Psoriasis behandeling

Psoriasis behandeling

Psoriasis behandelingen

Wanneer je last hebt van psoriasis kan het zo zijn dat dit niet prettig is. Sommige mensen schamen zich hiervoor, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Ongeveer 3% van alle Nederlanders hebben last van psoriasis symptomen. Er zijn verschillende manieren om met deze huidaandoening om te gaan. In dit artikel vertel ik je een aantal van de meest gebruikelijke psoriasisbehandelingen.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Je kunt verschillende effectieve behandelingen krijgen voor psoriasis. De behandeling die bij jou past word mede bepaald door je arts en hangt af van de aard van de ziekte, de ernst en het oppervlakte dat geteisterd wordt door de huidaandoening. Iedere vorm van psoriasis heeft zo z'n eigen behandelingsmethode.

Voor een milde vorm van psoriasis die maximaal tien procent van het lichaam omvat zijn crèmes, lotions en sprays zeer effectief en veilig te gebruiken, mits aangebracht op de zieke huid. Soms kan een kleine lokale injectie van steroïden direct in een moeilijke of resistent geïsoleerde psoriasis plaque nuttig zijn.

Voor een matige tot ernstige vorm van de aandoening die meer dan twintig procent van het lichaam omvat. Hierbij werken producten die je lokaal aanbrengt minder effectief en zijn minder praktisch. Deze gevallen worden medicijnen voorgeschreven die op grote delen van het lichaam of het hele lichaam effect hebben. Hierbij moet je denken aan pillen, injecties of lichtbehandeling. Sterkere medicijnen brengen meestal meer ongewenste risico’s met zich mee.

Lees meer: Medicatie of Medicijnen tegen psoriasis

Bij artritis psoriatica, kan met medicijngebruik de vooruitgang van de ziekte stoppen. De behandeling zal daarvoor verlengt moetennworden. Behandelingen die puur gericht zijn op de plekken met psoriasis zijn hier niet effectief.

De keuze
Het is belangrijk om te weten dat wanneer je medicatie gebruikt tegen een medische aandoening al deze medicatie mogelijk bijwerkingen veroorzaken. Niet een medicijn is voor iedereen de oplossing en niet een medicijn is helemaal veilig. Je kunt daarom beslissen om geen medicatie te gebruiken.

Om deze keus te maken is het belangrijk om jouw vorm van psoriasis te onderzoeken en te overleggen met een arts. De risico’s en de voordelen van de medicatie verschillen namelijk per patiënt. De ene patiënt heeft namelijk geen last van de symptomen op de huid en wil dan geen behandeling. Andere patiënten hebben wel last van hun symptomen, hoe minimaal deze ook kunnen zijn, en willen hun huid gaaf houden. Door de verschillen in persoonlijke belangen zijn de keuzes voor de behandelingen ook verschillend.

Behandelmethoden

De in de volksmond genoemde "rotatie" therapie is bijzonder effectief. Deze behandeling houdt in dat een psoriasis patiënt om de 6 tot 24 maanden de medicatie die de cyclus van psoriasis beïnvloed verandert. Dit is een gangbare praktijk bij veel dermatologen. De verandering van medicatie wordt vooral nagestreefd om negatieve bijwerkingen te minimaliseren.

Een patiënt die bijvoorbeeld al twee jaar methotrexaat slikt zal dan voor een tijdje overgaan op lichttherapie of gebruik maken van een biologisch injecteerbaar medicijn. Door het draaien naar een medicatie die niet van invloed is op de lever, kan het potentieel van de cumulatieve schade aan de lever door het eerdere medicijn worden verminderd.

Zo kan ook een patiënt die steroïden gebruikt over een groot deel van zijn of haar lichaam een tijdje overgaan op andere therapie, zoals Calcipotriol, lichttherapie of een injecteerbaar biologisch medicijn. Hierdoor zal de behandeling op lange termijn beter gaan.

[poll id="25"]

Wat voor soort arts behandelt psoriasis?

dermatoloog
Ik heb het in dit artikel al over dermatologen gehad. Een dermatoloog is gespecialiseerd in de diagnosestelling en de behandeling van psoriasis. Wanneer je last hebt van artritis psoriatica wordt je behandeld door een reumatoloog. Niet alleen de specialisten behandelen psoriasis dit kan bij sommige vormen ook door andere artsen worden gedaan zoals huisartsen. Sommige patiënten hebben zelfs baat bij paramedische professionals, zoals acupuncturisten, holistische behandelingen, chiropractors en voedingsdeskundigen.

Bij de dermatoloog
Het is belangrijk om de dermatoloog zo veel mogelijk te vertellen over jouw ervaring met psoriasis. Hoe beïnvloed je ziekte jouw leven? Je moet hierbij denken aan voorbeelden uit het recente dagelijks leven.  Hoe beïnvloed psoriasis jouw leven thuis, op het werk, op school, met vrienden, op het openbaar en in sociale situaties?

Proactief bij de dermatoloog
Wanneer je een afspraak hebt bij een dermatoloog bereid je hier dan goed op voor. Bestudeer een paar minuten de symptomen die je hebt en de symptomen die de zorg aangeeft. Je kunt op deze manier een symptoomprofiel van jezelf maken. Je dermatoloog kan jouw profiel nog perfectioneren. Dit profiel helpt jou en je dermatoloog goed te informeren over je situatie en helpt te bepalen hoe je conditie nu is. Hierdoor kun je ook de juiste behandeling voor jou bepalen.

Vragen die je kunt stellen aan de dermatoloog over psoriasis

 • Wat is de oorzaak van mijn psoriasis?
 • Hoe kan ik voorkomen dat mijn psoriasis opleeft en hoe kan ik de ernst van de opleving verminderen?
 • Welke soorten medicijnen kan mijn psoriasis laten oplaaien?
 • Hoe moet ik omgaan met blootstelling aan de zon? Moet ik bescherm ik mijn huid tegen de zon?
 • Wat raadt u voor de behandeling van mijn psoriasis?
 • Waarom denk je raden deze behandeling?
 • Wat zijn de voordelen, risico's en mogelijke complicaties van deze behandeling?
 • Hoe zal mijn psoriasis worden gecontroleerd?
 • Hoe weet ik of de behandeling werkt?
 • Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen met betrekking tot deze behandeling?
 • Wat moet ik doen als mijn toestand verslechtert of ik met ernstige bijwerkingen?
 • Als deze behandeling niet effectief is, wat zijn mijn andere opties?
 • Wat zijn de risico's, voordelen en mogelijke complicaties van deze andere behandelingsmogelijkheden?
 • Kunnen veranderen van mijn dieet helpen mijn psoriasis symptomen en beperken ze oplevingen?
 • Moet ik een dagboek bijhouden om mij te helpen mogelijke triggers te identificeren?
 • Kan u mij helpen om het risico voor het ontwikkelen van artritis psoriatica te verminderen? Zo ja, hoe?
 • Kent u een lokale of online praatgroep voor patiënten die psoriasis of middelen voor aanvullende informatie?

Natuurlijke psoriasis behandeling

Psoriasis wordt geprikkeld door verschillende factoren, en door simpelweg deze factoren uit je leven te halen kun je psoriasis tegen gaan. Steeds meer mensen richten zich op de natuurlijke manier om psoriasis aan te pakken. Niet alle creme's en pilletjes werken en daarnaast hebben medicijnen vaak ook nog veel negatieve bijwerkingen.

Natuurlijke psoriasis behandeling! Psoriasis Weg Programma!