Prikkelbare Darm Dieet2012-01-11T13:23:16+00:00

Prikkelbare Darm Dieet

prikkelbare darm dieetHet prikkelbare darm syndroom (PDS) is een zeer complexe aandoening met verschillende symptomen die kunnen verschillen per persoon. Een aantal van deze symptomen kunnen komen door een bepaald dieet waardoor de klachten verergeren of zelfs veroorzaakt kunnen worden.

Nu is er al veel geschreven over het PDS dieet. In dit artikel leer je waarom voeding zo belangrijk is om een prikkelbare darm onder controle te krijgen en de symptomen te verminderen.

Algemene PDS dieet richtlijnen

Allereerst is het belangrijk om te weten je met het dieet, voeding zal vermijden die de prikkelbare darm laat opspelen. Dit wil echter niet zeggen dat jij de etenswaren die je zo lekker vind, nooit meer mag hebben. Het betekend eerder dat jij met een gestructureerd eetpatroon je darmsysteem optimaal laat functioneren, waardoor je als je een keer een uitzondering wil maken, niet direct in de problemen komt.

Met andere woorden: Je gaat leren welke voeding gezond en lekker is, en welke voeding je niet moet nemen of zeer beperkt als je last hebt van een prikkelbare darm. Het goede nieuws is dat je met voeding de klachten erg kunt verminderen.

Prikkelbare darm en vezels

Wanneer je op het internet zoekt of een arts vraagt om advies vraagt zal hij of zei vertellen dat een vezelrijk dieet goed werkt tegen een prikkelbare darm. Dit is vooral belangrijk voor mensen met verstoppingen. Maar een vezelrijk dieet werkt niet voor iedereen omdat de darm hier eerst aan moet wennen en niet direct belast moet worden met te veel vezels.

Natuurlijk zijn vezels belangrijk, maar je zult vooral moeten letten op de bron van vezels die je neemt. Zo heb je oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Bij een prikkelbare darm is het belangrijk dat je in beperkte hoeveelheid onoplosbare vezels eet voor een gezonde darm werking. Maar meer oplosbare vezels omdat deze minder belastend zijn voor de darmen.

Het beste is om zeer geleidelijk de inname te vergroten van beiden soorten vezels. Daarbij zul je ook voldoende water moeten drinken per dag en in het begint de thee, koffie en frisdranken moeten laten staan totdat de klachten afnemen.
Ook ervaren veel mensen met een prikkelbare darm meer klachten wanneer ze grote maaltijden nemen. Je zal dus misschien je porties aan moeten passen.

Het is beter om de Nederlandse "maaltijd mentaliteit" te vervangen door een Spaanse mentaliteit met in plaats van 3 grote maaltijden per dag, 5 kleine maaltijden per dag met minder verzadigd vet en zo vers mogelijk.

Lees meer: onoplosbare en oplosbare vezels

Hieronder een lijst met voedsel waardoor de klachten van een prikkelbare darm verergeren.

 • Koffie, zowel met als zonder cafeïne. Ga voor een kruiden thee.
 • Alcohol, vooral veel alcohol prikkelt PDS.
 • Kunstmatige zoetstoffen, deze kunnen voor krampen zorgen.
 • Kunstmatige vetten, zorgt voor problemen in de darm.
 • Mononatriumglutamaat (MSG) beperken
 • Rood vlees (hamburgers, varkensvlees, hot dogs, steaks, ham, spek, worst, etc. Alles wat van een varken en koe afkomstig is.
 • Vlees met vel (zoals kip met vel etc.), in het vel zitten veel verzadigde vetten. Dit wordt daarom afgeraden in een PDS dieet.

Zuivelproducten

Voor veel mensen is dit de lastigste aanpassing, omdat we nu eenmaal erg gewend zijn aan het nemen van zuivelproducten.

Producten zoals kaas, boter, melk, ijs, slagroom en yoghurt zijn problematisch.
Zuivelproducten zijn een enorme PDS prikkel en kunnen zelfs klachten veroorzaken als je geen problemen hebt met lactose. Dit komt omdat de meeste zuivelproducten hoog zijn in vet, maar zelfs de meest magere zuivelproducten kunnen prikkelbare darm symptomen veroorzaken.

zuivelproductenOok ondervinden veel mensen problemen met de spijsvertering door te veel zuivelproducten te nemen. Tijdens het coachen van mensen met PDS heb ik gemerkt dat koffiemelk heel vaak een boosdoener is die over het hoofd werd gezien.

Toen een aantal van de mensen die ik hielp op mijn verzoek minderde met koffie en koffiemelk, kregen ze vrijwel direct minder last van problemen in de maag.
Zo zie je maar weet dat kleine aanpassingen voor grote veranderingen kunnen zorgen.

Eieren zijn nog zo'n voorbeeld!

Er zijn veel tegenstrijdige berichten te lezen wat betreft eieren. Sommigen beweren dat ze geen invloed op PDS hebben, anderen ervaren er juist wel problemen mee.

Mijn mening is dat te veel eigeel zeker voor veel klachten kan zorgen wat betreft een prikkelbare darm. Een handige tip is om handmatig het eigeel te verwijderen en alleen het eiwit te eten. Zelf neem ik elke dag een omelet zonder eigeel en dit smaakt prima.

Het probleem van eigeel is dat er geen vezels aanwezig zijn om de vertering te versoepelen waardoor de colon extra belast wordt. Nu is het niet zo dat je nooit meer een heel eitje kunt eten, maar het staat wel hoog in de lijst met prikkels in een prikkelbare darm dieet.

Mononatriumglutamaat (MSG)

msgUit een onderzoek is naar voren gekomen dat mensen met een prikkelbare darm een vermindering van klachten ervaren door MSG vrij te eten. Deze stof wordt vooral gebruikt als een smaakversterker en de ervaring is een zoette, zure, zoute of een bittere smaak.

Smaakversterkers zijn sowieso niet goed voor je en je treft ze vooral aan in snoepgoed. Van naturen tref je MSG aan in tomaten, kaas, paddenstoelen, melk en bepaalde granen.

Het is beter om dit zo veel mogelijk te beperken vanwege de aanslag op de darm.

Hieronder wat voorbeelden van enkele PDS prikkels:

Het belangrijkste is dat je let op de hoeveelheid vet. Vandaar dat alles wat gefrituurd is of bewerkt is, niet is toegestaan in het PDS dieet. Het is gelukkig vrij eenvoudig om deze voedingsmiddelen te herkennen in de supermarkt. Daarbij is het niet alleen beter voor je prikkelbare darm, maar voor je algemene gezondheid om gezonder te gaan eten en dit kan zeker ook lekker zijn!

Vetvrij is niet de oplossing

Een dieet helemaal zonder vetten is ook weer niet gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Studies hebben zelfs aangetoond dat op latere leeftijd een licht verhoogde cholesterol zelfs goed voor je kan zijn. Tevens heeft je lichaam goede vetten nodig om te functioneren en dit is belangrijk voor je circulatie, bloeddruk en hart.

Het beste is om ervoor te zorgen dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt (uit bijvoorbeeld extra virgen olijfolie, noten, vis, lijnzaad etc.) en verzadigde vetten beperkt. De regel bij een prikkelbare darm dieet is om nog steeds goed te letten op de hoeveelheid vetten in je voeding, maar deze niet volledig uit te sluiten.

Regels omtrent vetten:

 • Transvetten moeten volledig worden vermeden.
 • Verzadigde vetten moeten worden beperkt
 • Enkelvoudige, onverzadigde vetten en meervoudige onverzadigde vetten (waaronder de essentiële vetzuren), moeten de bron zijn van je vetinname.
 • Voor een gezond hart moet je ook voldoende omega-3 binnen krijgen. Dit helpt ook bij de spijsvertering.
 • De aanbevolen dosering van vet is: 20-30% van de totale calorie inname.

Voorbeeld PDS dieet dagmenu:

Een dagmenu voor iemand met een prikkelbare darm, bestaat uit tenminste 20 tot 30 gram vezels van verschillende bronnen. Daarbij ligt de nadruk op oplosbare vezels. Tevens voldoende goede gezonde verzadigde vetten (30 tot 35 gram is prima). Zuivelproducten worden zo veel mogelijk beperkt.

 • Een ontbijt kan bestaan uit havermout met een stukje fruit en eventueel magere melk of sojamelk als je echt graag zuivelproducten wilt.
 • Een snee roggebrood met een plakje kipfilet is prima.
 • Lunch kan bestaan uit een verse salade met groentesoep. Een roggebrood met magere kaas kan eventueel ook.
 • Als avondeten kun je gaan voor gebraden kipfilet met gekookte aardappelen en boontjes.
 • Snacks kunnen zijn een appeltje, noten, een crackertje of een schaaltje verse popcorn.


Voor een compleet PDS dieet met volledig uitgewerkte recepten en boodschappenlijstjes kun je het beste kijken op de PDS catalogus pagina voor meer informatie en tips.

Referentie
A Clinical Trial Examining the Effects of the Food Additive Glutamate on Irritable Bowel Syndrome and Fibromyalgia.

Ontdek hoe je met voeding PDS klachten kunt verhelpen.

De PDS Stoppen Methode!

30 Reacties

 1. carien 24 februari 2012 om 12:22 - Antwoorden

  ik zelf heb enorn veel baat van de symbion forte dat is een probioticum en sinds ik dat neem zijn mijn buikklachten zo goed als verdwenen, ook ijn diarree dus het klopt wel wat hier staat van dat probioticum

  • Hennie hop van hierden 27 juli 2013 om 13:19 - Antwoorden

   Ik wilde eigenlijk advies over mijn voeding want ik weet het af en toe niet meer zo goed .
   Ik heb vorig jaar campolibactebacterie gehad door kip pds over gehouden ik kan dus gewoon bijna nergens naartoe omdat ik steeds naar de wc moet erg pijn in me buik ik ga wel zes zeven keer op een dag en de hele dag drang als ik een hele slechte dag heb wel 10keer graag advies ik heb op moment wel weer verschillende onderzoeken en kweken dus dat is afwachten

   • Robert Jan Hendriks 30 juli 2013 om 13:12 - Antwoorden

    Beste Hennie,

    Bedankt voor je reactie, Ik snap dat het erg vervelend is en moeilijk is om je huis te verlaten. Dat willen we natuurlijk niet.
    Ik heb hier een link met een hele boel informatie over spatische darm https://www.optimalegezondheid.com/prikkelbare-darm/ Wat je kan doen om het te verlichten en hopelijk te verhelpen.

    Mocht je als nog vragen hebben ben je natuurlijk altijd welkom om ze te stellen.

    Succes!!

    • Leonie engelaar 4 februari 2014 om 10:17 - Antwoorden

     Bedankt voor het heldere artikel! Wat me opvalt is dat jullie bij het geadviseerde dagmenu kiezen voor magere melk en kaas. Vanwaar de keus voor de magere producten?

     • Robert Jan Hendriks 5 februari 2014 om 08:20

      Het is een discussiepunt, magere of volle zuivelproducten. In volle zuivelproducten zitten meer verzadigde vetten, helemaal bij kaas. Aan de andere kant moet je ook weer oppassen met magere zuivelproducten en dat er niet te veel suiker / kunstmatige zoetmakers in zitten. Het is erg afhankelijk van het merk. Zelf goed de etiketten lezen is belangrijk!

   • jana 11 januari 2016 om 07:56 - Antwoorden

    Hi

    Ik volg nu sinds oktober het format dieet. Sindsdien zij mijn klachten erg afgenomen. Ik heb ook pas overgehouden aan een parasiet. Sinds een week slik ik ook probiotica en gaat het weer een stukje beter

    Ik zou een diëtist raadplegen!

    Groetjes. Jana

  • Inge 7 augustus 2016 om 10:59 - Antwoorden

   Hallo heb je naast die tabletten ook je voeding aangepast?

 2. beppie 31 december 2013 om 11:39 - Antwoorden

  ik heb onlangs een operatie gehad,waarbij het een en ander in mijn buik is opgetrokken.Had al last van een pds,maar na de operatie is het tig keer erger geworden.De chirurg heft de darm ook verplaatst.Zou het mogelijk zijn dat de operatie debet is nu van mijn nu ergere klachten?kan haast geen eten verdragen ,zelfs geen paracetamol.Heb echter nooit last van diaree of erge verstopping.Wat is nu een goede probiotica???

  • Robert Jan Hendriks 2 januari 2014 om 16:28 - Antwoorden

   Beste Beppie,

   Normaal gesproken zou ik adviseren om goed op je voeding te letten, en een eetdagboek bij te houden om te kijken of er bepaalde voedings middelen het verergeren.
   Dit kun je natuurlijk altijd doen.

   Maar omdat je ook een operatie gehad heeft, raad ik je toch aan om eerst even met de arts te praten en te kijken wat voor adviezen die geeft.

   Succes!

 3. Elena Muiteman 5 februari 2014 om 23:18 - Antwoorden

  Hallo, ik heb al pds van kleins af aan. Nooit last van diarree, maar wel van verstoppingen en hevige buikkrampen. Toen ik klein was kon ik gewoon niet lopen van de pijn in mn buik. Heb ook medicijnen gehad van de huisarts waarmee de pijn zou moeten verminderen maar die werken helaas niet. Wit brood eet ik nooit, door wit brood ken ik zo een week niet naar de wc, heb ik bijna met alle producten van wit deeg. Nu heb ik al geruime tijd weer erg veel last van mn darmen, het was een tijdje minder, maar ik weet het nu echt even niet meer. Frituur eet ik al zelden en zuivelproducten eet en drink ik niet. Wat zou u adviseren?

  • Robert Jan Hendriks 6 februari 2014 om 08:46 - Antwoorden

   Kunt u mij een e-mail sturen of hier plaatsen wat exact uw voedingspatroon van dag tot dag is? Dan kan ik kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Zonder voldoende persoonlijke informatie kan ik niet goed advies geven. Het niet naar het toilet komen kan komen door te weinig vezels. Aan de andere kant, te veel vezels kunnen voor extra klachten zorgen, wees hier voorzichtig mee. Eveneens kleine porties eten met de juiste verhouding voedingsmiddelen, grote maaltijden maken de klachten erger.

   info@optimalegezondheid.com

   Groetjes,

   Jack

 4. Linda 8 februari 2014 om 12:05 - Antwoorden

  Hallo, het valt me op dat hier vaak lijnzaad wordt geadviseerd. Dit bevat echter zeer veel fytinezuur, een anti-nutrient. Het zorgt ervoor dat je lichaam minder mineralen, zoals magnesium, uit het voedsel kan halen. Ik denk dat het beter is om in plaats van het zaad, te kiezen voor lijnzaadolie. Daar zit geen fytinezuur in.

  • Robert Jan Hendriks 9 februari 2014 om 09:45 - Antwoorden

   Bedankt voor de goede tip. Ik ben mij inderdaad bewust van fytinezuur en dat lijnzaad alleen in kleine hoeveelheden genomen mag worden. Daarnaast is het altijd oppassen met onoplobare vezels en een prikkelbare darm. Ik ga een apart artikel wijden aan lijnzaadolie.

   Groetjes,

   Jack

 5. Anouk 12 mei 2014 om 15:02 - Antwoorden

  Ik weet sinds kort dat ik PDS heb. Nu ben ik op zoek naar passende gerechten, maar ik heb het idee dat ik met dit soort dagmenu's veel te veel afval. Aangezien ik met mijn 1.65 zo'n 45 kg weeg zit ik daar niet echt op te wachten. Ik at tot voor kort veel (krenten)brood, volle melkproducten, roomboter, notenpasta's, noten, aangevuld met eiwit- en weight gainer shakes e.d. Wat voor producten zou ik kunnen nemen, waardoor ik van mijn buikpijn afkom, zonder af te vallen. Alvast bedankt!

  • Robert Jan Hendriks 13 mei 2014 om 17:03 - Antwoorden

   Hoi Anouk,

   Dit is een heel lastig dilemma. PDS-dieet volgen en tegelijkertijd in gewicht aankomen, of in ieder geval niet afvallen. In de meeste gevallen ga je afvallen zodra je een PDS-dieet gaat volgen.
   Aangezien dit een hele speciale situatie is, raad ik je aan om contact op te nemen met een diëtist, en bij voorkeur iemand die op de hoogte is van PDS.

   Ik zou het op prijs stellen als je me op de hoogte houdt van je bevindingen.

   Veel succes,
   Jack

  • Loesje 23 januari 2016 om 00:50 - Antwoorden

   Dat probleem heb ik ook. Heb mijn hele leven veel moeten eten en aan moeten vullen met veel melkproducten, room, shakes enz om maar op gewicht te blijven. Sinds acht maanden elke dag last van mijn darmen en zou dat dus allemaal moeten stoppen, maar dan val ik te veel af. Heb geen idee wat ik het beste kan doen...

 6. Lisa Van Hoecke 9 juli 2014 om 14:04 - Antwoorden

  Bedankt voor de tips!
  Al jaren heb ik last van pijn in mijn onderbuik en ik heb het gevoel dat het steeds erger wordt. De pijn begint heel mijn leven te controleren. De dokter denkt aan spastische colon. Vandaag heb ik een CT scan laten nemen, maar op de beelden werd niks eigenaardigs gevonden. Betekent dit dat het geen PDS is, of sluit dit andere ziektes uit, waardoor ik een stap dichter kom bij PDS? Ik heb een nieuwe afspraak met de dokter, maar deze is pas over enkele dagen en ik heb het gevoel dat ik het niet meer uithoud...

  • Robert Jan Hendriks 30 juli 2014 om 10:53 - Antwoorden

   Excuses voor de late reactie, Lisa.
   Je hebt inmiddels je afspraak al gehad. Hoe is het afgelopen en wat is de stand van zaken nu?

   Jack

 7. Willemijn 13 juli 2014 om 15:28 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik wil heel graag afvallen.
  Dit wil ik graag gaan proberen, maar hebben jullie misschien tips voor mij wat je zoal op zo'n dag kunt eten.
  Groetjes Willemijn

 8. stephanie 31 oktober 2014 om 13:57 - Antwoorden

  beste, ik heb onlangs te horen gekregen dat ik PDS heb ik heb symptomen zoals opgezette buik,opgeblazen gevoel,soms krampen en neiging tot diarree of soms geconstipeerd zitten, onderbuikpijn,rugpijn,hoofdpijn,moe voelen, maagpijn enz.. ik zou graag een ander voedingspatroon hebben voor mijn pds dat dit toch wat betert kun jij me helpen?mvg

  • Robert Jan Hendriks 4 november 2014 om 11:42 - Antwoorden

   Hoi Stephanie,

   Zeer binnenkort komt er een artikel op de site over het FODMAP-dieet, wat mogelijk hele goede resultaten heeft voor mensen die last hebben van PDS. Hou de site dus in de gaten.

   Jack

 9. Jannie 7 april 2016 om 21:01 - Antwoorden

  Hoi Jack ,
  Dit is nu de 2e week dat ik begonnen ben met minder gluten te eten, minder suiker, en geen tarwe en lactose.
  Ik heb al heel lang last van prikkelbare darm syndroom. Ik eet ook veel kefir met blauwe bessen, glutenvrij schar brood (2 a 3 stukjes per dag), als broodbeleg gerookte zalm, ongebrande cashewnoten pasta (wit) en blauwe bessen jam of suiker vrije ontbijt koek. Tussendoor soms kiwi of spelt/honing wafel van reformhuis of ongebrande amandelen. Als avond eten: aardappelen of glutenvrije pasta (maïsmeel of maismeel/kikkererwten meel) groentensoep, boekweitmeel pannenkoeken, zaterdag meestal ovenfriet. Nu na het eten van pasta van maismeel zonder gluten heb ik wel een opgezette buik maar geen winderigheid, is dit goed? Verder slik ik nog probiotica, en pepermuntolie capsules na iedere maaltijd. En drink ik water en magnesium thee, of cranberry groene thee en andere soorten thee. Ben ik op de goede weg?

  • Team OptimaleGezondheid 12 april 2016 om 09:40 - Antwoorden

   Je bent inderdaad op de goede weg, Jannie.
   Veel succes!

  • Niv 30 juli 2016 om 10:49 - Antwoorden

   Hoi Jannie,
   Zojuist heb ik je stukje gelezen over jouw aanpassingen in je voedingspatroon, helaas heb ik ook al een tijd last van het prikkelbare darm syndroom + gluten intolerantie. Maar na het lezen van jouw reactie en wat het jouw oplevert wordt ik iets positiever hierover. Heb je misschien nog meer tips voor mij en bepaalde dag of weekmenu's wat je zoal kunt eten? Ik ben benieuwd. Groet, Niv

 10. Amy Brown 9 augustus 2016 om 11:58 - Antwoorden

  Het moet nog door de arts worden bevestigd maar alles wijst er op dat ik PDS heb.
  Ik eet al zestig jaar vegetarisch, ook geen vis, melk of eieren, wel af en toe stukje kaas en verder sojaproducten.
  Wat kan ik in geval van PDS eten?
  Vriendelijke groet,
  Amy

 11. Milka 11 januari 2017 om 11:36 - Antwoorden

  Hallo, bij mij werkt het meeste niet aan het dieet. Heb ook nooit last van obstipatie. Alleen maar diaree en zeer veel kramp/verkramping. Als ik als ontbijt havermout neem , zit ik gillend op de wc.
  Ui, prei, spinazie, andijvie, boerenkool , bonen, paprika en granen eet ik juist niet omdat ik daar zeer veel pijn en explosieve diaree van krijg. Ook omdat mijn maag geen agressieve sappen aanmaakt. Het maakt het idd lastig om uit eten te gaan of een dagje weg. Omdat je nooit weet wanneer de ellende begint. Ondanks dat je overal goed op Let en stress vermijd. De situatie is ook verergerd door mijn fibromyalgie.

 12. ad 10 juni 2017 om 15:48 - Antwoorden

  Ik ben ook ook al zo'n 30 jaar vegetarier, maar ondanks mijn gezonde leefstijl heb ik ook PDS. Heb vooral door spanningen een verergering van mijn klachten.Die spanningen treden op als ik onder de mensen ben. Misschien dat spanningen bij mij wel ten grondslag liggen aan het PDS. Wat daar tegen te doen? Ik ben veel alleen vanwege fobische klachten. Vandaar ook de spanningen als onder de mensen kom. Alles begin te rommelen en te doen, dus nog extra spanningen erbij omdat de mensen dit horen.

 13. g ik eten om daar vanaf te geraken 5 juli 2017 om 18:17 - Antwoorden

  hall ik heb jaren constipatie door een veel te lange darm en droge slijmvliezen, 4 jaar geleden onderzoek darmen laten doen, de laatse tijd heb ik een opgeblazen gevoel dikke buik en pijn, ben 65 jaar ik weet niet meer wat ik kan eten of mag eten, vanmidag heb ik rouwe groenten en wat frietjes en vis geheten en heb het weer ik ga er mee slapen, smorgens is het wat beter wat mag ik eten om daar vanaf te geraken? olijfollie kan ik niet verdragen door een maagbreuk ben ten einde raad heb een tijdje havermout smorgens in jougourt geeten maar ben er mee gestopt daar het slechter is ?ik eet veel fruit war raad je mij aan bedankt

Reactie achterlaten