Rugpijn deel 3: Het voorkomen van rugpijn

2017-01-20T09:11:11+01:00mei 15th, 2013|Rugpijn|1 Reactie

Laatste update: door

Rugpijn deel 3: Het voorkomen van rugpijn

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Rugpijn deel 2: Wat te doen als je al rugpijn hebt

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Je kunt de kans op rugpijn zo minimaal mogelijk houden, als je de adviezen in dit derde deel opvolgt. Overigens is het belangrijk om te zeggen dat deze punten niet alleen goed zijn voor je rug, maar voor je algehele gezondheid.

Ga sporten

Sporten is niet alleen van belang voor je algemene gezondheid, maar maakt ook je spieren sterker. Als je je bij het sporten regelmatig concentreert op je rugspieren en buikspieren, zal je minder snel last hebben van rugpijn. De spieren zorgen voor stabiliteit in je lichaam, en sterke spieren betekend direct een stabieler lichaam.

Let op je lichaamshouding

Als je op een juiste manier staat, is je gewicht in gelijke mate verdeelt over je beide voeten. Je staat nu stabiel. Dit feit is erg belangrijk, want een stabiel lichaam kan tegen een stootje en voorkomt ongewenste, en vaak ongemerkte, slijtage van je rug. Ga voor de spiegel staan en bekijk jezelf eens goed, ook van de zijkant. Je merkt het vaak niet meer, maar er is een grote kans dat je jezelf een afwijkende houding hebt aangeleerd. Wat is dan de juiste houding?

  • Ga met je twee voeten op een vlakke ondergrond staan.
  • Verdeel je gewicht gelijk tussen je twee voeten, met je knieën lichtjes gebogen.
  • Kantel je bekken een beetje naar achteren, en span je bekkenbodemspieren een beetje aan.
  • Span nu ook de buikspieren een beetje aan.
  • Licht nu een beetje je borstkas op, ontspan je schouders en trek ze een beetje naar achteren.
  • Voor de juiste stand van je hoofd, maak je een ‘l’ van je wijsvinger en je duim. De duim plaats je op je borst, aan de bovenzijde van je borstbeen. Laat het puntje van je kin dan op je wijsvinger rusten. Dit is de correcte stand van je hoofd.

Je werkhouding

Om rugpijn te voorkomen is je werkhouding erg belangrijk. Als jij altijd onderuitgezakt in je bureaustoel zit, met je computerscherm in een vergeten hoekje en een bureau die zo vol ligt dat je de kleur niet meer kunt zien, dan krijg je vroeg of laat onherroepelijk last van je rug en nek.

Kijk eens zeer kritisch om je heen, of ga een gesprek aan met de Arbo-specialist in je bedrijf. Aanpassingen hoeven niet kostbaar te zijn. Vaak is een logische indeling van je bureau, in combinatie met een verstelbare stoel, voldoende om een betere werkhouding te realiseren.

Let eens op de volgende punten:

  • Je stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, steun bieden in de onderrug en in hoogte verstelbare armsteunen hebben. Stel de stoel zo in dat je voeten de grond raken, en dat je bovenbenen een hoe