Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 29 november 2016

Orthomoleculaire Geneeskunde deel 2: Voedingssupplementen voor verschillende kwalen

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Orthomoleculaire Geneeskunde deel 1: Oei, een moeilijk woord!

In het vorige deel van deze driedelige special hebben we bekeken wat Orthomoleculaire Geneeskunde precies is en waarop deze behandelmethode gebaseerd is. In dit tweede deel gaan we verschillende kwalen stuk voor stuk bekijken vanuit het oogpunt van de Orthomoleculaire Geneeskunde.

Tekorten in het Nederlandse voedingspatroon

Uit recente onderzoeken is inmiddels duidelijk geworden dat het moderne voedingspatroon niet voldoende is om het lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Ook al denk je dat je gezond eet, dan nog kun je een tekort hebben aan bijvoorbeeld bepaalde soorten vitamines, zink, magnesium en/of andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Een gebrek aan deze voedingsstoffen zorgt er voor dat het lichaam niet optimaal kan functioneren met als gevolg dat ziektes en ontstekingen zich makkelijker kunnen ontwikkelen.

Er zijn een aantal basisproblemen:

  • Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking eet niet volgens de, door het voedingscentrum opgestelde, bekende schijf van vijf. Deze lijst met aanbevolen producten die je dagelijks moet eten, wordt door het overgrote deel niet gehaald.
  • En zelfs als je je exact aan de schijf van 5 houdt, dan heb je nog steeds een gebrek aan noodzakelijke voedingsstoffen, omdat de aanwezigheid van voedingsstoffen in bepaalde voeding, zelfs als het vers en biologisch is, aan verandering onderhevig is. Door het veelvuldig gebruik van kunstmest zit er bijvoorbeeld steeds minder zink in verse groenten. Een aanvulling in de vorm van een supplement is dus noodzakelijk.
  • Om bepaalde toxische stoffen in het lichaam af te kunnen breken, bijvoorbeeld als gevolg van veelvuldig roken, zijn extra voedingsstoffen nodig. Hier wordt in de schijf van vijf natuurlijk geen rekening mee gehouden. Denk hierbij ook aan lichaamsvreemde stoffen zoals kunstmatige hulpstoffen die aan het eten wordt toegevoegd, straling, gif-uitstoot van auto’s en industrie etc.
  • De bereiding van het voedsel is ook aan verandering onderhevig. Hierdoor worden de voedingsstoffen heel vaak vernietigd. Denk bijvoorbeeld eens aan frituren.


Ons lichaam heeft zeer geavanceerde manieren om alle lichaamsvreemde en toxische stoffen te verwijderen. Om dit te bereiken heb je met name anti-oxidanten nodig. Deze anti-oxidanten moet je uit je dagelijkse voeding halen. Door een tekort zal het lichaam niet de capaciteit hebben om het lichaam te ontgiften, waardoor ziektes en ontstekingen een grotere kans heeft, en de gifstoffen zich op zullen stapelen in het lichaam.

Conclusie van dit onderzoek is duidelijk: Er is een structureel tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen om het lichaam optimaal te laten functioneren.

Het Orthomoleculaire dieet

Waarschijnlijk zou de wijsgeer Hippocrates de Moleculaire Geneeskunde zeer gewaardeerd hebben. Het was immers Hippocrates die ooit schreef:

“Laat je voeding je medicijn zijn, en je medicijn je voeding”

Met andere woorden: Om iets te bestrijden of te voorkomen, gebruik je alleen middelen van natuurlijke oorsprong. Dit wordt sneller en gemakkelijker opgenomen in het lichaam, en geeft je lichaam een prima ondersteuning om zich zelf te herstellen.

Een dieet kan zeer gevarieerd zijn, afhankelijk van de aandoening die je hebt of die je wilt voorkomen. Een Orthomoleculair dieet kan ook dienen als preventief geneesmiddel.

Laten we eens een aantal veelvoorkomende aandoeningen onder de loep nemen. Aandoeningen die je al hebt, of die je wilt vermijden.

Ontstekingsremmend

Uit een Amerikaans/Canadees onderzoek is gebleken dat polyfenolen, een groep van verbindingen die voorkomen in planten, een gunstige werking heeft als ontstekingsremmer en als. Er is specifiek gekeken naar 2 mengsels van polyfenolen: De polyfenolen uit een mix van aardbeien, blauwe bessen en spinazie, en de polyfenolen uit een mix van cranberry’s en blauwe bessen.

Deze laatste had de grootste hoeveelheid anti-oxidanten in zich en had een duidelijk remmend effect op het enzym IKK-Béta. Deze laatste speelt een belangrijke rol bij het activeren van de genen die weer verantwoordelijk zijn bij ontstekingsreacties. Het effect was dosisafhankelijk.

De andere mix van aardbeien, blauwe bessen en spinazie had een remmende invloed op het enzym PREP. Deze is verantwoordelijk voor de mogelijke afbraak van stoffen die zorgen voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Deze PREP-remmer zou ingezet kunnen worden als antidepressiva  of ter verbetering van concentratie en geheugen.

Cel-veroudering

Het is al langer bekend dat omega-3 vetzuren, die vooral in vis te vinden zijn, goed is voor de gezondheid. Een onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat deze vetzuren ook remmend kunnen werken op de cel veroudering. Uiteraard maakt het lichaam zelf geen omega-3 aan, dus zullen we het moeten halen uit voeding of uit voedingssupplementen.

Hoge bloeddruk

In een Brits onderzoek is gekeken naar het uiteindelijke effect van magnesium op de bloeddruk. Hiervoor werden tientallen eerdere, relevante onderzoeken geanalyseerd waarbij in totaal meer dan 1.200 mensen betrokken waren. Na analyse van alle resultaten, werd geconcludeerd dat magnesium, afhankelijk van de dosis, daadwerkelijk zorgt voor een lagere bloeddruk. Deze verlaging is niet erg schokkend, maar is genoeg om de kans op hartfalen, coronaire hartziekten en beroertes fors te verminderen.

Helaas bevat het westerse voedingspatroon veel te veel Natrium (zout) wat de bloeddruk verhoogt. In dit zelfde voedingspatroon komt te weinig magnesium voor om die hoge bloeddruk weer te bestrijden. Het is daarom noodzakelijk om extra supplementen magnesium in te nemen.

Beter slapen

Als je last hebt van het feit dat je slecht slaapt, is het sap van de Montmorency-kers misschien een oplossing. Deze kers is in de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk erg populair en wordt veel toegepast in jam en zogenaamde cherrie pies. De kers wordt ook in droge vorm en als sap verkocht.

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen die twee keer per dag 30 ml. kersensap dronken, een duidelijk hoger melatonine-niveau hadden. Dit is het hormoon wat het dag- en nachtritme bepaald. De slaap duurde langer, en ook de slaapkwaliteit steeg met ongeveer 6%.

Lagere kans op borstkanker

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een supplement van foliumzuur, wat ingenomen is voor de aanvang van de menopauze, de kans op borstkanker na de menopauze met ongeveer 42% verlaagd. Dit onderzoek werd uitgevoerd met medewerking van maar liefst 72.000 vrouwen in verschillende leeftijdsgroepen en stadia van menopauze.

Overigens is foliumzuur van heel groot belang bij het repareren van beschadigd genetisch materiaal. Overigens moet ook gezegd worden dat het gebruik van alcohol, de behoefte aan foliumzuur verhoogd. Het dagelijks innemen van een multivitaminen met foliumzuur is al een hele goede basis om de gezondheid te ondersteunen en het risico op een ziekte te vermijden.

Luchtweginfecties bij pasgeboren baby’s

Vitamine D heeft veel invloed op de ontwikkeling van het pasgeboren kind. Een te laag vitamine D gehalte verhoogd de kans op een luchtweginfectie fors. Deze luchtweginfectie, in de vorm van het RS-Virus, komt regelmatig voor bij pasgeboren baby’s. De aanwezigheid van Vitamine D in het pasgeboren lichaam is sterk afhankelijk van het geboorteseizoen, aangezien vitamine D wordt aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht.

Het is daarom verstandig om al tijdens de zwangerschap extra vitamine D te nemen, en de baby, als het geboren wordt in een ‘donker’ jaargetij, ook een extra supplement vitamine D te geven.

Welke voedingsstoffen zijn nuttig?

In het derde deel van deze special over Orthomoleculaire geneeskunde gaan we de meest gebruikte voedingsstoffen eens onder de loep nemen. Waar dienen ze voor en in welk voedsel zit dit verwerkt?

klik hieronder om deel 3 te lezen:
Orthomoleculaire Geneeskunde deel 3: Welke voedingsstoffen zijn nuttig voor wat?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share