• stoppen met roken stap voor stap

Stoppen met roken deel 5: Stap voor stap Stoppen

2016-11-17T11:26:58+01:00oktober 31st, 2012|Stoppen Met Roken|2 Reacties

Laatste update: door

Stoppen met roken deel 5: Stap voor stap Stoppen

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Stoppen met roken deel 4: Roken en zwangerschap

1. Begin met een commitment om te stoppen

Onderzoek toont aan dat mensen die duidelijk zijn wanneer ze stoppen met roken meer succes hebben dan degenen die proberen geleidelijk te stoppen. Mensen proberen geleidelijk te stoppen door het aantal sigaretten dat ze elke dag roken te verminderen. Als je echter minder probeert te roken dan zal je waarschijnlijk dieper inhaleren om op die manier alsnog zo veel mogelijk nicotine binnen te krijgen. Wanneer je voor jezelf een stopdatum hebt ingesteld is het heel belangrijk om zelfs geen trekje meer te nemen van een sigaret.

Vergeet niet dat andere tabaksproducten - rookloze tabak, sigaren en pijpen - geen alternatief zijn voor het roken van sigaretten. Geen van deze producten zijn veilig. Al deze producten zijn verbonden met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Een relatief nieuw product, elektronische sigaretten, zijn nog niet uitgebreid en langdurig getest en kunnen dus het beste worden vermeden.

2. Heb een stoppen met roken kit klaar staan

Het is belangrijk om bepaalde producten klaar te hebben staan. Niemand zal je vertellen dat stoppen met roken gemakkelijk is, daarom kun je dit beter doen terwijl jij je nog goed voelt.

  • Zorg ervoor dat de nicotinevervangers of andere stoppen-met-roken medicijnen klaar staan als je deze gaat gebruiken. Vergeet niet dat bij een deel van de nicotine medicaties je twee weken voordat je daadwerkelijk gaat stoppen met roken al moet beginnen.
  • Houd een fles water bij je die je kunt bijvullen. Dit maakt iets drinken gemakkelijker. Het zal ook helpen om je maag vol te houden, veel mensen merken dat ze veel meer honger hebben wanneer ze niet meer roken. Daarnaast kan een lege maag het verlangen naar een sigaret ook erger maken. Het is dan ook aan te raden altijd een fles water bij je te hebben in de eerste week dat je stopt met roken.
  • Koop dingen waar je op kunt kauwen: worteltjes, selderij, tandenstokers, kaneelstokjes, suikervrij snoep, suikervrije kauwgom. Een voorraad van gezonde snacks in de koelkast, leg snoep en andere dingen door het hele huis, in de auto en op het werk. Houd het allemaal net zo dicht bij je als je met sigaretten deed – gewoon in de zak of in de tas.
  • Haal iets om je handen bezig te houden. Een bal waarin je kunt knijpen (een stressbal) werkt bijvoorbeeld erg goed.
  • Maak een lijst van "Redenen dat ik wil stoppen met roken." Leg hier kopieën van rond het huis, in de auto en op de werkplek.

3. Speciale apps

Als je een smartphone hebt komt hulp wel uit een zeer onverwachte hoek. Er zijn genoeg apps die je willen helpen om nooit meer een sigaret aan te raken.

Waaronder:

  • Livestrong: DaretoQuit Smoking – een appvan de LiveStrong foundation van de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong,