Tot een jaar of tien geleden was het voor artsen bijna vanzelfsprekend om vrouwen tijdens de menopauze een hormoontherapie voor te schrijven. Sindsdien hebben artsen echter geen eenvoudig antwoord meer op de problemen waar vrouwen die rond hun 50ste in de overgang komen soms mee te maken krijgen.
Jarenlang werd oestrogeen gezien als een wondermiddel dat vrouwen gezond kon houden én hen er bovendien jaren jonger kon laten uitzien. Maar hormoontherapie heeft z'n glans verloren sinds een grootschalige gezondheidsstudie in 2002 aantoonde dat deze ook een verhoogd risico gaf op hartaanvallen, beroertes en borstkanker.
Sindsdien zijn veel vrouwen op zoek naar natuurlijke alternatieven. En daar kan dit artikel je hopelijk bij helpen.
De menopauze is uiteindelijk immers een fase die op natuurlijke wijze voorkomt op het einde van de vrouwelijke voortplantingscyclus. Waarom zou je het dan ook niet op natuurlijke wijze behandelen? Bepaalde symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen wil je immers wel zo veel mogelijk verminderen.
Probeer daarom volgende tips eens uit:
Je dieet is een belangrijke manier waarop je de typische symptomen van de menopauze kan controleren. Te vermijden zijn grote hoeveelheden cafeïne en koolzuurhoudende drankjes (die vaak ook fosforzuur bevatten).
Beide zijn namelijk verantwoordelijk voor een versnelde botontkalking. Beperk ook je consumptie van rund- en varkensvlees en kip want deze bevatten veel verzadigde vetten en die verminderen op hun beurt weer de capaciteit van het lichaam om oestrogeen te metaboliseren. Om die reden moet je trouwens ook je suikerinname proberen te beperken.
Om je lichaam te helpen oestrogeen te metaboliseren kan je meer voedingsmiddelen nemen die phytoestrogenen bevatten zoals soja.
Andere producten die zeker niet op je dieet mogen ontbreken zijn: voldoende granen en tarwe, bruine rijst, tofoe, amandelen, cashewnoten en uiteraard voldoende vers fruit en groenten.
Volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of the British Menopause Society hebben isoflavone supplementen in studies bewezen een merkbare vertraging van botontkalking, een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid en enige bescherming tegen borst- en endometriose-kanker te bieden.
Er lijkt ook bewezen dat ze het aantal opvliegers gevoelig doen dalen, één van de meest voorkomende klachten bij vrouwen in de menopauze. Ook nachtelijk zweten zou bij gebruik van isoflavones enorm afnemen.
Deze supplementen zijn vrij verkrijgbaar.
Lactobacillus Adophilus en Bifidus, de 'goede' darmbacteriën, zijn belangrijk voor vrouwen in de overgang. Ze helpen het metaboliseren en gebruik door het lichaam van oestrogeen. Bovendien, daar schreven we al eerder over, helpen ze schimmelinfecties te voorkomen. Deze goede bacteriën worden aan verschillende voedingsproducten toegevoegd onder andere yoghurt.
In het boek 'Medicinal Herbal Therapy' lezen we dat bepaalde mineralen en vitamines voordelen kunnen bieden voor vrouwen in de menopauze. Vitamine E om opvliegers en nachtelijk zweten te voorkomen.
Nog een aan te bevelen supplement is Zwarte Cohosh (20 tot 60 mg, 3 keer per dag). Dit is een phytoestrogeen dat veel vrouwen helpt de overgangssymptomen onder controle te houden. Let wel: phytoestrogenen lijken beter te helpen voor vrouwen die een natuurlijke menopauze ondergaan dan voor vrouwen die na een medische ingreep aan hun menopauze beginnen.
Natuurlijke oestrogeenbereidingen zijn verkrijgbaar op voorschrift bij de apotheek. Deze oestrogeen is bio-identiek aan de oestrogeen die natuurlijk door ons lichaam geproduceerd wordt. Er zijn drie types oestrogeen die vaak worden gebruikt in bio-identieke vervangingstherapieën: Estrone, Estradiol en Estriol.
De grootste risico's van oestrogeengebruik lijken bij Estrone en Estradiol te liggen. De meest voorkomende natuurlijke bereidingen houden een verhouding aan van 10% Estrone, 10% Estradiol en 80% Estriol.
Natuurlijk progesteron is een belangrijk supplement voor veel vrouwen die de symptomen van hun menopauze trachten te controleren. Het is verkrijgbaar op voorschrift maar ook als vrij verkrijgbaar supplement.
Het voordeel van het gebruik in zalfvorm in plaats van in pilvorm is dat je een veel lagere dosis nodig hebt; het hoeft immers niet door de lever gemetaboliseerd te worden.
Progestines zijn synthetische versies van progesteron en veroorzaken soms negatieve bijwerkingen. Natuurlijk progesteron heeft zo goed als geen gekende bijwerkingen.
Vergeet natuurlijk ook niet het belang van voldoende lichaamsbeweging. Regelmatig sporten (3 tot 4 dagen per week) helpt botontkalking, kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen.
Hoewel de bovenstaande aanbevelingen voor vele vrouwen goede resultaten opleveren mag je natuurlijk niet vergeten dat elke vrouw anders is en dat het dus enige tijd kan vergen om verschillende behandelmethodes uit te proberen en uit te vinden welke het best werkt voor jou. Hou je arts steeds op de hoogte van alle natuurlijke therapieën die je volgt en aarzel niet hem of haar om raad te vragen als je niet zeker weet of een behandeling wel geschikt is voor jou.
Heb je nog tips of aanvullingen om overgangsklachten te helpen verminderen? Laat het me weten!
Hoi,
Ik heb sinds jan 2018 last van.oorsuizen en oorproblemen zoals druk en ploppende oren.
Graag info en tips
Alle kennis die ik hierover heb, kun je op mijn blog vinden, Maris.
Kijk hier maar eens:
https://www.optimalegezondheid.com/?s=oorsuizen+OR+tinnitus
ben 15 kilo aangkomenneet gezond denk ik help ben 161 nu bij 70 kilo voel me zo rot heb dpressie slikte ik al pilken voor help aub
Gezond eten is niet de enige factor, Helena. Wellicht is je hormoonhuishouding in de war, of heb je een probleem met je alvleesklier.
Heb je hier al met een arts of diëtiste over gesproken?