Medicijnen deel 3: Natuurgeneeskunde als alternatief vervolg

2017-01-18T11:15:45+01:00juni 4th, 2013|Medicatie|1 Reactie

Laatste update: door

Medicijnen deel 3: Natuurgeneeskunde als alternatief vervolg

We hebben in het eerste deel van deze special bekeken wat het exacte verschil is tussen traditionele medicatie en natuurgeneeskunde. In het tweede deel hebben we, gegroepeerd voor enkele veel voorkomende aandoeningen en kwaaltjes, de meest gebruikte reguliere medicatie en hun mogelijke bijwerkingen op een rijtje gezet.

Daarnaast een overzicht van de homeopathische alternatieven. In dit derde deel gaan we verder met dit overzicht. Nu over bedplassen, slaapproblemen en hartritmestoornissen.

Bedplassen

Officieel spreek je van bedplassen als een kind na het vierde levensjaar nog niet voldoende controle over de blaas heeft om tijdens de slaap de plas op te houden of wakker te worden om naar het toilet te gaan. Een onschuldige aandoening die in de meeste gevallen tijdelijk is.

Maar het is wel een feit dat het voor de ouders een ramp is, om nog maar te zwijgen van de effecten op het kind: Gebrek aan zelfvertrouwen, geen logeerpartijtjes bij vriendjes etc. etc.

Reguliere medicatie

In eerste instantie zal de huisarts geen medicatie voorschrijven, maar advies geven over bepaalde vormen van training. Als niets helpt, wordt er vaak Desmopressine voorgeschreven. Desmopressine is een stof die de nachtelijke urineproductie verminderd, waardoor de geproduceerde urine in de blaas past en er geen aandrang is om te plassen.

Het effect is meestal binnen een paar dagen merkbaar. Meestal wordt dit voorgeschreven in combinatie met een zogenaamde plaswekker.

[pullquote]Bekende bijwerkingen van Desmopressine zijn onder andere hoofdpijn en maagdarmstoornissen[/pullquote]. Ook wordt vochtophoping en dus toename van het gewicht regelmatig gezien als bijwerking. Overigens uiten deze bijwerkingen zich pas na enkele maanden gebruik.

Natuurgeneeskunde

Het uiteindelijke doel in de strijd tegen bedplassen is het feit dat de besturing van de blaas, en met name de afsluitspier, een definitief plekje in de hersenen gaat krijgen. Op dat moment is de controle over de blaas definitief ingebakken, en kan het kind weer met schoolkamp en gaan logeren bij vriendjes.

Om dit proces te ondersteunen, is het homeopathische middel Causticum (gemaakt van gebrande kalk) een prima oplossing. Causticum zorgt dat de geleiding van zenuwprikkels beter en efficiënter verloopt. Op deze manier zal de prikkel om de plas op te houden beter de hersenen bereiken, ook als het kind heel diep slaapt.

Er zijn nog meer middelen die inmiddels beproefd zijn: Pulsatilla (wildemanskruid), Equisetum (paardenstaart), Zincum en Kalium carbonicum. Met name dit laatste middel wordt veel voorgeschreven bij oudere kinderen.

Slaapproblemen

Problemen met slapen kan heel veel oorzaken heb