Wat is rosacea?

Wat is Rosacea?

rosacea in het gezichtRosacea is een huidaandoening waarbij het gezicht rood eruit ziet (oftewel blozen) met acne-achtige effecten. Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van rosacea en over het algemeen betreft het 5% van de mensen. Het schokkende is dat veel mensen er last van hebben – maar slechts een hele kleine groep weet dat het om rosacea gaat.

Hoewel het snel kan worden verward met acne, is rosacea in de meeste gevallen totaal iets anders. In tegenstelling tot acne kan rosacea invloed hebben op de huid en de bloedvaten waardoor het gezicht ‘’rood’’ uit ziet, alsof het verbrandt is geraakt door te veel zon.

Rosacea is een chronische en progressieve aandoening van het gezicht,  dit betekent dat er op dit moment geen genezing voor beschikbaar is. Daarbij kan het zonder behandeling erger worden totdat het gehele gelaat (neus, wangen, voorhoofd) bedolven is onder de rosacea. Het kan zelfs uitgroeien tot in de ogen en voor misvormingen zorgen op de neus, maar dit komt zelden voor.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

Extreem gevoelige huid, blozen, blijvende roodheid, branderig, stekend gevoel, zwelling, pukkels, puisten, gebroken capillaire rode aderen, rode zanderige ogen (die kunnen leiden tot zichtstoornissen) en in meer gevorderde gevallen een ontsierende knobbelneus. Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen rosacea krijgen.

rosacea symptomen

*Onderstaande afbeelding geeft aan waar rosacea zich kan voordoen. Meestal komt het voor op de wangen, neus en voorhoofd.

rosacea in het gelaat

Het vervelende van rosacea is het vaststellen van de juiste diagnose.  Het kan jaren duren voordat de correct diagnose gemaakt is. Vaak wordt rosacea verward met acne en wordt de medicinale behandeling daar ook voor toegepast. Het probleem hierbij is dat de behandeling van acne anders is dan bij rosacea.

Soorten Rosacea

Rosacea is een progressieve aandoening die meestal vooruitgang in fasen maakt, indien onbehandeld. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in vier fases.

rosacea fases

Fase 1. Pre-rosacea

Mensen die vatbaar zijn voor frequente aanvallen van roodheid in het gezicht worden geplaatst in deze categorie. In deze fase wordt het gezicht omringd met roodheid en is maar van tijdelijke aard. De roodheid verdwijnt onmiddellijk nadat de verantwoordelijke prikkels zijn verdwenen – prikkels kunnen zijn: stress, hete dranken, sauna, lichamelijke oefening, bepaalde gezicht reiniging, zonlicht, etc.

Hoewel dit stadium van nature meestal vrij onschuldig lijkt – zijn dit de eerste tekenen van rosacea. In de pre-rosacea face die de meesten patiënten ervaren als een fundamenteel functionele verandering in de reactiviteit van de bloedvaten in het gezicht. Dat wil zeggen, de bloedvaten verwijden meer vanwege bepaalde prikkels, en blijven voor langere tijd open dan normale bloedvaten. Dit fundamentele verschil is verantwoordelijk voor het veelvoudig blozen.

In dit vroege stadium, zijn er meestal geen tekenen van fysieke schade aan de bloedvaten.

Fase 2. Milde Rosacea

De milde fase van rosacea begint wanneer de roodheid in het gezicht vanwege het blozen een langere tijd blijft aanhouden. Tijdens deze fase melden veel rosacea patiënten dat hun gezichtshuid een gezond uitziende glans aanhoudt.

Mensen die last hebben van frequente aanvallen zoals omschreven in de pre-fase, zijn bijzonder gevoelig om naar de milde vorm van rosacea over te gaan (eerste echte vorm van rosacea). Bij milde rosacea worden de bloedvaten van het gezicht meer reactief – de bloedvaten verwijden gemakkelijker dan in de pre-rosacea fase. Deze subtiele verandering resulteert in een grotere bloedstroom in de oppervlakkige lagen van de gezichtshuid.

De bloedvaten blijven open voor een overdreven lange tijd, dit resulteert in een blijvende roodheid zelfs nadat de eerste prikkel al langer voorbij is. Bij milde rosacea komt het ook vaak voor dat er kleine structurele schade aan de bloedvaten van het gezicht aanwezig zijn, dit is nog geen belangrijke factor…nog niet.

Fase 3. Matige rosacea

De gematigde fase van rosacea begint wanneer de roodheid voor meerdere dagen of weken blijft aanhouden – steeds vaker semipermanent in de centrale gebieden van het gezicht, zoals de neus en wangen. Dit resulteert in een algemeen 'verbrand' uiterlijk. In deze centrale gebieden waarbij blozen of roodheid voorkomt neemt de intensiteit toe, en een zwelling of branderig gevoel kan ook optreden.

Het merendeel van de patiënten in de matige fase hebben ook uitbraken van papsules (kleine rode bultjes en puisten met pus). Deze fase kan het ook voorkomen in de ogen, er is dan sprake van zichtbare bloedvaten in het oogwit.

Het blozen wordt steeds frequenter en intensiever, de bloedvaten worden disfunctioneel en behouden een structurele schade. Deze veranderingen leiden tot langdurige roodheid in het gezicht met  gebroken bloedvaten, zwelling en ontstoken puisten. In dit stadium kunnen de gezicht bloedvaten verschillende niveaus van structurele schade vertonen:

  • Lichte schade: bloedvaten hebben milde schade en functioneren nog steeds normaal. Het is mogelijk om de bloedvaten te herstellen.
  • Matige schade: bloedvaten met een matige schade zijn meestal ‘’ziek’’ en functioneren anders dan normale bloedvaten. Deze structurele schade is veel moeilijker te herstellen.
  • Ernstige schade: bloedvaten die ernstige schade hebben opgelopen zijn permanent gedilateerd, dit betekent dat er een permanente roodheid op het gelaat te zien is. Deze bloedvaten kunnen zichzelf niet repareren. Deze bloedvaten laten grote volumes van de bloedstroom door waardoor permanente roodheid ontstaat.

 

Fase 4 Ernstige rosacea

Een klein deel van de patiënten zitten in het vierde stadium van rosacea – deze wordt gekenmerkt door hevige aanvallen van blozen, ernstige ontstekingen, zwellingen, pijn in het gezicht, en een slopend branderig gevoel. In deze ontstekingen kunnen ook puisten met pus ontstaan. In dit stadium kunnen sommige patiënten tevens een rhinophyma ontwikkelen (knobbelneus).

Na maanden, jaren of decennia van ongecontroleerde roodheid en ontstekingen kunnen permanente veranderingen plaatsvinden in het gezicht en bloedvaten. Belangrijke wijzigingen zijn:

  • Schade aan de bloedvaten in het gezicht.
  • Extreme hyperreactiviteit van de resterende bloedvaten.
  • Aanzienlijke lekkage van wat beschadigde bloedvaten.
  • Negatieve veranderingen in de gezichtshuid.

Conclusie & aanbevelingen

Rosacea is zeker geen eenvoudige ‘’aandoening’’ om mee te leven. Dit komt omdat dit een aandoening is in het gezicht, en dus veel moeilijker te verbergen is. Daarbij heeft rosacea zeker een negatief effect op het zelfvertrouwen en gemoedsrust van de persoon. Het lijkt wel een vicieuze cirkel: je zit niet lekker in je vel door rosacea, je vermijdt liever sociale interacties en rosacea lijkt erger dan voorheen.

Weliswaar is rosacea op dit moment nog niet te genezen. Maar dat betekent niet dat er niks aan te doen is. Kennis hebben van de verschillende rosacea prikkels (zoals kruiden, suikers, zonlicht) en de verschillende oorzaken van de chronische huidaandoening geeft je de mogelijkheid om er wat tegen te doen.

Bij rosacea gaat het allemaal om ‘’management’’, des te eerder je begint om je rosacea onder controle te krijgen. Des te eenvoudiger het wordt om de uitbraken te voorkomen en je huid drastisch te verbeteren. Vanzelfsprekend zal je huid niet 100% perfect worden omdat er geen genezing momenteel voor bestaat.

Echter, je kunt rosacea wel dusdanig onder controle houden dat het je leven niet verder negatief hoeft te beïnvloeden.

Voor de meeste mensen met rosacea begint de eerste stap om meer te letten wat je in je lichaam krijgt. Voeding, supplementen, medicijnen en zelfs omgevingsfactoren hebben allemaal invloed op je huid. Zo kan een reep chocolade of rode wijn rosacea enorm prikkelen, dit is bijna voor iedereen hetzelfde.

Als je net de diagnose hebt gekregen dat je rosacea hebt is het belangrijk om je eerst volledig te verdiepen in de aandoening. Want veel dermatologen en huisartsen hebben zelf geen rosacea – je moet zelf een expert worden op het gebied van je huid. Als je zelf al een lange tijd rosacea hebt is de belangrijkste stap om je huid onder controle te krijgen – en houden!

Gezegd moet worden dat rosacea te gecompliceerd is om met één simpele methode te behandelen. Er is een totaal oplossing nodig waarbij alle facetten worden behandeld. Van de juiste voeding, supplementen, gezicht verzorging tot zelfs antistress management en omgevingsfactoren.

Geen onderdeel mag overgeslagen worden – omdat elk een rosacea prikkel kunnen zijn.

Je zult wel merken dat op de rosacea blog van OptimaleGezondheid.com de nadruk wordt gelegd op voedingsstoffen. Ik ben zelf een grote voorstander van je lichaam ’s natuurlijke genezingsmechanisme. Veel van de (chronische) aandoeningen waar we tegenwoordig mee te kampen hebben komt door een verzuring van het lichaam.

Door op de juiste manier te eten, bepaalde supplementen te nemen en het versterken van je spijsvertering (veel mensen met rosacea hebben hier een probleem) kun je de chronische ziekte onder controle krijgen en je huid enorm verbeteren!

Heb je zelf nog aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Rosacea klachten aanpakken met de
Rosacea Stoppen Methode!