Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 15 november 2016

Natuurlijke alternatieven deel 3: Alternatieve behandelingen

Natuurlijke alternatieven deel 3:
Alternatieve behandelinge

Klik hier om deel 2 te lezen:
Natuurlijke alternatieven deel 2: Chronische aandoeningen

Er zijn verschillende alternatieve behandelingen die niet “standaard” zullen worden gebruikt. Voordat je er echter om kunt vragen of zelfs wilt proberen, moet je eerst begrijpen wat deze alternatieve behandelingen precies zijn.

Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde - ook wel botanische geneeskunde genoemd - verwijst naar het gebruik van zaden, bessen, wortels, bladeren, schors, of bloemen voor medicinale doeleinden. Deze kunnen worden verkocht als tabletten, capsules, poeders, thee, extracten, en verse of gedroogde planten. Kruidengeneeskunde wordt al heel lang gebruikt buiten van de conventionele geneeskunde om. Het gebruik van kruiden voor medicinale doeleinden wordt steeds meer normaler omdat verbeteringen in zowel de analyse als kwaliteitscontrole, samen met de vooruitgang in klinisch onderzoek, duidelijke de waarde van de kruidengeneeskunde in de behandeling en preventie van ziekten aangeven.

Kruidengeneeskunde wordt gebruikt om veel aandoeningen te behandelen, bijvoorbeeld astma, eczeem, premenstrueel syndroom, reumatoïde artritis, migraine, overgangsklachten, chronische vermoeidheid, prikkelbare darm syndroom en meer.

Aromatherapie

Aromatherapie is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij essentiële oliën en andere aromatische planten worden gebruikt. Aromatherapie is gericht op het verbeteren van de gezondheid of stemming. De essentiële oliën in aromatherapie hebben een andere samenstelling dan andere plantaardige producten, omdat de destillatie die gebruikt wordt bij aromatherapie de lichtere phytomolecules naar boven brengt.

Voorstanders van aromatherapie geloven dat de inademing van essentiële oliën het deel van de hersenen waaraan gebeur verbonden is - het olfactorische systeem - stimuleert. Hierdoor wordt een signaal naar het limbische systeem van de hersenen gestuurd, dit bestuurt emoties en geheugens. Dit zorgt ervoor dat chemische stoffen worden vrijgegeven waardoor de persoon zich ontspannen, rustig, en zelfs gestimuleerd kan voelen.

Van de essentiële oliën wordt gezegd dat ze direct farmacologisch effect hebben. Aroma therapeuten beweren dat er een synergie is tussen het lichaam en aromatische oliën, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit het geval is. Toch hebben een aantal voorlopige klinische studies positieve resultaten aangetoond. Er zijn drie verschillende manieren waarop aromatherapie gebruikt wordt:

  • Diffusie - de oliën verdampen in de lucht. Het doel is om de lucht een specifieke geur te geven of de lucht te desinfecteren.
  • Directe inademing - de persoon ademt de verdampende olie rechtstreeks in. Dit wordt vaak gebruikt voor respiratoire desinfectie, vermindering van congestie, maar ook voor psychologische voordelen.
  • Plaatselijk - op de huid aangebracht. Vaak gebruikt bij massage, baden, en therapeutische huidverzorging.

Homeopathie

Homeopathie, ook wel homeopathische geneeskunde genoemd, is een alternatief medisch systeem dat meer dan 200 jaar geleden werd ontwikkeld in Duitsland. Homeopathie werd in Duitsland ontwikkeld aan het einde van de 18e eeuw. Aanhangers van homeopathie wijzen op twee onconventionele theorieën: "als genezen als"- het idee dat een ziekte kan worden genezen door een stof die dezelfde symptomen bij gezonde mensen produceert, en "de wet van de minimale dosis"- het idee dat hoe lager de dosis van de medicatie, hoe groter de doeltreffendheid ervan. Veel homeopathische middelen zijn zodanig verdund dat er geen moleculen van de oorspronkelijke stof overblijft.

Homeopathische middelen zijn afgeleid van stoffen afkomstig van planten, mineralen of dieren, zoals rode ui, valkruid, gemalen hele bijen, wit arseen, belladonna (wolfskers), en brandnetels. Homeopathische middelen worden vaak als suiker tabletten onder de tong gelegd, maar er zijn ook andere vormen, zoals zalfjes, gels, druppels, en crèmes. Behandelingen zijn op maaten daarom is het niet ongewoon dat verschillende mensen met dezelfde aandoening een verschillende behandeling ontvangen.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is het gebruik van water om de gezondheid te revitaliseren, te onderhouden en te herstellen. Hydrotherapie omvat onder anderesauna's, stoombaden, voetbaden, en de toepassing van koud en warm water kompressen.

Van Vader Sebastian Kneipp, een 19e-eeuwse Beierse monnik, wordt gezegd dat hij de vader van hydrotherapie is. Kneipp geloofde dat ziekte kon worden genezen door water te gebruiken om afval uit het lichaam te verwijderen. Hydrotherapie is populair in Europa en Azië.

Er is een fysiologische basis voor hydrotherapie. Koud water werkt stimulerend en zorgt ervoor dat oppervlakkige bloedvaten samentrekken. Warm water werkt ontspannend en zorgt ervoor dat bloedvaten verder openen en het verwijdert ook afvalstoffen uit lichaamsweefsels. Afwisselend warm en koud water kan ontstekingen verminderen en stimuleert de bloedsomloop.

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Natuurlijke alternatieven deel 4: Conclusie

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share