Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 8 september 2012

Natuurlijke alternatieven deel 2: Chronische aandoeningen

Chronische aandoenigen

Klik hier om deel 1 te lezen:
Natuurlijke alternatieven deel 1: Introductie

De symptomen variëren van vervelende problemen tot verlammende pijn. Zelfs wanneer deze symptomen weer weg zijn of in elk geval iets minder zijn, is het onderliggende probleem nog steeds aanwezig. Waarom? Omdat bepaalde aandoeningen chronisch zijn, wat betekent dat ze niet vanzelf genezen of zelfs helemaal niet zullen genezen. Veel Nederlanders hebben last van chronische aandoeningen. Ondanks de vaak ongeneeslijke aard van chronische aandoeningen is het toch mogelijk om bijbehorende symptomen ietwat te verlichten en eventuele complicaties te voorkomen. Waarom is het zo dat veel chronische aandoeningen toch vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen?

Onwetendheid

Vaak accepteren mensen niet dat ze een chronische aandoening hebben. Dat is natuurlijk niet vreemd.Het is al schokkend wanneer je hoort dat je met deze chronische aandoeningen zult moeten leven, maar daarbij komt nog eens dat je een aantal belangrijke wijzigingen in levensstijl zult moeten invoeren – en wel onmiddellijk. Dat is voor veel mensen teveel. Sommige mensen doen gewoon wat ze voor de diagnose ook deden, terwijl anderen slechts bepaalde delen van wat hun artsen voorschrijven volgen.

Wat zijn de meest bekende chronische aandoeningen?

1. Astma

Astma is een chronische aandoening van de longen waarin ontstoken luchtwegen gevoelig zijn voor vernauwing. Deze vernauwing zorgt voor kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten en pijn op de borst die varieert van mild, tot ernstig, tot levensbedreigend. Ontstoken luchtwegen zijn overgevoelig voor een verscheidenheid van stimuli, bijvoorbeeld huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, luchtvervuiling, sigarettenrook, bepaalde medicijnen, weersomstandigheden, en lichaamsbeweging. Stress kan de symptomen van astma verergeren.

2. Diabetes

Diabetes is een stoornis van het koolhydraatmetabolisme gekenmerkt door een verminderd vermogen van het lichaam om op insuline te reageren of insuline zelf te produceren. Hierdoor is het onmogelijke de juiste hoeveelheid suikers (glucose) in het bloed te handhaven. Er zijn twee belangrijke vormen van de ziekte.

Type I diabetes begint meestal bij jongeren. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem antilichamen produceert die de insuline producerende beta-cellen vernietigd. Omdat het lichaam niet meer in staat is insuline te produceren zijn dagelijkse injecties van het hormoon vereist.

Type II diabetes komt meestal bij mensen ouder dan 40 voor en komt steeds vaker voor naarmate mensen ouder worden. Het ontstaat door trage pancreassecretie van insuline. Het is gekoppeld aan erfelijkheid en obesitas, voornamelijk met bovenlichaam obesitas. Mensen met type II diabetes kunnen hun bloedsuikerspiegel in balans houden via een dieet, lichaamsbeweging en zo nodig insuline-injecties of orale medicatie.

3. Depressie

De meeste mensen voelen zich wel eens verdrietig of depressief. Je depressief voelen kan een normale reactie zijn op iemand verliezen, problemen, of wanneer het gevoel van eigenwaarde aangetast is. Echter, wanneer gevoelens van intens verdriet –waaronder gevoelens van hulpeloosheid, hopeloosheid, en waardeloosheid–iemand ervan weerhouden om dagen of zelfs weken normaal te functioneren, is het mogelijk dat depressie meer is dan enkel verdriet. Het kan heel goed klinische depressie zijn - een chronische medische aandoening.

4. Artritis

Het woord artritis komt van het Griekse woord arthron wat "gewricht" betekend en het Latijnse itis dat "ontsteking" betekent. Artritis tast het musculoskeletale systeem aan, voornamelijk de gewrichten. Artritis is de voornaamste oorzaak van invaliditeit bij mensen ouder dan vijftigin westerse landen. Artritis is niet één ziekte - het is een term die betrekking heeft op meer dan 100 medische aandoeningen. Osteoartritis (OA) is de meest voorkomende vorm van artritis en beïnvloedt over het algemeen oudere patiënten. Sommige vormen van artritis kunnen gevolgen hebben voor mensen op zeer jonge leeftijd.

5. Hartaandoeningen

Hartaandoeningen is een brede term die gebruikt wordt om een ​​reeks van ziekten die het hart beïnvloeden te omschrijven. De verschillende ziekten die vallen onder hart-en vaatziekten zijn aandoeningen van de bloedvaten, zoals coronaire hartziekte; hartritmeproblemen (aritmieën), hart infecties en hartafwijkingen waarmee je wordt geboren (aangeboren hartafwijkingen).

De term "hartziekte" wordt vaak als onderling verwisselbaar gezien met "cardiovasculaire ziekte." Hart-en vaatziekten verwijzen voornamelijk naar problemen met vernauwde of geblokkeerde bloedvaten die kunnen leiden tot een hartaanval, pijn op de borst (angina pectoris) of een beroerte. Andere hartaandoeningen, zoals infecties en aandoeningen die de hartspier, hartkleppen of hartritme beïnvloeden worden ook beschouwd als vormen van hart-en vaatziekten.

Klik hieronder voor de deel 3:
Natuurlijke alternatieven deel 3: Alternatieve Behandelingen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share