Rosacea drastisch verminderen met het rosacea dieet2016-12-01T22:04:31+00:00

Rosacea drastisch verminderen met het rosacea dieet

rosacea-dieetAls je één van die ongelukkige mensen bent die rosacea heeft, dan heb je waarschijnlijk al gezocht naar een oplossing voor je probleem en misschien heb je al een paar manieren, inclusief verschillende crèmes, lichttherapie of zelfs een aantal alternatieve behandelingen geprobeerd. Hoewel sommige van deze benaderingen voor een tijdje kunnen hebben gewerkt, is de rosacea uiteindelijk weer teruggekeerd.

Niet alles is verloren tijd geweest en je hebt waarschijnlijk veel geleerd tijdens je zoektocht. Je zult wel hebben ontdekt dat agressieve chemische crèmes of lotions daadwerkelijk je rosacea, ondanks wat er op de verpakking staat, veel erger maken. Misschien heb je ook geleerd dat fototherapie werkte, althans voor een tijdje. En je hebt waarschijnlijk heb je ook geleerd dat veel behandelingen, ondanks wat de hype over het product ook was, gewoon helemaal niet werkten.

Al deze benaderingen zijn gedoemd te mislukken omdat ze niet de onderliggende oorzaak van de ziekte aanpakken. Wat je moet doen is vergeten om te proberen om rosacea als een huidprobleem te behandelen. Je moet het gaan zien als een probleem van het hele lichaam, en dan speciaal een probleem met de darmen.

Het oude gezegde dat ‘schoonheid van binnen zit’ is zeker waar wanneer je te maken hebt met een huidziekte zoals rosacea. Huidziekten zijn over het algemeen reflecties van de algehele gezondheid.

Het is bekend dat mensen die een niet-westers dieet eten minder huidziekten hebben: met inbegrip van rosacea, acne, eczeem en andere bekende huidaandoeningen. Dit komt omdat niet-westerse diëten zich richten op meer groenten en fruit en minder suiker, granen en bewerkte voedingsmiddelen. Mensen die een niet-westers dieet eten zijn over het algemeen gezonder dan de gemiddelde Europeaan, en hun huid laat dat duidelijk zien.

Aangezien de voedingsmiddelenindustrie van de ontwikkelde landen zijn intrede in de onderontwikkelde landen heeft gemaakt, is het resultaat steeds meer obesitas. Rosacea is tijdens diezelfde periode ook wereldwijd enorm toegenomen.

Er is dus wel degelijk een gezonde manier om een gave en een heldere huid te krijgen. Het zal van jouw kant meer inspanning kosten, dan alleen een crème of lotion kopen. Maar de resultaten zullen dramatisch en langdurig zijn.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte die een rode huiduitslag op de wangen, neus, kin en het voorhoofd produceert. De uitslag kent perioden (uitbraken) waarin de uitslag veel erger is. Wat een uitbraak veroorzaakt is een beetje een mysterie, maar de meeste mensen ontdekken na verloop van tijd hun eigen triggers en komen er zo achter wat de uitslag voor hen veel erger maakt. Voor sommige mensen kan hun trigger koffie of andere warme dranken zijn, terwijl dit voor anderen stress of angst is en voor weer anderen het voedsel dat ze aten.

Het is belangrijk om je triggers te leren kennen omdat ze je in juiste richting kunnen leiden: triggers zeggen je dat rosacea een ziekte van het hele lichaam is en niet alleen een huidziekte.

Hoewel rosacea ernstig kan zijn en permanente zwelling van de neus, rhinophyma genaamd, of zelfs ernstige oogklachten op kan leveren, blijft het voor de meeste mensen bij lelijke, pijnlijke vlekjes op hun gezicht.

De darmen en de huid

Hoewel het vreemd kan klinken, is er eigenlijk een zeer nauwe relatie tussen de gezondheid van je spijsverteringskanaal en de gezondheid van je huid. Sommige onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat een ontsteking of uitslag in het gezicht betekent dat er ook een ontsteking in het darmkanaal is.

Hoewel de exacte oorzaak van rosacea niet bekend is, zijn er wel talrijke associaties met inflammatoire gastro-intestinale aandoeningen gerapporteerd. Bovendien zijn immuno-reactieve neuronen in aanzienlijk grotere aantallen in het weefsel rondom aangetaste bloedvaten aanwezig en dit suggereert de betrokkenheid van neurogene ontsteking.

Hoewel er, in het citaat hierboven, veel technisch jargon staat, wil het in principe zeggen dat er een nauwe relatie bestaat tussen ontstekingen van de darm (zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of zelfs coeliakie) en een huidaandoening zoals rosacea.

Een langzame doorvoertijd, beter bekend als constipatie, wordt ook geassocieerd met rosacea. In een recente studie behandelden onderzoekers een rosacea patiënt tegen constipatie en zagen een volledige verwijdering van zijn symptomen. Deze studie, ondanks dat het ongelooflijk beperkt is, toont toch de relatie tussen de darmgezondheid en rosacea aan.

Er zijn ook andere studies over voeding en rosacea uitgevoerd. Een vegetarisch alkalisch dieet bleek de symptomen van rosacea binnen twee maanden drastisch te verminderen. Niet alleen verdwenen de symptomen van rosacea bij bijna iedere deelnemer, maar het eten van een alkalisch dieet zorgde bij de deelnemers ook voor minder ontstekingen in het algemeen.

Evenwicht in Ph-balans is de sleutel

Een holistische benadering van rosacea heeft als uitgangspunt dat wat je in je mond stopt invloed kan (én zal) hebben op je gezondheid en het uiterlijk van je huid. Een holistische aanpak vertelt ons ook dat het lichaam, om te gedijen, balans nodig heeft en dat het meeste van wat we eten ons uit balans brengt.

Deze balans in je lichaam wordt ook wel het zuur-base evenwicht genoemd. Je zou kunnen hebben gehoord van de pH-balans van je lichaam, maar misschien weet je niet precies wat dit is. Laat ik dit even kort uitleggen:

Al het voedsel dat we eten heeft een bepaalde pH-waarde: het heeft ofwel een lage pH (1 -7) en wordt beschouwd als een zuur of het heeft een hoge pH (7-14) en wordt beschouwd als een base. Water zit ergens in het midden, want het is geen zuur en geen base. Je lichaam houdt ervan om water na te bootsen en zijn eigen pH-waarde in de buurt van zo neutraal mogelijk te houden; je bloed is bijvoorbeeld licht basisch (pH 7,3-7,4).

Bij een neutrale of licht alkalische pH-waarde functioneert je lichaam op zijn best. Wanneer het lichaam zich in een zure toestand bevindt, in plaats van in een natuurlijke alkalische toestand, kan het niet goed functioneren. Dit betekent dat de fundamentele mechanismen van het lichaam, zoals ontgifting, de afvoer van stoffen en het herstel, allemaal niet functioneren zoals ze zouden moeten.

Als deze mechanismen niet naar behoren werken, is het resultaat ziekte en in het geval van rosacea betekent dat weer een uitbraak.

Dit zuurprobleem wordt verergerd door veel van de activiteiten waar we aan deelnemen: het eten van slecht voedsel, niet goed slapen, geen lichaamsbeweging en stress... dit alles brengt ons in een zure toestand.

Hoe ontdek je je eigen balans?

Het is heel gemakkelijk om te ontdekken wat je eigen persoonlijke zuur-base evenwicht is, door elke ochtend zowel je speeksel als je urine te testen. Je kunt hiervoor pH-strips gebruiken. Dit zijn veelkleurige strips die je laten weten of je zuur of alkalisch bent, gebruiken (hoewel het moeilijk is om alkalisch te zijn).

Om je pH te testen, houd je simpel gezegd een pH-strip in je mond of laat je het puntje van de strip in je urinestraal komen. Je moet dit wel in de ochtend doen. Als je een alkalisch dieet volgt, zul je zien dat de pH-waarden zullen veranderen van zuur naar basisch (van ongezond naar gezond). Je kunt ook zien hoe verschillende voedingsmiddelen je pH in de ochtend zullen veranderen en hoe je je voelt als je in een alkalische toestand bent.

Op zich al heel interessant om meer kennis te krijgen over de invloed van eten op je lichaam en op je gezondheid.

Wanneer zuur toeslaat, sla dan terug

Aangezien veel oorzaken je naar een meer zure toestand zullen leiden, moet je een actieplan ontwikkelen om terug te kunnen slaan. De eenvoudigste manier om dit te doen, is om een dieet te volgen dat meer alkalisch voedsel bevat. Terwijl je niet puur vegetarisch hoeft te eten, moet je wel een groot aantal soorten groenten en fruit in je dieet opnemen, en wat minder de nadruk leggen op vlees.

Net zoals je je auto de juiste brandstof geeft, kan ook ons lichaam alleen optimaal functioneren wanneer we het lichaam geven wat het nodig heeft. Interessant is dat het eten van een alkalisch dieet niet alleen betekent dat je lichaam in de juiste balans is, maar ook dat het steeds meer voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft, krijgt.

Een juist dieet - los van het feit dat het mogelijke triggers van rosacea kan verminderen - is eigenlijk de sleutel tot een permanente oplossing voor de ziekte. Het eten van een alkalisch dieet houdt in dat je je in slechts een paar weken veel beter zult gaan voelen en dat je huid er veel beter uit zal gaan zien.

Het reddende dieet voor rosacea 

Het beste dieet voor iemand met rosacea is een alkalisch dieet.

Hier is de basis voor een alkalisch dieet:

 • Eet meer groenten en fruit, in feite moeten ze talrijker en belangrijker zijn dan al het andere voedsel dat je eet.
 • Vermijd zuurvormende voedingsmiddelen zoals granen, suiker en vlees. Van deze drie (granen, suiker en vlees) kan vlees gemakkelijk worden gecompenseerd door een grote hoeveelheid groente of fruit.
 • Drink veel vers en schoon water.
 • Zorg ervoor dat je genoeg van de essentiële voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft, binnenkrijgt; als dat nodig is kunnen supplementen je lichaam de extra voedingsstoffen geven. Voedingsstoffen die je beslist nodig hebt. Iedere dag weer.
 • Vermijd gekookte vetten, transvetten en gefrituurd voedsel.
 • Vermijd zuivelproducten.

Hoewel dit geen volledige lijst is, zijn hier de meest voorkomende zure en alkalische voedingsmiddelen:

 • Zuur-vormende voedingsmiddelen: alcoholhoudende dranken, brood, cake en taart, koffie, ontbijtgranen, crackers, granen (met uitzondering van gierst en quinoa), azijn, eieren, oliën of voedsel gekookt in oliën, vlees, zeevruchten en vis, noten, zaden, pasta's, zout, suiker en tofu.
 • Alkaline-vormende voedingsmiddelen: vers fruit, groente, groene salade, spruiten, rauwe cider azijn, limabonen, aardappelen, citrusvruchten, gierst en quinoa.

Bij het volgen van dit dieet, hoef je niet helemaal alle zuurvormende voedingsmiddelen te vermijden, maar moet je ze in evenwicht brengen met zoveel mogelijk alkalinevormende voedingsmiddelen.

Een goede vuistregel is om een maaltijd te laten bestaan uit 80% alkalinevormende voedingsmiddelen en 20% zuurvormende voedingsmiddelen.

rosacea-dieet

Het maaltijdplan voor rosacea

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoef je niet te leven met rosacea; als je lichaam gezonder wordt, zal je huid dat ook worden. De bijwerking van het volgen van een alkalisch dieet is niet alleen dat je een gezondere huid krijgt, maar dat eigenlijk je hele lichaam zich beter zal voelen.

Hier is een maaltijdplan voor 14 dagen, op basis van een calorie-inname van ongeveer 1800 kilocalorieën. Dit is als volgt opgebouwd:

 • ontbijt: ongeveer 400 calorieën
 • halverwege de ochtend een snack: ongeveer 150 calorieën
 • lunch: ongeveer 600 calorieën
 • halverwege de middag een snack: ongeveer 150 calorieën
 • diner: ongeveer 500 calorieën

Rosacea Dieet Dag 1

Ontbijt

 • 3 pruimen
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • 1 eetlepel gemalen chiazaden
 • Stevia als zoetmiddel
 • 250 ml mineraalwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 1 grote biologische appel

Lunch

 • Nacho's gemaakt met:
  • 20 kleine biologische maïs tortillachips
  • 75 gram magere gebakken bonen
  • 55 gram veganistische geraspte cheddar
  • 240 gram gesneden sla, uien, koriander
  • 4 eetlepels avocado

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram rauwe groenten

Diner

 • 120 gram gegrild lamsvlees, wild of gevogelte
 • 400 gram gemarineerde groene groenten: groene bonen, asperges, spruitjes, boerenkool etc.
 • gegrilde rode uien
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • 10 blauwe druiven
 • 250 ml mineraalwater met een beetje pure cranberry sap, ongezoet

Rosacea Dieet Dag 2

Ontbijt

 • 190ml biologische rijst-, soja- of kokosyoghurt
 • 1 eetlepel gemalen biologisch hennepzaad
 • 2 eetlepels kersen
 • 2 eetlepels zonnebloemzaden
 • Stevia om te zoeten
 • 250 ml mineraalwater met spuitwater en een beetje acacia sap

Halverwege de ochtend een snack

 • 150 ml groene smoothie

Lunch

 • 2 bruine rijstwafels met zeegroente
 • 2 eetlepels amandelboter
 • 2 eetlepels 100% fruit spread
 • 1 grote organische appel

Halverwege de middag een snack

Diner

 • 190 gram bruine rijst of volkoren pasta
 • 85 gram gegrild, biologisch, kippenvlees
 • 2 eetlepels basilicum pesto
 • 400 gram gebakken groenten zoals wortelen, zoete aardappel, butternut- en winterpompoenen
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Rosacea Dieet Dag 3

Ontbijt

 • 2 biologische eieren "aan één zijde gebakken"
 • op een bed van 400 gram gebakken biologische spinazie
 • 1 eetlepel olijfolie voor het sauteren van de spinazie
 • rode ui en knoflook naar smaak
 • 225 gram bosbessen
 • 250ml mineraalwater met spuitwater en een beetje granaatappelsap

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram blokjes cantaloep
 • 6 cashews

Lunch

 • 190 gram gekookte bruine rijst, quinoa of gierst
 • 400 gram gestoomde groene groenten
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • 2 middelgrote abrikozen

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram sugarsnaps

Diner

 • 600 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 6 kleine bruine rijstcrackers
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap en milde specerijen
 • 350 ml linzensoep
 • 250ml mineraalwater met een beetje limoensap

Rosacea Dieet Dag 4

Ontbijt

 • 1 bruine rijstcracker met zeegroenten
 • 1 eetlepel amandelboter
 • 1 eetlepel 100% fruit spread
 • 120ml pruimensap
 • 250ml mineraalwater met een beetje vers citroensap

Halverwege de ochtend een snack

 • 150ml groene smoothie

Lunch

 • 100 gram gekookte bruine rijst of quinoa
 • 60 gram gegrilde gemarineerde witte kip
 • 4 eetlepels hummus
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • peterselie, uien, komkommers

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Diner

 • 120 gram gegrilde wild-gevangen snapper, heilbot of zalm
 • 400 gram gegrilde gemarineerde groene groenten
 • 1 eetlepel olijfolie voor het grillen van vis en groenten
 • vers geperst citroensap, milde specerijen
 • 175 ml butternut / pompoen soep
 • 250 ml mineraalwater met een beetje acacia sap

Rosacea Dieet Dag 5

Ontbijt

 • 95 gram ongekookte quinoa vlokken ontbijtgranen
 • 1 eetlepel gemalen biologische lijnzaad
 • 2 eetlepels rozijnen
 • kaneel
 • Stevia om te zoeten
 • 4 halve walnoten
 • 250 ml mineraalwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 4 abrikozen

Lunch

 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 8 halve pecannoten
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • 8 olijven
 • 1 eetlepel olijfolie
 • rauwe appelciderazijn, zeezout, rode uien
 • 3 pruimen

Halverwege de middag een snack

 • 5 paranoten

Diner

 • witte rijst met citroensap en peterselie
 • zwarte bonen
 • tortilla
 • gegrilde groenten
 • avocado
 • maïs saus, gesneden sla
 • 250 ml mineraalwater met een beetje limoensap

Rosacea Dieet Dag 6

Ontbijt

 • 2 roereieren
 • 2 kleine organische maïstortilla's
 • 95 gram pintobonen
 • gesnipperde ui, koriander, limoensap
 • 250 ml mineraalwater met een knijpje citroensap

Halverwege de ochtend een snack

 • 10 blauwe druiven

Lunch

 • 250 ml butternut / pompoensoep
 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • vers geperst citroensap
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zeezout en milde specerijen

Halverwege de middag een snack

 • 4 kleine sardines

Diner

 • 115 gram gegrild lamsvlees, wild of gevogelte
 • 200 gram gemarineerde groenten: groene bonen, asperges, spruitjes, boerenkool etc.
 • gegrilde rode uien
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst limoensap
 • zeezout naar smaak
 • 250 ml mineraalwater met een beetje pure cranberry sap, ongezoet

Rosacea Dieet Dag 7

Ontbijt

 • 2 glutenvrije wafels
 • 1 eetlepel zonnebloemzaadboter
 • 250ml mineraalwater met een beetje acacia sap

Halverwege de ochtend een snack

 • 24 kersen

Lunch

 • 190 gram gekookte bruine rijst
 • 130 gram organische gegrilde witte kip
 • 200 gram gegrilde groentes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram jonge worteltjes

Diner

 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 85 gram tonijn
 • 6 olijven
 • kappertjes en rode uien
 • 1 eetlepel rozijnen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Balsamico azijn
 • 175 gram blokjes Cantaloupe
 • 250 ml mineraalwater met een beetje citroensap

Rosacea Dieet Dag 8

Ontbijt

 • 50 gram bruine rijst
 • 1 eetlepel gemalen organische chiazaden
 • 2 eetlepel gedroogde cranberries
 • kaneel
 • Stevia om te zoeten
 • 4 halve walnoten
 • 250 ml mineraalwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 200 gram blokjes Cantaloupe

Lunch

 • 1 grote sushi rol met zalm, avocado en bruine rijst
 • 1 miso soep
 • 1 zeewiersalade

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram rauwe groenten
 • 7 paranoten

Diner

 • 600 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 120 gram zwarte bonen
 • 125 gram mais
 • rode ui in plakjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst limoensap, koriander, uien
 • 2 kleine nectarines
 • 250 ml mineraalwater met een beetje citroensap

Rosacea Dieet Dag 9

Ontbijt

 • 2 biologische eieren, gebakken
 • boerenkool of spinazie
 • 1 eetlepel olijfolie om de groente in te bakken
 • 3 pruimen
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Halverwege de ochtend een snack

 • 250 gram verse papaja

Lunch

 • 190 gram bruine rijst
 • 100 gram gegrilde kip
 • 2 eetlepels basilicum pesto
 • 400 gram gestoomde winterpompoen

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram rauwe groenten
 • 1 eetlepel hummus

Diner

 • 200 ml linzensoep
 • 200 gram gemengde groene salade
 • 2 gehakte, zongedroogde tomaten
 • 8 olijven
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje ongezoet cranberry sap

Rosacea Dieet Dag 10

Ontbijt

 • 190 ml biologische rijst-, soja- of kokosyoghurt
 • 1 eetlepel gemalen biologische hennepzaad
 • Stevia om te zoeten
 • 190 gram aardbeien
 • 3 pruimen
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje acacia sap

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Lunch

 • 190 gram gekookte maïs, quinoa of macaroni
 • 55 gram organische veganistische gesmolten cheddar
 • 90 gram organische gegrilde witte kip
 • 240 gram gestoomde broccoli

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Diner

 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 85 gram tonijn
 • 6 olijven
 • kappertjes, rode ui, zeezout
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Rosacea Dieet Dag 11

Ontbijt

 • 3 pruimen
 • 2 eetlepels zonnebloemzaden
 • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
 • Stevia om te zoeten
 • 250 ml mineraalwater met spuitwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram selderij

Lunch

 • 2 bruine rijstwafels met zeegroenten
 • 2 eetlepels cashewpasta
 • 2 eetlepels 100% fruit spread

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram jonge worteltjes

Diner

 • 100 gram gekookte bruine rijst of quinoa
 • 60 gram gegrilde gemarineerde witte kip
 • 4 eetlepels hummus
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • peterselie, uien, komkommers
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje vers citroensap

Rosacea Dieet Dag 12

Ontbijt

 • 190 gram ontbijtgranen met gepofte rijst
 • 120 ml ongezoete hennepmelk
 • 1 eetlepel gemalen biologische lijnzaad
 • 1/2 grote organische peer
 • 1 eetlepel walnootpasta
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje acacia sap

Halverwege de ochtend een snack

 • 150 ml groene smoothie

Lunch

 • 2 taco’s gemaakt van:
  • 2 biologische maïstortilla's
  • 190 gram magere gebakken pintobonen
  • 3 plakjes avocado
  • gesneden sla, ui, koriander, citroensap
  • 55 gram veganistische cheddar

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Diner

 • 600 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 100 gram wilde zalm
 • 240 gram biologische frambozen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • rauwe appelazijn, zeezout, milde specerijen
 • 120 gram blokjes mango
 • 250 ml mineraalwater met een beetje vers citroensap

Rosacea Dieet Dag 13

Ontbijt

 • biologische rijst-, soja- of kokosyoghurt (of kefir)
 • 1 eetlepels gemalen chiazaadjes
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • Stevia om te zoeten
 • 1 banaan
 • 1 eetlepel amandelboter
 • 250 ml mineraalwater met een knijpje vers citroensap

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram sugarsnaps

Lunch

 • 175ml selderiesoep
 • 400 gram rauwe groene bladgroenten
 • 1 eetlepel walnoten
 • 1 eetlepel rozijnen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram organische appelpartjes

Diner

 • 100 gram gegrild lamsvlees, wild of gevogelte
 • 400 gram gemarineerde groene groenten: groene bonen, asperges, spruitjes, boerenkool etc.
 • gegrilde rode uien
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst limoensap
 • zeezout naar smaak
 • 250 ml mineraalwater met een beetje 100% cranberry sap

Rosacea Dieet Dag 14

Ontbijt

 • 2 glutenvrije bessenwafels
 • 1 eetlepel zonnebloemzaadboter
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Halverwege de ochtend een snack

 • 400 gram verse papaja

Lunch

 • 190 gram gekookte bruine rijst, quinoa of gierst
 • 400 gram gestoomde groene groenten
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • 2 middelgrote abrikozen

Halverwege de middag een snack

 • 400 gram verse papaja

Diner

 • omelet van 3 eieren gevuld met:
  • 35 gram veganistische mozzarella
  • 240 gram rauwe biologische spinazie
  • 2 gehakte zongedroogde tomaten
  • knoflook, uien, zeezout naar smaak
 • 225ml chocolade sojapudding
 • 250ml mineraalwater met een knijpje vers citroensap

Algemene opmerkingen over het rosacea dieet:

 • Maaltijden of snacks mogen op dezelfde dag worden verwisseld, dus het ontbijt zou ook de lunch of het diner kunnen zijn. Bij het wisselen van maaltijden/snacks moet je wel rekening houden met het totaal aantal calorieën toegewezen per maaltijd/snack.
 • Mineraalwaterdrankjes kunnen worden gemaakt van stil of bruisend mineraalwater. Het mineraalwater kan worden gecombineerd met enkele druppels sap. Granaatappel, appelcider, citroen, limoen en acacia sap zijn het meest geschikt.
 • Mineraalwater biedt een eenvoudige manier om de inname van mineralen te verhogen.
 • Eet vooral anti-inflammatoire voedingsmiddelen die helpen om het vasculaire blozen te verminderen. Anti-inflammatoire voedingsmiddelen zijn over het algemeen plantaardig, bevatten veel mineralen en zijn minimaal bewerkt. Groenten en fruit, in het bijzonder de donkere soorten en bladgroenten, zijn anti-inflammatoir.
 • Beperk te warme en pittige voedingsmiddelen die de bloedvaten verwijden. Laat voedsel en dranken iets afkoelen voordat je ze gaat consumeren. Beperk de inname van koffie tot een kopje per dag. Vermijd alcohol, sigaretten, kruidig voedsel met tomaten en paprika's en frisdrank en snoep want deze kunnen de vasculaire ontsteking verergeren.
 • Elimineer gefrituurd voedsel en fastfood, samen met kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen. In het algemeen kun je het beste kiezen voor natuurlijke producten.
 • Een vegetarisch dieet is niet vereist, maar het is wel belangrijk om sterke anti-inflammatoire, plantaardige voedingsmiddelen zoals bonen en noten, volle granen, fruit en groenten en kwaliteit oliën zoals olijfolie te gebruiken.
 • Beperk vlees, verzadigde vetten en zuivel omdat die voor ontstekingen kunnen zorgen.
 • Bij het consumeren van dierlijke producten moet je kiezen voor biologische, wilde of gras gevoerde rassen omdat deze minder hormonen en andere onnatuurlijke stoffen bevatten. Kies voor mager, biologisch vlees en biologische eieren wanneer je deze wilt consumeren. Misschien moet je zuivel eens zes maanden uit je dieet weglaten om de impact die het heeft op je lichaam en op de symptomen van rosacea te kunnen observeren.

Tot slot…

Als het te moeilijk is om in een keer de overgang naar dit hele dieet te maken, laat de overgang dan rustig verlopen en begin per maaltijd. Wees geduldig en volhardend. Wees bereid om voor minimaal drie tot zes maanden dit dieet, met een minimum van 90% naleving, uit te voeren om de potentiële impact die het heeft op je rosacea te kunnen bepalen.

Bronnen

rosacea-skin-care.com/acne-rosacea-diet

www.skincarearticles.com/rosacea-diet-plan-dos-and-donts/

www.arsenaultdermatology.com/the-healthy-rosacea-diet-to-decrease-your-outbreaks/

www.pulselightclinic.co.uk/rosacea-and-diet

www.marksdailyapple.com/how-i-lost-40-pounds-and-banished-rosacea-using-primal-principles/

moogoo.com.au/rosacea-management/

38 Reacties

 1. Jos 20 juni 2013 om 12:59 - Antwoorden

  Mijn voedingspatroon is meer dan 30 jaar in overeenstemming met uw advies.
  Heb ondanks dat al jaren last van Rosacea steeds in kleine omvang. (Ongeveer 2 x 1 cm)
  Alleen koffie en pure chocolade vormen de uitzondering.
  Vandaag stop ik daar ook mee.
  Als dit helpt, zou er een oorzaak in koffie/chocolade gevonden kunnen worden.

 2. grietje 30 juni 2013 om 10:13 - Antwoorden

  Hallo

  Heb nu sinds 2 jaar last van acne rosacea.Erg vervelend.In de winter heb ik er minder last van als zomers.Heb al verschillende zalfjes en cremes geprobeerd,maar werkt niet.
  Mijn vraag is welke voedingssuplementen kan ik gebruiken om mijn huid rustiger te krijgen?
  En wat kan ik nog meer proberen

  mvg grietje

  • Robert Jan Hendriks 30 juni 2013 om 10:56 - Antwoorden

   Hallo Grietje,

   Naast een gezonde leefstijl (weinig suikers, vetten en snelle koolhydraten uit bewerkte voedingsmiddelen) is de eerste stap om je huid onder controle te krijgen en houden. Eventueel kan het heel goed zijn dat zuivelproducten, noten en gluten de klachten erger maken, ga dit testen voor jezelf.

   Wat ik je écht kan aanraden uit mijn eigen ervaring is zz creme (https://www.optimalegezondheid.com/veroorzaken-demodex-mijt-rosacea-klachten/). Ik ben van mening dat rosacea grotendeels veroorzaakt wordt door overmatig demodex mijt. Wellicht is dit ook de reden waarom rosacea in de zomer wat minder is. Wat ik doe is 2x per dag een klein verdunt laagje aanbrengen op mijn rosacea plekken. Vervolgens laat ik het intrekken en behandel ik het af met de product lijn van RosaceaCare (de olie en de serum). Dit is een essentiële stap omdat zz creme de huid uitdroogt, dit ga je tegen met een speciaal voor rosacea ontwikkelde olie basis zalf. Normale cremes trekken nooit goed in waardoor de huid droog blijft.

   Nog een goede tip is om de bijbehorende gezichtsreiniger te gebruiken van zz creme. Vergeet niet om ook een goede zonnebrand creme te gebruiken, minimaal factor 20. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wederom uit naar de zonnebrand creme van rosaceacare:).

   Wat betreft supplementen ben ik terughoudend. Het is nooit goed om grote hoeveelheden supplementen te slikken. Echter, bij rosacea zou lysine en een goede visolie supplement voldoende zijn. Wanneer je niet optimaal eet kun je ook een multivitamine proberen. Tenslotte zorg voor een goede darmflora, denk aan kefir, magere yoghurt.

   Succes!

 3. Daan van Velden 5 september 2013 om 16:21 - Antwoorden

  Ik heb last van acne rosacea vanaf mijn 13de nu bijna 2 jaar later is het er nogsteeds. Mijn gezicht ziet er nu erg vurig uit en ik heb veel pukkels op me wangen, neus, voorhoofd en kin. Ik voel het erg prikkelen en jeuken als ik bijvoorbeeld met warm bijvoorbeeld zit te voetballen. Wat kunt u mij aanraden om het te laten verminderen. (met een voedingspatroon)

  Ik zit er heel erg mee dus kunt u mij misschien helpen, alvast bedankt.

  • Daan van Velden 5 september 2013 om 16:23 - Antwoorden

   *bijvoorbeeld bij warm weer.

 4. Jan 5 september 2013 om 17:22 - Antwoorden

  Hallo,

  ik heb al 2 jaar last van acne rosacea en het gaat maar niet over. Ik zie er erg vurig uit en als ik bloos helemaal. Als ik zweet voel ik aan mijn gezicht dat het erg prikkelt en jeukt.

  Weet u misschien wat voor oplossing er hiervoor kan zijn? (Het liefst met een voedingspatroon)

  Dank u wel.

  • Robert Jan Hendriks 6 september 2013 om 12:47 - Antwoorden

   Hallo,

   Het is mogelijk om met een gezond eetpatroon van je rosacea af te komen. Wat ik meestal aan raad is om een voedingsdagboek bij te houden.
   Dit zodat je dan precies weet wat je eet, en wanneer de rosacea het ergst is. Zo kun je er achter komen waar je lichaam heftig op reageert, en kun je voedingsmiddelen uitsluiten.

   Daarnaast is het verstandig om te beginnen met een aantal producten van demodex.com. Persoonlijk gebruik ik zz creme in combinatie met de serum van rosacea care en de demodex face wash.

   Kortom, een specifiek (vaak koolhydraatarm) voedingspatroon met veel verse groente, weinig suikers, goede vetten en zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen! Plus een goede gezichtsverzorging om de mijt aan te pakken.

   Plus lees de comments van het volgende artikel eens door, zitten een paar hele goede tips tussen:

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-acne-rosacea-en-hoe-te-behandelen/

   Succes!

   • JANNIE 25 januari 2014 om 22:42 - Antwoorden

    Beste jack,

    Hoe reageerde jouw huid de eerste paar dagen op de zz creme? Ik heb het net besteld maar ben best bang om er mee te beginnen.

    Graag zou ik van jou horen hoe jij het gebruikt, en wat het effect was vanaf dag 1.

    • Robert Jan Hendriks 26 januari 2014 om 11:42 - Antwoorden

     Hallo Jannie,

     in het begin werd mijn huid wat droger, maar vrijwel direct merkte ik verbeteringen op. Sterker nog, had recent een ontsteking op mijn linker wang waardoor ik daar geen zz creme kon aanbrengen, na het verwijderen van het verband zag ik een erg groot verschil.

     Hoe ik zz gebruik:
     Was 's avonds mijn huid met een milde facewash en breng daarna een vochtinbrenger aan.
     Laat het even intrekken en daarna een beetje zz creme aanbrengen op de rosacea plekken.
     Vervolgens voor het slapen gaan nog een keer de vochtinbrenger of een zalf op basis van olie.
     's ochtends gebruik ik alleen de vochtinbrenger en tinto zonnebrand zalf (ook voor koud weer).
     *heb de productlijn van rosaceacare tegen een droge huid

     In het begin kan het zijn dat je tinteling voelt of zelfs een beetje branderig gevoel. Dat zal na een paar dagen weg moeten gaan. Het is beter om eerst te beginnen met 1x per dag.

     ZZ is erg effectief en de enige zalf dat zowel werkt voor rosacea als acne.

     Laat even een reactie achter of het werkt.

     Groetjes

     • Jannie 26 januari 2014 om 12:26

      Beste Jack,

      Bedankt voor je reactie.
      Werd je huid ook eerst roder de eerste paar dagen met de zz creme?

      En wat is vrijwel direct ? En wat voor verbeteringen?

      Ik gebruik kokosvet voor mijn droge huid. Zou ik eerst ook mijn gezicht kunnen wassen met milde facewash, dan kokosvet laten intrekken, en dan de zz aanbrengen? Heb al best veel geld uitgegeven aan producten.

      Ik heb mijn voedingschema 2 weken terug aangepast en zie echt verschil. Het is minder rood op mijn wangen. Alleen temp verschillen laten het nog wat rood lijken. Mijn neus blijft nog rood, vooral buiten in de kou.

      Ik eet nu veel fruit en verse groenten, speltbrood, volkoren crackers, en zilvervliesrijst/gekookte aardappelen, veel vis, weinig vlees.
      Ook slik ik l-lysine, visolie, vitamine c. En drink 2x per dag appelazijn, en reinig 2x per dag mijn gezicht met appelazijn. Ook drink ik wortelsap, bevat veel anti-oxidanten.

      Graag hoor ik van je:)

     • JANNIE 30 januari 2014 om 17:00

      Beste Jack,

      Ik had nog geen reactie op het onderstaande bericht.
      Ik ben namelijk erg benieuwd naar uw mening en ben erg blij met uw blog.

      Ik heb er veel van opgestoken.

      Groetjes JANNIE

  • Maira 19 oktober 2013 om 20:32 - Antwoorden

   Ik heb al jaren een milde vorm van rosacea. Ik liet de adertjes altijd 1xper jaar weglaseren. Ik ben een gezond voedingspatroon gaan volgen om een andere reden maar mijn huid is nog nooit zo rustig geweest. Zelfs kleine vitiligo vlekjes lijken minder te worden.
   Wat wellicht het meest opvalt aan mijn voedingspatroon is dat ik dagelijks een handje amandelen eet. Elke dag eet ik daarnaast 100ml magere kwark met 100gr bosbessen (uit de diepvries tot pulp gemalen in de blender) en 10 gr lijnzaad. Elke ochtend start ik met havermout met magere melk. Verder is mijn voedingspatroon het beste te vergelijken met de visie van Amber Albarda. Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld.

 5. antoinet 1 oktober 2013 om 08:17 - Antwoorden

  Ik heb zelf ook veel last van rosacea op mijn wangen vooral. Zonder make up kan ik mezelf niet vertonen. Mijn oudste dochter begint ook opmerkingen te maken, bijvoorbeeld dat ik beetje eruit zie als iemand met waterpokken. Ik wil er heel graag vanaf. De gezonde leefstijl waar u het over heeft is echter voor mij niet het probleem. Ik drink uitsluitend water en thee zonder suiker. 2 kopjes koffie met ongeraffineerde suiker per dag en als tussendoortjes komkommers of tomaten. Dagelijks verse groenten en geen vette snacks of ongezonde tussendoortjes. Is mijn enige redmiddel dan medicatie denkt u?

  groeten, antoinet

  • Robert Jan Hendriks 2 oktober 2013 om 09:14 - Antwoorden

   Hallo Antoinet,

   zeker niet! Het klopt dat medicatie weliswaar effectief kan zijn om de rode vlekken te verminderen. Echter, ik heb zelf vrij goede ervaringen met zz creme van demodexsolutions.com en de lijn van rosacea care producten. Naast een gezond voedingspatroon is ook zeker huidverzorging belangrijk. Bij mij zijn de rode vlekken aanzienlijk minder!

   https://www.optimalegezondheid.com/veroorzaken-demodex-mijt-rosacea-klachten/

   Succes!

   • Roos 28 januari 2014 om 14:07 - Antwoorden

    Hallo Jack, wat goed dat deze blog er is. In het voedingspatroon kan ik mij helemaal vinden. Helemaal geen gluten, suiker en zuivel ga ik vanaf deze week toepassen. Ik ga het rain dieet volgen met supplementen en eiwitshakes om mijn darmflora te resetten. Daarna volgens het Paleo principe gaan eten. Ik wilde vragen of er ook een nederlandse site is waar de zz creme en rosacea producten gekocht kunnen worden. Huidverzorging is een drama omdat ik werkelijk overal op reageer en eruit zie alsof ik de waterpokken heb. Dermatoloog geeft alleen maar antibiotica waar ik niet blij mee ben. Ook ik heb tig producten in de prullenmand kunnen gooien omdat ik er slecht op reageer. De PH waarde is erg van belang heb ik gemerkt. Zodra deze boven de 5,5 komt is het problematisch en word de beschermlaag teveel aangetast waardoor mijten hun slag kunnen slaan. Met de zz cream heb ik nog geen ervaringen en ben benieuwd of dit voor mij zou kunnen werken in samenwerking met de andere producten die jij beschrijft. Hoop dat je mij kunt helpen. Bedankt in ieder geval. Groet Roos.

    • Robert Jan Hendriks 29 januari 2014 om 10:49 - Antwoorden

     Er zijn Nederlandse websites waar je ook zz creme kunt krijgen. Echter, ik heb hier dus geen persoonlijke ervaring mee. Ik heb destijds een creditcard via mijn bank aangevraagd, puur voor zz creme. Ze leveren overigens zeer snel, binnen 5 dagen heb je het in huis. Ik probeer een samenwerkingsverband met ze aan te gaan, maar dat zal nog wel even duren.

     Customer support van demodexsolutions is niet al te best, maar ze leveren wel snel. Aangezien zz creme wel wwerkt is het zeker de moeite waard om een creditcard aan te vragen of via een kennis.

     Indien je een goede NL webshop kent, laat het mij zeker weten!

     Groetjes,

     Jack

     • Roos 29 januari 2014 om 15:35

      Hallo Jack,

      Het zou mooi zijn als je een samenwerkingsverband zou kunnen aangaan en de zz creme zelf zou kunnen verkopen. Fijn dat je er zulke goede ervaringen mee hebt. Ik ben via google op een Nederlandse site uitgekomen http://www.green-coffee.nl/ Hier wordt de zz creme aangeboden voor € 30,-. Weet totaal niet of het een betrouwbare site is maar het kvk nummer klopt. Dus ik denk dat ik het ga proberen. Bedankt voor je goede advies en deze site. Ik heb er veel aan. Groetjes Roos

 6. ioana toetenel lazar 23 november 2013 om 13:34 - Antwoorden

  hallo jack,
  ik zit met vragen over de invloed van voedingsmiddelen bij rosacea, namelijk
  tomaten, tomaten saus wel natuurlijk gemaakt
  gewone groene thee
  volkoren brood, heel donker volkoren bedoel ik
  kaas, feta bv, Philadelphia
  3 kopjes koffie p.d.
  noten, walnoten t/m cashew noten, geen pindas
  honing
  citroen, af en toe wat druppels in mijn thee
  sinasappels en citrus vruchten in het algemeen
  alvast bedankt,
  ioana

  • Robert Jan Hendriks 24 november 2013 om 09:40 - Antwoorden

   Hallo Ioana,

   vaak wordt gezegd dat wanneer je rosacea hebt pittig eten moet laten staan. Mijn ervaring is dat het erg kan verschillen per persoon. Zo heb ik geen enkel probleem met verse tomaten of tomatensaus in kleine hoeveelheden. Maar een pizza kan ik absoluut niet verdragen. Groene thee drink ik meerdere malen per dag en wacht altijd even totdat het iets is afgekoeld. Volkorenbrood in kleine hoeveelheden. Eiwitbrood of speltbrood heb ik veel minder problemen mee. Indien ik wat kaas eet is het altijd een magere variant, kleine hoeveelheden zou moeten kunnen.

   Wat betreft koffie is het beter om cafeïnevrij drinken. Noten, walnoten etc. moet je even kijken hoe je hier op reageert. Amandelnoten eet ik zelf regelmatig en ondervindt geen klachten. Wat betreft fruit is het aan te bevelen om normale porties te handhaven, niet te veel vanwege de suikers. Honing zou ik niet eten of in zeer kleine hoeveelheden.

   Het beste voedingspatroon is zo dicht mogelijk bij een vegetarisch voedingspatroon. Hierbij maak je wat onderscheid door regelmatig vis te eten (of visolie), eventueel magere yoghurt, kefir en 2 keer per week vlees. Met name je spijsvertering versterken is de sleutel tot succes. Vergeet niet dat huidverzorging ook een essentiële rol heeft. Helemaal met het koude weer momenteel.

   Succes!

 7. JANNIE 28 januari 2014 om 21:17 - Antwoorden

  Beste Jack,

  Graag zou ik nog een reactie van je krijgen op mijn laatste bericht.
  Hoe zit het met chocolade, kan dat? Zoja welke chocolade zou kunnen en op welke ingrediënten moet je dan letten? Kan chocolade van natuurwinkel bijv?

  Groetjes JANNIE

  • Robert Jan Hendriks 29 januari 2014 om 10:45 - Antwoorden

   Hallo Jannie,

   chocolade en rosacea gaan niet goed samen. In zeer beperkte hoeveelheden zou het kunnen. Dit komt doordat chocolade veel vetten en suikers bevatten. Eventueel kun je heel af en toe chocolade >70% nemen (kun je overal krijgen). Echter, ik raad je wel aan om chocolade te vervangen door bijv. notenmix of rijstwafels.

   Succes!

 8. JANNIE 12 februari 2014 om 20:52 - Antwoorden

  Beste Jack,

  Aanstaande zondag ga ik uit eten vanwege Valentijnsdag.
  We gaan naar een wokrestaurant waar keuze is uit groente, vis/vlees, koude gerechten( zoals salade, en vis) , enz. Wat zou ik het beste kunnen eten ivm rosacea dieet dat ik volg.
  Hoop snel van je te horen:)

  Groetjes JANNIE

  • Robert Jan Hendriks 13 februari 2014 om 07:18 - Antwoorden

   Hallo Jannie,

   toevallig ga ik komende vrijdag ook uit eten vanwege Valentijnsdag:) Wanneer je gerechten neemt zoals salades, vis, beetje vlees is dat geen enkel probleem. Het zijn vooral de geraffineerde suikers waar je voor moet oppassen (witte pasta etc.). Daarnaast kan het ook geen kwaad om een keer te genieten natuurlijk. Wel even oppassen met dressings en vraag of ze die apart willen serveren, zodoende heb je controle of de hoeveelheid.

   Groetjes,

   Jack

   • JANNIE 13 februari 2014 om 16:39 - Antwoorden

    Hoi Jack,

    Oké wat toevallig. Ik was al bang om uit eten te gaan ivm huid. Maar door je goede advies durf ik het nu wel aan:) bedankt.

    Groetjes Sandra

 9. JANNIE 16 februari 2014 om 20:24 - Antwoorden

  Beste Jack,

  Ik ben net uit eten geweest, Heb je advies opgevolgd, en alleen vis,kip (kleine hoeveelheid), groentes, salades, en een beetje gebakken aardappelen genomen. Als toetje kiwi en rode druiven.

  Nu heb ik er toch weer 2 pukkels/papels bij. Waaraan zou het liggen denk je? heb me toch strikt aan het voedingschema gehouden. Dus baal wel een beetje. Of zou het komen omdat de vis van de grillplaat kwam, heb wel gevraagd om er geen toevoegingen op te doen zoals citroensap, kruiden enz. Net zoals met wokken, ook gevraagd of het zonder toevoegingen kon.
  Dus ben toch erg strikt geweest.

  Hoe is het jouw huid vergaan na je etentje afgelopen valentijnsdag?

  Hoop snel van je te horen.

  Groetjes JANNIE

  • Robert Jan Hendriks 17 februari 2014 om 08:49 - Antwoorden

   Hallo Jannie,

   ik heb vleesproducten gehad, vis, soep vooraf en een groentemix. Ik heb geen dessert genomen (was best moeilijk). Nu heb heb ik wel een lysine supplement genomen na het etentje en heb mijn huid onder controle gehouden. Echter, ik heb zelf ook een paar plekjes erbij gekregen, maar verdwijnen wel met zz creme. Ik weet als geen ander hoe frustrerend dat kan zijn. Gebruik je overigens wel ''zz creme''. Want met voeding alleen is het best moeilijk om rosacea onder controle te krijgen en houden. Een effectieve huidbehandeling is zeker net zo belangrijk!

   Groetjes,

   Jack

   • JANNIE 17 februari 2014 om 17:48 - Antwoorden

    Beste Jack,

    Ik verzorg mijn huid inderdaad ook met zz-crème. 1 keer per dag, klein verdunt laagje zalf met water. Of zou dit 2x per dag moeten?

    Toen ik Thuiskwam van etentje gelijk zz-crème opgedaan. En 2 glazen biologische appelazijn vermengd met water opgedronken + voor het op bed gaan een lysine capsule ingenomen.
    Mischien kan ik dit volgende keer beter gelijk na het eten doen?
    Of een capsule extra innemen?

    Groetjes JANNIE

    • Robert Jan Hendriks 21 februari 2014 om 11:50 - Antwoorden

     Dag Jannie,

     ik zie nu pas je reactie, normaliter moet ik altijd eerst reacties goedkeuren en zie ik het altijd direct.

     Met water verdunnen is wellicht niet de beste tip (ik moet hierop terugkomen). Dit omdat water de effectiviteit van zz creme kan verminderen. Tevens kan het de zalf uitdrogen en bacteriën toevoegen. Ik zou geen extra capsule innemen, hoeveel mg neem je momenteel? Kun je mij verder wat informatie geven over je voedingspatroon? Gluten, zuivel?

     Nog een tip vanwege de demodex connectie is om vrij regelmatig de kussensloop te verwisselen, veel vaker dan normaal.

     Groetjes,

     Jack

     • JANNIE 21 februari 2014 om 15:46

      Beste Jack,

      Oh waarom zei je dan in een eerder bericht dat ik een klein laagje verdunt met water aan moest brengen? tot nu toe helpt dit wel bij mij namelijk. Ik haal een beetje uit het potje en verdun het met water op mijn handen, zodat het water niet in het potje zelf komt.

      Ik neem nu 2 lysine capsules per dag, deze zijn per stuk 500 mg.

      Gluten mijd ik niet, heb het uitgetest en krijg hier geen klachten van.
      Zuivel neem ik niet, alleen biologische geitensmeerkaas.

      Verder eet ik heel biologisch, gekookte aardappelen, zilvervliesrijst, verse groenten, fruit, havermout met water ipv melk, noten: paranoten/walnoten/amandelen, komkommer/sla, veel vis.
      Wortelsap(zit geen suiker in) van reformwinkel, biologische appelazijn.
      Speltbrood, volkoren crackers.

      Ik mijd gewoon de geraffineerde suikers en tarwe. Verder slik ik naast lysine nog visolie en vitamine c tabletten.

      Groet JANNIE

     • Robert Jan Hendriks 22 februari 2014 om 10:34

      Klopt, ik deed dat zelf altijd om de zalf moeilijk uit te smeren is. Helemaal op een huid met rosacea. Echter, na een discussie met mijn vriendin (ze studeert farmacie) ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is dat de zalf niet in contact te laten komen met water. Tevens is het wat effectiever merk ik zelf. Je voedingspatroon is vrij optimaal moet ik zeggen. Merk je al dat je huid rustiger wordt door het volgen van het dieet?

      Ik zit zelf op een semi vegetarisch dieet en mijd ook zo veel mogelijk geraffineerde suikers en vleesproducten. Wel eet ik vis en heel soms kipfilet. Trouwens, nog een goede aanvullende tip is om de fash wash van demodexsolutions te gebruiken.

      Groetjes,

      Jack

     • JANNIE 22 februari 2014 om 11:04

      Beste Jack,

      Allereerst bedankt voor je adviezen. Ik heb er veel baat bij.
      Ik was nog vergeten te vertellen dat ik ook regelmatig mijn kussensloop strijk en vervang.

      Wat bedoel je met je opmerking dat mijn voedingslagroom vrij optimaal is?
      Ik merk idd wel verbetering, huid is rustiger, minder rood, en minder jeuk en pijn. Wel af en toe nog paar puistjes/papels.
      Daar ben ik heel blij mee.

      Oké dan ga ik de zalf wel zonder water gebruiken. Ik ben wel 4 kilo kwijt, maar hoop dat ik niet meer ga afvallen. Ik eet al best veel, om de 2 uur eten. Denk dat ik een tekort aan eiwitten binnenkrijg. Met wat voor producten zou ik meer eiwitten binnen kunnen krijgen? Wat ook kan ivm rosacea dieet? Heb gister geitenkarnemelk gehad.

      Groetjes Sandra

 10. Ron 16 maart 2014 om 18:02 - Antwoorden

  Beste Jack,

  Ik begin volgende week met jouw dieet, want ik heb veel last van Rosacea en krijg het maar niet onder controle. Hierdoor voel ik mij niet prettig als ik in de spiegel kijk.
  De voeding die ik tot me moet nemen is mij duidelijk, maar hetgeen wat ik op mijn gezicht moet smeren niet, er stonden zoveel producten op. Ook waar ik dit kan kopen zou ik graag willen weten. Ik zou graag willen weten wat jij mij adviseert als basis voor elke dag?

  Mvg Ron

  • Robert Jan Hendriks 17 maart 2014 om 15:28 - Antwoorden

   Beste Ron,

   Fijn om te horen dat je met het dieet aan de slag gaat. Voeding heeft zeker een belangrijke impact om rosacea te verminderen. Maar huidverzorging natuurlijk ook. Nu zijn er heel veel verschillende huidproducten op de markt. Zelf heb ik het beste ervaring met ''serum'' van rosaceacare.com en de vitaoil om de huid vochtig te houden. Ik gebruik de serum 's ochtends en 's avonds. De vitaoil voor het slapen gaan na het aanbrengen van zz creme. Dit omdat ''zz creme'' de huid uitdroogt. ZZ creme (van demodexsolutions.com) is met name effectief tegen acne gerelateerde symptomen. Ik moet zeggen dat ik als test een tijdje geen zz creme hebt gebruikt en het duurde niet lang of mijn rosacea werd veel erger.

   Ik zou zeggen begin daar mee en het dieet. De juiste huidverzorging is het rosacea dieet is de manier om deze vreselijke huidaandoening onder controle te krijgen en houden.

   Groetjes,

   Jack

 11. Ron 18 maart 2014 om 17:59 - Antwoorden

  Beste Jack,

  Ik ben begonnen met het dieet en heb de spullen besteld/gehaald die je mij had aangeraden.
  Ik had alleen nog wat vraagjes.
  Welke product raadt je mij aan om mijn gezicht 's ochtens en 's avonds mee te reinigen?
  Verder had ik begrepen van iemand dat als je zz creme gaat gebruiken,het de eerste twee weken een 'hel' is omdat het dan eerst zeer verergerd. Is dat zo en hoe komt dat?

  mvg,Ron

  • Robert Jan Hendriks 20 maart 2014 om 07:38 - Antwoorden

   Hallo Ron,

   ik gebruik zelf de bijbehorende reiniger van demodexsolutions.com. Echter, een goede reiniger is erg mild en moet zeker geen alcohol of uitdrogende componenten bevatten. Probeer in ieder geval een reiniger specifiek voor een gevoelige huid.

   Bij mij werd mijn rosacea vrijwel direct beter toen ik voor het eerst zz creme gebruikte. Nu is niet elke huidtype hetzelfde en daar ligt ook het verschil.

   Je huid moet overigens wel even wennen aan de zz creme. Echter, in combinatie met het juiste huidregime (zodat de huid niet uitdroogt) wordt het waarschijnlijk beter. Dit kan ik zeggen omdat veel mensen goede ervaringen hebben met zz creme. Indien het eerst verergerd smeer je er te veel op of je huid moet inderdaad even wennen. In dat geval niet te veel en te vaak gebruiken en vooral langzaam opbouwen.

   Zo smeerder ik in het begin 2x per dag en nu in de onderhoudsfase 1x per dag.

   Groetjes,

   Jack

 12. Tamara 12 september 2014 om 12:30 - Antwoorden

  Hallo, ik heb ook al sinds een paar jaar rosacea en moet ook erg uitkijken met wat ik eet. Absoluut geen zuivel in wat voor zin dan ook. Vind feta en geitenkaas zoo lekker maar toch wordt mijn gezicht er erger van. Ook geen varkensvlees. De zon waarvan ik altijd van kon genieten moet ook nu vermeden worden of factor 50 smeren van een bepaald merk. Foundations zijn een no no voor mij, behalve minerale make up van fresh minerals die juist ook voor rosacea zijn. Daar heb ik geen problemen mee. Geen waterproof make up omdat je moet scrobben. Geen cremes, absoluut geen gezichtverzorging van welk merk ook. Alles geprobeerd.. Ik gebruik alleen hormoonzalf van de dermatoloog als het toch is uitgebarsten op mijn gezicht. Schoonheidsspecialisten die juist hormoonzalf af kraken en mij een hele dure pakket verkopen zijn mij ook als klant kwijt want ook hun middeltjes helpen een dag en dan krijg ik het weer. Ik smeer dus niks op kijn gezicht meer helaas. Mijn rosacea gaat gepaard met roodheid, trekkerige huid en veel hete huid, alsof je in de sauna bent. Pustels en pastels en als het echt erg is dan ook vocht ophopingen onder de ogen. Ik haat het. Niet alleen qua uiterlijk maar ook dat hete gevoel. Oh ja en weersomstandigheden.... Ze zeggen dat na je 36 e beter gaat worden. Nog niet gemerkt.

  • Else 12 november 2015 om 14:18 - Antwoorden

   Hallo,
   Ik ben bijna 63 en heb al jaren last van rosacea.
   Gaat alleen weg na antibiotica.
   Vorig jaar een kuur van een maand gehad, dit hielp een tijdje maar het is nu weer in alle hevigheid losgebroken.
   Ik ga niet meer naar de huisarts maar ben vandaag naar een schoonheidssalon geweest die claimt gespecialiseerd te zijn in mijn klacht.
   Ik ben benieuwd.
   Veel geld uitgegeven aan suplementen en verzorgings produkten.
   Afwachten maar.
   Groet Else

   • marieke 21 november 2015 om 18:55 - Antwoorden

    Beste mevrouw,
    ik ben 65 jaar en heb sinds begin dit jaar resacea. Ben naar dermatologe geweest en heb gedurende 4 maanden antibioticum tetralysal in combinatie met huidcreme rozex gebruikt. Prima resultaat, maar na het stoppen van antibiotica komt rosacea/acne terug de kop opsteken.Terug naar dermatologe geweest en gebruik sedert enkel dagen een nieuwe crème "soolantra 10 mg". Ik wacht het resultaat af ? Weet U of er misschien praatgroepen zijn om het rosacea probleem in groep te bespreken ? Vriendelijk dank voor uw reactie.

Reactie achterlaten