Sport

Laatste Update: 7 april 2017

Sport en je gezondheid deel 1: Waarom is sporten goed?

Je weet waarschijnlijk al wel dat lichaamsbeweging goed voor je is, maar weet je wel hoe goed het precies is? Lichaamsbeweging kan alles verbeteren, van een beter humeur tot een gezonder leven, kom erachter hoe sporten je leven kan verbeteren.

Wil jij je beter voelen, meer energie hebben en misschien zelfs langer leven? Dan hoef je niet veel verder te kijken dan actief bezig zijn. De gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging en fysiek bezig blijven zijn moeilijk te negeren. En de voordelen van lichaamsbeweging zijn voor bijna iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, geslacht of uithoudingsvermogen. Heb je nog meer redenen nodig om te beginnen met sporten? Bekijk dan deze zes redenen waarom genoeg bewegen je leven kan verbeteren.

Gezondheidsvoordelen sporten / lichamelijk bewegen

Reden 1 – Lichaamsbeweging houdt het gewicht op pijl

Genoeg bewegen kan gewichtstoename helpen voorkomen en kan ook helpen bij gewichtsverlies. Tijdens het sporten verbrandt je calorieën. Hoe intensiever je bezig bent, hoe meer calorieën je verbrandt. Het is helemaal niet nodig om hele uren van de dag vrij te houden om de gezondheid op peil te houden of om gewicht te kunnen verliezen. Als je echt geen tijd hebt om te gaan sporten dan kun je ook gewoon fysiek bezig zijn, neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.

Reden 2 – Lichaamsbeweging bestrijdt gezondheidsproblemen en ziekten

Maak jij je druk over hart- en vaatziekten? Hoop je een te hoge bloeddruk te kunnen voorkomen? Het maakt niet uit wat je huidige gewicht is, actief bezig zijn verhoogt de high-densitylipoproteïne (HDL), oftewel het "goede" cholesterol en vermindert ongezonde triglyceriden (slechte cholesterol). Hierdoor kan het bloed gemakkelijker door het lichaam stromen en dat vermindert het risico op hart-en vaatziekten. Regelmatige lichaamsbeweging helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen te voorkomen waaronder de kans op een beroerte, diabetes type 2, depressie, bepaalde vormen van kanker, artritis en nog veel meer.

Reden 3 – Lichaamsbeweging verbetert het humeur

Heb je een emotionele opkikker nodig? Misschien moet je wat stoom afblazen na een stressvolle dag…. Een half uurtje in de sportschool bezig zijn of een stevige wandeling van 30 minuten maken kan hierbij helpen. Lichaamsbeweging stimuleert verschillende chemicaliën in de hersenen die de sporter gelukkiger maken en helpen ontspannen. Daarnaast worden mensen die regelmatig sporten ook positiever over hun eigen uiterlijk, dat kan het zelfvertrouwen stimuleren en het gevoel van eigenwaarde verbeteren.

Reden 4 – Lichaamsbeweging geeft energie

Raak je al buiten adem door de boodschappen te doen of als je bezig bent met het huishouden? Regelmatige lichamelijke activiteit kan de spierkracht verbeteren en het uithoudingsvermogen sterk vergroten. Lichaamsbeweging en fysieke bezig zijn zorgen ervoor dat zowel zuurstof als voedingsstoffen naar onze spierweefsels worden gebracht en helpen het cardiovasculaire systeem efficiënter te werken. Wanneer je hart en longen efficiënter werken heb je meer energie over om de gewone dagelijkse dingen te doen.

Reden 5 – Lichaamsbeweging stimuleert beter slapen

Heb jij moeite om in slaap te vallen? Heb je misschien moeite om in slaap te blijven? Regelmatig bewegen kan iemand helpen sneller in slaap vallen en helpt iemand ook dieper te slapen. Het enige wat je niet moet doen is vlak voor het slapen weer gaan sporten, anders is het mogelijk dat je teveel energie over hebt om in slaap te vallen.

Reden 6 – Lichaamsbeweging kan leuk zijn

Lichaamsbeweging en fysiek bezig blijven zijn leuke wijzen om de tijd door te brengen. Het geeft je de kans om te ontspannen, te genieten van de buitenlucht of gewoon bezig zijn met iets wat je gelukkig maakt. Lichaamsbeweging kan mensen ook helpen om samen met de familie of vrienden iets te doen in een leuke, sociale omgeving. Ga de wandelpaden niet uit de weg of meldt je aan bij een voetbalteam. Zoek iets waarvan je kunt genieten en begin gewoon.

Top 10 sport activiteiten voor optimale gezondheid

Natuurlijk is het mogelijk om elke dag de sportschool in te gaan en op die manier genoeg beweging te krijgen, maar misschien vind je het veel leuker om spelenderwijs actief te blijven. Regelmatig met een sport bezig geeft de voordelen van een trainingsprogramma, terwijl je gezellig bezig bent en veel plezier kunt hebben.

  1. Voetbal – Wie kent het in Nederland niet? Tenzij je als keeper speelt of gewoon niet veel wilt lopen ben je tijdens het voetballen constant in beweging. Zeker voor middenvelders is het niet vreemd dat ze aan het einde van een wedstrijd meer dan zeven of acht kilometer hebben gelopen. Het is eigenlijk hardlopen en sprinten, maar voor veel mensen wel veel leuker.
  2. Circuittraining – Probeer circuittraining als je snel calorieën wilt verbranden en toch ook nog spieren wilt kweken. Een type van deze training is constant wisselen tussen cardiovasculaire machines, vloer-apparatuur en krachttraining, en dat allemaal tijdens dezelfde sessie! Houd het tempo hoog en pauzeer niet te lang tussen de stations. Juist door niet lang uit te rusten is het mogelijk om snel een goede conditie te krijgen. Een andere populaire vorm van circuittraining die uit Amerika is over komen waaien is de Boot Camp training, waarin de deelnemers naast het high-impact cardiovasculaire werk ook bezig zijn met lunges, squats, zijwaartse bewegingen, pullups en pushups.
  3. Squash – Hoewel squash spelers op hun hoede moeten zijn dat ze niet in het gezicht worden geraakt met het racket van de tegenstander, is squash een relatief veilig spel voor beginners. Het mooiste van squash is dat ervaren squash spelers meer dan 1000 calorieën per uur kunnen verbranden tijdens lange rally's en het constante sprinten naar alle hoeken van het veld. Flexibiliteit is een must voor squash succes en daarnaast is uithoudingsvermogen ook belangrijk. Squashen kan zowel iemands snelheid en onderlichaam versterken.
  4. Tennis – Wanneer je squash vergelijkt met tennis dan merk je dat het een iets rustigere versie van bijna hetzelfde spel is. Een sport die je op bijna alle leeftijden kan doen met minder risico op letsel, een sport die je kan spelen op een rustig tempo. Tennis vereist de flexibiliteit, uithoudingsvermogen, spierkracht en snelle reflexen van squash, maar het is voor iedereen mogelijk om te beginnen met tennis. Volgens de Internationale Tennis Federatie verbrandt je met 30 minuten tennis meer calorieën dan tijdens het fietsen, op een roeimachine, of op de golfbaan. Het hardlopen, sprinten, serveren, en volleyen verlagen voor tennisspelers het risico op hart- en vaatziekten. De constante beweging bouwt spieren en houdt je flexibel. Je hebt de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te spelen.
  5. Roeien – Roeiers zijn in staat om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen zonder dat ze afhankelijk zijn van eventueel gevaarlijke gewichtsoefeningen zoals mensen die met gewichten bezig zijn. Voor degenen die geen toegang tot een boot hebben zijn de roeimachines die we bij veel sportscholen terugvinden een goed alternatief voor een full-body training die slanke, sterke spieren opbouwt. Hoewel je niet zoveel calorieën verbrandt als met squash blijft roeien een gezonde en beproefde activiteit voor mensen die snel fysiek fit willen worden.
  6. Zwemmen – Je hoeft de meeste zwemmers op de Olympische Spelen maar te zien en dan weet je gelijk dat zwemmen goed is voor het lichaam. De grootste voordelen van zwemmen zijn de cardiovasculaire training en spieruithoudingsvermogen die het biedt. Vooral interval training kan zeer effectief zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies en krachttraining. Zwem twee keer de lengte van het zwembad zo snel als je kunt, stop dan om op adem te komen, en herhaal dat een paar keer.
  7. Fietsen – Fietsen is de koning van alle duursporten. Fietsen trekt vaak voormalige hardlopers die verder letsel aan gewrichten willen voorkomen maar toch ook hun spieruithoudingsvermogen willen behouden. Helaas train je bij fietsen geen flexibiliteit of het bovenlichaam. Hierdoor is het vaak nodig om toch nog iets anders te doen als je het hele lichaam wil trainen.
  8. Hardlopen – Hardlopers verbranden veel calorieën. Hoe langer en verder je rent, hoe meer brandstof je verbruikt. Rennen traint echter het bovenlichaam niet en geeft weinig flexibiliteit. Stressfracturen, spierblessures en gewrichtsproblemen zijn een echt probleem, dus een goede warming up is erg belangrijk. Hardlopen en joggen zijn goedkoop en kunnen door bijna iedereen wordengedaan. Hardlopers komen vaak buiten, vaak zelfs dagelijks.Hierdoor hebben ze vaak geen vitamine D-deficiëntie (die we krijgen van de zon).
  9. Klimmen – Klimmen biedt een indrukwekkend anaerobe ervaring, korte energie uitbarstingen, gevolgd door lange periodes van statische rust. De afwisseling bouwt lange, slanke spieren die niet zo groot worden als de spieren die mensen krijgen door gewichtheffen. Een nadeel aan klimmen is dat het uitsluitend anaeroob is, het doet dus niet veel voor het hart.
  10. Boksen – Door de boksring heen dansen is een aanzienlijke cardiovasculaire training terwijl het spieruithoudingsvermogen en de kracht die nodig is om te stoten voorziet in een totale, full-body training. Als je nog net iets extra’s wilt probeer dan een kickboksentraining.

Waarom oppassen met extreme sporten

Sporten is een zeer populair onderdeel van onze samenleving. Of mensen nou sporten om in beweging te blijven of gewoon voor hun plezier, sport is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Nederland. Sinds de vroege jaren 1990 worden extreme en avontuurlijke sporten steeds meer geaccepteerd onder de traditionele definitie van "sport".

Sporten zoals skydiven, snowboarden, skiën, mountainbiken en bungeejumpen worden steeds populairder en meer mensen zoeken de "extreme" adrenaline kick. Hoewel sport, met inbegrip van extreme sporten, goed kan zijn voor de geest en het lichaam, kunnen ze ook gevaarlijk zijn als je niet oppast.

Extreme sporten, hebben per definitie een extreem risico voor de deelnemers, vaak gaan mensen tot aan de rand van wat veilig is. Of je het opneemt tegen de grenzen van de zwaartekracht of iets anders, liefhebbers van extreme sporten moeten bereid zijn om te proberen extreme risico's te vermijden. Op die manier lijden extreme sporten niet tot extreme blessures.Voordat je begint, bedenk dan dat een goede training, de juiste apparatuur, en een goede partner het risico van zelfs de meest extreme sporten kan verminderen.

1. Praat met de experts

Ongeacht welke extreme sport je kunt bedenken, er zijn altijd mensen die het vaker en langer hebben gedaan dan jij. Zoek iemand die de sport kent, lees boeken over het onderwerp, lees meer informatie op het Internet, of neem zelfs een les of twee om beter te weten waaraan je begint.

2. Zorg voor de juiste uitrusting

De juiste uitrusting is niet iets waarop je geld probeert te besparen als je van plan bent deel te nemen aan een extreme sport. Draag een helm, kniebeschermers, elleboogbeschermers en polsbeschermers.

3. Zorg voor een partner

Activiteiten zijn altijd leuker als je iemand hebt om ze mee te delen, dit geldt zeker ook voor extreme sporten. Het maakt niet alleen de ervaring zelf leuker, maar een partner werkt ook als een soort van vangnet dat ervoor zorgt dat je hulp kunt krijgen als er iets fout mocht gaan.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:

Sport en je gezondheid deel 2: Hoe vaak ( thuis) sporten?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share