Oorsuizen onderzoek (1/2)

Kennis en onderzoeken over oorsuizen

oorsuizen probleem

Als je lang genoeg last hebt van oorsuizen wordt je misschien nieuwsgierig hoe je het in de eerste plaats gekregen hebt. De arts heeft meer kennis over onderzoeken dan de gewone man. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden van de arts die kun je gebruiken om je behandeling op jouw manier te krijgen.

Veel mensen krijgen te maken met oorsuizen nadat ze op de schietclub een pistoolschot hebben gehoord of naar een luid concert zijn geweest. Dit type van oorsuizen is vervelend, maar verdwijnt meestal binnen een paar uur. Tinnitus, is een symptoom maar geen ziekte. Het is een teken aan de wand voor een abnormaliteit. Meestal heeft het te maken met doofheid die komt met de ouderdom. Maar er zijn ook andere typen van oorsuizen, zo heb je pulserende tinnitus, tinnitus met vertigo, wisselende tinnitus. Al deze typen van oorsuizen moeten grondig bestudeerd worden.

Waarschijnlijk heb je overal al gekeken voor hulp. Vaak zijn de artikelen erg informerend, maar geven deze geen duidelijke behandeling. Helaas komt dit omdat er zo weinig bekend is over tinnitus er zijn ook maar weinig manieren om er van af te komen. Voor de één werkt de ene methode wel, maar voor de ander is diezelfde methode nutteloos. Daarom denken veel mensen dat tinnitus chronisch is of een psychologische ziekte, die in de hand gehouden word, in plaats van geheeld.

Categorieën

Vaak wordt tinnitus ingedeeld in twee categorieën. Tinnitus is van objectieve aard, dat wil zeggen, hoorbaar voor iedereen in aanvulling op de getroffen persoon. Het kan ook van subjectieve aard zijn, dat wil zeggen alleen hoorbaar voor de getroffen individu. Hoewel dit classificatie systeem redelijk vaak gebruikt is, is het kijken naar de oorzaken van tinnitus vaak handiger.

Een Toynbee buis (stethoscoop met olijfolie tip) of een elektronische stethoscoop kan door de dokter worden gebruikt om te luisteren naar het oor voor objectieve tinnitus. Met glomus tumoren, kan de pulserende stroom van bloed in de tumor worden gehoord. Stemvorken kunnen gebruikt worden om het geluid te beoordelen, voorafgaand aan het verkrijgen audiometrische gegevens.

Palatinale myoclonus is een zeldzame oorzaak van spier-geïnduceerde klikken tinnitus. Het kan een resultaat zijn van ritmische lozingen van de inferieure olivaris kern door een laesie in de driehoek van het Guillain-Mollaret (hersenstam). De laesie is meestal te wijten aan een beroerte, trauma, encefalitis, multiple sclerose (MS), of degeneratieve ziekte. Enig succes heeft gemeld met botulinum toxine injectie therapie.

Invloed van de halsslagader op oorsuizen

De andere verstoring die vaker wordt waargenomen is een aberrance of afwijking van de halsslagader. Aberrances van de halsslagader zijn meerdere malen in de literatuur gedocumenteerd. De halsslagader kan ook minder flexibel worden als een persoon ouder wordt of als bewerkingen worden uitgevoerd op de halsslagader. Het eindresultaat is een slagader waarbij het bloed een moeizame route voert door de hals en het oor naar de hersenen te bereiken. Hierdoor kan bij elke hartslag een suis in het oor waarneembaar zijn.

De hersenen en oorsuizen

oorsuizen hersenen

Subjectieve tinnitus is de perceptie van geluid in de afwezigheid hiervan. In termen van de neurofysiologie, tinnitus is het gevolg van de reactie van de hersenen om achterstallige input van de auditieve periferie, een deel van de hersenen, goed te maken. In de gezonde auditieve systeem, is er een geordende tonotopische frequentie in kaart te brengen van de auditieve periferie (cochlea), via de middenhersenen, de auditieve cortex.

In de auditieve cortex, het gebied dat overeenkomt met het gebied van cochleaire schade dat de laesie projectie zone (LPZ) wordt genoemd. Na cochleaire schade, neuronen in de LPZ laten 2 belangrijke veranderingen zien: een toename van de spontane vuursnelheid en een toename van de frequentie vertegenwoordiging van de neuronen die grens in de regio van de schade (de zogenaamde laesies rand frequenties).

Deze bevindingen worden toegelicht in termen van a) het verlies van de centrale remming op de regio's die beschadigd zijn en b) corticale plasticiteit van de naburige regio's van de cortex die nog actief zijn. Vandaar dat tinnitus neurofysiologie in verband staat met schadelijke corticale aanpassing aan de ingang van de zintuiglijke deprivatie periferie.

Klik hier om het 2de deel te lezen van dit oorsuizen onderzoek

Ontdek hoe je tinnitus drastisch kunt verminderen met een natuurlijke methode: De Tinnitus Verdwijn Methode!
0 Shares
Tweet
Pin
Share