in het eerste deel van deze special bekeken wat het exacte verschil is tussen traditionele medicatie en natuurgeneeskunde. In het tweede deel hebben we, gegroepeerd voor enkele veel voorkomende aandoeningen en kwaaltjes, de meest gebruikte reguliere medicatie en hun mogelijke bijwerkingen op een rijtje gezet.

Daarnaast een overzicht van de homeopathische alternatieven. In dit derde deel gaan we verder met dit overzicht. Nu over bedplassen, slaapproblemen en hartritmestoornissen.

Bedplassen

Officieel spreek je van bedplassen als een kind na het vierde levensjaar nog niet voldoende controle over de blaas heeft om tijdens de slaap de plas op te houden of wakker te worden om naar het toilet te gaan. Een onschuldige aandoening die in de meeste gevallen tijdelijk is.

Maar het is wel een feit dat het voor de ouders een ramp is, om nog maar te zwijgen van de effecten op het kind: Gebrek aan zelfvertrouwen, geen logeerpartijtjes bij vriendjes etc. etc.

Reguliere medicatie

In eerste instantie zal de huisarts geen medicatie voorschrijven, maar advies geven over bepaalde vormen van training. Als niets helpt, wordt er vaak Desmopressine voorgeschreven. Desmopressine is een stof die de nachtelijke urineproductie verminderd, waardoor de geproduceerde urine in de blaas past en er geen aandrang is om te plassen.

Het effect is meestal binnen een paar dagen merkbaar. Meestal wordt dit voorgeschreven in combinatie met een zogenaamde plaswekker.

[pullquote]Bekende bijwerkingen van Desmopressine zijn onder andere hoofdpijn en maagdarmstoornissen[/pullquote]. Ook wordt vochtophoping en dus toename van het gewicht regelmatig gezien als bijwerking. Overigens uiten deze bijwerkingen zich pas na enkele maanden gebruik.

Natuurgeneeskunde

Het uiteindelijke doel in de strijd tegen bedplassen is het feit dat de besturing van de blaas, en met name de afsluitspier, een definitief plekje in de hersenen gaat krijgen. Op dat moment is de controle over de blaas definitief ingebakken, en kan het kind weer met schoolkamp en gaan logeren bij vriendjes.

Om dit proces te ondersteunen, is het homeopathische middel Causticum (gemaakt van gebrande kalk) een prima oplossing. Causticum zorgt dat de geleiding van zenuwprikkels beter en efficiënter verloopt. Op deze manier zal de prikkel om de plas op te houden beter de hersenen bereiken, ook als het kind heel diep slaapt.

Er zijn nog meer middelen die inmiddels beproefd zijn: Pulsatilla (wildemanskruid), Equisetum (paardenstaart), Zincum en Kalium carbonicum. Met name dit laatste middel wordt veel voorgeschreven bij oudere kinderen.

Slaapproblemen

Problemen met slapen kan heel veel oorzaken hebben. Meestal zijn het spanningen en andere vormen van stress, maar ook fysieke problemen zoals pijn en jeuk kunnen een oorzaak zijn. Problemen met slapen kan ook ontstaan door een verstoring van het dag- en nachtritme, zoals het werken in ploegendienst en een jetlag.

Dit laatste is gelukkig tijdelijk. Over het algemeen kunnen slaapproblemen opgelost worden door voldoende beweging, een rustige kamer met frisse lucht en in de avond koffie, thee, cola en andere cafeïne houdende dranken vermijden. Maar dit is niet altijd voldoende.

Reguliere medicatie

Als de eerder genoemde adviezen niet lukken, grijpen de meeste mensen vaak naar slaapmiddelen, al of niet voorgeschreven door een huisarts. Deze slaapmiddelen werken goed, afhankelijk van de dosis, maar hebben vervelende bijwerkingen. Eén daarvan is de afhankelijkheid.

Als je maar lang genoeg slaapmiddelen inneemt, zal je heel moeilijk weer kunnen slapen op een natuurlijke manier. Ook is er invloed op de rijvaardigheid en de alertheid, zeker in combinatie met alcohol.

Er zal na verloop van tijd ook een gewenning optreden. Met andere woorden: Na een paar weken is er een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. De medicijnen die de huisarts dan voorschrijft kunnen bijvoorbeeld Temazepam of Imovane zijn. Deze zijn relatief veilig.

Natuurgeneeskunde

Volgens de beginselen van de homeopathie, is het de kunst om dié stof te vinden die in de natuurlijke vorm juist de bepaalde klacht veroorzaakt. Deze zelfde stof, in verdunde vorm en na homeopathische behandeling, gaat er dan voor zorgen dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken en dus het probleem zelf oplost. Het is de kunst van de homeopaat om voor iedere combinatie van symptomen de juiste stof te vinden. [pullquote]Met name de zwaardere middelen hebben forse bijwerkingen[/pullquote].

Enkele voorbeelden van stoffen die een bewezen effect hebben op slapeloosheid:

 • Coffea is gemaakt van de koffieboon. Een heel mooi voorbeeld van het feit dat de veroorzakende stof, tegelijk de genezende is. Dit medicijn is gemaakt van de koffieboon en wordt toegepast in de gevallen dat er slapeloosheid is door een extreme geestelijke activiteit, terwijl de persoon zelf gevoelig en hulpvaardig is.
 • Kaliumfosfaat wordt toegepast bij mensen die slecht slapen door zorgen, zakelijke problemen, studie etc.
 • Nux Vomica wordt meestal toegepast bij mannen die snel geïrriteerd raken door de drukte en de stress. Ze slapen meestal wel vrij snel in, maar worden ’s nachts regelmatig wakker.
 • Cypripedium (van de orchidee-achtige plant Vrouwenschoentje) wordt heel veel voorgeschreven voor kinderen die tijdens de nachtrust vaak wakker worden, en soms uren ongestoord kunnen spelen, zonder dat daar een specifieke reden voor is.
 • Aconitum (van de giftige ranonkelachtige plant Monnikskap) wordt veelal toegepast bij mensen die niet slapen door nachtmerries en hevige angsten.

Hartkloppingen en hartritmestoornissen

Problemen met hartkloppingen zijn er in heel veel varianten. Soms is het ritme onregelmatig, soms wordt er een slag overgeslagen, en soms klopt het hart constant onregelmatig. Soms is het op te lossen met medicijnen, soms is een ingreep van de cardioloog nodig in de vorm van een elektroshock of een pacemaker.

Reguliere medicatie

Als medicijnen een oplossing is voor het probleem, wordt er in de meeste gevallen Propranolol voorgeschreven. Propranolol behoort tot de groep Bètablokkers. Deze verlaagt de bloeddruk, vermindert de behoefte aan zuurstof van het hart, en vertraagt de hartslag. De meest bekende bijwerkingen van deze bètablokker is duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en slaapstoornissen.

Met name de duizeligheid is het directe gevolg van de verlaging van de bloeddruk en zal na een paar weken weer overgaan als het lichaam zich op de nieuwe situatie ingesteld heeft.

Natuurgeneeskunde

Heel belangrijk voor het slagen van een homeopathische aanpak, is het weten of de stoornis recent is of niet. Hoe korter geleden de stoornis is opgetreden, hoe gemakkelijker deze te behandelen is. Er zijn meer dan 200 homeopathische middelen tegen hartritmestoornissen en hartkloppingen.

Ieder middel heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Voor iedere vorm van deze aandoening is dus een homeopathisch geneesmiddel beschikbaar. Een paar namen om verder te onderzoeken:

 • Cactus Grandiflora (Koningin van de nacht) wordt toegepast als er spraken is van constante hartkloppingen, die meestal nog erger worden als je op je linkerzijde ligt.
 • Lycopus Virginicus (Wolfspoot) wordt voorgeschreven voor mensen die vaak nerveus en gejaagd zijn, en die een heftige hartslag hebben, die alleen maar erger wordt als je op je rechterzijde ligt.
 • Spongia (Zeespons) een de medicatie voor mensen die in de nacht vaak zwetend wakker schrikken met hele heftige hartkloppingen en een verstikkende hoest. Dit zijn vaak onrustige en/of angstige mensen.
 • Naja Tripudians (Brilslang) wordt voorgeschreven aan mensen die een hartritmestoornis hebben als gevolg van een aandoening aan de hartkleppen, of mensen die reeds een hartaanval gehad hebben.

Conclusie en aanbevelingen

Ondanks het feit dat de werking van homeopathische medicatie/natuurgeneeskunde wellicht nog niet afdoende bewezen is door de wetenschappers, hebben vele miljoenen gebruikers toch baat hierbij. Voordeel is dat je geen last hebt van vervelende bijwerkingen.

Maar in veel gevallen is homeopathie wel een ondersteuning van de traditionele geneeskunde. Raadpleeg altijd je behandelend arts, in combinatie met een homeopaat. Zeker bij zelfmedicatie kan het nooit een traditionele behandeling vervangen.

Heb je zelf nog goede aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Eén reactie

 1. Michel 9 april 2017 om 07:28 - Antwoorden

  Goedemorgen!
  Ik reageer omdat ik in een periode zit met hartkloppingen die met name in rust aanwezig zijn. Tijdens werk e d is het wat minder.
  Ca vijf jaar geleden ook zo n periode gehad en devafgelopen jaren had ik er minder last van
  Ben nu op het punt aangekomen het te gaan aanpakken
  Volgens mijn huisarts moet ik meet aan mijzelf gaan denken
  Hopelijk heeft u wat adviezen
  Grt
  Michel

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: