Rugpijn

Laatste Update: 4 april 2017

Rugpijn deel 2: Wat te doen als je al rugpijn hebt

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Rugpijn deel 1: Verschillende soorten en het ontstaan van rugpijn

Rugpijn is niet direct een reden om een medicus te bezoeken. In de meeste gevallen gaat de pijn vanzelf weer over. Maar er zijn wel een aantal zaken die je zelf kunt doen, en waar je op moet letten, om de pijn draaglijk te houden en het herstel te bevorderen.

Wanneer je naar een arts moet gaan

In de meeste gevallen is een lage rugpijn niet direct een reden om naar je huisarts te gaan. Maar het is wel verstandig om de symptomen van de pijn goed in de gaten te houden, want er zijn gevallen dat je direct naar de huisarts moet gaan, omdat er dan waarschijnlijk meer aan de hand is dan ‘alleen maar’ rugpijn. Dus, zodra je één van de volgende symptomen voelt, direct naar je arts:

 • Je voelt de pijn tot in je tenen, door uitstraling
 • Ook als je niet beweegt, wordt de pijn alleen maar erger.
 • Na één week is de pijn nog steeds erg heftig, en je voelt geen verbetering.
 • Je wordt gevoelloos in je benen, voelt tintelingen en/of voelt verlammingsverschijnselen in je benen.
 • Je kunt erg moeilijk plassen of je hebt last van urineverlies.
 • Als je jonger bent dan 22 jaar, of ouder dan 55 jaar.
 • De rugpijn is het gevolg van bijvoorbeeld een ongelukkige val of een auto-ongeluk.
 • De pijn duurt langer dan 6 weken, ook al wordt het wel wat beter.

Hoe lang duurt lage rugpijn?

Gelukkig gaat, in de meeste gevallen, de rugpijn vanzelf weer over. Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Beetje bij beetje krijg je minder pijn en kun je je weer bewegen zonder die stekende pijn. Het gebeurt maar zelden dat een lage rugpijn langer dan 6 weken aanhoudt. Als dit bij jou het geval is, dan is het raadzaam om direct contact op te nemen met je huisarts. Wellicht is er dan meer aan de hand. Als de klachten 12 weken of langer aanhouden, spreken we van een chronische rugpijn.

Maar ook al verdwijnt de rugpijn snel, de kans op het terugkomen van de pijn is wel groter na de eerste keer. Ongeveer 70% van de mensen die eerder pijnklachten hebben gehad, krijgen binnen een jaar weer te maken met dezelfde klachten. Waarom dit regelmatig voorkomt is niet bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat het, naast de lichamelijke factoren, ook te maken heeft met de volgende psychologische factoren:

 • Verkramping door de angst voor bewegen en pijn.
 • Stress door de persoonlijke situatie.
 • Plotselinge schrik door bijvoorbeeld het verliezen van je baan.

Wat kun je doen bij lage rugpijn??

Er zijn heel veel behandelaars die je van de pijn af kunnen helpen. Hoewel dit soms ook lukt, is het nooit afdoende bewezen dat het inderdaad effectief is. In sommige gevallen werken de behandelingen zelfs het genezingsproces tegen. In basis is het erg belangrijk om te blijven bewegen, dus niet als een plank op bed gaan liggen! Hierbij een opsomming wat je zelf kunt doen om de pijn te verlichten en zo snel mogelijk van je rugpijn af te zijn:

Ga niet als een plank op bed liggen!

Zoals al gezegd, is het belangrijk om te blijven bewegen, en geen overmatige bedrust te nemen. Soms is de pijn zo hevig, dat je geen andere keus hebt, maar doe dit niet langer dan 2 dagen. Probeer daarna af en toe in beweging te zijn. Dit zal pijn doen, dus forceer niets! Als je te veel op bed blijft liggen, worden de spieren verzwakt en zal het uiteindelijke herstel langer gaan duren.

Actief blijven

Ook al is het moeilijk, soms pijnlijk en erg vermoeiend, het is belangrijk om je dagelijkse werkzaamheden zo veel mogelijk door te zetten. Wellicht aangepast en in een lager tempo. Zolang je niets forceert, is bewegen met pijn helemaal niet schadelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het vermijden van bewegingen, of zelfs helemaal niet bewegen, uiteindelijk meer kwaad doet. Naast een langzamer herstel, is dan de kans ook groter dat de rugpijn snel weer terugkomt.

Pijnstillende middelen

Hoewel pijnstillers geen oplossing zijn voor de rugpijn zelf, kan het toch helpen om de pijn te verzachten waardoor je beter en minder verkrampt kunt bewegen. Neem in eerste instantie gewone paracetamol, en als dat niet helpt kun je overstappen op ontstekingsremmers zoals Ibuprofen. Neem deze medicijnen gedurende een paar dagen, en kijk dan of je weer zonder kunt door het langzaam weer af te bouwen. Spierverslappende medicijnen hebben weinig zin, tenzij je arts deze voorschrijft.

Warmte kan verlichtend werken

Veel mensen vinden het prettig om de rug te verwarmen, zodat spieren soepeler worden en in sommige gevallen de pijn wordt verlicht. Neem bijvoorbeeld een hete douche of een heet bad. Ook een warmte-kompres of een kruik kan hierbij van nut zijn.

Masseren

Als behandeling is een massage niet aan te raden. Wellicht is een lichte massage door je partner een prettig idee, waarbij niet de ruggengraat wordt behandeld. In geval van rugpijn is een behandeling van de ruggengraat alleen voorbehouden aan professionals! Maak in ieder geval duidelijk waar het pijn doet, wat je fijn vindt en wat verlichtend werkt.

Acupunctuur

De meningen over de effectiviteit van acupunctuur lopen heel sterk uiteen. De één merkt direct verschil, bij de ander werkt het niet. Je kunt het proberen, want baat het niet, dan schaadt het ook niet!

Chiropractor

Ook hiervan lopen de meningen uiteen. De ‘bottenkraker’ is bij sommige mensen niet echt populair, met name door deze negatief klinkende benaming. Deze benaming is onterecht, want er wordt helemaal niets gekraakt. De geluiden die je hoort, is ontsnappend gas wat tussen de wervelschijven vandaan komt. In veel gevallen kan de chiropractor direct de pijn verlichten, maar er zijn wel meerdere behandelingen nodig. Ook al heb je geen rugpijn, dan is een jaarlijkse check-up van je ruggengraat misschien helemaal niet zo’n slecht idee. Op deze manier voorkom je onnodige rugpijn. Je gaat toch ook iedere 6 maanden naar de tandarts voor controle? Waarom dan niet voor je (belangrijke) ruggengraat?

Cognitieve gedragstherapie

Als je chronische rugklachten hebt, kun je een cognitieve gedragstherapie gaan volgen. In deze therapie worden oplossingen gezocht om de angst om te bewegen en de pijn te verlichten om normaal te kunnen bewegen. Vaak wordt er heel sterk gewerkt aan je algemene lichaamshouding en werkhouding.

Oefentherapie

Er bestaan allerlei vormen van oefentherapie. Ze hebben allemaal hetzelfde doel om de pijn te verlichten en om nieuwe rugpijn in de toekomst te voorkomen. Dit wordt met name gedaan door spierversterkende oefeningen en stabilisatie-oefeningen.

Speciale tips voor zwangere vrouwen

Een zwangere vrouw is een speciaal geval van rugpijn. Er is, in de meeste gevallen, een duidelijke oorzaak: Het gewicht van de baby, waardoor het zwaartepunt in je lichaam verandert. Je gaat anders bewegen en lopen, waardoor je je spieren op een heel andere manier gebruikt en belast.

Lage rugpijn is in veel gevallen niet te vermijden als je zwanger bent, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het zo draaglijk mogelijk te maken:

 • Volg vooraf altijd een zwangerschapscursus, waar je veel oefeningen leert om je spieren en bekkenbanden te verstevigen. Sterke spieren en bekkenbanden maken de kans op rugpijn fors lager.
 • Loop nooit op hoge hakken. Platte instappers zijn gemakkelijk in gebruik (je hoeft niet te veteren) en beter voor je rug.
 • Probeer op gezette tijden rust te nemen, en vermijd in ieder geval belastende werkzaamheden zoals strijken, stofzuigen, traplopen, koken etc. etc.
 • Let op je lichaamshouding: Span je buikspieren, kantel je bekken en maak je ‘lang’.
 • Bij bukken en tillen, nooit de rug buigen. Altijd correct door de knieën zakken en met een rechte rug weer gaan staan.
 • Ga fietsen (als dat nog mogelijk is) of zwemmen. Prima sporten die je rug- en bekkenspieren verstevigen.
 • Bij seksueel contact is in de meeste gevallen een zijligging (lepeltje-lepeltje) meestal de beste en meest comfortabele houding. Voorkom in ieder geval dat je je benen té veel moet spreiden.
 • Draag een goede zwangerschapsband, met name als je moe bent of zware inspanningen moet verrichten. Overleg dit wel even met je huisarts!
 • Als je tijdens de nacht last hebt van je rug, kun je het beste op je zij gaan liggen, met een kussen tussen de knieën en de enkels.

Voorkomen is beter dan genezen!

Natuurlijk is de beste manier om rugpijn te vermijden, door vooraf goed na te denken bij alles wat je doet met je lichaam, en speciaal met je rug. Lees in het derde deel van deze special over het voorkomen van rugpijn. Met andere woorden: Hoe ga ik verstandig met mijn lichaam om?

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Rugpijn deel 3: Het voorkomen van rugpijn

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Eh, ik ben 14 en heb sinds gister pijn in mijn onderrug, kan het gewoon zijn doordat ik iedere dag een zware rugzak meesleep en ik gisteren ook lichamelijke opvoeding (dansen) heb gehad?

   1. Een schoudertas kan helpen, een rekje achter op je fiets die je tas omhoog draagt of een rek voorop je fiets die je dan met spinnen vast maakt en als je niet fiets je tas hoger of lager doen zelf even aanvoelen of het dan zwaarder of lichter tillen word.

   2. Hallo ik ben 16 jaar en heb nu al minimaal 10 jaar last van mijn rug. Vanaf mijn nek tot en met mijn onderrug. Ik heb al 2x foto's laten maken, maar ze zeggen dat ze niets bijzonders zien. Wat zou het verder kunnen zijn? Want de pijn is soms zo onverdragelijk. En sit-ups, lang staan of zitten gaat ook niet echt goed.
    Alvast bedankt.

 2. hallo, ik ben 14 jaar oud.
  ik heb al voor ongeveer een jaar last in mijn onderrug. eerst dacht ik: 'wat boeit het die kleine pijn, het is alleen als ik ga liggen op bed'
  maar nu is het erger, de pijn reikt nu verder in de bekken...
  Wat is dit? En wat kan ik er aan doen?

  Alvast bedankt, Valerietje

  1. Beste Valerietje,

   Als je al zolang last hebt van pijn, en vooral nu het erger is geworden, raad ik je echt aan om dit aan je huisarts te melden. Die kan het beste vaststellen wat bij jou de pijn veroorzaakt.

   Sterkte,
   Jack

 3. Ik ben 25 jaar en nu 10 weken zwanger van mijn eerste. Ik heb vrijwel geen klachten op 1 ding na. Hevige hoge rugpijn. Vooral in weekenden en op vrije dagen heb ik erg last (misschien doordat ik dan minder beweeg???) Op internet is er veel te vinden over lage rugpijn maar weinig over hoge rugpijn, de verloskundige zegt dat deze pijn hoogstwaarschijnlijk NIET door de zwangerschap komt. Ze vindt 10 weken te vroeg voor een dergelijke pijn. Echter heb ik deze pijn nooit eerder gehad. Hij zit in de linkerkant van m'n rug op de plek van mijn onderste ribben ongeveer. Weet iemand wat dit kan zijn?

  1. Hallo Yara,

   Allereerst natuurlijk van harte met je zwangerschap!
   Dat de hoge rugpijn van de zwangerschap komt, is inderdaad hoogst onwaarschijnlijk. Lage rugpijn is waarschijnlijker, maar dan is de 10 weken weer veel te vroeg. Er moet dus een andere oorzaak zijn. Heb je wel eens op je (loop/zit) houding gelet? Is deze verandert sinds je weet dat je zwanger bent? Wellicht is het een idee om eens een afspraak te maken met een Chiropractor?

   Ik wens je veel succes, en ik zou het op prijs stellen als je me zo nu en dan eens op de hoogte zou houden van de ontwikkelingen.

   Fijn weekend!
   Jack

   1. Ik heb al van mijn 30 jaar rug pijn ik was onderhoudswerkvrouw in een school ik ben van mijn 14 jaar moeten gaan werken .ik heb dan ook alles geprobeerd om van de pijn af te geraken dus bij krakers geweest osteopaten masseren
    omioopatie de pijn kliniek alles geprobeerd dan heb ik mij laten opperen zonder uitleg te vragen als ik maar van mijn pijn verlost was en nog mijn werk doen ik was dan 65 jaar en dacht dat zal dan wel de oplossing zijn in plaats van een poetsvrouw aan te nemen maar ja oudjes wij willen nog alles zelf doen.
    En dan is mijn grote mischerie begonnen . Ik ben dan naar een jonge dokter geweest en die zij dus opereren maar hij heeft nooit gezegd vijzen in uw rug en hoelang gaat dat duren dus ik heb dan 3 maand in de kliniek gelegen ik heb daar de ziekenhuis bacterie gekregen ik heb dan vol met water gezeten ik ben daar dan zeker 4 maal geopereerd open toe vijzen in en vijzen uit .
    Ze hebben mij ook buisjes in mijn schouders tot aan mijn longen gestoken voor dat water dat was dan zo gezegd plaatselijk verdooft maar dan ben ik wel onderuit gegaan dat was heel pijn lijk ze hebben dan ook daarna een catetra in mijn keel gestoken dat was dus in Vilvoorde ik heb gezegd dat ze echte beulen waren want ik heb dan nog twee ziekenhuizen gedaan en in jet was het toch een beetje verschichtelijk in Vilvoorde heb ik dan ook nog isiotoben moeten doen dat was op een smal plankje dus met vijzen in mijn rug versschrikelijk dan ben ik daar toch weg kunnen gaan want mijn huisdokter heeft dan een andere arts gevraagd om over te nemen . dan na een paar maand andere k l iniek gaan in leest het zelfde vijzen in vijzen uit dat was dan bij die nieuwe arts waar mijn huisdokter had gevraagd dan na een paar maand in Jet terug vijzen in vijzen uit + mijn zieken huis bacterie was nog altijd in mijn bloed wat er was met mijn rug heeft niemand mij gezegd ik was een echt proef konijn dit is nog maar een klein verslag van wat ik heb mee gemaakt en nu is dat pijn van die vijzen ik kan geen pijn stiller nemen of ik heb pijn aan mijn maag ik zie echt af wat hebben ze met mij toch gedaan . Ik heb mij dan laten opereren om toch nog mijn werk te kunnen doen maar het word met de dag slechter en slechter ik weet niet meer wat ik moed doen.
    Ik heb een geluk ik kan nog stappen maar wel met op mijn tanden te bijten.

 4. ik heb door een verkeerder fitnessoefening (deadliften) eigenlijk al vanaf april last van mn rug. de eerste 2,5 week was dit niet te houden, kon niet zitten, lopen, staan, eigenlijk helemaal niets. dit was ook in de periode dat ik een burn-out had.

  na enkele fysio afspraken ging het eigenlijk wel weer goed.

  echter een maand later kreeg ik toch weer te pas en te onpas last.
  nu zijn we 7 maanden verder en ben wederom door mn rug gegaan (de wasmachine verzetten en een week later rustig proberen te leg-pressen).

  ik heb nu een afspraak met de fysio gemaakt oor 2 December maar is dat wel voldoende? is het misschien beter om langs de huisarts te gaan?

  1. In jouw geval zou ik de afspraak met de fysio mooi laten staan, en daarnaast ook een afspraak maken met je huisarts. Deze kijkt er met een ander oog naar, en kan je eventueel doorsturen naar het ziekenhuis voor foto's, wel of niet in combinatie met een specialist.

   Heel veel succes!

 5. Hallo,

  Ik ben toen ik 10 was (denk ik, ik weet het niet meer precies) van mijn pony gevallen. Ik reed in de les en mijn pony en een andere gingen samen racen en wij konden ze niet onder controle houden. Mijn pony ging bokken en daardoor ben ik tegen de bakrand aan gelanceerd. Ik viel hierbij met mijn rug tegen de rand aan en daarna op me rug in het zand. Het deed toen niet zo heel erg veel pijn. Ik ben meteen weer op de pony gestapt vanwege angst enz.

  Ondertussen ben ik 13 en heb ik nog steeds last van mijn rug. In het begin was het maar een heel klein beetje, maar ondertussen zijn er dagen dat ik mijn bed nauwelijks uit kan komen door de rugpijn. Ik weet nu eigenlijk niet precies of het door de val komt, want als ik ongesteld pijn is de rugpijn nog erger. Er zijn ook dagen/ weken dat ik helemaal geen last heb van mijn rug.

  Nu is mijn vraag, wat is verstandig om te doen. Ik wil liever niet naar de dokter, omdat ik dat toch niet echt nodig vind. Ook wil ik graag weten of jullie tips hebben tegen rugpijn om het te verlichten. Ik heb een tijdje midalgal warm gebruikt, maar daar blijk ik best wel allergisch voor te zijn.

  Ik hoop dat het een beetje een logisch verhaal is en dat jullie het snappen 😀 haha

  Groetjes Maaike

  1. Hoi Maaike,

   Wellicht denk je dat het niet nodig is, maar toch raad ik je aan om even langs de huisarts te gaan. Deze kan je onderzoeken en eventueel doorverwijzen naar een specialist.
   Je hebt er regelmatig last van, en zeker tijdens je menstruatie, dus is het de moeite waard om hier iets aan te doen.

   Heel veel succes!

 6. Hallo,

  Ik ben 18 en heb nu al een goede twee maanden en twee weken flinke last van mijn onderrug. In eerste instantie dacht ik dat kwam omdat ik niks uitvoerde (het was vakantie) of omdat ik de verkeerde zithouding aanhield, maar die zithouding heb ik meteen veranderd omdat dat in het begin wel hielp en school is ondertussen ook weer in vollegang dus ik voer weer genoeg uit en het houdt nog steeds aan. Volgens mij is het zelfs erger geworden.

  Af en toe als ik even goed ontspan en uitstrek wil het nog wel even wegtrekken, maar dat is maar eventjes. Ik heb er vooral last van als ik ga staan en dan ook tijdens het lopen, als ik ga zitten, als ik voorover buig, als ik lig en ik kracht zet om even anders te liggen, en als ik zit en beide benen optil.. dus eigenlijk altijd.

  Nou zou het natuurlijk kunnen komen omdat ik overgewicht heb, maar ik zit al ruim 4 jaar rond hetzelfde gewicht en ik ben zelfs een beetje afgevallen dus dan vind ik het alleen al raar dat het nu pas komt.

  Ik wilde al naar de huisarts gaan, gewoon voor de zekerheid, maar van mijn moeder mag ik niet omdat het "toch gewoon komt omdat je te zwaar bent"... nou is die man nu ook met vakantie en zijn mijn ouders ook geen fan van de vervanger..

  Dit is waarschijnlijk een hele lap tekst nu en misschien niet eens goed te volgen, maar ik hoop dat het duidelijk genoeg is.

  Groetjes,
  Nikki

  1. Als jij last hebt van je rug, dan zal overgewicht daar natuurlijk wel iets mee te maken hebben, dat weet je zelf ook wel.
   Maar dat is geen reden om niet naar een arts te gaan.
   Blijf hier niet mee rondlopen, maar ga naar een arts, ook al is het de vervanger.

 7. Beste Robert Jan/Jack,

  Ook deze blog is erg fijn geschreven en bevat de juiste informatie. Zoals eerder aangegeven heb ik erg veel last gehad van mijn gehele wervelkolom door een verkeerde houding, waardoor mijn spieren in mijn nek en schouders verkrampten. Uiteindelijk bleek dat mijn verkeerde werkhouding (en de lengte van mijn onderbenen dat verschilt) zorgde voor een gekantelde bekken. Dat resulteerde in een scheefstand van ongeveer mijn hele lichaam. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Krullaards Perfect Reset, die hebben mijn bekken recht weten te zetten binnen een aantal behandelingen. Momenteel heb ik alleen nog last als ik te lang achter mijn laptop zit, als dat het enige is ben ik best tevreden.

  Wederom bedankt voor het delen van jullie informatie!

  Gr. Maickel

 8. Ik heb erge Pyn in myn onderrug door artrose ,kunnen jullie my zeggen wat ik kan doen aub ,het verpest myn leven

 9. hallo ik ben elf en heb al meer dan een jaar last van rugpijn ik weet niet wat ik moet doen heeft iemand tips voor mij?

  1. De beste tip die ik je kan geven is naar een arts te gaan voor nader onderzoek. Op jouw leeftijd is dit heel raar, en moet er een duidelijke achterliggende oorzaak zijn.

 10. Ik heb al ruim 2 maanden pijn in mijn rug! Het ergste is slapen kan van de pijn niet omdraaien in mijn bed en opstaan de volgende ochtend is ook een hel! Ik ga al naar de fysiotherapeut maar merk weinig verschil ook ben ik vorige week in Frankrijk in het ziekenhuis geweest flinke lijst medicatie gekregen waaronder tramadol en iets om de spieren te ontspannen. Het heeft echter zeer weinig gedaan. Wat kan ik nog meer doen?

 11. Heb ook last van me onderrug. Door dat ik bijna van de trap viel en daardoor een rare beweging maakte verschoot er iets in me bil. Kan na 2 weken nog niet bukken en ook problemen met de stoelgang. Persen is heel pijnlijk. Loop wel bij de therapeut

 12. Ik ben 14 jaar en Ik heb 4 weken geleden 27 zware stoepbanden getild op een aanhangwagen vanaf de grond. Nu heb ik steeds als ik eigenlijk niks til en niet elke dag maar 1 x per week ineens hele erge rugpijn en ik kan dan eigenlijk niks meer. Wat moet ik doen en blijf ik hier altijd last van houden?

  1. Dat was een hele klus, Jesse!
   Of je hier last van blijft houden, waarschijnlijk niet. Maar dat je rug te zwaar belast is geweest, is wel duidelijk.
   Even naar de huisarts voor een doorverwijzing naar een therapeut. Dat is voor nu de beste oplossing.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share