Wat is tinnitus of oorsuizen?

Wat is tinnitus of oorsuizen?

oorsuizen

Inhoud:
1. Wat is tinnitus of oorsuizen?
2. Mogelijke Oorzaken
3. Mogelijke behandelingen
4. Conclusie

Tinnitus (oorsuizen) is het piepende, zoemende of suizende geluid dat door een of beide oren constant gehoord wordt. Deze aandoening wordt in de volksmond vaak oorsuizen genoemd.

Mensen met deze aandoening kunnen verschillende geluiden ervaren. De mate waarin deze aandoening invloed heeft op het dagelijks leven varieert van een kleine ergernis tot slopende pijn.

Oorsuizen kan worden veroorzaakt door allergie, hoge of lage bloeddruk (bloedcirculatie problemen), een tumor, diabetes, schildklier problemen of lichamelijk letsel aan het hoofd of aan de nek. Dit is slechts een kleine greep uit het aantal mogelijke oorzaken.

Deze aandoening kan door veel meer factoren worden geprikkeld zoals verkoudheid, griep, lawaaierige omgevingen, allergie, flare-ups etc. Andere zaken waarvan bekend is dat ze invloed hebben op oorsuizen zijn: Hoge zoutinname, te veel suiker, kunstmatige zoetstoffen, alcohol, tabak en cafeïne.

Medicijnen
ASprineTegen veel aandoeningen zijn medicijnen beschikbaar. Helaas niet voor oorsuizen. Wel zijn er een aantal medicijnen op de markt die de klachten kunnen minderen. Het volledig genezen van oorsuizen is tot op heden niet mogelijk met behulp van medicatie.

Medicijnen die klachten verlichten:
Aspirine, ibuprofen, antibiotica, prednison, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.

"Hoe vaak komt oorsuizen voor?"

Naar schatting hebben 1 miljoen Nederlanders in meer of mindere mate last van oorsuizen. Meer dan 5% van de hele bevolking heeft hier dus last van. Statistieken wijzen uit dat dit percentage de komende jaren alleen maar zal gaan toenemen, doordat de kans op gehoor beschadigingen alleen maar toeneemt.

Mogelijk Oorzaken

 • Allergieën
 • Oorontstekingen
 • Gehoorverlies
 • Overmatig oorsmeer
 • Hersenen of hoofdletsel
 • Ménière Ziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Hypothyreoïdie
 • Oorsuizen stress
 • Nier Yin Tekortkomingen (Accupunctuur)
 • Ziekte van Lyme
 • TMJ (acute of permanente ontsteking aan het kaakgewricht)
 • Slechte doorbloeding
 • Otosclerose

Mogelijke handelingen voor oorsuizen

Dokter

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor mensen met oorsuizen. Echter niet elke behandeling is even doeltreffend.

Wat voor de één kan werken, hoeft niet werkzaam te zijn voor anderen. Hieronder een aantal mogelijk behandeling plus uitleg wat het precies inhoudt:

 • Alternatieve therapie
 • Aromatherapie
 • Counseling
 • Kruidentherapie
 • Homeopathie
 • Relaxtherapieën
 • TRT

Alternatieve therapie: Acupunctuur, cranio-sacraal therapie, magneettherapie, hyperbare zuurstof, en hypnose zijn enkele van de alternatieve behandelingen die holistische genezers hebben ingezet om het ongemak en de pijn geassocieerd met oorsuizen te beheersen.

Aromatherapie: In gevallen waar de problemen worden veroorzaakt door de bloedsomloop is aromatherapie een mogelijke oplossing. De geïllustreerde encyclopedie van de natuurlijke remedies beveelt vier essentiële oliën aan: Rozemarijn, cipres, citroen, en roos. Oliën kunnen worden toegediend met een hoofdmassage, een vaporizer, of een aromatherapie diffuser.

Counseling: Leven met oorsuizen kan een emotioneel belastende ervaring zijn. Praten met een therapeut of je aansluiten bij een praatgroep kan emotionele ondersteuning bieden.

Kruidentherapie: Ginkgo Biloba, zilverkaars, meidoorn en melatonine zijn kruiden die van invloed kunnen zijn op oorsuizen. Volgens een studie uitgevoerd door het "Department of Food Science" aan de universiteit van Massachusetts, kan ginkgo bladextract effectief zijn voor de behandeling van oorsuizen.

Als het oorsuizen gepaard gaat met slaapstoornissen, dan is melatonine in combinatie met Sulodexide een mogelijkheid.

Homeopathie: Homeopathische middelen  tegen oorsuizen zijn Calcarea carbonica, Carbo vegetabilis, Cinchona officinalis (China), Chininum Sulphuricum, Cimicifuga, Coffea cruda, grafiet, Kali carbonicum, Lycopodium, Natrum Salicylicum en Salicylicum Acidum.

Er is echter door medisch onderzoek niet aangetoond dat homeopathie een effectieve geneeswijze is. Maar het moge duidelijk zijn dat alternatieve en reguliere geneeswijzen altijd op gespannen voet staan vanwege de verschillende basisprincipes van waaruit die geneeswijzen opereren.

Relaxatietherapieën: Massagetherapie, meditatie, yoga, en biofeedback

Tinnitus Retraining Therapie (TRT): Tinnitus Retraining Therapie is een counseling techniek die gebruikt wordt door oorsuis patiënten te leren hoe je je aandacht oriënteert op andere zaken en minder gefixeerd raakt op de nadelige gevolgen van oorsuizen.

Resultaten van klinisch onderzoek onder toezicht van de Department of Veteran Affairs hebben aangegeven dat TRT erg effectief is, in vergelijking met de traditionele begeleiding of niet-behandeling.

Hoe kun je zelf oorsuizen voorkomen of verminderen?

oorsuizen verminderen

Het is mogelijk om zelfstandig actie te ondernemen om oorsuizen te verminderen. Hieronder een aantal tips.

1. Verminderen of vermijden van cafeïne en zout inname en stoppen met roken

2. Bij sommige patiënten met oorsuizen zijn lagere zink waarden in het bloed gevonden. Deze patiënten kunnen profiteren van zink-supplementen.

3. Een studie toonde aan dat melatonine kan helpen bij patiënten, vooral die met een verstoorde slaap als gevolg van de oorsuizen. Hier zijn nog geen nadere onderzoeken op verricht.

Kan oorsuizen worden voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de kans op oorsuizen te verminderen.

1. Plaats geen voorwerpen in je oor, zoals wattenstaafjes om uw oor schoon te maken. Dit kan leiden tot een opeenhoping van wax (oorsmeer) wat kan leiden tot oorsuizen.

2. Neem medicijnen op de juiste tijdstippen en in de juiste volgorde, zoals voorgeschreven door uw arts.

3. Bescherm je gehoor op het werk. Draag oordoppen of oorkappen en houdt je altijd aan de richtlijnen die daarvoor gelden (ARBO). Draag bij harde geluiden altijd oorbeschermers (een concert, sportevenement, jacht). Oorbeschermers verminderen het geluidsniveau waardoor minder snel schade op zal treden!

4. Zelfs voor alledaagse geluiden, zoals je haar föhnen, grasmaaien en stofzuigen is eigenlijk gehoorbescherming nodig. Houd oordoppen altijd bij de hand

Conclusie

Het hebben van oorsuizen is natuurlijk extreem vervelend en lastig. Gelukkig zijn er veel behandelopties beschikbaar om ervoor te zorgen dat je oorsuizen minder wordt. Zelf heb ik een programma ontwikkeld om op een natuurlijke manier de KERN van oorsuizen oftewel tinnitus aan te pakken.

Meer dan 80% van de mensen heeft liever een natuurlijke aanpak om oorsuizen aan te pakken. Heb jij last van oorsuizen en wil je dit op de natuurlijke manier aanpakken?

Wat zijn oorsuizen en hoe kom ik er vanaf?

De Tinnitus Verdwijn Methode!