Natuurlijke behandeling diabetes

De natuurlijke behandeling van diabetes type 2

natuurlijke-behandeling

Inhoud:
1. De natuurlijke behandeling van diabetes type 2
2. Corosolzuur
3. Salacia Oblonga
4. Kaneel
5. Fenegriek
6. Coccinia indica

Er zijn een groot aantal natuurlijke producten op de markt die de diabetespatiënt kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel op een goed niveau te krijgen en te houden. Maar er is zoveel aanbod, waar moet je beginnen?

In dit artikel kan je lezen wat er in Nederland te krijgen is, wat er goed werkt, en wat minder. Want als je je bloedglucose op een natuurlijke manier kan reguleren en het gebruik van echte medicijnen nog even uit kan stellen is dat natuurlijk pure winst.

Diabetes type 1

Voor patiënten met diabetes type 1 geldt trouwens dat ze altijd insuline zullen moeten blijven spuiten omdat er helemaal geen insuline meer wordt aangemaakt in de alvleesklier. Bij patiënten met diabetes type 2 werkt het systeem minder goed, maar het werkt nog wel. Daarom is er voor deze patiënten meer voordeel te halen uit het gebruik van natuurlijke middelen.

Er worden op internet veel voedingspreparaten aangeboden die zouden helpen om de bloedsuikerspiegel op peil te brengen en te houden. Omdat het hier niet om echte medicijnen gaat en de producten niet gecontroleerd worden zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke ondersteuning van je diabetes kom je bijna altijd uit op sites van webwinkels of van bedrijven die een complete therapie willen verkopen. Toch zijn er een aantal natuurlijke preparaten waarvan het wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken. Hieronder volgt een lijst.

Corosolzuur

CorosolzuurCorosolzuur is een plantaardig eiwit gewonnen uit de Banababoom. Het wordt al jaren gebruikt om de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten te reguleren. Dat betekent ook dat er al veel onderzoek naar gedaan is.

Uit vrijwel al het onderzoek blijkt dat de dagelijkse inname van corosolzuur het glucosegehalte van het bloed met wel één derde kan verminderen. Dat is goed nieuws voor die patiënten die op het randje staan om insuline te moeten spuiten. Door corosolzuur te gebruiken kunnen zij dit mogelijk nog even uitstellen.

Dit plantaardige preparaat kan ook preventief gebruikt worden door mensen die een verhoogde kans op diabetes type 2 hebben, bijvoorbeeld mensen met veel overgewicht. Door hun bloedsuiker beter op peil te houden kunnen ze de ziekte namelijk langer buiten de deur houden.

Corosolzuur is in Nederland onder andere verkrijgbaar als Glucofit.

Salacia Oblonga

Salacia OblongaSalacia Oblonga is een kruid uit India en Sri Lanka, dat daar in de traditionele geneeskunde al zeer lang gebruikt wordt om diabetes te behandelen. Uit een recent onderzoek door de Universiteit van Ohio is gebleken dat dit niet zonder reden is.

Een groep met proefpersonen zonder diabetes kregen ofwel een drankje met daarin een opgeloste vorm van Salacia Oblonga, ofwel een placebo. Het bleek dat de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen die het drankje met het Indiase kruid gedronken hadden tot 20% lager was dan van degenen die de placebo hadden gedronken.

Omdat het hier om maar één relatief klein onderzoek gaat is de uitkomst nog niet goed te interpreteren. De onderzoekers beloven dat verder onderzoek nog plaats gaat vinden, en dan ook met diabetespatiënten.

Voor wie niet kan wachten, Salacia Oblonga is in de betere natuurvoedingswinkel en op internet gewoon te koop.

Kaneel

KaneelOok kaneel wordt van oudsher al gebruikt om diabetes te behandelen. Er is veel recent onderzoek gedaan, onder andere om te begrijpen waarom kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagt, en om te bepalen wat de juiste dosis is.

De huidige stand van zaken is dat een flinke hoeveelheid kaneel, zo'n 3 gram per dag, een kleine verlaging van de glucose in het bloed veroorzaakt, zo'n 5 procent. Er is echter ook een onderzoek bekend waarin geen verschil gezien werd in de bloedsuikerspiegels van proefpersonen die kaneel hadden gebruikt en zij die een placebo hadden gehad. De dosis kaneel was in dit onderzoek echter lager, namelijk 1 gram per dag.

Fenegriek

FeneriekFenegriek is een kruid dat veel in de oosterse en Arabische keuken gebruikt wordt. In de Chinese traditionele geneeskunst staat het bekend als een kruid dat hernieuwde energie geeft. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het ook kan bijdragen tot een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

De werkzaamheid zit hem waarschijnlijk in het feit dat fenegriek de cellen gevoeliger maakt voor insuline. Het heft het gebrek aan gevoeligheid voor insuline, waar diabetes type 2 patiënten last van hebben, tijdelijk op.

Bij patiënten zonder diabetes type 2 verandert de bloedsuikerspiegel trouwens niet na het gebruik van fenegriek, wat inderdaad een indicatie kan zijn dat het alleen invloed heeft op de gevoeligheid van de cellen voor insuline. De aanbevolen dosis is 1 gram per dag.

Fenegriek is verkrijgbaar in de oosterse supermarkt.

Coccinia indica

Coccinia indicaHet plantenpreparaat wat het best onderzocht is is waarschijnlijk de coccinia indica. De bladeren van deze plant worden in de Ayurvedische geneeskunde al heel lang gebruikt om diabetes te behandelen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het inderdaad zo is dat het gebruik van dit plantenextract de bloedsuikerspiegel kan reguleren. Het meeste onderzoek is gedaan op ratten, maar een aantal studies met proefpersonen laten ook veelbelovende resultaten zien.

Coccinia indica is op internet verkrijgbaar, maar wees er voorzichtig mee. Er is nog geen aanbevolen dosis vastgesteld door wetenschappelijk onderzoek.

Voor alle natuurlijke behandelingen geldt, overleg altijd met je arts. Als hij of zij sceptisch is, vraag dan door of het kwaad kan om dit bepaalde natuurlijke middel te gebruiken. Er is namelijk een verschil tussen iets dat mogelijk schadelijk voor je gezondheid is, en het idee van een reguliere arts dat iets waarschijnlijk toch niet werkt. Vervang je reguliere medicatie nooit zonder overleg met je arts.

Nog meer natuurlijke oplossingen?

De Diabetes De Baas Methode!