Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Ontspannen deel 1: De noodzaak van ontspannen
In het eerste deel van deze special over ontspannen, hebben we kennisgemaakt met de gestreste holbewoner en de hongerige panter. Zijn voordeel was dat hij na de confrontatie weer in een ontspannen toestand verder kon gaan. Helaas gaat dat niet meer zo in het tegenwoordige leven: Ons werk, relatie en natuurlijk de sociale media beheersen volledig ons leven en brengen continue allerlei stressmomenten met zich mee. Je dus uiteindelijk in een continue stress-modus.
Het verschil van stress tussen mannen en vrouwen
Er zijn al talloze onderzoeken geweest om uit te zoeken welk geslacht het meest gevoelig is voor stress. Steeds weer blijkt hieruit dat de vrouw hierin duidelijk wint. Maar liefst 21% van de vrouwelijke deelnemers gaven aan dat ze dat ze zich continue gestrest voelen, tegen 15% van de mannen. Dat wil niet zeggen dat het de mannen minder kan schelen wat er om hun heen gebeurt, want iedereen verwerkt stress op een andere manier.
Er zijn ook verklaringen voor de relatieve hoge stress bij vrouwen. Van vrouwen wordt over het algemeen verwacht dat ze zich op verschillende terreinen bewijzen: Kinderen opvoeden, eigen carrière, voorlezen op school, huishouden organiseren etc. Dit veroorzaakt ontzettend veel stress bij de vrouwen, terwijl de mannen zich over het algemeen alleen op hun werk hoeven te concentreren. Overigens moet ik wel toegeven dat deze manier van benaderen niet erg modern is. Nog sterker, erg rolbevestigend. Ik wil niemand voor het hoofd stoten hiermee, maar bij heel veel huishoudens gaat het nog steeds op deze manier.
Stress op het werk
Vroeger was altijd alles beter, wordt er met name door de ouderen gezegd. Ik denk dat het niet beter was, maar wel anders. Vroeger was het ontzettend hard werken voor een paar centen, tegenwoordig is het ook hard werken voor wat meer geld, maar daarnaast heb je heel veel extra elementen binnen je werk die constant voor stress zorgen. Ik ga even een lijstje maken. Herken je bepaalde punten hierin?
- De leidinggevende is over het algemeen de grootste stressfactor op het werk. Hij is degene die de impopulaire beslissingen neemt en ogenschijnlijk weinig doet. De relatie met je leidinggevende is van heel groot belang voor je motivatie en dus voor je prestatie. Op het moment dat de relatie niet zo lekker verloopt, ben je dus niet gemotiveerd en presteer je dus niet, waardoor je fouten gaat maken. Gevolg: meer problemen met je chef.
- Onzekerheid over de toekomst is, zeker in deze tijd van hoge werkeloosheid, een andere stressfactor. Heb ik volgend jaar nog een baan? Wat als ik in de WW terechtkom? Vind ik wel weer iets anders? Je maakt je zorgen, wat resulteert in een gebrek aan concentratie en slaap.
- Collega’s kunnen het werk maken of breken. Als je steeds te maken krijgt met humeurige collega’s, wordt je daar zelf beslist niet vrolijker van.
- Te hoge werkdruk zorgt voor lange werkdagen, en dus oververmoeidheid en uiteindelijk ook problemen thuis door de lange dagen die je maakt. Maar je denkt dat je geen keus hebt, omdat je bang bent voor je baan. Verschillende facetten van stress werken hieraan mee.
- Gebrek aan waardering geeft je steeds het onbehaaglijke gevoel waarin je je afvraagt of je het allemaal wel goed doet. Je krijgt nooit een bemoedigend woordje van je chef, en je hebt het gevoel dat je alleen maar aan het buffelen bent. En waarvoor?
Je kunt natuurlijk nog meer stressvolle situaties op het werk bedenken. Het is belangrijk om bij je zelf na te gaan wat voor jou de stressfactoren zijn. Bespreek deze punten met je partner of eventueel met een Arbo-arts. Probeer hiervoor oplossingen te zoeken, of een andere benadering.
Stress binnen je relatie
Als je dan thuiskomt, na een lange dag hard werken en een half uur file, kom je in de volgende stresssituatie terecht. De kleintjes staan te springen als je thuiskomt, en je partner is er blij dat deze even wat tijd voor zichzelf kan nemen doordat jij nu thuis bent. Ook kunnen er spanningen ontstaan in de relatie zelf. De seks is niet meer wat het geweest is en ruziemaken is aan de orde van de dag. Praten lukt al niet meer, en gelaten accepteer je de situatie, maar van binnen kook je. Ook thuis is de ontspanning dus ver te zoeken.
Stress door Sociale Media
Een snel groeiende stressfactor is de sociale media. Je bent bang om ook maar één moment te missen wat er op Facebook gebeurt, en die tweets moet je ook nog even lezen en beantwoorden. De mail wordt automatisch iedere minuut gecheckt en je telefoon piept vrolijk als er weer een berichtje is. Al deze acties leiden niet alleen enorm af, maar veroorzaken ook stress. Want je MOET dat privé-mailtje natuurlijk wel beantwoorden, ook al ben je op je werk. En die sms van je partner is wel erg spannend!
Met name jongeren staan erg onder druk van de sterke aantrekkingskracht van de Sociale Media. Ze zijn ontzettend bang om gebeurtenissen te missen, en voelen hierbij heel duidelijk de druk van de vriendengroep. Er is ook al een naam hiervoor: FOMO (Fear Of Missing Out). Vrij vertaald: De jongere is gewoon bang om iets te missen, en daardoor niet of in mindere mate bij de vriendengroep te behoren.
Er is inmiddels uit verschillende wetenschappelijke studies gebleken dat de negatieve effecten van het gebruik van internet en sociale media niet te onderschatten zijn. Het is erg gemakkelijk om verslaafd te raken, wat uiteindelijk weer kan leiden tot depressies en ander psychische problemen.
Je bent de baas niet meer over jezelf. En ja, een internetverslaving is net zo erg als een drankverslaving. Als je meer over internetverslaving wilt weten, kijk dan even op het artikel wat ik vorige week heb geschreven: Internet- en computerverslaving: Een groeiend probleem?
Ruim een derde van de Nederlanders controleert tijdens het ontbijt alvast de email. Tijdens het ontbijten snel even antwoorden, dus weinig tijd voor ontbijt, want je moet snel weg: Je hebt gezien dat er een file op de snelweg staat. Stress…Stress…Stress…Snel loop je de deur uit, waarbij je niet in de gaten hebt dat de hele ontbijttafel onaangeroerd is blijven staan.
Stress door faalangst
Afgelopen week heb je al uitgebreid kunnen lezen wat de angst om te falen met je lichaam doet. Onder druk van de omgeving, moet je presteren en dat lukt niet altijd. Ook speelt het gebrek aan zelfvertrouwen hierin een hele grote rol. Als je meer wilt weten over faalangst, in relatie tot de stress die dit geeft, kun je de recent gepubliceerde special over faalangst lezen.
Tweeledige oplossing
Als eerste is het verstandig om een lijst te maken van de stressmomenten die jij dagelijks te verwerken krijgt. Schrijf daarbij de oorzaak op en wat je er aan gedaan hebt. Je zult zien dat het een lang lijstje wordt, want iedereen heeft kleine en grote stressmomenten gedurende de dag. En vergeet niet die kleine ergernissen op te schrijven, ook een belangrijke stress-factor.
Bespreek deze lijst met je partner of een goed vriend en probeer uit te zoeken waar de stress eigenlijk vandaan komt, en wat eventuele oplossingen kunnen zijn. Op deze manier kun je al een behoorlijk deel van je dagelijkse portie stress verminderen.
Ten tweede is het van belang om regelmatig te ontspannen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want je hebt geen tijd…stress…Toch moet je hier tijd en ruimte voor maken om je lichaam de kans te geven om zich te herstellen.
Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in het derde deel van deze special over Ontspannen: Manieren om te ontspannen