Oorzaken Oorsuizen

De oorzaken van oorsuizen

oor oorsuizen

Voordat we een probleem kunnen oplossen moeten we de oorzaak van het probleem weten. Het probleem van oorsuizen is er al jaren. Jarenlang zijn er op de wereld mensen die de hele dag met een piep in de oren lopen. Sommige mensen hebben "geluk" als ze dit slechts af en toe merken. Oorsuizen komt steeds vaker voor en er begint zich een correlatie te vormen.

In dit artikel zal ik je meer over oorsuizen vertellen en hoe dit precies ontstaat. De oorzaken van oorsuizen zijn de "sleutel" om de aandoening onder controle te krijgen. Een bekende KNO-arts roept vaak "je zult er mee moeten leren leven".

Laat er geen onduidelijkheden bestaan. Er zijn inderdaad gevallen waarbij er niets aan het oorsuizen te doen is. Wanneer een serieuze beschadiging aan trilhaartjes van de oren zijn opgetreden dan kan dit bijvoorbeeld het geval zijn. In de meeste gevallen echter, is er wel degelijk hoop! Daarom is het jammer dat veel artsen nog steeds te snel neigen naar het roepen dat er geen oplossing is. Dit pleit hen immers vrij van het nemen van verdere actie.

Zelfs in de meest extreme gevallen zijn er ook steeds meer mogelijkheden. Met medische ingrepen kunnen soms zelfs heftige beschadigingen worden gerepareerd. Dit soort beschadigingen is echter niet waarover we het in dit artikel gaan hebben. We hebben het hier over oorsuizen ofwel tinnitus, en dit heeft een andere oorzaak.

Wanneer je naar de dokter gaat en je vertelt dat je de hele tijd een irritante zoem of piep in je oren hebt, is het vaak vrij snel duidelijk. Je hebt last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. De dokter zal je als ware het bos in sturen, aangezien er geen MEDICIJN is om van oorsuizen af te komen. Ondanks het feit dat er geen medicijn is om oorsuizen 1-2-3 op te lossen zijn er wel andere dingen die je kunt doen om oorsuizen onder controle te krijgen.

Oorzaken oorsuizen onder elkaar

Oorsuizen kunnen verschillende oorzaken hebben. Ik zal een onderverdeling maken tussen indirect oorzaken en directe oorzaken van oorsuizen.

Indirecte oorzaken oorsuizen
Indirecte oorzaken van oorsuizen kunnen onderdeel van je levensstijl zijn. Oorsuizen wordt bijvoorbeeld versterkt/beïnvloed door verschillende prikkels van buitenaf. Een zwak immuunsysteem kan er toe lijden dat je sneller een verwonding/infectie oploopt aan je oren. Het gevolg hiervan kan oorsuizen doen ontstaan.

Stress is ook een hele belangrijke factor die voor oorsuizen kan zorgen. Een levensstijl met veel stress, ongezond eten en weinig bewegen zal je oren geen goed doen.

Het is nog altijd onduidelijk wat nu precies de oorzaak is van oorsuizen, maar wel is het geaccepteerd dat met een gezonde levensstijl, zonder factoren die oorsuizen prikkelen, tinnitus daadwerkelijk goed onder controle kan worden gehouden. (stress oorsuizen is ook een gevolg)

Oorsuizen kunnen optreden op zowel jonge als oudere leeftijd, maar de kans is groter dat het op latere leeftijd de kop op steekt.

Een van de redenen dat het vaker optreed bij oudere mensen, is omdat ons immuunsysteem naarmate we ouder worden, steeds minder krachtig is. Een klein probleem aan het oor wat op jonge leeftijd nog van weinig invloed zou zijn, kan nu uitlopen op een ernstig geval van tinnitus.

Direct oorzaken oorsuizen

Naast indirecte oorzaken zijn er ook directe oorzaken van oorsuizen. Hieronder zal ik ze 1 voor 1 noemen.

 • Wondjes:Wonden aan de oren, of het trommelvlies kunnen voor tinnitus zorgen. Het gebeurd vaak dat wanneer mensen hun oren reinigen met wattenstaafjes, ze hierbij ook het trommelvlies beschadigen.
  Kijk dus altijd uit met wattenstaafjes. Gebruik liever water op je oren schoon te houden. Ook terugkerende oorontsteking kan ervoor zorgen dat je last begint te krijgen van tinnitus.
 • Lawaai:Als je bloot wordt gesteld aan harde geluiden is de kans aanwezig dat je hieraan een piep in je oren zult overhouden. Meestal zal dit niet aanhouden. Deze piep gaat na enkele minuten of uren weer weg.
  Toch kan het voorkomen dat je de piep langer hoort en in extreme gevallen is de beschadiging zelfs blijvend.
 • Medicijnen: Medicijnen kunnen ook voor tinnitus zorgen omdat ze het trommelvlies uitdrogen.
 • Erfelijke aandoeningen: Bij sommige mensen is oorsuizen een erfelijke aandoening! Hier kun je dus vrij weinig aan doen.
 • Allergieën: Allergieën kunnen niet alleen zorgen dat je bijvoorbeeld moeilijk kunt ademhalen of jeuk of uitslag krijgt.
  Tinnitus kan ook ontstaan op het moment dat een allergische reactie in het oor optreed.
 • Hart en vaatziekten: Hart en vaatziekten zijn een algemene boosdoener die oorsuizen kunnen doen ontstaan door te hoge druk op de haarvaatjes in het oor.
 • Roken en alcohol: Eigenlijk is dit het bekende duo wat altijd voor problemen zorgt. Ook oorsuizen kan ontstaan door alcohol omdat weefsel erdoor wordt aangetast!

De hierboven genoemde oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je van de ene op andere dag last kunt krijgen van oorsuizen. De indirect oorzaken kunnen op lange termijn voor problemen met de piep in de oren zorgen.

Heb je al last van oorsuizen? Probeer dan zoveel mogelijk de hierboven genoemde oorzaken (prikkels) te vermijden. Niet alle prikkels van oorsuizen staan hierboven genoemd, maar wel de meest voorkomende!

Oorsuizen stoppen door iets aan de oorzaken te doen

Je hebt nu een duidelijk beeld van wat een aantal oorzaken zijn van oorsuizen. Zoals je ziet zijn er veel verschillende oorzaken en het is natuurlijk zo dat niet iedereen vanwege dezelfde oorzaken tinnitus heeft. De ene persoon heeft bijvoorbeeld oorsuizen op het moment dat die persoon erg veel stress heeft en iemand anders kan last hebben van oorsuizen omdat dit genetisch bepaald is.

Op het moment dat je last hebt van oorsuizen omdat dit genetisch bepaald is, kun je hier vrij weinig aan doen. Het enige wat je kunt doen, is je immuunsysteem een boost geven. Hierdoor wordt je lichaam sterker en bestaat de kans dat jij je oorsuizen beter onder controle krijgt. Op het moment dat je oorsuizen hebt omdat je onlangs veel stress hebt gehad, of veel stressvolle omstandigheden hebt doormaakt, dan kun je hier wel iets aan doen.

Stress is een algemene boosdoeners en kan lijden tot erg veel verschillende aandoeningen. Slecht slapen, weinig energie en een te hoge bloeddruk zijn een aantal voorbeelden hiervan. Ook oorsuizen kan voortvloeien uit stress.

Als dit daadwerkelijk de oorzaak is van je oorsuizen, dan kun je hier natuurlijk actie op ondernemen. Tegenwoordig leven we in een zeer stressvolle omgeving waarbij het lijkt alsof het leven TE SNEL gaat.

De tijd vliegt, je hebt het druk en gezonde dingen zoals goede voeding slaan we daarom gemakkelijk over. Burn-outs komen steeds meer voor en de stress niveaus stijgen enorm.

Zijn je oorsuizen opgetreden ten tijde van een stressvolle periode, dan kun je gericht actie ondernemen om de vervelende piepen en zoemen teniet te doen. Verschillende soorten anti-stress oefeningen kunnen er voor zorgen dat jij minder stress hebt/krijgt of zelfs dat jij je stress zelf kunt "behandelen".

Kun jij goed met stress omgaan, dan zul je merken dat je oorsuizen ook afnemen.

Weg oorzaken, weg oorsuizen?

Als je de oorzaak van een probleem weet, hoef je alleen maar die oorzaak aan te pakken. Over hoe je dit het beste kunt doen, heb ik in een programma voor ontwikkeld.

Hieronder kun je meer informatie vinden over het programma. Of lees rustig verder op de blog met handige tips om oorsuizen te verminderen.

Pak de oorzaken van oorsuizen effectief aan! De Tinnitus Verdwijn Methode!