Ontspannen

Laatste Update: 2 maart 2017

Ontspannen deel 3: Manieren van ontspannen

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Ontspannen deel 2: We moeten al zo veel!

In de eerste twee delen van deze special hebben we het alleen maar over stress gehad. Het is namelijk belangrijk om te weten waar voor jou de stress-momenten liggen om hier iets aan te kunnen doen. Een structurele aanpak hierin, samen met het broodnodige ontspannen, zal aanvoelen als een nieuwe start met veel meer energie. De onderstaande ontspannende activiteiten hoef je echt niet allemaal te doen. Kies één of twee activiteiten die het beste bij jou passen. Resultaat gegarandeerd!

Sporten

Sporten is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar draagt ook heel sterk bij om te ontspannen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het aloude adagio ‘Ontspanning door Inspanning’ gaat ook hier op.

Ook al ben je moe en heb je het helemaal gehad, ga lekker sporten en nadien zal je merken dat je hernieuwde energie hebt, en uiteindelijk minder moe bent, tenminste op een andere manier moe. Een gezonde manier. Het zijn vooral de cardiovasculaire sporten die dit effect bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan joggen, zwemmen, fietsen en stevig wandelen.

Chinese sporten

Er zijn tegenwoordig ook andere manieren van sporten die, naast de lichamelijke inspanning, nog iets extra’s doen om nog beter te kunnen ontspannen. Hierbij wordt altijd extra aandacht besteed aan de ademhaling in het algemeen, en technieken om je ademhaling onder controle te krijgen én te houden.

Taijiguan is een bewegingsleer die zijn oorsprong in China heeft, en wat gebaseerd is op de vechtsport Kung Fu. Taijiguan is eigenlijk een soort dans en bestaat uit een hele reeks bewegingen en houdingen die vloeiend na elkaar uitgevoerd moeten worden. Als je lessen neemt in deze sport, sta je een uur lang en ben je zonder oponthoud in beweging gedurende dat uur.

Qigong is een manier om aan je eigen energieniveau te werken. In China is dit, naast acupunctuur, massage en acupressuur, een belangrijk onderdeel van de traditionele geneeskunde. Door het doen van allerlei oefeningen gaat je bloed en andere lichaamsstoffen veel beter stromen waardoor je meer energie krijgt en uiteindelijk gezonder wordt. Hoewel de uitvoering van de oefeningen heel erg nauw steekt, is het leren hiervan relatief gemakkelijk. Vanwege de precisie, raad ik je aan om lessen te nemen voor een maximaal resultaat.

Meditatie

Bij een normaal stressniveau, zal een rustig weekendje of een vakantie wonderen doen om je te ontspannen. Maar als zelfs dat niet meer werkt kun je terugvallen op meditatie om je lichaam en je geest in een hele diepe en intensieve rust te brengen. Misschien sta je met beide benen op de grond, en hou je niet zo van dat ‘zweverige’ gedoe, maar het is écht een effectieve methode. Eer bestaan verschillende vormen van meditatie die allemaal maar één doel hebben: het in diepe rust brengen van de geest en het lichaam.

Door het beoefeningen van een aantal eenvoudige oefeningen gaat de geest in een totale ontspanning. Hierbij blijf je gewoon bij bewustzijn, dus je hoeft nergens bang voor te zijn. Het is juist deze ogenschijnlijke tegenstelling die je tot rust brengt en het lichaam en geest weer helemaal ‘oplaadt’. Een stapje verder gaat de transcendente meditatie waarbij de hartslag onder het normale slaap-niveau ligt, en je hersengolven gaan lijken op het patroon die je hebt tijdens een hele diepe slaap.

Muziek

Het luisteren naar muziek heeft een duidelijke ontspannende werking voor het lichaam én voor de geest. Dit is gebleken uit de vele onderzoeken die hiernaar gedaan zijn. Deze ontspanning is meetbaar, en is dus een bewezen techniek.

Het draait hier vooral om harmonieuze muziek die in een speciaal tempo wordt gespeeld. Dit speciale tempo moet ongeveer overeen komen met de hartslag van een mens in ontspannen toestand. Felle geluiden en hele grote tegenstellingen zal je in dit soort muziek niet tegenkomen.

Maar muziek oefent niet alleen een ontspannende werking uit op de geest, maar ook, wellicht indirect, op het lichaam. De ademhaling, de hartslag, de bloeddruk en de spierspanning zullen allemaal naar een ontspannen toestand gaan.

De soort muziek waar we over spreken kun je vaak vinden onder het label ‘New Age’. Ook is het bekend dat sommige soorten klassieke muziek hetzelfde resultaat bewerkstelligen.

Natuurlijk kun je gewoon lekker naar je favoriete hardrock muziek luisteren. Dit zal, als je er van houdt, ook in zekere mate ontspannen, maar heeft beslist niet hetzelfde effect. Door de up-beat zal het lichaam onrustig worden en zal zich zeker niet voor de volle honderd procent gaan ontspannen.

Yoga

Net als bij meditatie, bestaan er in de Yoga heel veel stromingen. Maar deze hebben allemaal gemeen dat het draait om lichaamshouding, meditatie en ademhalingstechnieken. Het grote voordeel van Yoga is het feit dat je dit overal kunt doen, zelfs op kantoor als je achter je bureau zit. Op het internet kun je heel veel informatie vinden over de verschillende technieken.

Er zijn zelfs sites die de bewegingen en oefeningen illustreren met bewegende beelden en een exacte uitleg over de effecten van de betreffende oefening, zowel op mentaal als op fysiek niveau.

Door sommige mensen wordt Yoga als heel erg saai ervaren, en willen wat meer actie. Speciaal voor diegene zijn er allerlei mengvormen van Yoga en fitness bedacht. Dit is in Amerika gestart onder de naam Power-Yoga, en in Nederland onder de naam YogaRobics. Zoek even op Internet waar de dichtstbijzijnde YogaRobics-studio bij jou in de buurt is.

Weekendje weg met je partner

Als je gewoon toe bent aan een weekendje ontspannen, zonder dat de stress echt een ziekte geworden is, kun je natuurlijk lekker een weekendje weggaan met je partner. Breng de kids dat weekend bij familie, zodat jullie tijdens deze dagen alleen maar met elkaar bezig hoeven te zijn.

Ga dingen doen die je anders nooit doet omdat je er zogenaamd nooit tijd voor hebt. Bezoek een concert, ga naar een sauna of neem een ontspannende massage. Een weekend zoals dit is niet alleen voor de ontspanning, maar zal ook je relatie goed doen. Neem lekker tijd voorelkaar, zonder je zorgen te hoeven maken over de kinderen, het werk of andere dagelijkse dingen.

Nog sterker: Bereid het weekend voor, inclusief de logeerpartij van de kinderen, en verras je partner hiermee. Op de bewuste vrijdagmiddag ‘ontvoer’ je je partner gewoon!

Massage

Een professioneel uitgevoerde massage is heel erg ontspannend. Er is vast een goede massagesalon bij jou in de buurt te vinden. Een ander idee is om een middag/avond sauna te doen, samen met je partner. Tussen de saunabezoeken door kun je een heerlijke massage nemen waardoor al je spieren tot rust komen. Na het saunabezoek stap je als herboren je huis weer binnen. Ontspanning ten top!

Wil je meer weten over de sauna en hoe dat werkt? Lees even de special die ik een paar weken geleden schreef hierover.

Lekkere wandeling in de lunchpauze

Het klinkt misschien heel erg eenvoudig, maar een stevige wandeling tijdens de lunchpauze doet ook al wonderen. Je bent aan het sporten, wat energie geeft en je lichaam en geest laat ontspannen. Blijf niet in de kantine hangen maar ga gewoon een stevig end wandelen. Neem je boterhammen mee en ga lunchen in het park.

Conclusie en aanbevelingen

We hebben gezien dat stress een hele gevaarlijke vijand van je lichaam kan zijn. Heb je té veel stress? Dan zijn er twee dingen die je moet doen: Jouw eigen stress-momenten benoemen en oplossingen hiervoor zoeken. Daarbij is het van groot belang om je te ontspannen. Alleen op deze manier krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen van de dagelijkse stress.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share