Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

prikkelbare darm syndroom

Inhoud:
1. Wat is prikkelbare darm syndroom
2. Symptomen en klachten
3. Oorzaken
4. Risicofactoren
5. Prikkelbare Darm Stoppen

Prikkelbare darm syndroom oftewel (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de darmen en steeds meer mensen krijgen er last van.
Tussen de 8% en 10% van alle mensen hebben er last van en het is de meest voorkomende darmstoornis wereldwijd.

Het is moeilijk om een PDS diagnose te stellen, dus het kan goed zijn dat het percentage eerder tussen de 10% en 15% ligt.

Heel opvallend is dat vooral vrouwen (67%) last hebben van een prikkelbare darm. Nu is PDS geen ziekte, maar eerder een functionele aandoening, wat betekent dat de darm niet goed werkt of in ieder geval niet vergelijkbaar met andere mensen.

"Anatomie van de darmen"

De colon is het laatste onderdeel van het darmkanaal, dit wordt ook wel de dikke darm genoemd. Wanneer je eet gaat er voedsel via de slokdarm naar je maag waar het gedeeltelijk wordt verteerd, totdat het de kleine darm bereikt waarbij voedingstoffen opgenomen worden.
Tenslotte komt de voeding in de colon, waar de stoelgang voorbereid wordt zodat de afvalstoffen daarna je lichaam weer kunnen verlaten.

darmflora

Om dit te kunnen doen hebben de darmen spieren die samentrekken en intrekken om zodoende een stoelgang te kunnen voorbereiden. Normaal is dit geen enkel probleem en verloopt de stoelgang prima en zonder pijn.

Echter, bij mensen met het prikkelbaar darm syndroom gaat dit proces niet gemakkelijk en pijnloos waardoor er klachten ontstaan zoals diarree, een opgeblazen gevoel, of verstoppingen.
Wanneer je last hebt van constante pijn kan het ook duiden op een groter probleem dan PDS en zul je per direct een arts moeten inschakelen.

Symptomen en klachten van PDS

Het prikkelbaar darm syndroom is een syndroom waarbij veel verschillende algemene symptomen meespelen. Vandaar ook dat de symptomen van het prikkelbaar darm syndroom erg kunnen verschillen per persoon.
Ook is het een aandoening die "komt en gaat". Zo kun je soms maandenlang helemaal geen last hebben en dan ineens plotseling symptomen krijgen voor een langere duur.

Echter, de meest kenmerkende symptomen zijn toch wel:


Bij de meeste mensen met PDS is de ontlasting zeer slap (diarree) of is er juist sprake van een verstopping die dagen lang kan aanhouden. Vaak is dit een combinatie van de bovenstaande symptomen en daarom is dit in bijna alle gevallen een zeer pijnlijke en vervelende aandoening.

Symptomen prikkelbare darm

symptomen prikkelbare darm

De symptomen van PDS worden erger wanneer je aan stress lijd.
Dit kan tijdens het reizen zijn, of bij sociale evenementen of een verandering in je dagelijkse routines.
Mensen met een prikkelbare darm zijn daar erg vatbaar voor en een goede dagelijkse routine ter bevordering van een sterke spijsvertering is noodzakelijk.

Ook komt het voor dat de symptomen erger worden bij grote maaltijden en ‘’ongezond’’ eten. Tenslotte ervaren vrouwen meer last tijdens de menstruale cyclus vanwege de hormonen die vrijkomen (een van de mogelijke oorzaken van PDS).

Oorzaken van PDS

De exacte oorzaken van het prikkelbare darm syndroom zijn moeilijk vast te leggen. Sterker nog, tot op heden weet men nog steeds niet precies waarom iemand wel PDS heeft en de ander niet!

De oorzaken van de klachten van PDS zijn echter wel bekend. Vaak gaat het om een aantal factoren waaronder het dieet, de hoeveelheid stress en je hormoonhuishouding.
Daarbij komt het ook voor dat er psychologische problemen ontstaan door de constante pijn zoals een depressie.

Risicofactoren van PDS

Ik krijg regelmatig vragen van mensen met PDS of voedsel één van de onderliggende oorzaken kan zijn van een prikkelbare darm.

Artsen en specialisten zullen verkondigen dat het antwoord nee is, echter ik ben van mening dat de verkeerde voeding zeker de symptomen zal verergeren, aangezien voeding directe invloed heeft op je spijsvertering en daarmee de werking van de darmen.
Daarbij kan jarenlang verkeerde voeding in combinatie met veel stress ook de oorzaak zijn van de ontwikkeling van een prikkelbare darm.

Hieronder een overzicht van de risicofactoren die PDS mogelijk verergeren:

  • veel cafeïne, thee en frisdranken
  • te veel suikers waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt
  • alcoholische dranken
  • chocolade en snoepgoed
  • tarwe, rogge, gerst (glutenvrij kan zeker helpen)
  • zuivelproducten


"Zuivelproducten"

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn erg vaak boosdoeners, niet alleen bij PDS. Ook huidaandoening zoals acne, eczeem en psoriasis kunnen worden geprikkeld door zuivelproducten. De voedingsstoffen uit zuivelproducten zullen hierdoor moeten worden vervangen door andere voedingsmiddelen.

Daarbij kan het ook heel goed zijn dat je een lactose intolerantie hebt en helemaal niet goed reageert op melkeiwitten uit zuivelproducten.
Dan is het verstandig om helemaal te stoppen met het nemen van zuivelproducten.

Prikkelbare Darm Stoppen

Ik ben zelf een grote voorstander van het eerst zoeken naar een andere oplossing i.p.v. direct over te stappen op medicijnen.

Tijdens mijn onderzoek naar een alternatieve behandelingen ben ik tot de conclusie gekomen dat er maar weinig tot geen goede behandelingen zijn om het prikkelbare darm syndroom tegen te gaan.

Ik heb een stappenplan ontwikkeld specifiek om een prikkelbare darm aan te pakken en de klachten te verminderen.

Pak PDS op een natuurlijke manier aan met de:

PDS Stoppen Methode!