Psoriasis is een niet besmettelijke huidaandoening met een snelle huidcel reproductie. De snellere reproductie resulteert in rode, droge, schilferige plekken met een verdikte huid. De droge plekken en huidschilfers zijn het gevolg is van de zeer snelle opbouw van nieuwe huidcellen.
Waar tref ik het aan?
Psoriasis treft gewoonlijk de huid van de ellebogen, knieën en hoofdhuid.
Sommige mensen hebben een ontzettend milde vorm van psoriasis (kleine schilfers, zwakke droge huid pleisters), ze misschien niet eens vermoeden dat hun huid last heeft van de chronische aandoening. Terwijl anderen een zeer ernstige vorm hebben van psoriasis, waarbij vrijwel hun hele lichaam volledig bedekt is met een dikke, rode, schilferige huid.
Wat is de meest voorkomende vorm van psoriasis?
Mild tot ernstig:
Mild (65%) - Â zwakke droge huid met plekken;
Mild* (2%) –  door fototherapie of medicijnen;
Matig (25%) - grote hoeveelheid plekken verspreid over het lichaam;
Ernstig (8%) - bijna het hele lichaam is volledig bedekt met een schilferige huid.
*national psoriasis foundation onderzoek gedaan onder 278 mensen
Chronische huidaandoening
Psoriasis wordt beschouwd als een chronische huidaandoening. De ziekte heeft een variabel beloop. Er is sprake van periodieke verbeteringen en verslechteringen. Soms kan de psoriasis jaren wegblijven, ofwel in remissie zijn. Â Maar psoriasis kan ook plotseling opkomen of terugkomen waardoor het een moeilijke huidaandoening is om onder controle te houden.
Ja je leest het goed, het is onder controle te houden!
Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan psoriasis, het maakt geen onderscheid tussen ras of geslacht. Psoriasis komt ook voor bij mensen van alle leeftijden. Dus een baby en een 65 plusser kunnen er last van hebben. Meestal word de diagnose in de vroege jaren van de volwassenheid gesteld.
Wanneer je last hebt van een zeer ernstige vorm van psoriasis kun je hier in je sociale leven last van hebben. Veel patiënten zijn verlegen en hebben vaak stress op het werk of emotionele stress op een andere manier. Je kunt ook andere persoonlijke problemen ervaren doordat het aanzien van de huid afwijkt van wat ‘normaal’ gevonden wordt.
Bij de meeste mensen verergeren de symptomen in de koude wintermaanden. Â Gelukkig verbetert de toestand van psoriasis in de warmere maanden, in een warmer klimaat of door een verhoogde blootstelling aan zonlicht.
Psoriasis in Nederland
Er zijn in Nederland ongeveer 350.000 mensen die last hebben van psoriasis. Bij  mensen van Afrikaanse origine komt het ongeveer een half keer zo vaak voor dan bij blanke mensen. Dus de kans op psoriasis is aanzienlijk kleiner wanneer je van Afrikaanse afkomst bent.
Oorzaken van Psoriasis
De oorzaak van psoriasis is nog altijd onbekend. Het vermoeden bestaat dat erfelijkheid en de omgevingsfactoren mede bepalen of iemand last krijgt van psoriasis of niet. Ook wordt aangenomen dat het immuunsysteem van invloed is op psoriasis.
Vaak komt het voor dat wanneer je last hebt van psoriasis er meerdere mensen in je familie zijn die ook last hebben van de huidaandoening. Al dertig jaar word er door de wetenschap gezocht naar de oorzaak van psoriasis. Een duidelijk antwoord is helaas nog niet gevonden!
Hoe ziet psoriasis er precies uit?
Psoriasis is te herkennen aan meerdere rode of roze gebieden op de huid die verdikt en droog zijn. Het beïnvloedt vaak de gebieden over de ellebogen, knieën en hoofdhuid. In wezen kan elk deel van de huid last hebben van deze aandoening.
Het heeft de neiging om meer voor te komen op het gebieden van wonden, schaafwonden en plekken waar herhaaldelijk op gewreven wordt.
Psoriasis heeft veel verschillende verschijningsvormen. Het kunnen kleine afgeplatte hobbels, grote dikke platen van verhoogde huid, rode vlekken en roze licht droge huid tot grote plekken van droge huid die aan het afschilferen zijn. Klik hieronder op de link voor afbeeldingen en foto's van soorten psoriasis
Er zijn verschillende vormen van psoriasis zoals het gewone type, psoriasis vulgaris, daarnaast heb je ook de vormen psoriasis guttata (kleine vlekken), inverse psoriasis (in de plooien, zoals van de oksels, navel, en billen) en psoriasis pustulosa (met vloeistof gevulde gelige kleine blaren).
Tevens is er een aparte vorm die voornamelijk voorkomt op de handpalmen en de voetzolen deze staat ook bekend als palmoplantaire psoriasis. Dit zijn vormen die gelukkig niet erg vaak voorkomen. Een erg klein percentage heeft hier slechts last van!
Het trekken aan een van deze kleine droge witte plekken van de huid veroorzaakt soms een kleine bloedvlek op de huid. Dit wordt medisch aangeduid als een speciale diagnostische teken van psoriasis, het Auspitz-teken. Het komt ook vaak voor dat de genitaliën bedekt zijn door psoriasis. Bij mannen is dit vooral op het hoofd van de penis.
Psoriasis kan voorkomen in een vochtige omgeving, zoals de navel of het gebied tussen de billen kan er uitzien als platte rode vlekken. Deze niet typische vorm kan worden verward met andere huidaandoeningen, zoals schimmelinfecties, gist infecties, irritatie van de huid of bacteriële infecties.
Op de nagels, kan de huidaandoening er uit zien als zeer kleine putjes, witte vlekjes op de nagel of als grotere geel-bruine scheidingen van het nagelbed. Deze worden ook wel olie vlekken genoemd. Nagel psoriasis kan worden verward met een schimmelinfectie aan de nagel en ook zodanig worden gediagnosticeerd. Dit kan een foute diagnose zijn.
Op de hoofdhuid, kan het lijken op ernstige roos met droge schilfers en rode gebieden van de huid. Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen psoriasis op de hoofdhuid en seborrhea (roos) zien. Gelukkig krijg je voor ernstige roos en psoriasis op de hoofdhuid dezelfde behandeling.
[poll id="26"]
Is het echt niet besmettelijk?
Nee, psoriasis is echt niet besmettelijk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het niet van persoon op persoon kan worden overgedragen. Het is handig om bij mensen die het lastig vinden om met je huidaandoening om te vertellen dat het niet door huid op huid contact wordt overgedragen.
Wanneer je elke dag in de omgeving bent van iemand met psoriasis is bezorgdheid over besmettelijkheid onnodig.
Is psoriasis te genezen?
Op het moment is psoriasis niet te genezen. Er is echter wel wat aan te doen. Het kan tijdelijk weggaan waardoor je ziekte vrij lijkt. Er zijn manieren om de huidaandoening te behandelen tot een aangenamer niveau. Dit hangt echter af van welk type psoriasis je hebt, hoe ernstig het is en de hoeveelheid huid die belast is met de aandoening.
De behandelingen bestaan uit zalfjes, pillen en/of injecties. Helaas zijn deze behandelmethodes niet helemaal optimaal en, zoals hierboven genoemd, zal het de psoriasis niet helemaal genezen en zijn er vaak bijwerkingen!
Psoriasis Stoppen
Wel zijn er erg veel dingen die je kunt doen om psoriasis aan te pakken. Zo kun je bijvoorbeeld erg eenvoudig de psoriasis jeuk aanpakken en plekken verhelpen. Wil je ook weten wat jij nog meer kunt doen tegen psoriasis? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief of ga aan de slag met het Psoriasis Weg Programma om de klachten te stoppen!