Oorsuizen Symptomen

De symptomen van oorsuizen

symptomen oorsuizen

Net als elke andere aandoening heeft oorsuizen ook symptomen. De symptomen van oorsuizen zijn echter niet zo duidelijk als die van andere aandoeningen. De symptomen van oorsuizen lopen ook vaak erg uiteen.

Van hoofdpijn tot duizeligheid en van oorpijn tot misselijkheid. Niet alleen fysieke symptomen zijn merkbaar. Ook psychologische symptomen komen vaak snel naar boven.

Psychologische symptomen

Mensen die geregeld last hebben van oorsuizen vertonen ook vaak symptomen van depressie en eenzaamheid. Je kunt van oorsuizen erg depressief worden, omdat je constant wordt gestoord door een erg vervelende piep in je oren. Ontspannen en lange tijd in rust verkeren wordt hierdoor erg moeilijk en op den duur eist dit zijn tol.

Tijdens het werk, de studie of zelfs in een relatie komt zit deze piep vaak erg in de weg. Het is niet zo dat als je last hebt van oorsuizen, dat de piep altijd constant aanwezig is. Dit hangt af van de persoon en de situatie. Desondanks is de kans groot dat je meerdere symptomen tegelijk ervaart.

Het is moeilijk om specifieke symptomen aan oorsuizen te koppelen, omdat bijvoorbeeld hoofdpijn ook een symptoom kan zijn van een andere aandoening. Eenzaamheid vloeit vaak voort uit het feit dat je door veel mensen niet begrepen wordt omdat men zelf niet kan ervaren wat oorsuizen nu eigenlijk is.

Een piep in je oren komt vaak nogal raar over, omdat de meeste mensen dit simpelweg niet kunnen horen en dus op je woord af moeten gaan.

Eerst zien en dan geloven is nu eenmaal een mentaliteit die de mens heeft ontwikkeld door de tijden heen.

Fysieke symptomen en mentale symptomen van oorsuizen

Fysieke symptomenDe meeste aandoeningen (neem als voorbeeld acne) hebben allemaal fysieke symptomen zoals een droge huid, papels en puistjes. Oorsuizen heeft ook dergelijk symptomen alleen deze zijn veel minder herkenbaar.

Hoofdpijn en misselijkheid kun je namelijk niet zien of meten.

Mentale symptomen

Oorsuizen heeft naast fysieke symptomen (die niet duidelijk aan te tonen zijn voor derden) ook nog eens sterke mentale symptomen. Hoe zou jij het vinden, als je de hele dag een piep in je oren zou hebben? Zonder dat die piep feitelijk aanwezig is?

Het gevolg kan zijn dat je jouw "peace of mind" snel kan verliezen.

Je dag wordt bepaald door de pijn (piep) die jij in je oren hoort. Heb je een geluksdag, dan zul je prima kunnen functioneren, maar de kans is er ook altijd dat je wakker wordt met een erge piep in je oren. Je dag is direct bepaald en het liefste wil je weer gaan slapen.

Slaap en oorsuizen

Als ik het toch over slapen heb. Slapen is een van de belangrijkste routines die goed in het leven moeten worden geïmplementeerd. Door een goede nachtrust, zal je lichaam zich telkens goed herstellen waardoor jij de volgende dag goed uitgerust zal zijn.

Als je oorsuizen hebt (de kans is groot dat je dit 's avonds de kop op steekt), betekent dit soms dat je nachten hebt waarbij je absoluut niet kan slapen, omdat je constant een geluid waarneemt. Elk uur van de klok meemaken is alles behalve prettig.

Lees meer: Tinnitus tijdens het slapen

Als je niet goed slaapt zal je lichaam zich niet goed kunnen "repareren" en hierdoor ben je weer opnieuw kwetsbaarder voor allerlei aandoeningen. De gevolgen die oorsuizen met zich meebrengen zijn vaak groter dan de meeste oorsuizen mentale rustmensen denken. Op korte termijn kunnen we er wel mee leven, maar op lange termijn is het een compleet ander verhaal.

Mensen die dag en nacht last hebben van die piep moeten een erg sterk gestel hebben om hier mee om te blijven gaan.
Het is daarom belangrijk dat wanneer je last krijgt van oorsuizen, je hier niet alleen voor staat.

Praat met mensen en vraag om steun. Zorg dat je niet alleen bent in de strijd tegen oorsuizen. Dit is vaak moeilijk omdat je oorsuizen moeilijk kunt beschrijven aan derden en zij zich hierdoor moeilijk kunnen inleven in wat je meemaakt.

De symptomen van oorsuizen tegengaan

Oorsuizen is erg vervelend op zich, daarnaast zit je natuurlijk al helemaal niet te wachten op extra bijwerkingen en symptomen van die piep in je oren. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal veel uiteenlopende symptomen die oorsuizen met zich mee kan brengen.

Ondanks dat er geen "magische pil" is tegen oorsuizen, zijn er wel degelijk een aantal stappen die je zelf kan nemen om van die symptomen (en oorsuizen zelf) af te komen. Zoals ik op deze website al wel vaker heb aangehaald, ben ik van mening dat een aantal "slechte" gewoonten heel erg vaak onze gezondheidssituatie negatief beïnvloeden.

Aanpakken van factoren: Levensstijl aanpassingen

Wanneer je een aantal van de ongezonde factoren uit je leven aanpakt en actief verandert, dan kun je er zelf voor zorgen dat je een levensstijl ontwikkeld die er voor zorgt dat je geen last meer krijgt van oorsuizen. Of waarmee je oorsuizen in ieder geval flink kunt verminderen.

Als je op dit moment last hebt van oorsuizen betekend dit dat je een levensstijl hebt die er voor zorgt dat je die piep in je oren hoort (natuurlijk zijn er ook uitzonderingen zoals beschadiging van het trommelvlies).

Door simpelweg je levensstijl aan te passen en actie te ondernemen kun je zelf voor een groot deel invloed uitoefenen op de hevigheid van oorsuizen.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat het veranderen van je levensstijl één van de moeilijkste dingen is om in de praktijk te brengen. Vaak moeten we allereerst een concreet doel voor ogen hebben, willen wij mensen daadwerkelijk in actie komen.

Het doel van je oorsuizen verminderen lijkt me een prima en concreet doel om te hebben. Daarnaast heb je iemand nodig die je daarbij helpt. Vrienden, broers of zussen, je ouders of je partner. Het moet iemand zijn die zich mede verantwoordelijk wil voelen.

Als je iets wilt bereiken, is het noodzakelijk om een goed plan voor je te hebben, waarin je het traject om dit doel te bereiken, opdeelt in stukjes. Je kunt oorsuizen aanpakken door simpele routines in je leven op te bouwen.

Lees meer: "oorsuizen blog"

Lees alles om alle symptomen van oorsuizen te behandelen is

De Tinnitus Verdwijn Methode!