Op natuurlijke wijze de klachten van de menopauze verminderen

2017-04-07T09:55:04+01:00juni 13th, 2013|Overgang|4 Reacties

Laatste update: door

Op natuurlijke wijze de klachten van de menopauze verminderen

Tot een jaar of tien geleden was het voor artsen bijna vanzelfsprekend om vrouwen tijdens de menopauze een hormoontherapie voor te schrijven. Sindsdien hebben artsen echter geen eenvoudig antwoord meer op de problemen waar vrouwen die rond hun 50ste in de overgang komen soms mee te maken krijgen.

Jarenlang werd oestrogeen gezien als een wondermiddel dat vrouwen gezond kon houden én hen er bovendien jaren jonger kon laten uitzien. Maar hormoontherapie heeft z'n glans verloren sinds een grootschalige gezondheidsstudie in 2002 aantoonde dat deze ook een verhoogd risico gaf op hartaanvallen, beroertes en borstkanker.

Sindsdien zijn veel vrouwen op zoek naar natuurlijke alternatieven. En daar kan dit artikel je hopelijk bij helpen.

De menopauze is uiteindelijk immers een fase die op natuurlijke wijze voorkomt op het einde van de vrouwelijke voortplantingscyclus. Waarom zou je het dan ook niet op natuurlijke wijze behandelen? Bepaalde symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen wil je immers wel zo veel mogelijk verminderen.

Probeer daarom volgende tips eens uit:

Je dieet is een belangrijke manier waarop je de typische symptomen van de menopauze kan controleren. Te vermijden zijn grote hoeveelheden cafeïne en koolzuurhoudende drankjes (die vaak ook fosforzuur bevatten).

Beide zijn namelijk verantwoordelijk voor een versnelde botontkalking. Beperk ook je consumptie van rund- en varkensvlees en kip want deze bevatten veel verzadigde vetten en die verminderen op hun beurt weer de capaciteit van het lichaam om oestrogeen te metaboliseren. Om die reden moet je trouwens ook je suikerinname proberen te beperken.

Om je lichaam te helpen oestrogeen te metaboliseren kan je meer voedingsmiddelen nemen die phytoestrogenen bevatten zoals soja.

Andere producten die zeker niet op je dieet mogen ontbreken zijn: voldoende granen en tarwe, bruine rijst, tofoe, amandelen, cashewnoten en uiteraard voldoende vers fruit en groenten.

Volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of the British Menopause Society