Stoppen Met Roken

Laatste Update: 17 november 2016

Stoppen met roken deel 3: Nicotine vervangingstherapie

Stoppen met roken deel 3

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Stoppen met roken deel 2: De voordelen bij het stoppen met roken

Zoals eerder vermeld leidt de nicotine in sigaretten tot lichamelijke afhankelijkheid. Dit kan leiden tot onaangename symptomen wanneer een persoon probeert te stoppen.

Nicotine vervangingstherapie geeft je nicotine - in de vorm van kauwgum, pleisters, sprays, inhalatoren, of zuigtabletten - maar niet de andere schadelijke chemische stoffen die in tabak zitten.

Het kan een aantal van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen helpen verlichten, zodat jij je kunt concentreren op de psychologische (emotionele) aspecten van stoppen met roken.

Hoe het werkt

Nicotine vervangingstherapie kan helpen met de moeilijke ontwenningsverschijnselen en de hunkering naar een sigaret. Ongeveer 70% tot 90% van de rokers zeggen dat de enige reden dat ze niet kunnen stoppen de ontwenningsverschijnselen zijn…maar met behulp van nicotine vervangingstherapie kun je de symptomen sterk verminderen.

Veel rokers kunnen stoppen met roken zonder gebruik te maken van nicotine vervangingstherapie, maar veel mensen die proberen te stoppen slagen niet bij de eerste poging.

Het is zelfs zo dat rokers vaak vele pogingen nodig hebben - soms zelfs 8 tot 10 keer - voordat ze in staat zijn om te stoppen.

Gebrek aan succes is vaak gerelateerd aan ontwenningsverschijnselen. En de meeste mensen die proberen te stoppen met roken beginnen weer binnen de eerste drie maand nadat ze gestopt zijn met roken. Wees dus niet ontmoedigd als je weer begint met roken. Gewoon proberen opnieuw te stoppen. Het is mogelijk ontwenningsverschijnselen met nicotine vervangingstherapie te verminderen.

Bedenk echter wel dat nicotine vervangingstherapie alleen betrekking heeft op de fysieke afhankelijkheid van rokers. Het is niet de bedoeling dat nicotine vervangingstherapie het enige is wat je gebruikt om te kunnen stoppen met roken. De beste tijd om nicotine vervangingstherapie te beginnen is wanneer je voor het eerst stopt.

Veel rokers vragen of het misschien een idee is om met nicotine vervangingstherapie te beginnen terwijl ze nog steeds roken. Echter, de makers van de meeste nicotine vervangingstherapieën raden dit niet aan.

Andere methoden om te stoppen met roken

Veel mensen die gestopt zijn met roken hebben gebruik gemaakt van alternatieve methoden zoals hypnose, acupunctuur, of meditatie. Deze alternatieve (aanvullende) therapieën pakken problemen aan op een manier dat conventionele geneeskunde dat vaak niet doet. In dit geval gaat het om het mentaal omgaan met het ontwikkelen van een gezond evenwicht tussen het lichaam en onze geest, en het natuurlijk verlichten van stress.

1. Hypnose
Omdat hypnose bekend is geworden vanwege het vermogen om gedrag snel te kunnen veranderen, is het een natuurlijk alternatief voor veel rokers die proberen te stoppen. Hypnose ontspant je geest genoeg om onbewust problemen te kunnen identificeren die tot roken leiden.

Een standaard sessie begint met een kort intake gesprek zodat de therapeut een idee heeft over de patiënt en de ervaring die deze persoon heeft met roken. Daarna helpt de therapeut de cliënt te ontspannen door middel van meditatie of visualisatie. Vervolgens geeft de therapeut een reeks mentale suggesties of heeft een gesprek met de patiënt om er achter te komen waarom iemand rookt. Als iemand bijvoorbeeld tijdens televisie kijken veel rookt zal een hypnotherapeut proberen om die verbinding te verbreken en vervangen door een gezondere gewoonte.

2. Acupunctuur
Acupunctuur is een techniek afkomstig vanuit de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden kleine naalden gebruikt om bepaalde punten op het lichaam te stimuleren. Bij rokers is het idee om de zin in een sigaret te verminderen en de ontwenningsverschijnselen door het hele lichaam te verlichten.

De plaatsing van de naalden kan variëren per persoon, maar standaard punten zijn de oren, voeten, en boven op het hoofd. Na een evaluatie die kan bestaan uit de pols van de patiënt opnemen en de kleur van de tong bekijken, kan de acupuncturist de fysieke zwakheden van de roker bepalen en dan de naalden gebruiken om deze aan te pakken.

3. Meditatie
Meditatie is bedoeld om het lichaam te ontspannen en gedachten te heroriënteren. In combinatie met conventionele therapie kan meditatie helpen de problemen bij stoppen met roken te verminderen. Onderzoek uit 2002 toonde aan dat meditatie dopamine in de hersenen vrijgeeft. Dit is een proces dat vergelijkbaar is met nicotine, het activeert dat ontspannende gevoel dat rokers zo graag willen. Meditatie kan ook een manier zijn om de stress-verlichtende voordelen van sigaretten te vervangen.

Een veel voorkomende meditatie methode is om een comfortabele, zittende positie te vinden en langzaam in-en uitademen door je neus. Wanneer je geest begint te dwalen probeer je dan te concentreren op je ademhaling om de focus vast te houden. Begin met vijf minuten per dag en ga door tot ongeveer tot 20 minuten, elke dag weer.

Klik hieronder om deel 4 te lezen"
Stoppen met roken deel 4: Roken zwangerschap

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Vandaag 8 dagen gestopt. Over het algemeen geen problemen, alleen tijdens de bekende momenten enorme trek in een sigaret. Maar ik wil niet meer roken, echt miet en nooit weer!
    Vervangers voor het roken? Vaatwasser in en uitruimen, klussen, tuin onderhoud, naar het strand ( woon op Curacao).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share