Oorsuizen en Stress

Oorsuizen stress en slaapproblemen!

oorsuizen stressStress is een natuurlijke reactie op veel van de uitdagingen van het leven en kan het gevolg zijn van zowel positieve als negatieve ervaringen. Stress door familie, een nieuwe baan of een chronische ziekte kan voor veel neveneffecten zorgen.

Lichamelijk gezien is stress een natuurlijke reactie in het lichaam en deze kan zelfs voor fysieke veranderingen zorgen. Bloedvaten worden samengetrokken, waardoor de bloeddruk, ademhaling en hartslag worden verhoogd. Pas wanneer de situatie is opgelost verdwijnt stress uit je lichaam en wordt de balans weer hersteld.

Met oorsuizen reageert het lichaam vaak alsof het wordt bedreigd. Wanneer de oorsuizen constant en langdurig blijven aanhouden kunnen er fysieke en mentale bijwerkingen optreden zoals angst, depressie en slapeloosheid. In veel gevallen zal langdurig stress de symptomen van oorsuizen flink verergeren en kunnen de geluiden velen malen harder lijken dan in een normale gezonde lichamelijke toestand.

Het is zeer belangrijk dat mensen die last hebben van oorsuizen, leren hun stress niveaus te verminderen als onderdeel van het herstel.

Hieronder heb ik een lijst gemaakt met aanbevelingen en tips om stress en oorsuizen te verminderen.

1. Cognitieve therapie
Cognitieve therapie is een soort van coaching die is gebaseerd om de emotionele reactie die je hebt op oorsuizen te verminderen in plaats van de tinnitus zelf. Het is ontworpen om de perceptie van tinnitus te wijzigen en het negatieve gedrag / frustratie te verminderen.  Speciale coaching programma’s kunnen worden verkregen via een therapeut.

2. Biofeedback
Biofeedback is een ontspanningstechniek die mensen leert om bepaalde automatische reacties te wijzigen. Het doel is om effectief leren om te gaan met stressvolle situaties, niet direct door het verminderen van de spanning, maar door het verminderen je reactie op stress (boos worden, je angstig voelen, etc).

3. Hypnotherapie
Hypnose is een procedure waarbij een hypnotiseur veranderingen suggereert in de gedachten, gevoelens, percepties of het gedrag van een persoon. Het doel is om niet langer te hoeven denken aan de oorsuizen of het niet meer als iets negatiefs te ervaren. Ook kan zelf-hypnose effectief werken!

4. Stress Management
Progressieve ontspanning is een proactieve manier om het lichaam te leren ontspannen. Door samentrekken en de spieren te ontspannen kun je volledig ontspannen en relax worden.

Vanzelfsprekend zal hierdoor niet je oorsuizen verdwijnen, maar het zal je enorm helpen om beter te slapen, je rustiger te voelen en leren om te gaan met stress terwijl tinnitus niet erger wordt. In veel gevallen kan een effectieve vorm van stress management zelfs je oorsuizen drastisch verminderen.

Meer tips?: 17 Anti Oorsuizen tips

Meer anti stress tips

Ga in een comfortabele stoel zitten en sluit je ogen. Leg je armen op de steun met de palmen naar beneden.

  • Adem een paar keer diep en langzaam in;
  • Span al je spieren gedurende 5 sec aan en laat ze los voor gedurende 30 seconden;
  • Bal je vuisten, laat dan los;
  • Druk je rug tegen de stoel, en laat dan weer los.
  • Draai je buik, laat dan los.
  • Draai je kaak, laat dan los.

Richt je vervolgens op de andere spieren, één voor één en na het inspannen weer ontspannen. Er zijn veel boeken geschreven over ontspanning, het is belangrijk om elke dag tenminste een uur goed te ontspannen om alle hectiek van het dagelijks leven los te laten.

Diepe ademhaling
Abdominale ademhaling is een natuurlijke ontspanningstechniek. Om dit te doen moet je je taille leiden terwijl je inademt. Adem in door je neus voor 8 seconden en vul langzaam het middenrif vol met zuurstof. Daarna houd je je adem in voor 4 seconden en adem weer uit voor 8 seconden.

Sporten
Als je veel stress in je leven hebt kan een simpele wandeling een groot verschil maken. Ook kun je kiezen voor zwemmen, tennis of golf. Wat voor oefening je ook doet, het is een goede manier om even niet te denken aan oorsuizen en je zult je zeker beter voelen.

Veel onderzoek heeft aangetoond dat lichamelijke beweging een natuurlijke manier is om je weer op te laden. Sommige mensen ondervinden tijdelijk meer last van oorsuizen bij een lichamelijke inspanning, maar in veel gevallen is dat slechts tijdelijk.

Slaap en Oorsuizen

Veel mensen met tinnitus hebben slaapproblemen. Slaap is absoluut noodzakelijk om je lichaam fit en ontspannen te houden. Daarom is de eerste stap van een effectieve behandeling ook om eerst mensen te helpen om een goede nachtrust te krijgen.

slaapproblemen door oorsuizen

Zorg ervoor dat je bed goed en comfortabel is en eventueel kun je opnames van de zee (maskering) gebruiken om niet gehinderd te worden door je oorsuizen. Ook kun je overwegen om natuurlijke supplementen te nemen om slaap te bevorderen, zoals melatonine om het slaapritme te herstellen, deze kun je krijgen bij elke natuurwinkel of de betere drogisterij.

Ik herinner me nog goed toen een goede vriend van mij voor het eerst last begon te krijgen van oorsuizen en de bijkomende slaapproblemen. Hij kon wel vrij gemakkelijk in slaap vallen, maar vaak werd hij midden in de nacht wakker en kon vervolgens niet goed meer in slaap vallen door het constante gezoem en last vanwege oorsuizen.

Zijn tinnitus was zeer luid en het is een feit dat je midden in de nacht het meest kwetsbaar bent om wakker te worden. Veel mensen met oorsuizen denken dan ook:

"Hoe houd ik dit voor de rest van mijn leven vol?"

Hij had ook nog last van angstaanvallen midden in de nacht. Adrenaline schoot door  zijn lichaam en hij zat vaak rechtop in bed klaarwakker met schreeuwende oren.

Gelukkig heeft hij uiteindelijk zijn eigen oorsuizen onder controle gekregen en kan hij nu beter slapen. Als hij nu wakker wordt ’s nachts komt dat niet door zijn oorsuizen en hij kan vervolgens gewoon weer in slaap vallen.

Meer slaap tips

Hieronder een aantal tips en manieren om slaap te bevorderen als je last hebt van oorsuizen:

1. Nogmaals, lichamelijke oefening
Krachtige en regelmatige oefening is noodzakelijk. Vooral als je geplaagd wordt door tinnitus. Regelmatig bewegen verhoogt de bloedcirculatie, en helpt het lichaam zich te ontdoen van gifstoffen en geeft voedingsstoffen aan de hersenen en dus ook aan het auditieve gedeelte van je brein.

Het is een enorme stress ontlader en het helpt je om beter om te gaan met stress en ontspannen (er komen genotshormonen vrij). Regelmatige lichaamsbeweging helpt ook sterk bij het krijgen van een goede nachtrust.

We moeten minimaal 3x per week gedurende 20 minuten onze hartslag verhogen. Het is belangrijk om niet te sporten binnen drie uur voordat je gaat slapen.

2. Tinnitus maskeren
Tinnitus maskeren en oorsuisinstrumenten zijn twee manieren om het geluid en gezoem te maskeren. Maskering gebeurd met een apparaat dat meestal past in het oor kanaal. Het stoot een geluid uit wat is ontworpen zodat je de symptomen van oorsuizen niet meer kunt horen. Het externe geluid vermindert de suizen en produceert een afleiding van het interne tinnitus.

3. Supplementen

Er is een lange lijst van natuurlijke slaapmiddelen die zeer nuttig kunnen zijn om je te helpen slapen.

Kamille bevordert een gevoel van welzijn. Het is goed voor de spijsvertering en in het algemeen helpt het je lichaam om te ontspannen. Een kopje kamille thee voor het slapen gaan is een uitstekende manier om slaap te bevorderen.

Valeriaan is waarschijnlijk het meest bekende supplement voor slapeloosheid. Het verhelpt zowel nervositeit en spier spanning. Het is geweldig voor de bestrijding van stress en om slapeloosheid te verlichten. Pas wel op met hoge dosis, want het kan voor lichte verlammingsverschijnselen zorgen.

Een van mijn favorieten, welke ik momenteel zelf ook gebruik, is melatonine. Dit is een hormoon dat wordt geproduceerd in de pijnappelklier en dit is een onderdeel van serotonine metabolisme. De aanmaak wordt door dit krachtige antioxidant bevorderd, waardoor regelmatige nachtrust wordt bevordert.

Je kunt verschillende benaderingen proberen om een goede nachtrust te krijgen. Vaak zijn één of meer oplossingen nodig en het mooie is dat je oorsuizen vermindert als je beter gaat slapen.  Vergeet niet dat als je kiest voor supplementen of farmaceutische zorg, je altijd de bijsluiter goed leest en je houdt aan de aanbevolen doseringen, eventueel overleggen met een professional.

Mijn voorkeur gaat uit naar ontspanningstechnieken zoals anti stress management en ademhalingsoefeningen omdat dit een veilige manier is zonder bijwerkingen.

Thuis oorsuizen aanpakken

Oorsuizen kunnen de oorzaak zijn van veel verschillende gezondheidsklachten zoals slaapproblemen, oververmoeid. Zelfs infecties kunnen gemakkelijker geprikkeld worden. Naast medicijnen zijn er nog veel meer dingen die je zelf kunt doen om oorsuizen aan te pakken.

Oorsuizen door stress? Weg met stress en oorsuizen… De Tinnitus Verdwijn Methode!