Probiotica

Laatste Update: 21 november 2016

Probiotica special deel 2: Verschillende soorten en vormen?

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Probiotica special deel 1: Waarom is probiotica zo gezond?

Probiotische producten bevatten bacteriën en / of gisten die helpen bij het herstel van het evenwicht in onze darmen. Tot de jaren 1960 waren de enige darmflora die wetenschappers konden identificeren clostridia, lactobacilli, enterococci, en Escherichia coli.

Sindsdien hebben innovatieve wetenschapstechnieken ontdekt dat er nog veel meer bacteriën zijn dan die vier. Hier is een lijst van probiotica en hun mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Lactobacillus

Er zijn meer dan 50 soorten lactobacillen. Deze komen natuurlijk voor in het maag-, urine-, en genitale stelsel. Voedingsmiddelen die zijn gefermenteerd, zoals yoghurt en andere voedingssupplementen bevatten deze bacteriën ook.

Lactobacillus wordt gebruikt voor het behandelen en voorkomen van een grote verscheidenheid van ziekten en aandoeningen. De verschillende soorten Lactobacillus zijn:

 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus johnsonii
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus Plantarium
 • Lactobacillus rhamnosus GG
 • Lactobacillus blugaricus
 • L. acidophilus DDS-1
 • Lactobacillus acidophilus


Er is meer onderzoek nodig met betrekking tot probiotica en de potentiële voordelen. Echter, studies hebben aangetoond dat Lactobacillus bepaalde voordelen heeft bij het behandelen en / of voorkomen van schimmelinfecties, urineweginfecties, prikkelbaar darm syndroom, antibiotica-gerelateerde diarree, reizigersdiarree, de behandeling van lactose-intolerantie, huidaandoeningen (koortsblaasjes, eczeem, acne) en de preventie van infecties van de luchtwegen.

Andere informatie van wetenschappelijk onderzoek zijn als volgt.

 • Lactobacillus GG werd acht weken gegeven aan kinderen van 5 tot 14 jaar die last hebben van het prikkelbare darm syndroom. Zij kregen 3 miljard cellen, twee keer per dag toegediend. Dit verminderde zowel de frequentie als de ernst van hun buikpijn.
 • Lactobacillus GG werd gegeven aan kinderen die antibiotica gebruikten en er was een daling in het aantal kinderen die last hadden van diarree.
 • Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgarius, en Streptococcus thermophilus, met een tweemaal daagse dosering tijdens een antibiotica behandeling en een week na de behandeling verminderde de kans op diarree bij volwassenen opgenomen in het ziekenhuis.
 • Lactobacillus GG-bevattende melk werd gegeven aan kinderen van 1 tot 6 jaar die naar de dagopvang gingen. Deze kinderen bleken minder of minder ernstige longinfecties te krijgen dan die kinderen die normale melk dronken.
 • Lactobacillus gasseri en Lactobacillus rhamnosus vaginale capsules verlengden de tijd tussen bacteriële vaginale infecties bij vrouwen.
 • Lactobacillus GG verminderde het risico op reizigersdiarree met 47% in een studie met 245 mensen die naar 14 wereldwijde geografische regio's reisden.

Bifidobacteriën

Er zijn ongeveer 30 soorten van bifidobacteriën. Ongeveer 90% van de gezonde bacteriën in de dikke darm bestaan uit bifidobacteriën. Ze verschijnen binnen enkele dagen na de geboorte in het darmkanaal, in het bijzonder bij baby’s die borstvoeding krijgen. Sommige van de bifidobacteriën gebruikt als probiotica zijn:

 • Bifodbacterium pseudolongum
 • Bifodbacterium thermophilum
 • Bifodbacterium infantis
 • Bifodbacterium breve
 • Bifodbacterium longum
 • Bifodbacterium lactis
 • Bifodbacterium bifidum


Zoals bij alle probiotica is meer onderzoek nodig om voordelen definitief te bewijzen, maar studies hebben aangetoond dat bifidobacteriën kunnen helpen met PDS, tandproblemen, verbeterde bloed lipiden, en glucose tolerantie.

 • Bifidobacterium infantis 35624 werd aan 362 patiënten met een prikkelbare darm syndroom gegeven tijdens een vier weken durende studie. De meeste mensen met last hadden minder problemen met de buikpijn, opzwellen, darmstoornis, onvolledige ontlasting, en de doorgang van gas.
 • Speeksel niveaus van bifidobacteriën worden geassocieerd met tandgaatjes bij zowel volwassenen en kinderen.
 • Van Bifidobacterium lactis Bb12 wordt gezegd dat het gunstige effecten heeft op de stofwisseling, met inbegrip van een verlaagd serum LDL-cholesterol bij mensen die type 2 diabetes hebben, verhoogde HDL bij volwassen vrouwen, en een betere glucosetolerantie tijdens de zwangerschap.

Saccharomyces boulardii

Deze staat ook bekend als S. boulardii en is de enige gist probioticum. Sommige studies hebben aangetoond dat het effectief is bij het voorkomen en behandelen van diarree bij gebruik van antibiotica en reizigersdiarree. Het is ook gebruikt om acne te behandelen.

Vormen van probiotica voor de consument

Probiotica wordt meestal via de mond ingenomen en zijn verkrijgbaar als voedingsmiddelen of supplementen. Het zou gemakkelijk moeten zijn om het verschil tussen de twee te kunnen zien, maar de laatste jaren is de grens tussen voeding en supplement constant vervaagd met de opkomst van functionele voedingsmiddelen.

De toenemende belangstelling voor functionele voedingsmiddelen, eerst in de Verenigde Staten en nu in Europa, wordt gestimuleerd door bepaalde marktsegmenten. Een paar van die redenen zijn:

 • Een bevolking die steeds ouder wordt en langer leeft.
 • Steeds hogere kosten voor de gezondheidszorg.
 • De vraag van de consumenten, en een bijbehorende verandering in de manier waarop voedsel wordt ervaren (de consument wil langzaam maar zeker dat voedsel meer doet dan alleen de buik vol maken).
 • Vooruitgang in de kennis dat het dieet een belangrijke rol speelt in de algemene gezondheid.
 • Een veranderend klimaat.
 • De technische vooruitgang in de voedingsindustrie waardoor de ontwikkeling van voedingsmiddelen die zorgen voor een betere gezondheid.


De meerderheid van de voedingsmiddelen die probiotica bevatten worden op zijn minst gedeeltelijk gegist, hoewel "gecultiveerd" een term blijkt met een grotere maatschappelijke acceptatie dan ‘gegist’. In Nederland, maar niet overal ter wereld, zijn de populairste probiotische-bevattende voedingsmiddelen de zuivelproducten.

Voor een deel komt dit doordat consumenten het meest vertrouwd en meest comfortabel zijn met het idee van de consumptie van " gecultiveerde" zuivelproducten.

Innemen als zuivelproduct?

Er is veel discussie over de vraag of probiotica moet worden ingenomen als zuivel basis om het beste te kunnen werken. Sommige mensen zeggen dat een zuivel basis en de bescherming die het biedt van essentieel belang zijn om de bacteriën de sterke zuren van de maag te laten overleven voordat ze in het darmkanaal aankomen.

Daarnaast zeggen deze mensen ook dat de zuivel zorgt voor een bron van voedsel wanneer de bacteriën eenmaal de darm hebben bereikt en zich op dat moment snel kunnen vermenigvuldigen.

Maar er zijn probiotische voedingsmiddelen beschikbaar in andere plekken op aarde die geen zuivel bevatten, met inbegrip van een gegiste drank genaamd togwa in Tanzania, gemaakt van sorghum of maïs, en uit Zweden komt het ProViva probiotische drankje, gemaakt op basis van havermout en een beetje gemoute gerst.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Probiotica special deel 3: Antibiotica (kuren) vijand van de darmflora

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Kunt u mij vertellen in welke producten bifidobacterium infantis 35624 zit? Of dient dat in pilvorm ingenomen te worden?

  Ik heb problemen met een opgeblazen buik en verstoorde stoelgang en wil dit eens gaan proberen, ik weet alleen niet waar en hoe ik er aan moet komen.

  Alvast hartelijk dank.

  Groet,
  Ilona Timmerman

    1. Er zit nog patent op. Ik ken alleen het merk Align waar dit in zit, te koop in Amerika (ook online).
     Bij o.a. Vitacost en Amazon kun je het bestellen. Mij houd de prijs nog steeds tegen :(

 2. En wéér een prachtig geschreven stuk over probiotica, en ons darmflora. Jack, t is geweldig !

 3. Hallo,i.v.m. bifidobacterium infantis 35624, ik zie dat de reacties al van 2 à 3 jaar geleden zijn, is er misschien ondertussen al duidelijkheid waar in Nederland of België dit te verkrijgen is ? en onder welke benaming. In de uitzendingen op TV van Food Hospital heb ik voor het eerst hierover gehoord. Ik denk dat er toch probiotica moet zijn met een combinatie van verschillende bacteriestammen waaronder deze specifieke.
  Hartelijk dank. monique

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share