Probiotica

Laatste Update: 21 november 2016

Probiotica special deel 6: Supplementen met probiotica

Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Probiotica special deel 5: De beste probiotica producten

De meeste probiotica bestaan uit bacteriën dien natuurlijk in ons lichaam voorkomen, maar supplementen kunnen een goed idee zijn als je denkt net even iets extra’s nodig te hebben. Consumer Labsin de Verenigde Staten heeft in 2009 een studie uitgevoerd en daar 23 probiotische supplementen voor volwassenen vergeleken.

Dit werd gedaan de vervuiling in de supplementen te bestuderen en na te gaan hoe nauwkeurig het etiket was. Volgens Consumer Labs, was het niet vreemd bij de slechtere producten dat 90 procent van de probiotica al dood zijn op het moment dat de consument het product koopt.

Daarom is het belangrijk niet alleen naar marketing te luisteren maar ook voor jezelf te denken.

Probiotica in ons eten

In aanvulling op supplementen zijn sommige voedingsmiddelen versterkt met probiotica. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn verschillende soorten yoghurt, kefir, kaas, ontbijtgranen, vruchtensappen, groenten, muesli, en sojaproducten.

Vloeibare supplementen

Voor degenen die niet genieten van de smaak van yoghurt of andere probiotica voedingsmiddelen, of die gewoon probiotica willen toevoegen aan hun dagelijks dieet, kunnen vloeibare supplementen een goede keuze zijn. Een vorm van probiotica supplement is een vloeibaar preparaat van het organisme Lactobacillus acidophilus.

Vloeibare supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met capsules slikken of die behoefte hebben om probiotica lokaal toe te passen (bijvoorbeeld bij uitslag).

Doe je eigen onderzoek

Aangezien er geen wettelijke definitie van probiotica is waaraan fabrikanten zich moeten houden, hebben sommige producten ten onrechte beweerd dat er een effectieve hoeveelheid probiotica inzit. Daarom is probiotisch onderwijs noodzakelijk voor degenen die geïnteresseerd zijn in supplementen.

Probiotica kunnen een breed scala van voordelen hebben bij aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom, diarree, en inflammatoire darmziekten.

Hoewel er nog veel onbekend is over probiotica, zijn de opmerkelijke vooruitgangen die in het afgelopen decennium geboekt zijn en de populariteit van probiotica wel positief.

Het probleem met marketing en probiotica

Voordat ik begin laat ik dit eerst zeggen: ik heb probiotica en probiotische-bevattende voedingsmiddelen een lange tijd goed bestudeerd voordat ik begon te schrijven, en ik bleef onderzoek doen tijdens het schrijfproces.

Ik las website informatie (zowel technisch als consumentgericht) en krantenartikelen, heb contact opgenomen met public relations bureaus en fabrikanten. Ik kwam meer ongefundeerde claims, verkeerde informatie, en regelrechte leugens tegen dan dat ik ooit met een ander type eten ben tegengekomen. 

De grootste reden hiervoor is dat we op dit moment niet genoeg weten over de goede bacteriën in onze darmen. We weten dat sommige soorten bacteriën nuttig kunnen zijn in sommige opzichten, maar zelfs die kennis is redelijk beperkt.

We weten niet wat velen van hen echt doen, we weten niet precies hoeveel probiotica gezonde mensen moeten innemen om de meeste voordelen uit probiotica te halen, en zijn nog steeds niet zeker van alle mogelijkheden die ze hebben. We hebben verschillende positieve onderzoeken, maar we moeten eerlijk blijven.

Marketing interesse voor probiotica

Als zelfs legitieme onderzoekers het niet eens zijn over zoveel aspecten van probiotica, hoe is het dan mogelijk voor fabrikanten om een groot aantal gezondheidsclaims met betrekking tot probiotica vast te stellen?

Ik heb daar persoonlijk geen (positief) antwoord voor. Mensen willen snelle en gemakkelijke oplossingen voor veelzijdige, complexe gezondheidsproblemen, en er zullen altijd mensen zijn die bereid zijn om hiervan te profiteren.

[pullquote]Probiotica zijn een van de nieuwste golf van "natuurlijke" middelen, hoewel ze natuurlijk niet de enige zijn.[/pullquote]

De datum van productie

Er is nog een belangrijk aspect als het gaat om de productie van probiotica. Het is niet ongewoon om te zien dat een product een bepaald aantal gunstige bacteriën garandeert "op de datum van productie," maar dit cijfer is zinloos.  Waarom is dat cijfer zinloos vraag jij je misschien af? Omdat je de producten niet eet op de datum van productie.

In het geval van een voedingsmiddel, kunnen er maanden aan vooraf gaan tussen de datum van productie en de datum waarop jij de supermarkt binnenloopt, zelfs dan kan het nog dagen, misschien zelfs weken duren voordat het gegeten wordt.

Natuurlijk staat op deze producten een vervaldatum die een paar maand verder is, maar wat je wilt weten is hoe veel van de gunstige bacteriën nog in leven zijn wanneer de vervaldatum van het product wordt bereikt. 

Iedereen kan probiotica in een product dumpen op het moment van vervaardiging, maar als er weinig of geen in leven zijn op het moment dat jij het eet dan heeft het natuurlijk geen enkel voordeel.

Hoe kun je dit vermijden?

Is er een manier om de verzinsels en ongefundeerde claims te vermijden? De beste manier om door alle ongefundeerde claims heen te zien is door zelf informatie te zoeken en niet gewoon alles geloven wat marketing professionals ons proberen te vertellen.

[pullquote]Het meest verstandige advies dat ik kan geven is dit: neem contact op met de fabrikant.[/pullquote]

Stel vragen! Vraag naar de voordelen voor de gezondheid die wetenschappelijk zijn vastgelegd voor DAT specifieke product (inclusief kopieën van gepubliceerde wetenschappelijke artikelen), de concentraties van probiotica aanwezig in het product aan het einde van de houdbaarheidstermijn, en hoe grondig het bedrijf toezicht houdt op het product als het eenmaal de fabriek verlaat.

Op dat moment ben je kritisch bezig en laat jij je niet leiden door marketing.

Klik hieronder deel 7 te lezen:
Probiotica deel 7: Gefermenteerd voedsel: 6 redenen om dit te eten

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wat een fijn artikel! Geen antwoord, maar als dat er ook niet echt is, is het fijn om dat te weten! Dank je!

  2. Ik heb volgens mij alle pagina's nu gelezen over probiotica specials en de behandeling van candida door meer probiotica te nemen, maar ik kan nog steeds niet naar de winkel om iets te kopen. Behalve dan Kefir, wat tenminste een product is wat werkelijk te koop is, kan ik vrij weinig met "soorten kaas yogurt, ontbijtgranen, vruchtensappen, groenten, muesli. Welke soorten of iedere soort kaas, yogurt etc?
    Ik lees veel informatie, maar praktische informatie om er daadwerkelijk iets mee te kunnen ontbreekt naar mijn gevoel.
    Iemand suggesties welke producten ik daadwerkelijk ook kan kopen met probiotica waar mensen zelf goede ervaringen mee hebben?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share