Klik hieronder om deel 6 te lezen:
Probiotica deel 6: Supplementen met probiotica
Mensen over de hele wereld fermenteren voedsel al sinds de oudheid. Het vroegste bewijs van het maken van wijn gaat terug tot 8000 jaar geleden in de Kaukasus van Georgië. Er zijn 7000-jaar oude potten gevonden die ooit wijn bevatten die werden opgegraven in het Zagros gebergte in Iran.
Er is bewijs dat mensen dranken gisten in Babylon rond 5000 voor Christus, het oude Egypte circa 3150 voor Christus, pre-Spaanse Mexico circa 2000 voor Christus, en in Soedan circa 1500 voor Christus.
Er is ook bewijs van gezuurd brood in het oude Egypte dat dateert van 1500 voor Christus en van melk gisting in Babylon circa 3000 voor Christus.
Gefermateerde levensmiddelen verdwijnen?
Het is vrij recentelijk dat gefermenteerde levensmiddelen van ons bord aan het verdwijnen zijn. Moderne augurken en zuurkool worden gemaakt met azijn in plaats van de traditionele methode van lactofermentatie met behulp van zout. Brood en pasta worden gemaakt met commerciële gist in plaats van dat ze natuurlijk gezuurd worden met wilde gist (zuurdesem).
Wijn, bier en kazen worden tegenwoordig gepasteuriseerd – dit dood natuurlijk de slechte bacteriën, maar ook alle goede bacteriën die we zo hard nodig hebben om gezond te blijven. Zr zijn nog veel meer voordelen om terug te gaan naar de traditionele manieren van onze voorouders, en het eten van meer gefermenteerde levensmiddelen.
1. Gefermenteerd voedsel bevordert onze spijsvertering
Wanneer we ons voedsel fermenteren is dit hetzelfde als het gedeeltelijk verteren voordat we het opeten. Soms mensen die niet tegen melk kunnen wel yoghurt eten. Dat komt omdat de lactose (meestal het deel is dat mensen niet kunnen verdragen) in melk wordt afgebroken als de melk wordt gefermenteerd en verandert in yoghurt.
2. Gefermenteerd voedsel herstelt de juiste balans van bacteriën in de darm
Last van lactose-intolerantie? Gluten intolerantie? Constipatie? Prikkelbare darm syndroom? Schimmelinfecties? Allergieën? Astma? Van bijna al deze problemen wordt er vanuit gegaan dat het misschien aan een gebrek aan goede bacteriën in de darm kan liggen.
3. Rauwe, gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan enzymen
Je lichaam heeft enzymen nodig om eten goed te verteren, te absorberen, en er volledig gebruik van te kunnen maken. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid enzymen in het lichaam af. Dit kun je dus zelf tegengaan als je ervoor zorgt dat je genoeg enzymen binnenkrijgt.
4. Gefermenteerd voedsel heeft een verhoogd vitaminegehalte
Gefermenteerde zuivelproducten blijken steeds weer een verhoogd niveau van foliumzuur te hebben, evenals pyroxidine, B-vitaminen, riboflavine en biotine. Hoeveel vitaminen erin zitten is afhankelijk van de bacteriën die aanwezig zijn.
5. Het eten van gefermenteerde levensmiddelen helpt ons om de voedingsstoffen die we binnenkrijgen te absorberen
Je kunt natuurlijk grote hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgen, maar tenzij je deze ook kunt absorberen zijn ze nutteloos. Ze verlaten het lichaam zonder dat er ook maar iets mee wordt gedaan. Wanneer je de spijsvertering helpt te verbeteren dan verbeter je de absorptie.
6. Door voedsel te fermenteren kun je het langer bewaren
Melk gaat vrij snel kapot in de koelkast, maar kefir en yoghurt kun je een stuk langer laten staan. Zuurkool, augurken, en salsa kun je bijvoorbeeld zelfs maanden laten staan. Als je nog veel groenten in de tuin hebt staan en niet weet wat je er mee aan moet, fermenteer deze dan en je kunt er veel langer van genieten!
Conclusie en toekomst
Er zijn al verschillende potentiële gezondheidsvoordelen van probiotica geïdentificeerd, maar veel van deze voordelen moeten nog wel worden bevestigd door goed gecontroleerde onderzoeken met testpersonen.
Er zijn genoeg kwesties die nog moeten worden opgelost, zoals de optimale inname, eventuele duur van de behandeling, en de selectie van probiotische stammen voor de gewenste resultaten, maar ook bijvoorbeeld de beste manier om probiotica binnen te krijgen. Zuivelproducten, een voedsel rijk aan voedingsstoffen, lijkt een wenselijk, natuurlijk, transportmiddel voor probiotica.
Probiotica en zuivel
Probiotische bacteriën worden al lang in verband gebracht met zuivel. Deze voedingsmiddelen worden beschouwd als een wenselijk, natuurlijk, transportmiddel voor probiotica bacteriën, zoals melkzuurbacteriën en bifidobacteriën, in de darm te leveren. Het consumeren van probiotica met zuivel buffert maagzuur en vergroot de kans dat de bacterie zal overleven in de darm.
Zuivelproducten bevatten essentiële voedingsstoffen
Zuivelproducten met probiotica bevatten ook een aantal essentiële voedingsstoffen zoals calcium en eiwit, en andere componenten zoals biologisch actieve peptiden, sfingolipiden en geconjugeerd linolzuur. Onderzoekers zijn bezig met het onderzoek om te zien of er eventuele synergie-effecten zijn tussen componenten in zuivelproducten en probiotische culturen en of de componenten in de melk.
Als gevolg van nieuwe technologieën kan een beter begrip van probiotica 'mechanismen en functies’ en de ontwikkeling van probiotische stammen met specifieke eigenschappen worden verwacht.
Moeten we afwachten?
Totdat we precies zeker weten wat de juiste hoeveelheid is kun je twee dingen doen, je kunt rustig blijven wachten totdat wetenschappers erachter komen hoeveel probiotica we precies nodig hebben, of je kunt probiotica nu al gebruiken, er je voordeel mee doen, en later nog iets bijstellen. Als darmflora en algemene gezondheid voor jou belangrijk zijn dan moet probiotica een onderdeel zijn van je voedingspatroon.
[pullquote]Je zult snel genoeg de verschillende gezondheidsvoordelen hiervan merken.[/pullquote]
Wat is nu een goede dagelijkse hoeveelheid om binnen te krijgen aan probiotische voedingsmiddelen? Ik maak zelf kefir, kombucha en yoghurt, fermenteer appels, en ga dit binnenkort ook met groenten doen. Ben benieuwd of er een soort "standaard" is qua in te nemen dagelijkse hoeveelheid. Alvast bedankt!
zeer informatief en nuttig omschreven zeker de moeite voor te lezen