Alle behandelingen voor rosacea op een rijtje

Alle behandelingen voor rosacea op een rijtje

rosacea behandelingenRosacea is een veel voorkomende huidaandoening die 0,5% tot 10% van de bevolking treft. Het ontwikkelt zich meestal tijdens de tienerjaren of tegen de tijd dat iemand 20 jaar oud is en kan erger worden als je ergens tussen de 20 en 40 jaar oud bent. Zelfs met de moderne geneeskunde is er geen echte remedie voor rosacea en één keer getroffen door deze aandoening zal iemand waarschijnlijk, op en af, voor de rest van zijn of haar leven uitbraken beleven.

Terwijl sommige mensen worstelen om hun symptomen van rosacea, als deze weer verschijnen onder controle te krijgen, zijn er ook veel mensen in staat om door bepaalde veranderingen in hun levensstijl en door op hetzelfde moment medicatie te gebruiken de conditie van hun huid te verbeteren. Zelfs als je eerder zonder succes verschillende lotions, crèmes en pillen hebt geprobeerd, zijn er vele holistische stappen, die je verderop in dit artikel tegenkomt, die je kunt nemen om te voorkomen dat rosacea pijnlijk is of beschamende roodheid, puistjes of irritaties veroorzaakt.

Als het gaat om uitbraken van de huid - hetzij door rosacea, acné, eczeem, netelroos of andere aandoeningen - zijn er meestal een aantal specifieke triggers die ervoor zorgen dat deze symptomen ontstaan. Het is niet altijd mogelijk om rosacea volledig ‘op te lossen’ maar naar aanleiding van de suggesties voor een behandeling voor rosacea hieronder kun je wel bepaalde triggers, die de ontsteking uitlokken en verhogen, aanpakken. Dit helpt natuurlijk ook om huiduitslag te voorkomen of in ieder geval te voorkomen dat het erger wordt.

Tekenen en symptomen van rosacea

De meeste mensen denken bij rosacea aan het hebben van een rood, ‘blozend’ gezicht, maar meestal gaan de symptomen veel verder dan dit. Afhankelijk van het type rosacea kunnen mensen symptomen als deze ervaren:

 • roodheid in het gezicht, vooral op het midden van de wangen en rond de neus;
 • ‘spataderen’ eigenlijk zichtbaar gesprongen bloedvaatjes;
 • zwelling en een pijnlijke huid;
 • een gevoelige huid die gemakkelijk reageert op de zon, huidverzorgingsproducten, een warm gevoel of zweten;
 • prikkende en brandende huid;
 • droge, ruwe, jeukende of schilferende huid;
 • snel blozen als je in verlegenheid wordt gebracht;
 • acné-achtige puistjes en een overdreven vette huid;
 • grote, zichtbare en ontstoken poriën
 • verhoogde plekken op de huid, ook wel plaque genaamd;
 • oneffen textuur van de huid;
 • delen van de huid, vooral rond de neus (maar ook op de kin, het voorhoofd, de wangen en rond de oren) die dikker zijn;
 • gevoeligheid van de huid rond de ogen, met inbegrip van een waterige of bloeddoorlopen verschijning, roodheid, droogheid, een stekend gevoel, jeuk, gevoeligheid voor licht, wazig zicht, cysten en pijn

Rosacea kan beginnen als een kleine huiduitslag of plekjes met bobbeltjes of roodheid en bij een uitbraak wordt dit steeds intenser. De aandoening is niet besmettelijk en vaak kunnen de symptomen komen en gaan, afhankelijk van hoe gestresst en moe je je voelt, hoeveel tijd je in de zon hebt doorgebracht en of je dieet auto-immuunreacties triggert. Het hoeft niet persé erger te worden en veel mensen kunnen jarenlang relatief constant blijven, als ze de noodzakelijke stappen hebben genomen om de symptomen op te lossen.

De vier soorten rosacea

Rosacea is een type ontsteking, die zich openbaart als een uitslag die vergelijkbaar is met andere huiduitslag/puistjes en zorgt voor een rode, gevoelige en ontstoken huid. Huiduitslag kan worden veroorzaakt door irritatie, allergieën, infecties, onderliggende aandoeningen en structurele gebreken van de huid, met inbegrip van verstopte poriën of niet goed werkende olieklieren. Rosacea is vergelijkbaar met andere soorten huiduitslag, zoals acné, dermatitis, eczeem, netelroos, pityriasis en psoriasis.

Er zijn in feite vier verschillende subtypen van rosacea, hoewel sommige mensen symptomen van meer dan één subtype tegelijk kunnen hebben. De vier soorten rosacea zijn:

 • Rosacea subtype 1: gekenmerkt door roodheid in het gezicht, blozen, zichtbare bloedvaten (het meest voorkomende subtype).
 • Rosacea subtype 2: gekenmerkt door acné-achtige puistjes en gevoeligheid (komt het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd).
 • Rosacea subtype 3: gekenmerkt door zwelling, vochtophoping (oedeem), verdikking van de huid (vooral rond de neus), roodheid en verschillende symptomen van andere subtypen.
 • Rosacea subtype 4: gekenmerkt door rosacea rond de ogen (ook wel oculaire rosacea genoemd).

Als deze symptomen je bekend voorkomen, raadpleeg dan je dermatoloog om te kijken of je rosacea zou kunnen hebben, welk subtype je waarschijnlijk hebt of dat je misschien een andere huidaandoening hebt. Je arts kan de diagnose rosacea vaststellen door het onderzoeken van zowel je huid als je ogen, plus het nagaan van je medische geschiedenis, genetische factoren en leefstijlfactoren zoals bijvoorbeeld het dieet en stress.

Niet elke persoon met rosacea heeft dezelfde merkbare tekenen en symptomen. Er zijn verschillende rosacea behandelingen voor de verschillende subtypen en daarom zal je arts willen kijken naar de specifieke conditie van je huid en ogen om er achter te komen welke behandeling het beste zal werken in jouw unieke geval. In het geval dat rosacea ook invloed heeft op je ogen, moet je ook een oogarts bezoeken om te bespreken wat de beste manier is om het gebied rond de ogen te behandelen en hoe je problemen met het gezichtsvermogen kunt voorkomen. Dit is allemaal erg belangrijk om er voor te zorgen dat je klachten niet erger worden.

Enkele manieren waarop rosacea door dermatologen gewoonlijk wordt behandeld, omvatten:

 • Het wijzigen van je dieet om eventuele allergieën, gevoeligheden of veel voorkomende darmirriterende stoffen te elimineren
 • Het gebruik van geneesmiddelen op recept ofwel lokaal op de huid ofwel door het innemen van pillen en antibiotica die zijn voorgeschreven.
 • Het gebruik van zonnebrandcrème, wat helpt om irritatie door UV-licht, roodheid en opflakkering te voorkomen.
 • Het krijgen van behandelingen voor de huid, waaronder dermabrasie, verzachtende middelen, lasertherapie of andere vormen van lichttherapie (zoals elektrocauterisatie) van je arts.
 • Het gebruik van oogmedicatie of druppels wanneer rosacea zich uitbreidt naar de oogleden

Wat zijn de oorzaken van rosacea?

Rosacea is een type van ontsteking aan de gezichtshuid. Medische deskundigen weten nog steeds niet precies hoe rosacea zich ontwikkelt maar omdat het lijkt te worden veroorzaakt door verhoogde ontstekingsniveaus en een overactief immuunsysteem kan een anti-inflammatoir dieet (eventueel met inbegrip van een auto-immuunziekte) mensen helpen om de ernst van de symptomen onder controle te houden.

Wat veroorzaakt op de eerste plaats een ontsteking, de onderliggende oorzaak van rosacea? Een aantal factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van rosacea zijn onder andere:

 • problemen met de bloedvaten in de huid;
 • schade door de zon;
 • ontsteking/abnormale ontstekingsreacties in het bindweefsel van de huid;
 • reacties en bijwerkingen van bepaalde medicijnen;
 • subtypen van rosacea lijken een genetische factor te hebben en komen misschien in de familie voor;
 • Mensen die een lichte, gevoelige huid hebben en lichte ogen, hebben meer kans om rosacea te krijgen (inclusief die met een Noord- en West-Europese afkomst). In feite blijkt uit onderzoek dat slechts ongeveer 4% van de rosacea patiënten van Afrikaanse, Latino of Aziatische afkomst zijn maar dat in Europese landen, zoals Zweden, ongeveer 10% van alle volwassenen rosacea heeft.

Het komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (en uit sommige onderzoeken blijkt dat drie keer zoveel vrouwen rosacea hebben dan mannen).

Tijdens een onderzoek uit 2009 werd ontdekt dat bij 43 vrouwen en 26 mannen met rosacea, de factoren die de meeste veranderingen bij rosacea veroorzaakten de volgende waren: stress (58%), blootstelling aan de zon (56,5%), alcohol (33,3%), lichaamsbeweging (29%), het drinken van koffie (21,7%) en het eten van warme maaltijden (20,3%).

Zes natuurlijke behandelingen voor rosacea

Natuurlijk zijn er medicijnen beschikbaar, maar deze zullen je nooit genezen van rosacea. Er is namelijk (nog) niet een geneesmiddel voor Rosacea. Als je eenmaal last hebt van deze vervelende aandoening, houd je dit je hele leven lang.

Medicatie is er op gericht om de uitbraken zo veel mogelijk te onderdrukken. Soms lunkt dit, soms lukt het helemaal niet. Maar als het lukt, krijg je nog te maken met de bijwerkingen: De onvermijdelijke bijwerkingen van hedendaagse medicatie.

Omdat Rosacea veel te maken heeft met je voedingspatroon en de verwerking hiervan in je spijsverteringskanaal, kun je zelf al heel veel doen om de Rosacea afdoende in de hand te houden.

Laten we eens kijken naar 6 natuurlijke oplossingen voor Rosacea. Alle zes hebben maar één bijwerking gemeen: Niet alleen zal je rosacea beter worden, maar je algemene gezondheid zal er ook met sprongen op vooruit gaan.

Rosacea behandelen 1: Identificeer eventuele triggers in je dieet

Omdat rosacea de huid gevoelig maakt, merken veel mensen dat het aanpakken van de opvallende symptomen door bijvoorbeeld het gebruik van agressieve chemische crèmes, voorgeschreven middelen, lichttherapie en diverse lotions de huidsymptomen nog erger maken. Voor sommige mensen kunnen deze rosacea behandelingen de tekenen en symptomen tijdelijk verminderen, want deze pakken niet de oorzaak van het probleem aan.

Veel deskundigen raden aan om rosacea, in tegenstelling tot slechts een probleem van de huid, het als een "probleem van het hele lichaam" te zien. Ontstekingen als gevolg van darmgerelateerde problemen lijken een bijzonder belangrijke kwestie en zijn vaak de oorzaak van huidaandoeningen. Je huid is uiteindelijk een weerspiegeling van je algehele gezondheid: hoe goed je voedingsstoffen verteert of je gevoeligheden of allergieën hebt, hoe goed uitgebalanceerd je hormoonspiegels zijn en of je genoeg slaap krijgt enz.

In veel studies werd er een verband gelegd tussen huidaandoeningen met inbegrip van rosacea, acné, eczeem, psoriasis en inflammatoire aandoeningen van het spijsverteringskanaal gevonden. Een overactief immuunsysteem dat auto-immuunreacties veroorzaakt is waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van aandoeningen aan de huid en van spijsverteringsstoornissen, zoals het lekkende darmsyndroom, ulceratieve colitis, symptomen van SIBO, de ziekte van Crohn en coeliakie. Mensen die lijden aan deze aandoeningen vertonen in hun weefsels en bloedvaten verhoogde niveaus van immuunreactieve neuronen, wat kan leiden tot een ontsteking. Deze ontsteking heeft het vermogen om de structuur van microbiële (bacteriën) populaties, die normaal op de huid koloniseren en deze beschermt tegen schade, roodheid en huiduitslag te veranderen.

Omdat de ontsteking die verschijnt op je huid een aanwijzing is dat je een ontsteking in je darmen ervaart, kan het identificeren van voedsel triggers een belangrijke eerste stap zijn. De beste manier om rosacea bij de wortel aan te pakken is waarschijnlijk je dieet anders te gaan benaderen; het consumeren van anti-inflammatoire voedingsmiddelen en het vermijden van veel voorkomende allergene voedingsmiddelen (in ieder geval tijdelijk) kan een enorme impact hebben op huidaandoeningen, omdat dit een positief effect heeft op de darmgezondheid en het gist en slechte bacteriën kan elimineren.

De beste voeding, voor de behandeling van rosacea, omvat:

 • Biologische groenten en fruit - deze bevatten anti-inflammatoire verbindingen en anti-oxidanten die oxidatieve stress en schade door de zon verlagen en ze bevatten vitaminen en mineralen die helpen bij de wederopbouw van gezonde huidcellen. Bladgroenten en oranje/gele vruchten en groenten zijn vooral gunstig omdat zij carotenoïden bevatten, wat schade als gevolg van blootstelling aan de zon kan bestrijden. Waarom is het kiezen van biologisch belangrijk? Wanneer je kunt, moet je je blootstelling aan giftige stoffen en chemische stoffen, die huidreacties kunnen veroorzaken, verminderen en dit kun je doen door het kopen van biologische producten.
 • Gezonde vetten - kokosolie, olijfolie, avocado, noten en zaden (zoals lijnzaad en chiazaden) kunnen allemaal bijdragen tot het verminderen van een systemische ontsteking in de darmen. Deze zijn ook van belang voor het helpen bij je stress beheer en de juiste productie van hormonen (plus dat ze helpen om je langer verzadigd te houden waardoor je minder bewerkte voedingsmiddelen eet die kunnen leiden tot symptomen).
 • Hoge-kwaliteit ‘schone eiwitten’ - het immuunsysteem heeft om goed te kunnen werken voldoende hoge kwaliteit eiwitten nodig en sommige soorten eiwitten veroorzaken eerder reacties dan anderen. Wild gevangen vis zoals verpakte zalm (wat anti-inflammatoire omega-3-vetzuren bevat), scharreleieren (ervan uitgaande dat je hiervoor geen allergie hebt), gras gevoede dierlijke producten en peulvruchten zijn allemaal slimme keuzes.
 • Anti-inflammatoire voedingsmiddelen en kruiden - kurkuma, gember, knoflook, uien, kruisbloemige groenten (zoals broccoli, kool, boerenkool enz.) wortelen, tomaten en groene thee kunnen volgens studies allemaal helpen bij de bestrijding van een ontsteking van de huid.

De voedingsmiddelen die je wilt vermijden, tenminste als je rosacea hebt, zijn onder meer:

 • Alles wat allergieën veroorzaakt - als je voedselallergieën of onopgemerkte gevoeligheden hebt, kan dit bijdragen tot het lekkende darm syndroom, dat begint als een auto-immuunreactie. Allergenen kunnen van persoon tot persoon verschillen, dus kan het tijdelijk volgen van een eliminatie dieet helpen ontdekken wat voor jou persoonlijk de symptomen veroorzaakt. Enkele veel voorkomende allergenen zijn: gluten, noten, schaaldieren/schelpdieren, zuivel of eieren (maar allergieën kunnen ook echt worden veroorzaakt door ander voedsel zoals groenten van de nachtschadefamilie, een bepaald type van steenvruchten en citrusvruchten etc.).
 • Alcohol en cafeïne - koffie, andere cafeïnehoudende dranken en alcohol lijken bij sommige mensen de symptomen van rosacea, vooral roodheid en blozen te verergeren. Dit verschilt van persoon tot persoon, maar het is de moeite waard om de consumptie te verminderen omdat dit de symptomen kan verlichten.
 • Suiker en bewerkte voedingsmiddelen - van suiker is bekend dat het een ontsteking kan verergeren, oxidatieve stress kan verhogen, de darmwand kan irriteren en huidaandoeningen kan verergeren. Toegevoegde suiker is te vinden in een hoog percentage van bewerkte, verpakte levensmiddelen, samen met kunstmatige zoetstoffen/ingrediënten, conserveermiddelen en textuur stabilisatoren die allen voor flinke allergische reacties kunnen zorgen.
 • Conventionele zuivelproducten - veel mensen hebben gemeld dat het elimineren van zuivel zoals koemelk (met inbegrip van yoghurt, kaas, melk, ijs etc.) helpt bij het verminderen van huid-gerelateerde klachten.
 • Gebakken voedingsmiddelen, transvetten en gehydrogeneerde oliën - geraffineerde plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 zijn pro-inflammatoir. Deze omvatten maïs, soja, saffloer, zonnebloem en koolzaadolie. Gefrituurde en gebakken voedingsmiddelen zijn ook moeilijk te verwerken voor het spijsverteringsstelsel en de darmen en kunnen daarom de schade verergeren.

Rosacea behandelen 2: Gebruik elke dag zonnebrandcrème

Iedereen met rosacea-achtige symptomen of enige vorm van regelmatige roodheid op de huid, moet voorzichtig zijn bij regelmatig gebruik van zonnebrandcrème op de gevoelige gebieden van de huid (vooral het gezicht). UV-licht lijkt de symptomen van rosacea te verergeren en kan een ontsteking, die gekoppeld is aan het ontstaan ervan, veroorzaken.

Studies tonen aan dat dagelijkse huidverzorgingsregimes, inclusief het gebruik van een zonnebrandcrème, aanzienlijke voordelen bieden tegen flakkeringen en uitbraken op de huid. Terwijl blootstelling aan de zon belangrijk is voor de aanmaak van vitamine D in de huid, is het toch het beste om je gezicht goed te beschermen. De zon wordt volgens sommige studies beschouwd als een van de meest verzwarende factoren van rosacea. Wees voorzichtig welke zonnebrandcrème je kiest, omdat studies aantonen dat veel zonnebrandmiddelen giftig zijn en daarom de symptomen nog erger kunnen maken.

Rosacea behandelen 3: Gebruik natuurlijke vochtinbrengende en cosmetische producten

Klinische evaluaties die de huidbarrière en hydratatieniveaus in de huid hebben onderzocht tonen aan dat het hydrateren van een rosacea-gevoelige huid kan helpen om de barrière van de huid te herstellen. Toen patiënten regelmatig hun droge, ruwe, fragmentarische huid reinigden en hydrateerden merkten ze dat de symptomen, het ongemak en de algemene gevoeligheid van de huid verbeterde.

Het is misschien verleidelijk om het gebruik van een vochtinbrengende crème op je huid te voorkomen als je een vette, rode of acné-gevoelige huid hebt, maar een niet-chemische en natuurlijke antibacterieele vochtinbrenger zoals kokosolie kan essentiële vetzuren leveren aan de huid, zonder dat het uitbraken triggert of voor verdere irritaties zorgt. Wilde planten die rijk zijn aan natuurlijke oliën (zoals kokos, aloë vera en vele anderen die worden gebruikt om essentiële oliën te maken) worden over de hele wereld gebruikt voor de behandeling van huidziekten en worden al eeuwenlang gebruikt voor het behandelen van huidproblemen. Natuurlijke producten voor behandelingen voor rosacea hebben de neiging minder irriterend te zijn en ze zijn ook goedkoop, veilig en gemakkelijk te verkrijgen in vergelijking met de producten die je op recept koopt.

Als je wilt proberen om je rosacea met cosmetica te verdoezelen, omdat het je meer zelfvertrouwen geeft, moet je wel heel voorzichtig zijn, omdat veel commerciële make-up producten je rosacea symptomen verder kunnen verergeren. Het kopen van milde en biologische cosmetica beperkt de hoeveelheid agressieve chemicaliën op je gevoelige huid. Je kunt altijd je dermatoloog om advies vragen over de cosmetica die je het beste kunt gebruiken.

Rosacea behandelen 4: Beheers je stress niveaus

Afgezien van alle fysieke symptomen die rosacea kan veroorzaken, voelen veel mensen zich ook mentaal en emotioneel uitgedaagd door deze huidaandoening. Een groot percentage van de rosacea patiënten meldt als gevolg van hun uiterlijk, minder zelfvertrouwen te hebben. Constant blozen, bultjes en puistjes en roodheid kunnen echt moeilijk zijn om emotioneel mee om te gaan (vergelijkbaar met mensen die lijden aan acné), maar jammer genoeg kan stress deze aandoening waarschijnlijk alleen nog maar erger maken.

Net als bij acné, is het ook van rosacea bekend dat spanning en stress voor uitbraken kunnen zorgen. Probeer om twee redenen je best te doen om de stress in je leven te beheersen: ten eerste omdat spanning en stress auto-immuunreacties en ontstekingen nog erger kunnen maken en ten tweede omdat je waarschijnlijk al genoeg extra stress ervaart bij de behandeling van een rosacea uitbraak. Vergeet niet dat je niet altijd volledig de symptomen kunt vermijden en dat je je niet schuldig moet voelen als er toch nog steeds uitbraken optreden. Op hetzelfde moment ben je ook niet helemaal hulpeloos en kun je waarschijnlijk veel doen om controle te krijgen over hoe ernstig je klachten zullen zijn, dus probeer je te concentreren op dat gevoel in plaats van je te schamen wat je trouwens alleen nog maar meer stress zal geven.

rosacea behandelingen

Leer zelf meer over de aandoening, zoek meer informatie over behandelingen voor rosacea en sta open om een nieuwe aanpak uit te proberen om op die manier meer grip op de situatie te krijgen. Gebruik stress-reducerende technieken, zoals lichaamsbeweging, meditatie, een helend gebed en journaling om te proberen om jezelf zoveel mogelijk te ontspannen. Houd in gedachten dat, in tegenstelling tot wat sommige mensen zouden kunnen veronderstellen, rosacea niets te maken heeft met slechte hygiëne en wordt veroorzaakt door interne factoren. Open en eerlijk zijn over je aandoening kan helpen om meer steun en begrip te krijgen.

Rosacea behandelen 5: Bekijk samen met je arts wat je medicatie opties zijn

Veel mensen wenden zich tot behandelingen voor rosacea die op recept te verkrijgen zijn inclusief crèmes, lotions en gels en natuurlijke remedies om hun symptomen goed onder controle te houden. Onlangs heeft de medische gemeenschap een aantal waardevolle inzichten gegeven in de pathofysiologie van rosacea, waardoor we nu in staat zijn om verschillende effectieve geneesmiddelen voor een behandeling voor rosacea te ontwikkelen en zo de symptomen nog beter kunnen beheersen.

Ook al kunnen geneesmiddelen heel nuttig zijn, het is toch belangrijk om te beseffen dat deze medicijnen rosacea niet "genezen" en alleen worden gebruikt om de symptomen onder controle te houden. Rosacea is in de eerste plaats een ontsteking, maar wordt niet veroorzaakt door bepaalde bacteriën of virussen, dus terwijl er vaak als behandeling antibiotica wordt voorgeschreven, werkt dit alleen voor het verlagen van de ernst van de zwelling, de oneffenheden en de ontsteking.

Tijdens een aantal initiële onderzoeken bij rosacea werd aangetoond dat patiënten verhoogde niveaus van cathelicidinen in de huid zouden hebben, waardoor antagonist medicijnen, die de productie van cathelicidinen blokkeren, kunnen helpen om de symptomen en de reactiviteit te verlagen. In de toekomst kunnen we, met name voor rosacea, de manipulatie van cathelcidinen zien als een effectieve vorm van dermatologische ingrepen.

Bijwerkingen van medicijnen voor rosacea:

Als je besluit om een voorgeschreven behandeling voor rosacea of antibiotica te gaan gebruiken is het, in tegenstelling tot antibiotica capsules die je oraal inneemt en die van invloed zijn op je darmgezondheid, meestal het beste om een topisch middel op de huid te gebruiken. Antibiotica werkt door het verminderen van bacteriën die bijdragen aan het probleem maar ze doden niet alleen de 'slechte bacteriën' in je lichaam maar ze doden ook de 'goede bacteriën' die in het spijsverteringskanaal leven en die nodig zijn voor een goede spijsvertering, de opname van voedingsstoffen, het immuunsysteem en nog veel meer.

Omdat de huidbeschadiging door rosacea progressief kan zijn, geven sommige dermatologen er de voorkeur aan dat medicijnen met een antibioticum langer dan een jaar worden voortgezet. Dit brengt risico's met zich mee en het kan gevaarlijk zijn om antibiotica vaak en een lange tijd te gebruiken. Constant gebruik verhoogt de kans op resistentie tegen antibiotica, wat betekent dat de medicijnen kunnen stoppen met werken. Pigment depositie is een ander probleem dat ontstaat wanneer de huid abnormale pigmenten (meestal zeer licht) gaat aanmaken.

Rosacea behandelen 6: Probeer supplementen en etherische oliën die kunnen helpen bij rosacea

Veel supplementen en essentiële oliën kunnen ook helpen bij het bestrijden van ontstekingen die de oorzaak van rosacea zijn. Kruidengeneesmiddelen bieden, zelfs voor de gevoelige huid, een veilige en effectieve manier om verschillende soorten van huidziekten te genezen en dat is waarom ze al duizenden jaren in landen als India, Azië en Australië worden gebruikt. Zelfs vandaag de dag is meer dan 80% van de mensen in India afhankelijk van traditionele gezondheidsbehandelingen, die gebruikmaken van verschillende plantaardige producten voor de genezing van huidgerelateerde problemen!

Veel natuurlijke plantenextracten, specerijen en kruiden kunnen meer doen dan alleen de roodheid en de ontstoken puistjes verminderen maar ze kunnen ook effectief zijn voor het bestrijden van de groei van bacteriën, gisten, schimmels, tekenen van veroudering, rimpels, striae en hyperpigmentatie. Ze lijken de bloedsomloop te bespoedigen en zorgen dus voor wondheling door het verbeteren van de bloedstroom naar het aangetaste gebied, door de aanwezigheid van bacteriën die de huid kunnen beschermen te verhogen en door het voorkomen van celdood van gezonde cellen waardoor symptomen kunnen verergeren.

Sommige van de beste essentiële oliën en supplementen voor behandelingen voor rosacea, die de ontsteking van de huid kunnen verminderen, zijn onder andere:

 • kurkuma;
 • gember;
 • aloë vera gel (topisch gebruik op de huid);
 • rauwe honing (lokaal gebruikt op de huid);
 • etherische oliën: teatree, lavendel, eucalyptus, geranium, kamille, roos, rozemarijn en tijm kunnen allemaal ontstekingen van de huid bestrijden en helpen bij de behandeling van een gevoelige huid. Om het gebied te behandelen wrijf je gewoon tweemaal daags drie druppels olie gemengd met 1/2 theelepel kokosolie op je huid. Combineer dit altijd met een dragende olie (zoals kokosolie of jojobaolie) en behandel het getroffen gebied niet meer dan tweemaal per dag. Voer eerst een kleine test uit en bekijk de testresultaten goed om ervoor te zorgen dat je geen allergische reactie krijgt.

Tot slot…

Rosacea is een heel vervelende aandoening, en het feit dat er (nog) geen oplossing voor is, maakt veel mensen moedeloos. Medicatie is er vaak op gericht om de symptomen te bestrijden, zonder dat de onderliggende oorzaken aangepakt worden.

De natuurlijke oplossingen die ik je net geboden heb, bestrijden de symptomen én pakken de onderliggende oorzaken aan. Met name het feit dat je lichaam de juiste zuurgraad moet hebben, is erg belangrijk.

Laat de moed dus niet zakken, maar ga aan het werk met de bovenstaande natuurlijke oplossingen. Niet alleen om je Rosacea te bestrijden, maar ook voor je algehele gezondheid!

Bronnen

www.rd.com/health/conditions/home-remedies-for-eczema-psoriasis/

www.medicaldaily.com/psoriasis-treatment-5-natural-ways-alleviate-skin-disorder-home-252111

www.thefitindian.com/top-25-home-remedies-to-treat-psoriasis/

www.naturallivingideas.com/home-remedies-treating-psoriasis-symptoms/