Psoriasis oorzaken
Wanneer je last hebt van psoriasis kom je er niet meer van af. Af en toe kun je zelfs last hebben van oplevingen van de ziekte. Meestal gebeurt dit in de winter. Er zijn verschillende “triggers” waarom er een opleving van psoriasis kan ontstaan. Wanneer je nog niet zo lang last hebt van psoriasis is dit het handig om deze triggers te onderzoeken voordat je last van de triggers krijgt. Op die manier kun je verdere uitbreiding van de psoriasis op je lichaam voorkomen.
De volgende triggers kunnen leiden tot uitbreiding van psoriasis op je lichaam:
- Stress
- Te weinig zonlicht
- Verbrande huid van te veel zon
- Te veel alcohol
- Bacteriën of virale infecties, met inbegrip van keelontsteking en de bovenste luchtweg infecties
- Droge lucht of droge huid
- Schade aan de huid, onder andere door snijwonden, brandwonden en insectenbeten.
- Sommige geneesmiddelen zoals antimalaria geneesmiddelen, beta-blokkers en lithium.
- Zwak immuunsysteem
Stress en psoriasis
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die last hebben van psoriasis een opleving van de ziekte ervaren wanneer zij gebukt gaan onder stress. Het is daarom goed om stress in je leven tegen te gaan.
Te weinig zonlicht en psoriasis
Vooral UVA licht is een goede behandeling tegen psoriasis. Wanneer je te weinig zonlicht, wat bestaat uit UVA en UVB licht, dan kan het goede effect van UVA licht op psoriasis wegvallen. Dit kan weer resulteren in een uitbreiding van de psoriasis plekken op je lichaam. Wanneer je ervoor kiest om met UVA licht de psoriasis tegen te gaan moet je er wel even bij stil staan dat te veel UVA licht voor huidkanker kan zorgen.
Verbrande huid van te veel zon
De zon kan zeker helpen tegen psoriasis, maar wanneer je jouw huid verbrand kan dat er weer voor zorgen dat je een opleving van de psoriasis krijgt. Dit is al het geval bij een milde zonverbrande huid. Wanneer je erg verbrand bent kan de psoriasis zelfs op alle zonverbrande huid ontstaan. Als je toch wilt zonnen is het goed om een zonnebrandcrème op waterbasis aan te brengen op je huid. De crème moet tenminste beschermingsfactor dertig hebben. De zonnebrandcrème moet je huid tegen UVA en UVB licht beschermen. Vaak beschermd een crème slechts tegen één van deze twee typen ultraviolet licht. Wanneer je voor langere tijd in de zon bent probeer de crème dan elke twee uur weer aan te brengen op je lichaam. Wanneer je gaat zwemmen en sporten breng de crème dan direct na het zwemmen en sporten weer aan. Ook wanneer dit binnen twee uur na het aanbrengen van de vorige laag is.
Te veel alcohol
Alcohol is ook een trigger die ervoor zorgt dat psoriasis zich over je lichaam kan uitbreiden. Waarschijnlijk komt dit doordat je vitamine A en vitamine B gehalte in je lichaam lager wordt door de alcohol consumptie. Beide vitamines werken als antioxidanten. Antioxidanten zorgen ervoor dat cellen niet beschadigt raken door oxidatie, dit geld ook voor de huidcellen. Bij veel behandelingen van psoriasis speelt vitamine A een grote rol, daarom is het belangrijk om je niveau van vitamine A op peil te houden. Denk daaraan bij het volgende glaasje bier of champagne, deze twee alcoholische consumpties en de sterkere dranken lijken de grootste boosdoeners te zijn.
Bacteriën of virale infecties
Bacteriën en infecties kunnen je immuunsysteem aantasten. Wanneer je immuunsysteem verzwakt is kun je meer last hebben van psoriasis dan bij een gezond immuunsysteem. Probeer daarom zo gezond en hygiënisch mogelijk te leven.
Droge lucht of droge huid
Een droge lucht, bijvoorbeeld door airconditioning, kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Dit heeft alleen maar negatieve effecten voor je huid. Probeer daarom je huid vocht te laten opnemen door er bijvoorbeeld bodylotion op te smeren.
Schade aan de huid
Wanneer je last hebt van psoriasis probeer jezelf dan zo min mogelijk te verwonden. Vaak merk je na tien of veertien dagen na een verwonding dat de psoriasis zich probeert uit te breiden op het lichaam. Veel patiënten met psoriasis kunnen de relatie tussen een wondje op de huid en een opleving van de ziekte beamen. Deze relatie tussen een snee of ander soort wondje wordt ook wel het "koebner fenomeen" genoemd. Ook krabben en veel wrijven op de huid kan tot psoriasis plekken op de huid leiden die eerder vrij was van de huidaandoening.
Sommige geneesmiddelen
Wanneer je gebruik maakt van beta-blokkers kun je als bijwerking last van psoriasis krijgen, ook wanneer je normaal gesproken helemaal geen last hebt van de huidaandoening. Als je al psoriasis hebt wanneer je beta-blokkers gaat gebruiken kan het gebruik zorgen voor een opleving van de huidaandoening.
Lithium word vaak gebruikt tegen depressie, een aandoening waar psoriasispatiënten meer kans op hebben. Helaas voor de psoriasispatiënten zorgt lithium in de helft van de gevallen voor een opleving van de psoriasis. De huidaandoening waardoor ze in eerste instantie depressief zijn geworden.
Zwak immuunsysteem
Over het algemeen blijkt ook dat mensen met een zwak immuun systeem meer last hebben van psoriasis dan mensen met een gezond immuun systeem. Zoals mensen met AIDS, een auto-immuun ziekte of mensen die een chemotherapie tegen kanker ondergaan.
Oorzaken psoriasis voorkomen is belangrijk
Je weet nu een beetje wat de oorzaken kunnen zijn van psoriasis. Het is logisch dat wanneer je de oorzaken van psoriasis ontloopt, dat de kans op psoriasis minder wordt. Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het verminderen van je psoriasis. Wil je meer informatie over wat je zelf kunt doen om je psoriasis klachten te verminderen, stuur me dan even een email voor meer informatie over psoriasis 4-weken-weg handleiding.
Lees meer: Psoriasis blog