Oorsuizen Symptomen2011-02-16T08:18:58+00:00

De symptomen van oorsuizen

symptomen oorsuizen

Net als elke andere aandoening heeft oorsuizen ook symptomen. De symptomen van oorsuizen zijn echter niet zo duidelijk als die van andere aandoeningen. De symptomen van oorsuizen lopen ook vaak erg uiteen.

Van hoofdpijn tot duizeligheid en van oorpijn tot misselijkheid. Niet alleen fysieke symptomen zijn merkbaar. Ook psychologische symptomen komen vaak snel naar boven.

Psychologische symptomen

Mensen die geregeld last hebben van oorsuizen vertonen ook vaak symptomen van depressie en eenzaamheid. Je kunt van oorsuizen erg depressief worden, omdat je constant wordt gestoord door een erg vervelende piep in je oren. Ontspannen en lange tijd in rust verkeren wordt hierdoor erg moeilijk en op den duur eist dit zijn tol.

Tijdens het werk, de studie of zelfs in een relatie komt zit deze piep vaak erg in de weg. Het is niet zo dat als je last hebt van oorsuizen, dat de piep altijd constant aanwezig is. Dit hangt af van de persoon en de situatie. Desondanks is de kans groot dat je meerdere symptomen tegelijk ervaart.

Het is moeilijk om specifieke symptomen aan oorsuizen te koppelen, omdat bijvoorbeeld hoofdpijn ook een symptoom kan zijn van een andere aandoening. Eenzaamheid vloeit vaak voort uit het feit dat je door veel mensen niet begrepen wordt omdat men zelf niet kan ervaren wat oorsuizen nu eigenlijk is.

Een piep in je oren komt vaak nogal raar over, omdat de meeste mensen dit simpelweg niet kunnen horen en dus op je woord af moeten gaan.

Eerst zien en dan geloven is nu eenmaal een mentaliteit die de mens heeft ontwikkeld door de tijden heen.

Fysieke symptomen en mentale symptomen van oorsuizen

Fysieke symptomenDe meeste aandoeningen (neem als voorbeeld acne) hebben allemaal fysieke symptomen zoals een droge huid, papels en puistjes. Oorsuizen heeft ook dergelijk symptomen alleen deze zijn veel minder herkenbaar.

Hoofdpijn en misselijkheid kun je namelijk niet zien of meten.

Mentale symptomen

Oorsuizen heeft naast fysieke symptomen (die niet duidelijk aan te tonen zijn voor derden) ook nog eens sterke mentale symptomen. Hoe zou jij het vinden, als je de hele dag een piep in je oren zou hebben? Zonder dat die piep feitelijk aanwezig is?

Het gevolg kan zijn dat je jouw "peace of mind" snel kan verliezen.

Je dag wordt bepaald door de pijn (piep) die jij in je oren hoort. Heb je een geluksdag, dan zul je prima kunnen functioneren, maar de kans is er ook altijd dat je wakker wordt met een erge piep in je oren. Je dag is direct bepaald en het liefste wil je weer gaan slapen.

Slaap en oorsuizen

Als ik het toch over slapen heb. Slapen is een van de belangrijkste routines die goed in het leven moeten worden geïmplementeerd. Door een goede nachtrust, zal je lichaam zich telkens goed herstellen waardoor jij de volgende dag goed uitgerust zal zijn.

Als je oorsuizen hebt (de kans is groot dat je dit 's avonds de kop op steekt), betekent dit soms dat je nachten hebt waarbij je absoluut niet kan slapen, omdat je constant een geluid waarneemt. Elk uur van de klok meemaken is alles behalve prettig.

Lees meer: Tinnitus tijdens het slapen

Als je niet goed slaapt zal je lichaam zich niet goed kunnen "repareren" en hierdoor ben je weer opnieuw kwetsbaarder voor allerlei aandoeningen. De gevolgen die oorsuizen met zich meebrengen zijn vaak groter dan de meeste oorsuizen mentale rustmensen denken. Op korte termijn kunnen we er wel mee leven, maar op lange termijn is het een compleet ander verhaal.

Mensen die dag en nacht last hebben van die piep moeten een erg sterk gestel hebben om hier mee om te blijven gaan.
Het is daarom belangrijk dat wanneer je last krijgt van oorsuizen, je hier niet alleen voor staat.

Praat met mensen en vraag om steun. Zorg dat je niet alleen bent in de strijd tegen oorsuizen. Dit is vaak moeilijk omdat je oorsuizen moeilijk kunt beschrijven aan derden en zij zich hierdoor moeilijk kunnen inleven in wat je meemaakt.

De symptomen van oorsuizen tegengaan

Oorsuizen is erg vervelend op zich, daarnaast zit je natuurlijk al helemaal niet te wachten op extra bijwerkingen en symptomen van die piep in je oren. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal veel uiteenlopende symptomen die oorsuizen met zich mee kan brengen.

Ondanks dat er geen "magische pil" is tegen oorsuizen, zijn er wel degelijk een aantal stappen die je zelf kan nemen om van die symptomen (en oorsuizen zelf) af te komen. Zoals ik op deze website al wel vaker heb aangehaald, ben ik van mening dat een aantal "slechte" gewoonten heel erg vaak onze gezondheidssituatie negatief beïnvloeden.

Aanpakken van factoren: Levensstijl aanpassingen

Wanneer je een aantal van de ongezonde factoren uit je leven aanpakt en actief verandert, dan kun je er zelf voor zorgen dat je een levensstijl ontwikkeld die er voor zorgt dat je geen last meer krijgt van oorsuizen. Of waarmee je oorsuizen in ieder geval flink kunt verminderen.

Als je op dit moment last hebt van oorsuizen betekend dit dat je een levensstijl hebt die er voor zorgt dat je die piep in je oren hoort (natuurlijk zijn er ook uitzonderingen zoals beschadiging van het trommelvlies).

Door simpelweg je levensstijl aan te passen en actie te ondernemen kun je zelf voor een groot deel invloed uitoefenen op de hevigheid van oorsuizen.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat het veranderen van je levensstijl één van de moeilijkste dingen is om in de praktijk te brengen. Vaak moeten we allereerst een concreet doel voor ogen hebben, willen wij mensen daadwerkelijk in actie komen.

Het doel van je oorsuizen verminderen lijkt me een prima en concreet doel om te hebben. Daarnaast heb je iemand nodig die je daarbij helpt. Vrienden, broers of zussen, je ouders of je partner. Het moet iemand zijn die zich mede verantwoordelijk wil voelen.

Als je iets wilt bereiken, is het noodzakelijk om een goed plan voor je te hebben, waarin je het traject om dit doel te bereiken, opdeelt in stukjes. Je kunt oorsuizen aanpakken door simpele routines in je leven op te bouwen.

Lees meer: "oorsuizen blog"

Lees alles om alle symptomen van oorsuizen te behandelen is

De Tinnitus Verdwijn Methode!

12 Reacties

 1. lena 28 november 2015 om 13:45 - Antwoorden

  Is donkere chocolade nu slecht of juist goed voor tinnitus

  • Team OptimaleGezondheid 29 november 2015 om 17:59 - Antwoorden

   Met betrekking tot Tinnitus, hoort chocolade in hetzelfde groepje stimulerende middelen als koffie en alcohol. Niet goed dus...

 2. Jacqueline 16 september 2016 om 13:04 - Antwoorden

  Ik heb nu al een maand of 4 last van zware hoofdpijn die gepaard gaat met een hoge pieptoon in beide oren, alsmede een ruis. Ik loop bij de fysio maar dat geeft geen soelaas. Ook mijn hoofdhuid is erg gevoelig (pijn bij aanraking) en slik daarvoor lyrica omdat men dacht dat ik neuropatie aan mijn hoofd had. Ondertussen een mri van het hoofd gehad, geen afwijkingen aan de hersenen. Ik ben ten einde raad
  Hoe kom ik van deze rottige hoofdpijn, piep en uisluitend af??????

 3. alissa 27 maart 2017 om 16:34 - Antwoorden

  Kunnen jongeren van rond de 16 ook tinnitus hebben want ik heb nu al zeker 5 maand op heel raren momenten waar ik eigenlijk niet blootgesteld word aan hevig geluid een heel irritante piep in men oren dit blijft soms een dag of meer dagen achtereen ik ben ten einde raad maar heb wel geen andere symptomen van tinnitus.

  • Team OptimaleGezondheid 30 maart 2017 om 19:34 - Antwoorden

   Jazeker! Oorsuizen kent geen maximum of minimum leeftijd.
   Ik raad je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Hoe eerder hoe beter te behandelen.

 4. Ivonne Blokland 15 juni 2017 om 10:52 - Antwoorden

  Ik slik nu zo'n 2,5 jaar hoge bloeddruk medicijnen, waaronder Enalaprilmaleaat. Enige maanden geleden realiseer ik me, dat mijn oorsuizen (wat ik al jaren heb) erger is geworden. Ik lees in de bijsluiter dat dit door de ACE remmer kan komen. Ik ben er nu een maand mee gestopt en slik alleen nog Hydrochloorthiazide. Volgende week terug naar de huisarts om te bespreken of het oorsuizen minder is geworden. Dat is het dus niet. Weet u of het suizen, als het door het medicijn komt, kan verminderen in 3/4 weken? Moet ik langer stoppen?
  Graag uw reactie.

  • Team OptimaleGezondheid 15 juni 2017 om 12:52 - Antwoorden

   Dat verschilt van persoon tot persoon, Ivonne.
   Maar normaal gesproken zou er een verschil merkbaar moeten zijn na een maand.

   Ben benieuwd wat je arts hierover te zeggen heeft. Laat je me dit weten?

 5. Anouska 22 november 2017 om 16:57 - Antwoorden

  Hallo
  Ik heb sinds 3 maanden oorsuizingen
  Ik had het nooit ik slik voor zenuw pijn amytriptyline en diclofenac zou dat het verergeren

  • Team OptimaleGezondheid 23 november 2017 om 20:28 - Antwoorden

   Daar is mij niets over bekend.
   Wat is er veranderd in je leven 3 maanden geleden? ben toen begonnen met medicijnen? Een concert bezocht? Extreme stress gehad? Tandarts?

 6. terry 4 december 2017 om 12:12 - Antwoorden

  ik heb mijn hele leven al last van een piep in mijn oren ik weet niet beter dan dat het er is
  lastig dat zeker in het verleden vaak hoofdpijn hierdoor
  zou niet weten wat ik er aan moet doen ergens op concentreren nou vergeet dat maar hoor vooral s nachts als alles stil is is het n ramp slecht slapen hierdoor
  ik drink niet rook niet leef eigenlijk wel gezond maar helpt helemaal niks
  ik ben nu 61 en zal er tot het eind van mn leven last van houden

 7. stefan 22 september 2018 om 18:01 - Antwoorden

  hallo,
  ik heb sinds bijna 2 dagen een piep in mijn oor. ik ben zo bang dat dit niet weggaat want normaal gaat het meteen weg na slapen. Ook doet mijn rechter oor al een week pijn van een eerdere uitgaansnacht. Aub zeg me dat er nog hoop is dat het weggaat want ik ben emotioneel al een zwak persoon en dit helpt niet bepaald...

Reactie achterlaten