Psoriasis en de gevolgen daarvan

De gevolgen van psoriasis

artritis door psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening die directe gevolgen heeft voor je huid. De huid is echter niet het enige onderdeel dat te leiden heeft onder de chronische aandoening.

In dit artikel zal ik beschrijven waar men nog meer last van kan krijgen wanneer je last hebt van psoriasis (bijkomende indirecte klachten).

Hieronder een overzicht van de vragen die in dit artikel zullen worden beantwoord:

1. Heeft psoriasis effect op mijn gewrichten?
2. Heeft psoriasis effect op de nagels?
3. Heeft psoriasis effect op mijn omgeving?
4. Heeft psoriasis effect op mijn mentale gezondheid?
5. Hoe kan ik de effecten op mijn mentale gezondheid minimaliseren?

Heeft psoriasis effect op mijn gewrichten?

Psoriasis wordt vaak in verband gebracht met verschillende gewrichtsproblemen. Dit is het geval bij ongeveer 10% tot 35% van de psoriasis patiënten. Het kan zijn dat de gewrichten zelfs de enige hint dat je last hebt van psoriasis.

Dit betekend dat de huisaandoening zich niet duidelijk kenbaar maakt door bijvoorbeeld rode schrale plekken op het lichaam. Wanneer je duidelijk last hebt van psoriasis en gewrichtspijn wordt dit geduid als artritis psoriatica. De gewrichten hebben in dit geval last van een ontsteking.

De gewrichten van de handen, knieën en enkels worden het meest getroffen door de artritis ontsteking. Artritis psoriatica is een destructieve vorm van artritis. De behandeling bestaat uit medicatie die progressie van de ziekte probeert te voorkomen.

Jonge mensen hoeven zich het minst zorgen te maken over artritis psoriatica. De gemiddelde leeftijd voor het ontstaan van de ontsteking aandoening ligt tussen de 30 en 45 jaar. In de meeste gevallen zullen de symptomen van psoriasis zich eerst op de huid voordoen voordat men last krijgt van artritis psoriatica.

Om een goede diagnose van artritis psoriatica te stellen is je medische geschiedenis en relevante familiegeschiedenis belangrijk. In uiterste gevallen kan een arts ook labtesten en röntgen gebruiken om de ernst van de ziekte te bepalen.

Heeft psoriasis effect op de nagels?

psoriasis nagels
psoriasis nagels

Er zijn inderdaad vormen van psoriasis die alleen effect hebben op de nagels. Dit is echter het geval bij een beperkt aantal patiënten. De symptomen van deze vorm zijn gaten in de nagel alsof er met een spijker op is geslagen. De nagel heeft dan kleine kuilen.

Een ander symptoom is de “olievlek” dit is een grote gelige vlek op de nagelplaat. Nagelpsoriasis is zeer lastig te behandelen. De mogelijkheden zijn beperkt. Je kunt kiezen voor het gebruik van het lokaal toedienen van krachtige steroïden.

De injectie van de steroïden moet dan plaatsvinden op de nagelbasis, cuticula. Je kunt ook medicatie slikken of medicatie gebruiken dat op een groter deel dan alleen de nagel als dat nodig is.

Heeft psoriasis effect op mijn omgeving?

Helaas begrijpen mensen zonder psoriasis niet altijd wat het is. Er zijn mensen die denken dat psoriasis het gevolg is van slechte hygiëne. Hierdoor komt het bij een kwart van de psoriasis patiënten voor dat er mensen zijn die niet met hen in aanraking willen komen, of zelfs maar willen praten, uit angst vies te worden of ook last van de huidaandoening te krijgen.

De meeste mensen zullen op enig moment in hun leven een psoriasis patiënt tegen komen. Wanneer de psoriasis duidelijk te zien is kan het zijn dat ze iets langer dan fijn is naar je staren. Daarna doen ze normaal of ze kiezen ervoor om afstand te bewaren. Dit kan overal gebeuren, de kerk, het winkelcentrum of in het park.

Heeft psoriasis effect op mijn mentale gezondheid?

je mentale gezondheid

Door het mijdende gedrag van sommige mensen is het voor jou als psoriasispatiënt soms lastig om een sterk en goed zelfbeeld te behouden. Je kunt je door de omgeving frustreren, beschaamd voelen, boos, hulpeloos of erg bewust van jezelf.

Wanneer je jouw goede zelfbeeld loslaat en er een slechter beeld van maakt, dan het in werkelijkheid is, kan het lastig zijn om je sociale leven te behouden en daardoor begrip voor jouw situatie te kweken.

Amerikaans onderzoek

In Amerikaans onderzoek, waaraan 426 mensen meewerkten, beweerde 71 procent dat de aandoening, in het dagelijks leven, een groot probleem voor hem of haar is. Ongeveer 63 procent is erg zelfbewust en 53 procent van de respondenten is erg verlegen door de psoriasis.

Ongeveer één derde vond het lastig om sociale activiteiten te ondernemen zoals een afspraakje of andere intieme interacties. Dit kwam door angst voor afwijzing en andere vooroordelen over psoriasis.

Schaamte door psoriasisDoor het negatieve zelfbeeld en de eventueel negatieve reacties op straat kun je veel stress krijgen. Dit is een effect dat je niet wilt hebben, omdat stress je psoriasis kan verergeren.

Bij 65 procent van de psoriasis patiënten is dit het geval. Zonder de juiste begeleiding en begrip voor mensen met psoriasis kan de huidaandoening leiden tot angst, depressie en zelfs zelfmoord vanwege hun negatieve lichaamsbeeld.

Mentaal gezien hebben patiënten met psoriasis meer kans om depressief te worden dan mensen die geen psoriasis hebben. De kans is ongeveer 2,5 keer zo groot. Bij mensen onder de veertig is de kans op depressie zelfs 4,5 keer groter dan bij normale jongere mensen.

Wanneer je ouder bent dan veertig wordt het risico op depressie al een stuk kleiner, maar de kans is nog steeds 1,8 keer groter dan bij iemand van boven de veertig zonder psoriasis. Dit verschil komt vooral door de effecten van psoriasis op je sociale leven.

Bij jongere mensen is het vinden van een partner lastiger en het kan ook effecten hebben op het maken van een carrière. Het sociale effect hoeft niet altijd voor een depressie te zorgen. Het schijnt ook zo te zijn dat de mate van je depressie verband houdt met de mate van jeuk bij sommige patiënten.

Hoe kan ik de effecten op mijn mentale gezondheid minimaliseren?

Een ding dat je als psoriasis patiënt zal helpen is het bouwen van een sterk ondersteunend netwerk dat jou helpt te begrijpen dat er meer is in het leven dan hoe je er uit ziet.

Daarnaast is het goed om mensen om je heen te hebben die jouw huidaandoening begrijpen en er doorheen kunnen kijken. Tevens is het goed om een dermatoloog in de hand te nemen om iets aan de aandoening te doen.

Het belangrijkste is, is dat mensen begrijpen wat de aandoening nu precies inhoudt. Door het feit dat nog steeds niet veel mensen weten wat deze aandoening is, ontstaan er erg veel (voor)oordelen. Ga een gesprek aan en deel je eigen verhaal aan mensen die de aandoening niet begrijpen.

Psoriasis aanpakken

Als je last hebt van psoriasis wil je natuurlijk niets minder dan hier wat aan doen. Waarschijnlijk heb jij zelf al verschillende soorten crème en medicijnen geslikt, maar vaak hebben deze niet het gewenst resultaat.

Psoriasis is op een natuurlijke manier aan te pakken. Ik help veel mensen geholpen om van psoriasis af te komen en door de jaren heen heb ik een handleiding geschreven voor mensen die graag zelf actie ondernemen om hun eigen psoriasis aan te pakken.

Los de gevolgen van psoriasis op met het Psoriasis Weg Programma!