Prikkelbare Darm Syndroom Voedselintoleranties

Prikkelbare Darm Syndroom en Voedselintoleranties

voedselintolerantieEen prikkelbare darm (PDS) is één van de meest voorkomende darmklachten wereldwijd en schattingen zijn dat tussen in Nederland alleen al 8% last heeft van de aandoening. Bij sommige mensen met PDS is het alleen een hinder terwijl het bij anderen de oorzaak is van niet goed meer kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Nu is er al veel onderzoek naar gedaan maar de exacte oorzaken van PDS is nog steeds niet bewezen. Het is waarschijnlijk een combinatie van voeding, hersenen en darmfunctie en een voedselintolerantie.

Veel mensen (60%) met PDS ondervinden veel meer klachten en symptomen van een prikkelbare darm bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Voeding speelt daarom een grote rol bij de behandeling van een prikkelbare darm. In dit artikel leer je hoe een voedselintolerantie een prikkelbare darm kan prikkelen en de klachten kan verergeren of zelfs veroorzaken.

Voedsel allergie en voedsel tolerantie

Een voedselintolerantie bij een prikkelbare darm syndroom is niet hetzelfde als een voedselallergie. Een voedselallergie kan voor ernstige problemen zorgen zoals iemand die allergisch is voor pinda’s en daar zelfs het ziekenhuis in kan belanden. Symptomen zijn dan vaak extreme zwellingen, rode vlekken, duizeligheid, misselijkheid en ontlastingsproblemen.

Een voedselintolerantie heeft andere symptomen en veroorzaakt bij de meeste mensen met PDS heftigere klachten en maagkrampen. De meeste mensen hebben niet een allergie maar een intolerantie bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien zijn de symptomen van een voedselallergie extremer en gevaarlijker dan een voedselintolerantie. Echter, er komen wel een aantal symptomen overheen en als je de bovenstaande symptomen ervaart is het verstandig om je te laten testen op zowel een intolerantie als een allergie.

Belangrijk: als de symptomen erg heftig worden door zwellingen en ademhalingsproblemen zul je per direct professioneel hulp moeten inschakelen om de symptomen te verminderen!

De meeste voedselallergieën en intoleranties komen door de volgende voedingsmiddelen:

symptomen voedselintolerantie en voedselallergie

Voedselallergie / intolerantie opsporen

Het beste is om je te laten testen bij een professional (arts, diëtist) voor een allergie / intolerantie. Ook is het verstandig om een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je die dag gegeten hebt. Wanneer je last krijgt van de symptomen of een verslechtering van PDS kun je de oorzaak beter opsporen.

Darmwerking

Wanneer je advies vraagt wat betreft voeding en PDS wordt er met name voedingsvezels aangeraden. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat het niet zo simpel is en dat heeft vooral te maken dat veel mensen met PDS niet goed kunnen tegen te veel vezels. Daarbij is er een verschil tussen de oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

Daarbij is niet iedereen hetzelfde en kan bij de één een inname extra vezels voor minder klachten zorgen terwijl bij de andere persoon het juist PDS verergerd.

Lees verder: PDS dieet

Conclusie

De klachten van een prikkelbare darm kunnen erg verschillen per persoon. Maar één ding is wel duidelijk, de klachten zijn zeer pijnlijk en beïnvloed je leven enorm. Hoewel er momenteel geen geneesmiddel is tegen en prikkelbare darm kun je wel veel doen met voeding alleen.

Dit komt omdat bepaalde voedingsmiddelen de klachten kunnen verergeren en kennis hebben waar je een intolerantie of zelfs een allergie voor hebt is belangrijk om de klachten te verminderen.

Doordat de rol van voeding voor veel kan betekenen heb ik een compleet PDS dieetplan ontwikkeld waarin je met simpele stappenplan ervoor kunt zorgen dat voeding niet de oorzaak meer is van klachten zoals buikkramp, constipatie, verstoppingen, diarree en je niet lekker voelen.

Voor meer informatie over voeding en een prikkelbare darm kun je het beste het dieet bekijken door naar de PDS catalogus te gaan.