De échte oorzaken van Rosacea

De échte oorzaken van rosacea

rosacea oorzakenRosacea is een chronische aandoening die het potentieel heeft om je leven te ontwrichten en die voornamelijk de gezichtshuid treft en vaak wordt gekenmerkt door uitbraken en remissies. Velen hebben opgemerkt dat het meestal begint na de leeftijd van 30 jaar. Meestal ontwikkelt het zich als een roodheid op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. In sommige gevallen kan rosacea ook optreden op de hals, borst, hoofdhuid en rond de oren.

Na verloop van tijd heeft de roodheid de neiging om hardnekkiger te worden en kunnen er ook zichtbare bloedvaatjes verschijnen. Als dit onbehandeld blijft, zullen er zich ook bultjes en puistjes ontwikkelen en in ernstige gevallen kan de neus door overtollig weefsel opzwellen. Bij veel rosacea patiënten zijn ook de ogen geïrriteerd en zien ze er waterig of bloeddoorlopen uit.

Hoewel rosacea alle segmenten van de bevolking kan treffen, lopen mensen met een lichte huid wel het grootste risico om deze ziekte te krijgen. De ziekte komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen, maar de ernstige symptomen worden vaker bij mannen gezien wat misschien komt omdat ze vaak later naar een arts gaan en het uitstellen totdat de aandoening al een gevorderd stadium heeft bereikt.

Hoewel er geen remedie voor rosacea is en de oorzaak onbekend is, is er wel een medische therapie beschikbaar om de tekenen en de symptomen te verminderen.

Waarop moet ik letten?

Rosacea kan per persoon aanzienlijk verschillen en in de meeste gevallen zullen er slechts enkele tekenen en symptomen verschijnen. Volgens een consensus comité en een beoordelingspanel van 17 experts komt rosacea altijd minstens met één van de volgende primaire tekenen en kunnen er ook verschillende secundaire symptomen ontstaan.

Primaire tekenen en verschijnselen van rosacea

 • Blozen: veel mensen met rosacea hebben een geschiedenis van frequent blozen of het hebben van uitbraken. Deze roodheid in het gezicht kan komen en gaan en is vaak het eerste teken van de aandoening.
 • Blijvende roodheid: blijvende roodheid in het gezicht is een van de meest voorkomende individuele tekenen van rosacea en kan op een blosje op de wangen of op een zonnebrand lijken, die niet weggaat.
 • Oneffenheden en ernstige puistjes: vaak kleine rode oneffenheden of pus gevulde puistjes. Hoewel dit op acné kan lijken, zijn er geen mee-eters en kan er een brandend of stekend gevoel optreden.
 • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea zijn er kleine bloedvaten zichtbaar op de huid.

Andere mogelijke tekenen en symptomen

 • Oogirritatie: bij veel mensen met rosacea kunnen de ogen geïrriteerd zijn en zien ze er waterig of bloeddoorlopen uit. Deze aandoening staat ook wel bekend als oculaire rosacea. De oogleden kunnen ook rood en gezwollen zijn en strontjes komen vaak voor. Ernstige gevallen kunnen zonder medische hulp leiden tot beschadiging van het hoornvlies en verlies van het gezichtsvermogen.
 • Brandend of stekend gevoel: een brandend of stekend gevoel op het gezicht komt vaak voor. Jeuk of een gevoel van beklemming kan ook voorkomen.
 • Droog uiterlijk: de centrale gezichtshuid kan erg ruw zijn en dus erg droog lijken.
 • Plaque: verhoogde rode vlekken, bekend als plaque, kunnen zich ontwikkelen zonder veranderingen aan de omliggende huid aan te brengen.
 • Verdikking van de huid: de huid kan dikker worden en zich door overtollig weefsel uitbreiden; meestal gebeurt dit rond de neus. Deze aandoening, die bekend staat als rhinophyma, treft meer mannen dan vrouwen.
 • Zwelling: zwelling in het gezicht, wel wel bekend als oedeem, kan samen met andere tekenen van rosacea voorkomen of alleen optreden.
 • Tekenen naast het gezicht: tekenen en symptomen van rosacea kunnen ook buiten het gezicht, meestal op de hals, borst, de hoofdhuid of oren voorkomen.

Subtypen van rosacea

Volgens de onderzoekers zijn er vier subtypen van rosacea en deze zijn gedefinieerd op veelvoorkomende patronen of symptomen. Deze omvatten:

 • Subtype 1 (erythematotelangiectatic rosacea) wat gekenmerkt wordt door blozen en aanhoudende roodheid en kan ook voor zichtbare bloedvaten zorgen.
 • Subtype 2 (papulopustular rosacea) wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid met oneffenheden en puistjes die komen en gaan.
 • Subtype 3 (phymatous rosacea) wordt gekenmerkt door een verdikking van de huid wat vaak resulteert in een vergroting van de neus door overtollig weefsel.
 • Subtype 4 (oculaire rosacea) wordt gekenmerkt door oculaire manifestaties zoals droge ogen, scheurtjes en een brandend gevoel, gezwollen oogleden, terugkerende strontjes en potentiëel gezichtsverlies door corneale beschadiging.

Veel patiënten ervaren meerdere kenmerken van de verschillende subtypen tegelijk. De symptomen kunnen van mild tot zeer ernstig zijn en daarom is vroegtijdige diagnose en behandeling aanbevolen.

De oorzaak van rosacea

De oorzaak van rosacea is een zuur lichaam wat de behandeling ook beïnvloedt. Onderstaande aanbevelingen over rosacea zullen informatie over de oorzaak en de genezing van rosacea bieden. We horen vaak dat rosacea een erfelijke aandoening is of dat er een genetische marker voor deze aandoening is.

We bestuderen hier niet alleen de fundamentele symptomen van rosacea maar kijken ook naar de algehele gezondheid van elke rosacea patiënt. Wij willen laten zien dat rosacea niet alleen voor een rood gezicht zorgt; rosacea is slechts een zichtbaar symptoom van een veel grotere medische aandoening. Bekijk je eigen medische voorgeschiedenis - veel rosacea patiënten ervaren ook andere medische aandoeningen of ervaren een toename van de ernst van hun rosacea symptomen als er andere medische aandoeningen de kop opsteken.

Enkele veelvoorkomende aandoeningen die men zou kunnen ervaren omvatten een sinusinfectie, allergieën, ontstekingsaandoeningen zoals galstenen, de ziekte van Crohn, maagzweren en andere spijsverteringsaandoeningen, fibromyalgie, reuma, artrose, osteoporose of andere huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem. Deze ziektes maken allemaal deel uit van een verstoring van het immuunsysteem, wat ook wel metabole acidose genoemd.

Metabole acidose heeft zeker invloed op onze hersenen en aangezien 'alles begint en eindigt in onze hersenen' controleren onze hersenen alle aspecten van ons lichaam met inbegrip van onze psychologische en emotionele gevoelens over rosacea.

We zijn allemaal uniek

Net zoals we allemaal een unieke set van vingerafdrukken bezitten zijn onze gezichtsuitdrukkingen en de huidmarkers ook uniek. Zelfs binnen een gezin kunnen kinderen er hetzelfde uitzien, maar elk van hen heeft iets andere gelaatstrekken, een iets andere huidskleur, haarkleur en kleur van de ogen. Deze verschillen vind je ook bij de interne organen; zelfs onze hersenen en overtuigingen zijn allemaal net iets anders.

Het ene kind zou zich meer bewust kunnen zijn van zijn huidaandoening en het blozen dan het andere kind. We gaan er vaak vanuit dat rosacea een genetische aandoening is en we denken dat omdat andere familieleden rosacea hebben dat we voorbestemd zijn om ook rosacea te krijgen.

In feite kunnen er een aantal genetische eigenschappen zijn die men meer vatbaar voor rosacea maakt, maar er zijn ook eigenschappen of gewoontes die iemands immuunsysteem beïnvloeden waardoor je gevoeliger voor deze aandoening bent.

Om dit beter te begrijpen kan het nuttig zijn om te onderzoeken hoe en wanneer de verschillende delen van het spijsverteringskanaal interactie hebben met huidaandoeningen zoals rosacea, psoriasis of eczeem. Denk eens aan de onderstaande situatie:

De relatie tussen Rosacea en je alvleesklier

Het zou ideaal zijn als de nieren, de alvleesklier, de galblaas en de lever op een optimaal niveau zouden presteren. Ten behoeve van deze discussie zullen wij alleen ingegaan op de functie van de pancreas, die primaire invloed op rosacea heeft. De alvleesklier, of pancreas, heeft twee primaire functies:

 • Het eerste doel van de alvleesklier is de productie van het bijproduct gal, dat vooral uit natriumbicarbonaat bestaat. Dit gal heeft een zeer lage pH en mengt zich met het voedsel nadat dit door de maag naar de dunne darm is gepasseerd. Dit neutraliseert de zure enzymen in de maag en het helpt bij de afbraak en de vertering van voedingsmiddelen. We kunnen het lichaam helpen bij het verteringsproces door ons voedsel grondig en volledig te kauwen waardoor het zich mengt met het speeksel in je mond om de verdere afbraak van het voedsel te bevorderen.

In deze eerste stap in de spijsvertering zal het op natriumbicarbonaat gebaseerde gal uit de alvleesklier door een buis, die zich net onder de maag bevindt, in de darmen komen. Het gal neutraliseert de meer zure voedingsmiddelen en drankjes als ze door de maag passeren en dit zal je helpen bij de preventie van darmproblemen en aandoeningen waaronder necrotiserende darmen, de ziekte van Crohn, het prikkelbare darm syndroom, kanker, rosacea, psoriasis en eczeem.

 • De tweede functie van de alvleesklier of de pancreas is de productie van insuline. Insuline is een enzym dat door de alvleesklier wordt aangemaakt en een hoge alkaliteit en dus een hoge pH heeft. Beide enzymen zijn belangrijke factoren bij de bestrijding van rosacea, voor de algehele gezondheid van de huid en ze zijn ook noodzakelijk voor een goede algehele lichamelijke gezondheid. Het is dus denkbaar dat je rosacea, diabetes en intestinale onregelmatigheden kunt voorkomen en controleren door de consumptie van de juiste voedingsmiddelen en drankjes.

Het consumeren van groenten, fruit en water is de beste manier om je gezondheid te verbeteren en je rosacea problemen op te lossen. Maar waarom functioneert de alvleesklier bij sommige mensen efficiënter dan bij andere? Hoe meer alkalisch voedsel je eet, hoe geconcentreerder de gal is die geproduceerd wordt. We kunnen de effectiviteit van de functie van de alvleesklier verbeteren door middel van het voedsel dat we consumeren.

Verzuring van het lichaam

Zure voedingsmiddelen en dranken produceren niet hetzelfde hoge alkalische gal. Dit is waarom je meer kunt blozen of roodheid van de huid kunt opmerken na het consumeren van voedsel of dranken met een zuurdere aard. Om een gezond uiterlijk van de huid, het functioneren van de hersenen maar ook de werking van alle gezonde vitale organen te handhaven, moet je hele lichaam alkalisch zijn. De alkaliteit van het bloed vereist een pH van tussen de 7,35 en 7,42 zodat het lichaam de vervanging van nieuwe cellen van de huid aankan en zodat alle andere lichaamsorganen goed kunnen functioneren. Het consumeren van vleeswaren, pizza, koffie en rode wijn kan leiden tot roodheid van de gezichtshuid vanwege de hoge zure aard van deze voedingsmiddelen.

Een toename van melkzuur als gevolg van veel trainen of adrenaline gerelateerde angst of stress kan ook de zuurgraad van het bloed flink verhogen en hierdoor ontstaan de eerste zichtbare teken zoals blozen in het gezicht. Metabole acidose treedt op wanneer het bloed te zuur wordt. Een rode, blozende gelaatsuitdrukking is een waarschuwing dat het bloed een ongezond hoog zuurniveau heeft bereikt.

De symptomen van rosacea in het gezicht is een waarschuwingssignaal dat het lichaam stress van acidose ervaart. Wanneer het lichaam onder stress staat, beïnvloedt dit ook de hersenfunctie. De juiste cellulaire regeneratie kan alleen plaatsvinden wanneer het lichaam in een alkalische toestand is.

Er is door de jaren heen al vele malen gezegd dat rosacea meer doet dan alleen zorgen voor een rood gezicht. Als het bloed en alle organen in het lichaam zuur zijn, beïnvloedt de metabole acidose alle organen en systemen en dit resulteert in een complex causaal proces van acties en voor elke actie is er een tegenovergestelde, maar niet altijd dezelfde, reactie. Het potentieel van waterstof of pH varieert van een laag zuurniveau van 0 tot een hoog zuur niveau van 14 en waarbij 7 ongeveer neutraal is.

De triggers van Rosacea nader bekeken

Als je je rosacea triggers goed bekijkt, dan zal een ding je duidelijk worden, al je rosacea symptomen zullen het gevolg zijn van een 'zure katalysator’. Het bereik van de zure katalysator of triggers omvat drankjes, voedsel, mentale of fysieke stress en kortademigheid als gevolg van het onvermogen om adequate alkaline niveaus van zuurstof te bereiken en een gebrek aan vermogen om voldoende zure kooldioxide uit te ademen. Dit effect is duidelijk te zien wanneer we onze adem inhouden en we ons gezicht blozend en rood zien worden.

Tijdens periodes van intensieve training of langere periodes van training zorgt het lichaam als het vet en spierweefsel verbrandt voor zuur melkzuur wat resulteert in extra blozen en roodheid van de huid.

Een goed voorbeeld is het Red Man Syndrome wat een reactie is op krachtige antibiotica zoals vancomycine. De zure reactie veroorzaakt dat de huid rood wordt, gaat blozen en dat er veranderingen in je teint ontstaan. Dit voorbeeld toont ook wat de zure effecten van voedingsmiddelen, dranken en geneesmiddelen op de huid zijn. Rosacea waarvan de primaire symptomen een rode en blozende gelaatsuitdrukking zijn is ook een zure reactie op onze omgeving.

Een zeer eenvoudige methode voor het verminderen van een aantal van deze zure factoren is heel gewoon wat meer water drinken. Voor een optimaal resultaat, moet je wel de alkaliteit van het water controleren. Water moet op de pH-schaal op ongeveer 7,3 zitten. Je zou kunnen opmerken dat er, als gevolg van chemische behandelingen in de zuiveringsstations van water, conserveringsmiddelen aan het water worden toegevoegd. Dus het is altijd het beste om de pH-waarde van je bron na te gaan zodat je zeker weet dat het water dat je drinkt ook goed is. Voor jouw gemak hebben we hier een aantal tips gegeven over manieren om de pH-waarde van je drinkwater te verhogen tot een voor jou optimaal niveau.

Wanneer problemen van rosacea zoals blozen en roodheid zich voordoen, hebben waarschijnlijk een combinatie van voedingsmiddelen, dranken, medicijnen en oorzaken uit je omgeving een ophoping van zuur in de bloedstroom gecreeërt. Om je triggers te kunnen controleren moet je zuur weer in evenwicht worden gebracht door het neutraliseren en zuiveren van het lichaam van de zure katalysatoren met een alkalische dieet.

De Ph-graad van je lichaam

Je zuurgraad wordt gemeten als een pH van 1 tot 7 en de alkaliteit loopt van 7 tot 14. De cijfers verwijzen naar het aantal waterstofatomen die aanwezig zijn in vergelijking met een ideale of standaard oplossing. Normaal is het bloed in ons lichaam licht alkalisch, met een pH van 7,35-7,45. We willen niet elke keer bloedmonsters nemen om dit in de gaten te houden en daarom is de pH in onze urine bekijken de beste en gemakkelijkste manier om te controleren of je de juiste voedingsmiddelen en dranken consumeert.

Probeer de pH in je urine rond de 6,6-6,8 te houden (het blijft natuurlijk een afvalproduct) en het zal veel lager zijn dan de pH in ons bloed. Een normaal persoon kan zich beter voelen, beter denken en aan normale lichaamsbeweging doen wanneer de pH in het bloed mooi in balans is. Als deze waarde te hoog is, kan een patiënt met rosacea vaak gestresst en heel erg vermoeid zijn en omdat deze persoon 'hyper' is, kan deze persoon, vooral in aanwezigheid van andere collega's of familieleden, niet presteren.

rosacea oorzaken

De pH-schaal loopt van 1 tot 14. De cijfers geven de p-potentieel van de H-waterstofatomen aan die aanwezig zijn in een verbinding in vergelijking met een basislijn of ideale oplossing. Het zure bereik representeert het ondereinde van de schaal van 1 tot 7 en het basische bereik de bovenkant van de schaal 7 tot 14. Dit geeft je een uitgangswaarde van 7,0.

Ph-graad in balans brengen met voeding

Je bereikt een balans door het verminderen van levensmiddelen in het zure bereik en door het consumeren van voedsel dat alkalisch is. De eenvoudigste manier om te controleren of dit bij jou in balans is, is door de pH in je urine te controleren. Je urine is wel een afvalproduct maar moet een pH van 6,6-6,8 hebben. Een optimale lichaamstemperatuur en hersenfunctie worden ook gemakkelijker bereikt als je ergens hiertussen op de schaal zit.

Water heeft een pH van 7,1-7,3 en is bij uitstek geschikt om te fungeren als een methode om je pH in balans te brengen. Water helpt om zure giftige stoffen en afvalstoffen uit het lichaam weg te spoelen. Om de zure effecten van omgevingsfactoren en de dagelijkse stress in je lichaam in balans te brengen, moet je een dieet volgen dat voor 90% uit voedingsmiddelen en dranken bestaat die alkalisch zijn en moet je proberen om je zuurinname te beperken tot 10%.

Om een pH-balans van 7,35 tot 7,42 te garanderen, heeft het lichaam verschillende buffersystemen. In de loop van de dag produceren voedsel, activiteiten, stress en hormonen zure afvalproducten die het lichaam vervolgens neutraliseert en elimineert. We verdrijven dit zure afval elke keer dat we uitademen en dit zure afval wordt omgezet in koolstofdioxide en komt weer terug in de lucht.

We verdrijven dit zure afval ook door te plassen en via onze uitwerpselen. Voedingsmiddelen en dranken aan het onderkant van de schaal met een pH van 1-7 produceren meer kooldioxide, terwijl de voedingsmiddelen en dranken aan de basische bovenzijde van de schaal met een pH van 7 tot 14 meer zuurstof geven. Als we meer zure voedingsmiddelen consumeren dan het lichaam kan verdrijven, reageert het lichaam hierop met hogere niveaus van stresshormonen en een verminderde immuunrespons en met roodheid of blozen.

Andere invloeden op je Ph-graad

Ziekte, medicijnen en vermoeidheid dragen bij aan een zure toestand en zetten meer druk op het lichaam om dit zuur te neutraliseren of te bufferen.

De infomercials voor dieetproducten hebben het vaak over cortisol, een natuurlijk hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnierschors. Voor een optimale prestatie moet ons lichaam ongeveer 10mg cortisol per dag produceren.

Vaak hoor je dat teveel cortisol voor toegenomen buikvet kan zorgen maar het beïnvloedt ook het immuunsysteem, de spijsvertering, het cardiovasculair systeem en je bewegingsapparaat waardoor artritis - reuma en osteoporose - kunnen ontstaan. Cortisol is een natuurlijk anti-inflammatoir hormoon dat vroeg in de ochtend piekt en dat is de reden waarom je huid er vroeg op de dag minder rood uitziet.

De voorwaarden voor de zure opeenhopingen variëren op basis van hun locatie in het lichaam. Zuurophoping in de mond uit zich bijvoorbeeld in zichtbare plaque op de tanden. Cholesterol is een vorming van plaque in de slagaders. In de kleine bloedvaten van het gezicht kan de opbouw van plaque in het bloed worden weergegeven als gezichtsroodheid. Zuur in de vorm van overtollig lichaamsvet zal zich uiten door zure vetophopingen op de heupen, billen, dijen en buik.

Al deze voorwaarden zijn een vorm van metabole acidose. Het voorkomen van galstenen of nierstenen kan worden veroorzaakt wanneer de ophoping van anti-oxidant mineralen reageren op een overmaat van zuur, het zuur met een oxidant werking in het lichaam. In een zure toestand ervaren de mineralen osmotische druk en hopen zich op in de nieren en de galblaas. Het fysieke ongemak dat je ervaart wanneer dit gebeurt komt omdat het lichaam zich probeert te ontdoen van de overtollige accumulatie.

Demodexmijten

Er is al gezegd dat iedere actie wordt gevolgd door een gelijke en tegenovergestelde reactie. Dit is ook het geval met demodexmijten. Demodexmijten verblijven, samen met duizenden andere bacteriën en ziektekiemen, op de hele menselijke huid. Onze lichamen zijn letterlijk een gastheer voor de groei van bacteriën. Wanneer de huid of het lichaam te zuur wordt, wordt de balans dat het aantal demodexmijten en andere bacteriën in toom houdt verstoord, waardoor ze kunnen groeien en vermenigvuldigen. Dit is de reden waarom sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat rosacea het gevolg van demodexmijten zou kunnen zijn. Zodra je je huid en het lichaam terugbrengt in de pH-balans, zullen de demodexmijt en andere bacteriën terugkeren naar hun normale hoeveelheden en naar voor ons gezonde aantallen.

De pH-schaal is een logaritmische proces - een zure pH van 3,0 is tien keer zuurder dan een pH van 4,0. Een pH van 7,0 is neutraal en vandaar dat de schaal stijgt met een pH van 8,0 die tien keer meer basisch is dan de neutrale pH van 7,0. Het bereiken van een base/zuur balans kun je doen door het uitbalanceren van de meer zure voedingsmiddelen of dranken met voedsel of dranken met een hogere alkalische waarde. Op deze manier zal het meer alkalisch voedsel de zuren opheffen en neutraliseren.

Het rosacea dieet

Het rosacea dieet levert je een basismenu van enkele van de meest voorkomende zure en alkalische voedingsmiddelen en dranken om je een goede uitvalsbasis te geven om je reis naar een gezondere huid te beginnen en om je te leren hoe je dit basische/alkalische evenwicht kunt beheren.

Rosacea triggers zijn een gemaakte gevoeligheid als gevolg van een immuunsysteem dat niet optimaal presteert. Om het immuunsysteem goed te laten werken moet men een evenwichtige neutrale pH bereiken.

Om je pH te bepalen kun je pH-strips kopen om je urine mee te testen en zo te ontdekken of de voedingsmiddelen die je eet, je naar zure niveaus brengen. Deze strips zijn te koop bij de apotheek. Je urine moet iets zuur zijn en een pH-bereik van 6,6-6,8 hebben omdat een afval- of bijproduct zuurder zou moeten zijn dan het lichaam. Als deze pH aanzienlijk lager is dan deze indicatie moet het lichaam harder werken omdat je dan in een zure toestand bent.

Tot slot…

Water is het belangrijkste medicijn om je gezondheid mee op peil te houden. Zoals het rotsen in een stromende rivier laat slijten, kan water de zure opbouw van vetzuren en cholesterol in het lichaam oplossen en elimineren. Water is essentieel voor het leven en de celregeneratie. De chemische analyse van water is H2O wat aangeeft dat het watermolecuul uit een atoom zuurstof en twee waterstofatomen bestaat. Waterstof is het bindmiddel dat zich aan andere cellen hecht om ook de andere cellen in het lichaam bij elkaar te houden of te laten binden om zo bloedcellen, hersencellen en huidcellen te kunnen vormen.

Bronnen

www.chatelaine.com/health/diet/tired-overweight-you-might-be-too-acidic/

en.wikipedia.org/wiki/Rosacea

optometrytimes.modernmedicine.com/optometrytimes/news/treat-rosacea-treating-cause-demodex?page=full

ucsdnews.ucsd.edu/archive/newsrel/health/08-07CauseOfRosaceaDK-.asp

www.everydayhealth.com/psoriasis/diet/foods-to-avoid-if-you-have-psoriasis/

www.everydayhealth.com/psoriasis/diet/foods-that-affect-psoriasis/

www.livestrong.com/article/88456-test-body-ph-levels/

www.drdavidwilliams.com/proper-ph-balance/

www.healthcentral.com/skin-care/cf/slideshows/six-foods-that-may-fight-psoriasis

www.psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/alternative/diet-supplements

www.microbiologysociety.org/news/press-releases.cfm/bacterial-cause-found-for-skin-condition-rosacea