Huidverzorging

Laatste Update: 22 november 2016

Optimale gezondheid voor je huid deel 2: Gezonde gezichtsreiniging

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Optimale gezondheid voor je huid deel 1: Waar bestaat de huid uit?

Tussen het beslissen welke vochtinbrengende crème je gaat gebruiken, welke mate van bescherming tegen de zon (SPF) je nodig hebt voor het strand, of welke eventuele make-up je het best kunt gebruiken om problemen met de huid te voorkomen, het lijkt soms alsof onze huid constante aandacht nodig heeft. En aangezien het ons grootste orgaan is, dan is het ook niet vreemd dat het de juiste hoeveelheid aandacht krijgt.

Een goede verzorging van onze huid is belangrijk voor onze algemene gezondheid en ons welzijn, dit vooral omdat het een beschermend schild is tegen externe factoren die tot schade kunnen leiden.

Er zijn duizenden van anti-aging crèmes, vochtinbrengende crèmes, lotions, serums, exfoliërende middelen, en andere reinigingsmiddelen beschikbaar. Het is mogelijk om binnen een paar minuten honderden euro’s uit te geven aan luxe merken, of toch slechts een paar euro bij de drogist. Maar dermatologen zeggen dat veel goedkope merken bij de drogisterij net zo goed werken als de luxe merken want ze bevatten veel van dezelfde ingrediënten. Het geheim? Zorg voor de juiste producten voor jouw huidtype en het zal duidelijke resultaten opleveren.

Zeep en vloeibare reinigingsmiddelen

De meeste stukken zeep zijn te ruw om te gebruiken op je gezicht. De meeste stukken zeep bevatten zelfs ingrediënten die de huid kunnen irriteren of uitdrogen. Vloeibare gezichtsreinigingsmiddelen of schuimende producten zijn vaak minder ruw voor de huid. Sommige van deze producten hydrateren zelfs je gezicht terwijl ze het gelijktijdig schoon maken.

Het advies wat je dan ook waarschijnlijk zou krijgen van een esthetische dermatoloog is het gebruik van een vloeibare gezichtsreiniger met ceramiden en lipiden die de huid helpen om vocht vast te houden. Als je toch absoluut zeep wil gebruiken probeer dan zeep met natriumlaurylsulfaat te vermijden, dit kan de huid uitdrogen. Kijk als een alternatief naar vochtinbrengende zeep met ingrediënten zoals glycerine en plantaardige oliën.

Als je last hebt van een vette huid of acne gebruik dan een gezichtsreinigingsmiddel dat salicylzuur bevat. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen. Benzoylperoxide kan ook een goed idee zijn want het voorkomt de aanmaak van nieuwe puistjes door de poriën goed open te houden.

Anti-aging crèmes

Hoe helpen retinoïden en de vochtinbrengende crèmes en serums die retinoïden bevatten de tekenen van ouder worden te verminderen? Yale dermatoloog Jeffrey Dove zegt hierover dat deze crèmes en serums de cel vernieuwing verhogen en helpen bij de opbouw van collageen. Een andere verbinding, GABA (gamma-aminoboterzuur), een neurotransmitter, lijkt via de zenuwen te werken en helpt rimpels (tijdelijk) te ontspannen. Een paar goede suggesties:

  • Probeer crèmes met retinyl propionaat of retinol, die worden in de huid terug gevonden als vitamine A derivaten.
  • Lees de etiketten. Ingrediënten zoals peptiden en sirtuin, een eiwit, helpen om een ongelijkmatige textuur weer gelijk te trekken en helpen bij het verbeteren van de elasticiteit van de huid.
  • Zoek naar de volgende ingrediënten: PAL KTTS, koper peptiden, en palmitoyl oligopeptide wanneer je de lijst van ingrediënten van de anti-aging crèmes doorleest.

Vochtinbrengende crèmes

De huid op je gezicht wordt voortdurend blootgesteld aan lucht en verontreinigende stoffen die de huid van vocht beroven. Ouderwetse vaseline wordt al decennia lang gebruikt als een goedkope vochtinbrengende crème. Het werkt door het vocht in te sluiten, maar vaseline is vet en zwaar voor de huid. Vochtinbrengende crèmes met verzachtende en bevochtigingsmiddelen hydrateren de huid zonder dat vette effect dat we bij vaseline tegenkomen. Vochtinbrengers helpen vocht vast te houden, terwijl verzachtende middelen de huid helpen verzachten en kalmeren. Samen kunnen ze (tijdelijk) de lijntjes rond de ogen of op de hals minimaliseren.

Veel huidverzorgingsproducten hydrateren de huid en zorgen er gelijk ook voor dat ze het ouder worden van de huid tegengaan. Zoek naar crèmes die glycerine en hyaluronzuur bevatten, deze maken de huid tijdelijk voller, dit minimaliseert de hoeveelheid fijne lijntjes en rimpels.

Exfoliërende scrubs en lotions

De ingrediënten die in vochtinbrengende crèmes en serums zitten moeten door de buitenste laag van de huid heen kunnen om effectief te kunnen werken. Het gebruiken van exfoliërende middelen, twee keer per week, zal helpen dode huidcellen sneller van het oppervlak te verwijderen. Hierdoor kunnen crèmes gemakkelijker de huid binnendringen.

Het helpt ook de huid er zachter uit te laten zien. Sommige huidreinigingsmiddelen en exfoliërende middelen zijn mild genoeg om elke dag te gebruiken. Voor effectieve maar milde exfoliërende middelen zoek dan naar producten met glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, of appelzuur.

Antioxidant Crèmes

Veel crèmes bevatten antioxidanten, antioxidanten helpen bij het vrijkomen van vrije radicalen die anders onze cellen kunnen beschadigen. Sommige van deze crèmes beweren dat ze rimpels, een vale kleur, en andere tekenen van schade door de zon drastisch zouden kunnen verminderen. Maar er zijn weinig wetenschappelijke studies gedaan die bewijzen dat deze crèmes echt werken zoals de fabrikanten beweren.

Wanneer je antioxidante gezichtscrèmes wilt proberen zoek dan naar producten die niacinamide bevatten. Niacinamide heeft zowel anti-inflammatoire eigenschappen en werkt als een antioxidant. Je kunt ook zoeken naar de antioxidanten co-enzym Q10, koffie bessen extract, en soja-extract. Deze ingrediënten kunnen bijdragen tot het verminderen van de tekenen van beschadiging door de zon.

Een lichtere huid

Crèmes met zoethout-extract of kojiczuur, een schimmel ingrediënt, kunnen die ongewenste "ouderdomsvlekken" verwijderen die vaak op het gezicht en in de hals te zien zijn. Deze crèmes zullen deze vlekken echter niet compleet verwijderen. Als het toch belangrijk is om deze vlekken iets lichter te maken zodat ze minder duidelijk te zien zijn, ga dan op zoek naar een crème die hydrochinon bevat.

Hydrochinon is effectief gebleken in het lichter maken van de huid. Het is echter wel zo dat hydrochinon in Nederland alleen nog maar op recept te krijgen is.

Let er trouwens op dat je geen producten gebruikt die kwik zouden kunnen bevatten, een giftig metaal. Deze producten worden vaak in het buitenland gemaakt en worden illegaal verkocht in Nederland. Als je "kwikchloride, “calomel”, “Mercurio” of "kwik" op het etiket ziet dan moet je het product absoluut niet gebruiken, de handen wassen en andere delen van het lichaam waarmee het in aanraking is gekomen goed schoonmaken. Bel hierna een doctor om advies te vragen.

Bescherming tegen de zon

Ongeveer 80% van het zichtbare huidveranderingen die toegeschreven wordt aan de veroudering van onze huid wordt veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolet licht. Het voorkomen van schade door blootstelling aan de zon is het allerbelangrijkste wat je kunt doen voor je gezicht.

Veel gezicht vochtinbrengende crèmes en andere gezichtscrèmes bevatten een breed spectrum aan zonnefilters die UVA-en UVB-stralen blokkeren. Daarom is het een goed idee om elke dag een bescherming van minstens SPF 30 te gebruiken.

Huidverzorging: 5 tips voor een gezonde huid

Voordelen en tips

Goede huidverzorging - met inbegrip van bescherming tegen de zon en een goede reiniging – kan onze huid de komende jaren gezond en stralend houden. Heb je geen tijd voor intensieve huidverzorging? Dan is het al goed genoeg als je met de basis begint. Goede huidverzorging en gezonde levensstijlkeuzes kunnen het natuurlijke verouderingsproces vertragen en diverse huidproblemen voorkomen. Laten we deze vijf tips even snel doornemen.

1. Bescherm jezelf tegen de zon

We hebben het net al besproken en toch is dit het herhalen waard. Veel blootstelling aan de zon kan leiden tot rimpels, ouderdomsvlekken, en andere huidproblemen – daarnaast vergroot het ook nog eens het risico op huidkanker. Behalve de vorige suggesties is het ook een goed idee om beschermende kleding te dragen. Bedek je huid met strak geweven shirts met lange mouwen, een lange broek, en breedgerande hoeden. Kleding geeft een extra bescherming tegen ultraviolet licht.

2. Niet roken

Roken zorgt ervoor dat je huid er ouder uitziet en draagt bij aan rimpels. Roken vernauwt de kleine bloedvaten in de buitenste lagen van de huid, hierdoor neemt de toevoer van bloed naar de huid af. Hierdoor krijgt de huid weinig zuurstof en voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Roken richt ook schade aan bij ons collageen en elastine – deze vezels geven onze huid stevigheid en elasticiteit.

Daarnaast helpen de herhaaldelijke gezichtsuitdrukkingen die iemand maakt bij het roken - zoals het tuiten van de lippen bij het inademen en open dichtknijpen om rook buiten te houden – ook zeker niet. Ze kunnen zelfs bijdragen aan rimpels. Wanneer je rookt is de beste manier om je huid gezond te houden helemaal te stoppen met roken.

 3. Wees mild voor de huid

Dagelijks reinigen en scheren kan veel van de huid vragen. Om ervoor te zorgen dat je een gezonde, zachte huid houdt doe het volgende:

  • Beperk tijd in bad – Warm water en lange douches of baden voelen misschien heerlijk aan, maar ze verwijderen oliën van je huid. Beperk hoe lang je in bad blijft en maak gebruik van warm - in plaats van heet - water.
  • Vermijd sterke zepen.  Sterke zepen halen ook de olie uit de huid. Kies in plaats van te sterke middelen voor milde reinigingsmiddelen.
  • Scheer je zorgvuldig.  Om de huid te beschermen en zacht de houden moet je scheerschuim, lotion, of gel gebruiken voor het scheren. Om ervoor te zorgen dat je een zo scherp mogelijk resultaat krijgt gebruik dan een schoon, scherp scheermes. Scheren in de richting waarin het haar groeit, niet ertegen.
  • Dep de huid droog.  Dep de huid droog met een handdoek zonder er ruw overheen te strijken, hierdoor blijft er vocht over op de huid.
  • Zorg ervoor dat de droge huid vocht krijgt.  Als jouw huid droog is, gebruik dan een vochtinbrengende crème die bij jouw huidtype past. Voor dagelijks gebruik, overweeg een vochtinbrengende crème die SPF bevat.

4. Eet een gezond dieet

Een gezond dieet kan ervoor zorgen dat jij je zowel goed voelt, en erg goed uitziet. Eet veel fruit, groenten, volle granen, en magere eiwitten. De relatie tussen voeding en acne is niet duidelijk - maar bepaalde studies suggereren dat een dieet rijk aan vitamine C, weinig ongezonde vetten, en weinig verwerkte of geraffineerde koolhydraten een jonger uitziende huid kunnen bevorderen.

5.  Zorg voor minder stress

Ongecontroleerde stress kan ervoor zorgen dat de huid gevoelig wordt en kan ook voor acne en andere huidproblemen zorgen. Om een gezonde huid te stimuleren - en een gezonde gemoedstoestand – onderneem dan stappen om de hoeveelheid stress die je voelt te verminderen.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Optimale gezondheid voor je huid deel 3: Voeding en je huid

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share