Rosacea drastisch verminderen met het rosacea dieet

Rosacea drastisch verminderen met het rosacea dieet

rosacea-dieetAls je één van die ongelukkige mensen bent die rosacea heeft, dan heb je waarschijnlijk al gezocht naar een oplossing voor je probleem en misschien heb je al een paar manieren, inclusief verschillende crèmes, lichttherapie of zelfs een aantal alternatieve behandelingen geprobeerd. Hoewel sommige van deze benaderingen voor een tijdje kunnen hebben gewerkt, is de rosacea uiteindelijk weer teruggekeerd.

Niet alles is verloren tijd geweest en je hebt waarschijnlijk veel geleerd tijdens je zoektocht. Je zult wel hebben ontdekt dat agressieve chemische crèmes of lotions daadwerkelijk je rosacea, ondanks wat er op de verpakking staat, veel erger maken. Misschien heb je ook geleerd dat fototherapie werkte, althans voor een tijdje. En je hebt waarschijnlijk heb je ook geleerd dat veel behandelingen, ondanks wat de hype over het product ook was, gewoon helemaal niet werkten.

Al deze benaderingen zijn gedoemd te mislukken omdat ze niet de onderliggende oorzaak van de ziekte aanpakken. Wat je moet doen is vergeten om te proberen om rosacea als een huidprobleem te behandelen. Je moet het gaan zien als een probleem van het hele lichaam, en dan speciaal een probleem met de darmen.

Het oude gezegde dat ‘schoonheid van binnen zit’ is zeker waar wanneer je te maken hebt met een huidziekte zoals rosacea. Huidziekten zijn over het algemeen reflecties van de algehele gezondheid.

Het is bekend dat mensen die een niet-westers dieet eten minder huidziekten hebben: met inbegrip van rosacea, acne, eczeem en andere bekende huidaandoeningen. Dit komt omdat niet-westerse diëten zich richten op meer groenten en fruit en minder suiker, granen en bewerkte voedingsmiddelen. Mensen die een niet-westers dieet eten zijn over het algemeen gezonder dan de gemiddelde Europeaan, en hun huid laat dat duidelijk zien.

Aangezien de voedingsmiddelenindustrie van de ontwikkelde landen zijn intrede in de onderontwikkelde landen heeft gemaakt, is het resultaat steeds meer obesitas. Rosacea is tijdens diezelfde periode ook wereldwijd enorm toegenomen.

Er is dus wel degelijk een gezonde manier om een gave en een heldere huid te krijgen. Het zal van jouw kant meer inspanning kosten, dan alleen een crème of lotion kopen. Maar de resultaten zullen dramatisch en langdurig zijn.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte die een rode huiduitslag op de wangen, neus, kin en het voorhoofd produceert. De uitslag kent perioden (uitbraken) waarin de uitslag veel erger is. Wat een uitbraak veroorzaakt is een beetje een mysterie, maar de meeste mensen ontdekken na verloop van tijd hun eigen triggers en komen er zo achter wat de uitslag voor hen veel erger maakt. Voor sommige mensen kan hun trigger koffie of andere warme dranken zijn, terwijl dit voor anderen stress of angst is en voor weer anderen het voedsel dat ze aten.

Het is belangrijk om je triggers te leren kennen omdat ze je in juiste richting kunnen leiden: triggers zeggen je dat rosacea een ziekte van het hele lichaam is en niet alleen een huidziekte.

Hoewel rosacea ernstig kan zijn en permanente zwelling van de neus, rhinophyma genaamd, of zelfs ernstige oogklachten op kan leveren, blijft het voor de meeste mensen bij lelijke, pijnlijke vlekjes op hun gezicht.

De darmen en de huid

Hoewel het vreemd kan klinken, is er eigenlijk een zeer nauwe relatie tussen de gezondheid van je spijsverteringskanaal en de gezondheid van je huid. Sommige onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat een ontsteking of uitslag in het gezicht betekent dat er ook een ontsteking in het darmkanaal is.

Hoewel de exacte oorzaak van rosacea niet bekend is, zijn er wel talrijke associaties met inflammatoire gastro-intestinale aandoeningen gerapporteerd. Bovendien zijn immuno-reactieve neuronen in aanzienlijk grotere aantallen in het weefsel rondom aangetaste bloedvaten aanwezig en dit suggereert de betrokkenheid van neurogene ontsteking.

Hoewel er, in het citaat hierboven, veel technisch jargon staat, wil het in principe zeggen dat er een nauwe relatie bestaat tussen ontstekingen van de darm (zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of zelfs coeliakie) en een huidaandoening zoals rosacea.

Een langzame doorvoertijd, beter bekend als constipatie, wordt ook geassocieerd met rosacea. In een recente studie behandelden onderzoekers een rosacea patiënt tegen constipatie en zagen een volledige verwijdering van zijn symptomen. Deze studie, ondanks dat het ongelooflijk beperkt is, toont toch de relatie tussen de darmgezondheid en rosacea aan.

Er zijn ook andere studies over voeding en rosacea uitgevoerd. Een vegetarisch alkalisch dieet bleek de symptomen van rosacea binnen twee maanden drastisch te verminderen. Niet alleen verdwenen de symptomen van rosacea bij bijna iedere deelnemer, maar het eten van een alkalisch dieet zorgde bij de deelnemers ook voor minder ontstekingen in het algemeen.

Evenwicht in Ph-balans is de sleutel

Een holistische benadering van rosacea heeft als uitgangspunt dat wat je in je mond stopt invloed kan (én zal) hebben op je gezondheid en het uiterlijk van je huid. Een holistische aanpak vertelt ons ook dat het lichaam, om te gedijen, balans nodig heeft en dat het meeste van wat we eten ons uit balans brengt.

Deze balans in je lichaam wordt ook wel het zuur-base evenwicht genoemd. Je zou kunnen hebben gehoord van de pH-balans van je lichaam, maar misschien weet je niet precies wat dit is. Laat ik dit even kort uitleggen:

Al het voedsel dat we eten heeft een bepaalde pH-waarde: het heeft ofwel een lage pH (1 -7) en wordt beschouwd als een zuur of het heeft een hoge pH (7-14) en wordt beschouwd als een base. Water zit ergens in het midden, want het is geen zuur en geen base. Je lichaam houdt ervan om water na te bootsen en zijn eigen pH-waarde in de buurt van zo neutraal mogelijk te houden; je bloed is bijvoorbeeld licht basisch (pH 7,3-7,4).

Bij een neutrale of licht alkalische pH-waarde functioneert je lichaam op zijn best. Wanneer het lichaam zich in een zure toestand bevindt, in plaats van in een natuurlijke alkalische toestand, kan het niet goed functioneren. Dit betekent dat de fundamentele mechanismen van het lichaam, zoals ontgifting, de afvoer van stoffen en het herstel, allemaal niet functioneren zoals ze zouden moeten.

Als deze mechanismen niet naar behoren werken, is het resultaat ziekte en in het geval van rosacea betekent dat weer een uitbraak.

Dit zuurprobleem wordt verergerd door veel van de activiteiten waar we aan deelnemen: het eten van slecht voedsel, niet goed slapen, geen lichaamsbeweging en stress... dit alles brengt ons in een zure toestand.

Hoe ontdek je je eigen balans?

Het is heel gemakkelijk om te ontdekken wat je eigen persoonlijke zuur-base evenwicht is, door elke ochtend zowel je speeksel als je urine te testen. Je kunt hiervoor pH-strips gebruiken. Dit zijn veelkleurige strips die je laten weten of je zuur of alkalisch bent, gebruiken (hoewel het moeilijk is om alkalisch te zijn).

Om je pH te testen, houd je simpel gezegd een pH-strip in je mond of laat je het puntje van de strip in je urinestraal komen. Je moet dit wel in de ochtend doen. Als je een alkalisch dieet volgt, zul je zien dat de pH-waarden zullen veranderen van zuur naar basisch (van ongezond naar gezond). Je kunt ook zien hoe verschillende voedingsmiddelen je pH in de ochtend zullen veranderen en hoe je je voelt als je in een alkalische toestand bent.

Op zich al heel interessant om meer kennis te krijgen over de invloed van eten op je lichaam en op je gezondheid.

Wanneer zuur toeslaat, sla dan terug

Aangezien veel oorzaken je naar een meer zure toestand zullen leiden, moet je een actieplan ontwikkelen om terug te kunnen slaan. De eenvoudigste manier om dit te doen, is om een dieet te volgen dat meer alkalisch voedsel bevat. Terwijl je niet puur vegetarisch hoeft te eten, moet je wel een groot aantal soorten groenten en fruit in je dieet opnemen, en wat minder de nadruk leggen op vlees.

Net zoals je je auto de juiste brandstof geeft, kan ook ons lichaam alleen optimaal functioneren wanneer we het lichaam geven wat het nodig heeft. Interessant is dat het eten van een alkalisch dieet niet alleen betekent dat je lichaam in de juiste balans is, maar ook dat het steeds meer voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft, krijgt.

Een juist dieet - los van het feit dat het mogelijke triggers van rosacea kan verminderen - is eigenlijk de sleutel tot een permanente oplossing voor de ziekte. Het eten van een alkalisch dieet houdt in dat je je in slechts een paar weken veel beter zult gaan voelen en dat je huid er veel beter uit zal gaan zien.

Het reddende dieet voor rosacea 

Het beste dieet voor iemand met rosacea is een alkalisch dieet.

Hier is de basis voor een alkalisch dieet:

 • Eet meer groenten en fruit, in feite moeten ze talrijker en belangrijker zijn dan al het andere voedsel dat je eet.
 • Vermijd zuurvormende voedingsmiddelen zoals granen, suiker en vlees. Van deze drie (granen, suiker en vlees) kan vlees gemakkelijk worden gecompenseerd door een grote hoeveelheid groente of fruit.
 • Drink veel vers en schoon water.
 • Zorg ervoor dat je genoeg van de essentiële voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft, binnenkrijgt; als dat nodig is kunnen supplementen je lichaam de extra voedingsstoffen geven. Voedingsstoffen die je beslist nodig hebt. Iedere dag weer.
 • Vermijd gekookte vetten, transvetten en gefrituurd voedsel.
 • Vermijd zuivelproducten.

Hoewel dit geen volledige lijst is, zijn hier de meest voorkomende zure en alkalische voedingsmiddelen:

 • Zuur-vormende voedingsmiddelen: alcoholhoudende dranken, brood, cake en taart, koffie, ontbijtgranen, crackers, granen (met uitzondering van gierst en quinoa), azijn, eieren, oliën of voedsel gekookt in oliën, vlees, zeevruchten en vis, noten, zaden, pasta's, zout, suiker en tofu.
 • Alkaline-vormende voedingsmiddelen: vers fruit, groente, groene salade, spruiten, rauwe cider azijn, limabonen, aardappelen, citrusvruchten, gierst en quinoa.

Bij het volgen van dit dieet, hoef je niet helemaal alle zuurvormende voedingsmiddelen te vermijden, maar moet je ze in evenwicht brengen met zoveel mogelijk alkalinevormende voedingsmiddelen.

Een goede vuistregel is om een maaltijd te laten bestaan uit 80% alkalinevormende voedingsmiddelen en 20% zuurvormende voedingsmiddelen.

rosacea-dieet

Het maaltijdplan voor rosacea

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoef je niet te leven met rosacea; als je lichaam gezonder wordt, zal je huid dat ook worden. De bijwerking van het volgen van een alkalisch dieet is niet alleen dat je een gezondere huid krijgt, maar dat eigenlijk je hele lichaam zich beter zal voelen.

Hier is een maaltijdplan voor 14 dagen, op basis van een calorie-inname van ongeveer 1800 kilocalorieën. Dit is als volgt opgebouwd:

 • ontbijt: ongeveer 400 calorieën
 • halverwege de ochtend een snack: ongeveer 150 calorieën
 • lunch: ongeveer 600 calorieën
 • halverwege de middag een snack: ongeveer 150 calorieën
 • diner: ongeveer 500 calorieën

Rosacea Dieet Dag 1

Ontbijt

 • 3 pruimen
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • 1 eetlepel gemalen chiazaden
 • Stevia als zoetmiddel
 • 250 ml mineraalwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 1 grote biologische appel

Lunch

 • Nacho's gemaakt met:
  • 20 kleine biologische maïs tortillachips
  • 75 gram magere gebakken bonen
  • 55 gram veganistische geraspte cheddar
  • 240 gram gesneden sla, uien, koriander
  • 4 eetlepels avocado

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram rauwe groenten

Diner

 • 120 gram gegrild lamsvlees, wild of gevogelte
 • 400 gram gemarineerde groene groenten: groene bonen, asperges, spruitjes, boerenkool etc.
 • gegrilde rode uien
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • 10 blauwe druiven
 • 250 ml mineraalwater met een beetje pure cranberry sap, ongezoet

Rosacea Dieet Dag 2

Ontbijt

 • 190ml biologische rijst-, soja- of kokosyoghurt
 • 1 eetlepel gemalen biologisch hennepzaad
 • 2 eetlepels kersen
 • 2 eetlepels zonnebloemzaden
 • Stevia om te zoeten
 • 250 ml mineraalwater met spuitwater en een beetje acacia sap

Halverwege de ochtend een snack

 • 150 ml groene smoothie

Lunch

 • 2 bruine rijstwafels met zeegroente
 • 2 eetlepels amandelboter
 • 2 eetlepels 100% fruit spread
 • 1 grote organische appel

Halverwege de middag een snack

Diner

 • 190 gram bruine rijst of volkoren pasta
 • 85 gram gegrild, biologisch, kippenvlees
 • 2 eetlepels basilicum pesto
 • 400 gram gebakken groenten zoals wortelen, zoete aardappel, butternut- en winterpompoenen
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Rosacea Dieet Dag 3

Ontbijt

 • 2 biologische eieren "aan één zijde gebakken"
 • op een bed van 400 gram gebakken biologische spinazie
 • 1 eetlepel olijfolie voor het sauteren van de spinazie
 • rode ui en knoflook naar smaak
 • 225 gram bosbessen
 • 250ml mineraalwater met spuitwater en een beetje granaatappelsap

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram blokjes cantaloep
 • 6 cashews

Lunch

 • 190 gram gekookte bruine rijst, quinoa of gierst
 • 400 gram gestoomde groene groenten
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • 2 middelgrote abrikozen

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram sugarsnaps

Diner

 • 600 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 6 kleine bruine rijstcrackers
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap en milde specerijen
 • 350 ml linzensoep
 • 250ml mineraalwater met een beetje limoensap

Rosacea Dieet Dag 4

Ontbijt

 • 1 bruine rijstcracker met zeegroenten
 • 1 eetlepel amandelboter
 • 1 eetlepel 100% fruit spread
 • 120ml pruimensap
 • 250ml mineraalwater met een beetje vers citroensap

Halverwege de ochtend een snack

 • 150ml groene smoothie

Lunch

 • 100 gram gekookte bruine rijst of quinoa
 • 60 gram gegrilde gemarineerde witte kip
 • 4 eetlepels hummus
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • peterselie, uien, komkommers

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Diner

 • 120 gram gegrilde wild-gevangen snapper, heilbot of zalm
 • 400 gram gegrilde gemarineerde groene groenten
 • 1 eetlepel olijfolie voor het grillen van vis en groenten
 • vers geperst citroensap, milde specerijen
 • 175 ml butternut / pompoen soep
 • 250 ml mineraalwater met een beetje acacia sap

Rosacea Dieet Dag 5

Ontbijt

 • 95 gram ongekookte quinoa vlokken ontbijtgranen
 • 1 eetlepel gemalen biologische lijnzaad
 • 2 eetlepels rozijnen
 • kaneel
 • Stevia om te zoeten
 • 4 halve walnoten
 • 250 ml mineraalwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 4 abrikozen

Lunch

 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 8 halve pecannoten
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • 8 olijven
 • 1 eetlepel olijfolie
 • rauwe appelciderazijn, zeezout, rode uien
 • 3 pruimen

Halverwege de middag een snack

 • 5 paranoten

Diner

 • witte rijst met citroensap en peterselie
 • zwarte bonen
 • tortilla
 • gegrilde groenten
 • avocado
 • maïs saus, gesneden sla
 • 250 ml mineraalwater met een beetje limoensap

Rosacea Dieet Dag 6

Ontbijt

 • 2 roereieren
 • 2 kleine organische maïstortilla's
 • 95 gram pintobonen
 • gesnipperde ui, koriander, limoensap
 • 250 ml mineraalwater met een knijpje citroensap

Halverwege de ochtend een snack

 • 10 blauwe druiven

Lunch

 • 250 ml butternut / pompoensoep
 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • vers geperst citroensap
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zeezout en milde specerijen

Halverwege de middag een snack

 • 4 kleine sardines

Diner

 • 115 gram gegrild lamsvlees, wild of gevogelte
 • 200 gram gemarineerde groenten: groene bonen, asperges, spruitjes, boerenkool etc.
 • gegrilde rode uien
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst limoensap
 • zeezout naar smaak
 • 250 ml mineraalwater met een beetje pure cranberry sap, ongezoet

Rosacea Dieet Dag 7

Ontbijt

 • 2 glutenvrije wafels
 • 1 eetlepel zonnebloemzaadboter
 • 250ml mineraalwater met een beetje acacia sap

Halverwege de ochtend een snack

 • 24 kersen

Lunch

 • 190 gram gekookte bruine rijst
 • 130 gram organische gegrilde witte kip
 • 200 gram gegrilde groentes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram jonge worteltjes

Diner

 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 85 gram tonijn
 • 6 olijven
 • kappertjes en rode uien
 • 1 eetlepel rozijnen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Balsamico azijn
 • 175 gram blokjes Cantaloupe
 • 250 ml mineraalwater met een beetje citroensap

Rosacea Dieet Dag 8

Ontbijt

 • 50 gram bruine rijst
 • 1 eetlepel gemalen organische chiazaden
 • 2 eetlepel gedroogde cranberries
 • kaneel
 • Stevia om te zoeten
 • 4 halve walnoten
 • 250 ml mineraalwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 200 gram blokjes Cantaloupe

Lunch

 • 1 grote sushi rol met zalm, avocado en bruine rijst
 • 1 miso soep
 • 1 zeewiersalade

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram rauwe groenten
 • 7 paranoten

Diner

 • 600 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 120 gram zwarte bonen
 • 125 gram mais
 • rode ui in plakjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst limoensap, koriander, uien
 • 2 kleine nectarines
 • 250 ml mineraalwater met een beetje citroensap

Rosacea Dieet Dag 9

Ontbijt

 • 2 biologische eieren, gebakken
 • boerenkool of spinazie
 • 1 eetlepel olijfolie om de groente in te bakken
 • 3 pruimen
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Halverwege de ochtend een snack

 • 250 gram verse papaja

Lunch

 • 190 gram bruine rijst
 • 100 gram gegrilde kip
 • 2 eetlepels basilicum pesto
 • 400 gram gestoomde winterpompoen

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram rauwe groenten
 • 1 eetlepel hummus

Diner

 • 200 ml linzensoep
 • 200 gram gemengde groene salade
 • 2 gehakte, zongedroogde tomaten
 • 8 olijven
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje ongezoet cranberry sap

Rosacea Dieet Dag 10

Ontbijt

 • 190 ml biologische rijst-, soja- of kokosyoghurt
 • 1 eetlepel gemalen biologische hennepzaad
 • Stevia om te zoeten
 • 190 gram aardbeien
 • 3 pruimen
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje acacia sap

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Lunch

 • 190 gram gekookte maïs, quinoa of macaroni
 • 55 gram organische veganistische gesmolten cheddar
 • 90 gram organische gegrilde witte kip
 • 240 gram gestoomde broccoli

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Diner

 • 400 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 85 gram tonijn
 • 6 olijven
 • kappertjes, rode ui, zeezout
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Rosacea Dieet Dag 11

Ontbijt

 • 3 pruimen
 • 2 eetlepels zonnebloemzaden
 • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
 • Stevia om te zoeten
 • 250 ml mineraalwater met spuitwater met een beetje appelcider

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram selderij

Lunch

 • 2 bruine rijstwafels met zeegroenten
 • 2 eetlepels cashewpasta
 • 2 eetlepels 100% fruit spread

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram jonge worteltjes

Diner

 • 100 gram gekookte bruine rijst of quinoa
 • 60 gram gegrilde gemarineerde witte kip
 • 4 eetlepels hummus
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • peterselie, uien, komkommers
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje vers citroensap

Rosacea Dieet Dag 12

Ontbijt

 • 190 gram ontbijtgranen met gepofte rijst
 • 120 ml ongezoete hennepmelk
 • 1 eetlepel gemalen biologische lijnzaad
 • 1/2 grote organische peer
 • 1 eetlepel walnootpasta
 • 250 ml mineraalwater met een scheutje acacia sap

Halverwege de ochtend een snack

 • 150 ml groene smoothie

Lunch

 • 2 taco’s gemaakt van:
  • 2 biologische maïstortilla's
  • 190 gram magere gebakken pintobonen
  • 3 plakjes avocado
  • gesneden sla, ui, koriander, citroensap
  • 55 gram veganistische cheddar

Halverwege de middag een snack

 • 150 ml groene smoothie

Diner

 • 600 gram rauwe bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten
 • 100 gram wilde zalm
 • 240 gram biologische frambozen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • rauwe appelazijn, zeezout, milde specerijen
 • 120 gram blokjes mango
 • 250 ml mineraalwater met een beetje vers citroensap

Rosacea Dieet Dag 13

Ontbijt

 • biologische rijst-, soja- of kokosyoghurt (of kefir)
 • 1 eetlepels gemalen chiazaadjes
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • Stevia om te zoeten
 • 1 banaan
 • 1 eetlepel amandelboter
 • 250 ml mineraalwater met een knijpje vers citroensap

Halverwege de ochtend een snack

 • 240 gram sugarsnaps

Lunch

 • 175ml selderiesoep
 • 400 gram rauwe groene bladgroenten
 • 1 eetlepel walnoten
 • 1 eetlepel rozijnen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap

Halverwege de middag een snack

 • 240 gram organische appelpartjes

Diner

 • 100 gram gegrild lamsvlees, wild of gevogelte
 • 400 gram gemarineerde groene groenten: groene bonen, asperges, spruitjes, boerenkool etc.
 • gegrilde rode uien
 • 2 eetlepels gedroogde kersen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst limoensap
 • zeezout naar smaak
 • 250 ml mineraalwater met een beetje 100% cranberry sap

Rosacea Dieet Dag 14

Ontbijt

 • 2 glutenvrije bessenwafels
 • 1 eetlepel zonnebloemzaadboter
 • 250 ml mineraalwater met een beetje granaatappelsap

Halverwege de ochtend een snack

 • 400 gram verse papaja

Lunch

 • 190 gram gekookte bruine rijst, quinoa of gierst
 • 400 gram gestoomde groene groenten
 • 1 eetlepel olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • zeezout en milde specerijen
 • 2 middelgrote abrikozen

Halverwege de middag een snack

 • 400 gram verse papaja

Diner

 • omelet van 3 eieren gevuld met:
  • 35 gram veganistische mozzarella
  • 240 gram rauwe biologische spinazie
  • 2 gehakte zongedroogde tomaten
  • knoflook, uien, zeezout naar smaak
 • 225ml chocolade sojapudding
 • 250ml mineraalwater met een knijpje vers citroensap

Algemene opmerkingen over het rosacea dieet:

 • Maaltijden of snacks mogen op dezelfde dag worden verwisseld, dus het ontbijt zou ook de lunch of het diner kunnen zijn. Bij het wisselen van maaltijden/snacks moet je wel rekening houden met het totaal aantal calorieën toegewezen per maaltijd/snack.
 • Mineraalwaterdrankjes kunnen worden gemaakt van stil of bruisend mineraalwater. Het mineraalwater kan worden gecombineerd met enkele druppels sap. Granaatappel, appelcider, citroen, limoen en acacia sap zijn het meest geschikt.
 • Mineraalwater biedt een eenvoudige manier om de inname van mineralen te verhogen.
 • Eet vooral anti-inflammatoire voedingsmiddelen die helpen om het vasculaire blozen te verminderen. Anti-inflammatoire voedingsmiddelen zijn over het algemeen plantaardig, bevatten veel mineralen en zijn minimaal bewerkt. Groenten en fruit, in het bijzonder de donkere soorten en bladgroenten, zijn anti-inflammatoir.
 • Beperk te warme en pittige voedingsmiddelen die de bloedvaten verwijden. Laat voedsel en dranken iets afkoelen voordat je ze gaat consumeren. Beperk de inname van koffie tot een kopje per dag. Vermijd alcohol, sigaretten, kruidig voedsel met tomaten en paprika's en frisdrank en snoep want deze kunnen de vasculaire ontsteking verergeren.
 • Elimineer gefrituurd voedsel en fastfood, samen met kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen. In het algemeen kun je het beste kiezen voor natuurlijke producten.
 • Een vegetarisch dieet is niet vereist, maar het is wel belangrijk om sterke anti-inflammatoire, plantaardige voedingsmiddelen zoals bonen en noten, volle granen, fruit en groenten en kwaliteit oliën zoals olijfolie te gebruiken.
 • Beperk vlees, verzadigde vetten en zuivel omdat die voor ontstekingen kunnen zorgen.
 • Bij het consumeren van dierlijke producten moet je kiezen voor biologische, wilde of gras gevoerde rassen omdat deze minder hormonen en andere onnatuurlijke stoffen bevatten. Kies voor mager, biologisch vlees en biologische eieren wanneer je deze wilt consumeren. Misschien moet je zuivel eens zes maanden uit je dieet weglaten om de impact die het heeft op je lichaam en op de symptomen van rosacea te kunnen observeren.

Tot slot…

Als het te moeilijk is om in een keer de overgang naar dit hele dieet te maken, laat de overgang dan rustig verlopen en begin per maaltijd. Wees geduldig en volhardend. Wees bereid om voor minimaal drie tot zes maanden dit dieet, met een minimum van 90% naleving, uit te voeren om de potentiële impact die het heeft op je rosacea te kunnen bepalen.

Bronnen

rosacea-skin-care.com/acne-rosacea-diet

www.skincarearticles.com/rosacea-diet-plan-dos-and-donts/

www.arsenaultdermatology.com/the-healthy-rosacea-diet-to-decrease-your-outbreaks/

www.pulselightclinic.co.uk/rosacea-and-diet

www.marksdailyapple.com/how-i-lost-40-pounds-and-banished-rosacea-using-primal-principles/

moogoo.com.au/rosacea-management/