Probiotica

Laatste Update: 21 november 2016

Probiotica special deel 3: Antibiotica (kuren) vijand van de darmflora

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Probiotica special deel 2: Verschillende soorten en vormen?

Antibiotica zijn een belangrijke vooruitgang in de wetenschap en onze gezondheid, maar dat betekend niet dat het geen problemen oplevert. Er zijn verschillende problemen met het innemen van antibiotica als het om onze darmflora gaat.

Hoe antibiotica werken
Antibiotica, voor het eerst gebruikt in de jaren 1940, zijn zeker een van de grootste vooruitgang en in de geneeskunde die we ooit hebben gezien.

Echter, omdat ze teveel werden gebruikt heeft dit geleidt tot de ontwikkeling van resistente bacteriƫn. Dit zijn bacteriƫn die niet reageren op antibiotica, dezelfde antibiotica die misschien in het verleden wel gewerkt hebben.

Daarnaast hebben mensen die antibiotica nemen nog andere risico’s zoals maagklachten en diarree of zelfs een mogelijke allergische reactie.

Om te begrijpen hoe antibiotica werken en waarom het belangrijk is zo min mogelijk antibiotica te nemen moeten we ons eerst iets verdiepen. Je moet iets meer weten over de twee belangrijkste types van microbe die ervoor zorgen dat mensen ziek worden: bacteriƫn en virussen.

Hoewel bepaalde bacteriƫn en virussen ziekten met vergelijkbare symptomen veroorzaken zijn de manieren waarop deze twee organismen zich vermenigvuldigen en verspreiden erg verschillend.

Bacteriƫn
Bacteriƫn zijn levende organismen die bestaan als afzonderlijke cellen. Bacteriƫn zijn overal en de meeste bacteriƫn brengen ons geen schade toe. In sommige gevallen kunnen ze zelfs gunstig zijn. Lactobacillus, bijvoorbeeld, leeft in de darm en helpt bij het verteren van voedsel.

Maar sommige bacteriƫn zijn schadelijk en kunnen ziekten veroorzaken door het menselijk lichaam binnen te dringen, zich te vermenigvuldigen, en de normale lichamelijke processen stop te zetten of te bemoeilijken.

Virussen
Virussen leven echter niet en kunnen niet op zichzelf bestaan –dit zijn deeltjes genetisch materiaal beschermt in een eiwitmantel. Virussen "leven," groeien, en kunnen zich alleen reproduceren nadat ze andere levende cellen binnenvallen.

Sommige virussen kunnen worden bestreden door het immuunsysteem van het lichaam voordat ze eventuele problemen veroorzaken, maar anderen (verkoudheid, bijvoorbeeld) moet gewoon op zijn beloop krijgen. Virussen reageren niet op antibiotica.

Waarom overmatig gebruik schadelijk is
Het nemen van antibiotica voor verkoudheden en andere virale ziekten doet niet alleen helemaal niets om de virussen te bestrijden, maar heeft ook nog een andere gevaarlijke bijwerking.Na verloop van tijd zorgt dit ervoor dat we bacteriƫn creƫren die niet zo gemakkelijk te doden zijn.

Frequent en verkeerd gebruik van antibiotica kan bacteriƫn en andere microben de effecten van antibiotica helpen weerstaan. Dit wordt bacteriƫle resistentie of antibioticaresistentie genoemd. Het behandelen van deze resistente bacteriƫn vereist hogere doses of sterkere antibiotica. Door het overmatig gebruik van antibiotica zijn bepaalde bacteriƫn resistent geworden en zijn nu enkele van de meest krachtige bacteriƫn die we kennen.

Goed of kwaad?
Daarnaast komt nog eens dat antibiotica geen precieze wetenschap is. Het gaat ons lichaam binnen er zorgt ervoor dat bacteriƫn afsterven, maar niet alleen de slechte soort bacteriƫn. Ook de goede bacteriƫn die ons helpen eten te verteren worden door antibiotica gedood.

Zeker omdat de meeste mensen qua voeding en levenswijze meer slechte bacteriƫn dan goede bacteriƫn binnenkrijgen is dat natuurlijk niet goed. Juist op dat moment kunnen de slechte bacteriƫn zich veel sneller herstellen dan de goede bacteriƫn dit kunnen.

Daarnaast komt ook nog eens dat veel van ons eten ook vol zit met antibiotica. Het is natuurlijk voor de veehouder veel gemakkelijker om het vee antibiotica te geven in plaats van er echt goed voor te zorgen. Tijd is geld en veel veehouders willen niet dat ze tijd en geld moeten verspillen aan de gezondheid van hun vee.

Daarom pompen ze het vee vol met antibiotica. Dat krijgen wij natuurlijk weer binnen wanneer we of het vlees, of de bijproducten (denk bijvoorbeeld aan melk) consumeren. Daarom is het zo belangrijk om voor voedsel te kiezen dat biologisch (en dus zonder de standaardhoeveelheid antibiotica) wordt gemaakt.

Klik hier om deel 4 te lezen:
Probiotica special deel 4: Verstoorde darmflora en gezondheidsklachten

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2