Stoppen Met Roken

Laatste Update: 17 november 2016

Stoppen met roken deel 5: Stap voor stap Stoppen

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Stoppen met roken deel 4: Roken en zwangerschap

1. Begin met een commitment om te stoppen

Onderzoek toont aan dat mensen die duidelijk zijn wanneer ze stoppen met roken meer succes hebben dan degenen die proberen geleidelijk te stoppen. Mensen proberen geleidelijk te stoppen door het aantal sigaretten dat ze elke dag roken te verminderen. Als je echter minder probeert te roken dan zal je waarschijnlijk dieper inhaleren om op die manier alsnog zo veel mogelijk nicotine binnen te krijgen. Wanneer je voor jezelf een stopdatum hebt ingesteld is het heel belangrijk om zelfs geen trekje meer te nemen van een sigaret.

Vergeet niet dat andere tabaksproducten - rookloze tabak, sigaren en pijpen - geen alternatief zijn voor het roken van sigaretten. Geen van deze producten zijn veilig. Al deze producten zijn verbonden met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Een relatief nieuw product, elektronische sigaretten, zijn nog niet uitgebreid en langdurig getest en kunnen dus het beste worden vermeden.

2. Heb een stoppen met roken kit klaar staan

Het is belangrijk om bepaalde producten klaar te hebben staan. Niemand zal je vertellen dat stoppen met roken gemakkelijk is, daarom kun je dit beter doen terwijl jij je nog goed voelt.

 • Zorg ervoor dat de nicotinevervangers of andere stoppen-met-roken medicijnen klaar staan als je deze gaat gebruiken. Vergeet niet dat bij een deel van de nicotine medicaties je twee weken voordat je daadwerkelijk gaat stoppen met roken al moet beginnen.
 • Houd een fles water bij je die je kunt bijvullen. Dit maakt iets drinken gemakkelijker. Het zal ook helpen om je maag vol te houden, veel mensen merken dat ze veel meer honger hebben wanneer ze niet meer roken. Daarnaast kan een lege maag het verlangen naar een sigaret ook erger maken. Het is dan ook aan te raden altijd een fles water bij je te hebben in de eerste week dat je stopt met roken.
 • Koop dingen waar je op kunt kauwen: worteltjes, selderij, tandenstokers, kaneelstokjes, suikervrij snoep, suikervrije kauwgom. Een voorraad van gezonde snacks in de koelkast, leg snoep en andere dingen door het hele huis, in de auto en op het werk. Houd het allemaal net zo dicht bij je als je met sigaretten deed – gewoon in de zak of in de tas.
 • Haal iets om je handen bezig te houden. Een bal waarin je kunt knijpen (een stressbal) werkt bijvoorbeeld erg goed.
 • Maak een lijst van "Redenen dat ik wil stoppen met roken." Leg hier kopieën van rond het huis, in de auto en op de werkplek.

3. Speciale apps

Als je een smartphone hebt komt hulp wel uit een zeer onverwachte hoek. Er zijn genoeg apps die je willen helpen om nooit meer een sigaret aan te raken.

Waaronder:

 • Livestrong: DaretoQuit Smoking – een appvan de LiveStrong foundation van de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong, dit is een Engelstalige applicatie.
 • Stoppen Met Roken Manager  - Nog een Engelstalige applicatie, deze laat je precies zien hoeveel geld je al bespaard hebt door niet meer te roken.
 • Stop Roken – Nog een app met een besparingsteller, je ziet snel hoeveel geld je al bespaard hebt, dit werkt motiverend voor veel mensen.
 • Rookvrij Pro – Niet zozeer handig maar wel boordevol grappige internationale statistieken, leuk als je die dag chagrijnig bent omdat je niet kunt roken.

4. Boeken

Zelfhulpboeken en websites hebben verschillende manieren om gemotiveerd te blijven om te stoppen met roken. Er zijn genoeg boeken waar niet alleen tips in staan, maar vaak staan er ook verhalen in van mensen die al gestopt zijn met roken. Zoals al eerder gezegd voelt het soms alsof niemand begrijpt wat je voelt wanneer je stopt met roken, als je echter verhalen leest van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, dan steekt dat zeker een hart onder de riem.

Conclusie & aanbevelingen

Het is eigenlijk vrij gemakkelijk als je er objectief over nadenkt. De meeste mensen weten dat roken slecht is, maar gaan er toch mee door omdat het moeilijk kan zijn om te stoppen. Met al het onderzoek wat we vandaag de dag hebben is het niet meer dan normaal is dat mensen steeds minder roken.

Je hebt helemaal gelijk in de beslissing om te stoppen met roken. Mensen begrijpen nu de schade die roken aan ons lichaam toebrengt, overheden hebben steeds meer wetten waardoor roken moeilijk wordt gemaakt - bijvoorbeeld roken in openbare gelegenheden is verboden en ook in een café is het niet meer toegestaan. Het is niet toegestaan te roken op het kantoor, en zelfs bepaalde openbare gelegenheden hebben roken compleet verboden.

Deze verslaving houdt ons mentaal meer vast dan fysiek. Herhaal dat voor jezelf elke keer als je denkt dat je het even niet gaat halen. Voor sommige mensen is het een gevecht tegen de sigaret, maar het is uiteindelijk een gevecht tegen jezelf. Het is een mentaal probleem, en jij kunt het verschil zelf maken. Zorg ervoor dat je sterker bent dan deze verslaving en val niet in je eigen leugen van "slechts een" sigaret. Het is niet gemakkelijk, maar wel te doen. Sterkte!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. na een konstatering van longontsteking,onmiddelijk gestopt.enorme veranderingen,was er erg blij mee.Na ong 5 maanden ben ik na een stress-situatie gestruikeld en rook weer.
  Hoe is het moegelijk .Tracht nu weer te stoppen,waarbij ik uw aanbevelingen ter harte zal nemen.hoop dat het lukt. Bedankt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share