Huidverzorging

Laatste Update: 22 november 2016

Optimale gezondheid voor je huid deel 3: Voeding en je huid

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Optimale gezondheid voor je huid deel 2: Gezonde gezichtsreiniging

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen wat het lichaam in gaat en de huid. Er is een oud gezegde dat zegt ‘je bent wat je eet’. Dit oude gezegde heeft een grotere bron van waarheid dan de meeste van ons waarschijnlijk weten. Een dieet rijk aan fruit en groenten kan een positieve invloed hebben op zowel onze huid en op onze organen.

Een groot deel van de antioxidanten die in huidverzorgingsproducten zitten hebben een diepgaand effect op het lichaam wanneer het wordt gebruikt in hun natuurlijke vorm: vruchten, kruiden en groenten. De meeste mensen eten veel vers fruit in de zomer (het is dan meer aanwezig) maar het is belangrijk het hele jaar door genoeg groenten en fruit binnen te krijgen.

Gebruik een blender om verse sappen en smoothies te maken van bosbessen, bramen, aardbeien, perziken, bananen, ananas, enz. Gebruik de overtollige vruchten als een gezichtsmasker, de meeste groenten en vruchten zijn geweldig voor de huid. Om er zeker van te zijn dat je geen allergische reacties hebt op wat je eventueel op je gezicht smeert probeer dan eerst iets op je arm of ander gebied en wacht 24 uur om te zien of er een negatieve reactie op volgt, zo niet dan is het waarschijnlijk veilig om verder te gaan.

Bijvoorbeeld de bijna standaard komkommer die we vaak in onze salades doen of bij de aardappeltjes met een stukje vlees eten heeft sterke huidverzorgende eigenschappen. Probeer maar eens plakjes komkommer op je ogen te doen, en deze ongeveer 5 tot 10 minuten te laten staan. Dit kan helpen donkere kringen te elimineren en je ogen voelen als nieuw aan.

1. Een andere kijk op groenten en fruit

Het is tijd om groenten en fruit op een andere manier te zien als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van de algemene gezondheid, conditie van de huid, en om veroudering tegen te gaan. Groenten en fruit zijn een van de beste natuurlijke wapens die we hebben. Vergeet niet dat rauw vaak beter is dan gekookt, zo haal je de meeste voedingsstoffen uit groenten en fruit. Bij sommige groenten en fruit zit het meeste voordeel in de schil, daarom is het niet altijd nodig om de schil ook weg te gooien. Wanneer je dat doet ben je soms bezig met het goede deel van je voedingsmiddel weg te gooien!

Als je groenten en fruit moet koken voordat je ze kunt eten kijk dan of je ze kunt stomen in plaats van koken, dit helpt de voedingsstoffen binnen de groenten en fruit te behouden. Wanneer je bijvoorbeeld al dat groene water van de broccoli in de gootsteen giet gooi je ook bijna alle voedingsstoffen door de afvoer heen, dat is natuurlijk zonde.

2. Meer water drinken

Het drinken van meer water zal ook zeker alle huidtypes helpen om de huid in topvorm te houden. Water reinigt ons interne organen, hydrateert ons lichaam, en spoelt onzuiverheden weg uit ons lichaam. Wanneer deze onzuiverheden in ons lichaam zouden blijven kunnen deze ook invloed hebben op ons gezicht. Veel mensen geven aan dat hun vette huid minder vettig is sinds dat ze meer water dronken, zeker een liter of meer per dag.

3. Omega-3 is goed voor de houd

Het eten van veel vis of het nemen van een visolie supplement kan ervoor zorgen dat je essentiële vetzuren binnenkrijgt in jouw dieet: omega-3 en omega-6. Deze worden niet door het lichaam gemaakt en kunnen dus alleen worden verkregen uit voeding of supplementen. Een tekort aan deze omega’s is verbonden met vele huidaandoeningen, zoals acne, rosacea, eczeem, psoriasis, en andere inflammatoire huidaandoeningen.

Daarnaast zijn ze ook zeer geschikt om ons humeur en onze stofwisseling te verbeteren. Ze kunnen zelfs helpen bij een hormonale onbalans, onze gewrichten soepel te houden, en de algemene gezondheid en welzijn verbeteren.

Voedsel voor de huid

We weten dus dat wat we eten een verschil kan maken bij onze huid. Dat is leuk en aardig, maar WAT moet je dan precies eten om ervoor te zorgen dat je er je voordeel mee doet? De volgende keer dat je door de supermarkt loopt moet je kijken naar de volgende producten:

1. Amandelen

Huid versterking: Bescherming tegen de zon

Amandelen zitten vol met vitamine E, hiervan is bewezen dat het onze huid helpt beschermen tegen schade door de zon. Vrijwilligers die elke dag 14 milligram vitamine binnenkregen (dit zijn ongeveer 20 amandelen) en blootgesteld werden aan UV licht verbranden minder in de zon dan de mensen die geen vitamine E hadden binnengekregen. En omdat vitamine E een antioxidant is helpt het ook onze slagaders vrij te houden van gevaarlijke vrije radicalen.

2. Lijnzaad

Huid versterking: Bescherming tegen rimpels

Deze kleine zaadjes bevatten erg veel omega-3 vetzuren, deze vetzuren kunnen vlekken op de huid verbeteren en fijne lijntjes in het gezicht verminderen. De British Journal of Nutrition melde dat de deelnemers in een onderzoek die zes weken lang ongeveer een halve theelepel omega-3 binnenkregen aanzienlijk minder irritatie en roodheid ervaren op de huid, daarnaast hadden ze ook een beter gehydrateerde huid. Naast lijnzaad is zalm een ongelofelijke bron van omega vetzuren.

3. Gekookte tomaten

Huid versterking: Bescherming tegen de zon

Lycopeen, de fytochemische stof die ervoor zorgt dat tomaten rood zijn, helpt huid-verouderende vrije radicalen te elimineren die veroorzaakt worden door ultraviolette straling. Het koken van de tomaten helpt de lycopeen niveaus nog hoger te maken, dus zijn tomatensaus, tomatenpuree, en zelfs ketchup goede opties. Datzelfde geldt ook voor de lycopeen-rijke watermeloen.

4. Zoete aardappelen

Huid versterking: Bescherming tegen rimpels

Deze zitten vol met vitamine C, waarvan gebleken is dat het rimpels helpt glad te strijken door de productie van collageen te stimuleren. Uit een recente studie in het American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat vrijwilligers die gedurende drie jaar elke dag vier milligram vitamine C gebruikten (ongeveer de helft van een kleine zoete aardappel) de verschijning van rimpels met 11 procent konden verminderen. Probeer ook eens een papaja, sinaasappel, en wortelen.

5. Spinazie

Huid versterking: Bescherming tegen kanker

In een studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer, bleek dat na een periode van 11 jaar, de mensen die de meeste bladgroenten aten de helft zoveel huidtumoren hadden als degenen die de minste bladgroenten aten. Het foliumzuur bij deze groenten dat helpt DNA te onderhouden en repareren zou de kans op kanker celgroei kunnen verminderen.

6. Saffloer olie

Huid versterking: Natuurlijke vochtinbrenger

De omega-6 vetzuren in saffloerolie kunnen de perfecte vochtinbrenger zijn voor mensen die last hebben van een droge, schilferige, of jeukende huid. Ze houden celwanden soepel waardoor water beter door kan dringen tot de epidermis. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze olie zelfs mensen kan helpen die last hebben van extreme aandoeningen zoals eczeem.

7. Tonijn in blik

Huid versterking: Een strakkere huid

Het kleine geheim bij tonijn in blik heet selenium. Deze voedingsstof helpt bij het behouden van elastine, een eiwit dat ervoor zorgt dat de huid glad en strak blijft. Van deze antioxidant wordt ook gedacht dat deze een buffer aanmaakt tegen de zon. Het stopt de beschadiging van cellen door vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan UV.

8. Wortelen

Huid versterking: Onzuiverheden verwijderaar

Wortelen kun je zien als een klein oranje toverstokje voor het lichaam – ze zijn goed voor de ogen en goed voor het verwijderen van puistjes. De reden hiervoor is de hoeveelheid vitamine A die in wortelen zit. Vitamine A voorkomt de overproductie van cellen in de buitenste laag van de huid. Dat betekent dat er minder dode cellen samenkomen met talg wat ervoor kan zorgen dat poriën verstopt raken. Daarnaast vermindert vitamine A de ontwikkeling van huid-kankercellen.

9. Groene thee

Huid versterking: Bescherming tegen kanker

Groene thee bevat catechine, een antioxidant met bewezen anti-inflammatoire en anti-kanker eigenschappen. Onderzoek toont aan dat drinken van twee tot zes kopjes per dag niet alleen helpt bij het voorkomen van huidkanker, maar ook de effecten van beschadiging door de zon kan verminderen. De antioxidanten in de thee worden afgebroken wanneer de thee afkoelt, dus drink de thee terwijl deze nog heet is).

10. Pure chocola

Huid versterking: Bescherming tegen de zon

Flavonolen, de antioxidanten in donkere chocolade, verminderen een ruwe huid en zorgen voor bescherming tegen de zon. In een studie van het Journal of Nutrition bleek dat vrouwen die cacao verrijkt met de hoeveelheid flavonolen die in een reep chocolade zitten dronken een mooiere huid hadden en een betere weerstand hadden tegen Uv-stralen dan degenen die aanzienlijk minder flavonolen dronken.

Conclusie

Veel mensen over de hele wereld besteden elk jaar weer miljarden euro’s aan huidverzorgingsproducten. Als je de reclames zou mogen geloven begin je al snel te denken dat cosmeticabedrijven de Fontein van de Eeuwige Jeugd in het laboratorium hebben nagebootst. De waarheid zoals we eerder al hadden besproken is dat veel crèmes steeds duurder worden, in kleinere potjes worden gestopt, en steeds vaker minder gebaseerd zijn op echte wetenschap en meer gewoon als “luxe producten” worden verkocht.

Zoals met de meeste voordelen voor de gezondheid komt het uiteindelijk neer bij onze levensstijl in plaats van hoeveel geld we kunnen uitgeven aan die dure producten. De dingen die we kunnen doen om onze huid mooier te maken zijn opvallend vergelijkbaar met wat je kunt doen om ons hart te versterken, ons lichaamsgewicht gezond te houden, ons humeur beter te maken, en langer en beter te leven. Het is eigenlijk vrij simpel, zorg ervoor dat je genoeg beweegt, genoeg slaapt, en goed eet.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Jack,

  Alsnog de beste wensen, en vooral een heel gezond nieuw jaar. Je hebt veel goede informatie gestuurd, waar ik best wel wat aan heb. Het verhaal van appelazijn was grotendeels bij mij bekend. Wat ik echter niet wist, en wat ik nu ga uitproberen, is dat appelazijn een goede remedie is voor roos. Als dit echt werkt bij mij, kan ook mijn jongste zoon dit overnemen.

  Het voornemen en doel is om het urinezuur in mijn bloed op een acceptabel niveau te krijgen, zodat jicht verdwijnt, en ik geen jicht tophie knobbels meer krijg.
  Heb je trouwens ook een idee hoe ik jicht tophie knobbels op een natuurlijke manier kan laten verdwijnen

  Het downloaden van al jouw info lukt niet. Wat moet ik hier aan doen?

  Groeten Jan

 2. Hallo Jack,

  zag ergens staan ongeveer twee eetlepels per dag.
  Wordt hier het totaal mee bedoeld?

  groet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share