In dit tweede deel leg ik een verband met andere vormen van verslavingen, gaan we verder kijken wat de suiker met je lichaam doet en als laatste hoe je jezelf uit een suikerverslaving kunt helpen.
Nicotine-, alcohol- en suikerverslaving
Hoewel het nagenoeg nooit door iemand aangemerkt wordt als een verslaving, bestaat suikerverslaving wel degelijk. Medisch gezien wordt er helaas vrij weinig aandacht aan besteedt, behalve dan het feit dat in reclames gezegd wordt dat je je suikerconsumptie moet matigen.
Maar dat geldt ook voor alcohol en nicotine. Het probleem ligt in de soort verslaving: Je rookt of je rookt niet. Dat is een keuze.
Datzelfde geldt voor alcohol: Je drinkt of je drinkt niet.
Voor beide vormen van verslavingen geldt dat je heel moeilijk kunt minderen zonder weer in oude fouten te vervallen.
Bij een suikerverslaving ligt dit helemaal anders: Het is praktisch gezien onmogelijk om te zeggen dat je geen suiker meer gaat eten. Suikers zitten meer en meer in voorgefabriceerd voedsel en zelfs in producten waar je het helemaal niet in zou verwachten en waar het in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig is.
Ook al zou je helemaal willen stoppen met suikers eten, in de praktijk is dat onmogelijk. De enige manier om dat te doen is om in een hutje op de hei te gaan wonen, samen met een koe en een schaap, en verder zonder enig contact met de buitenwereld.
Nicotine en alcoholverslaving zijn algemeen erkende verslavingen. Suikerverslaving is dit beslist niet, ondanks het feit dat het aantal mensen wat hier mee te maken heeft alsmaar meer en meer wordt. Het wordt niet erkend als ‘officiële’ verslaving, ondanks het feit dat, net als bij drank en sigaretten, het interne systeem vreselijk in de war wordt geschopt, en er een afhankelijkheid ontstaat van suikers.Een afhankelijkheid die zichzelf in stand houdt.
Gelukkig is het niet zo dat je moet ‘leren leven’ met een suikerverslaving. Het is wel degelijk mogelijk om met hard werken je suikerconsumptie heel fors naar beneden te dringen.
Wat suiker met je lichaam doet
Mogelijke gevolgen voor het lichaam, als er sprake is van een overdadige suikerconsumptie:
- Veel suiker eten zorgt voor een forse toename van vrije radicalen en zogenaamde oxidatieve stress.
- Te veel suiker eten door jongeren die zwanger zijn, kan leiden tot een verkorte afname van de duur van de zwangerschap, in combinatie met een dubbel risico voor het krijgen van een te kleine en niet voldragen baby.
- Suiker zorgt voor ergere symptomen bij kinderen met ADHD
- Suiker vertraagt het functioneren van de bijnieren.
- Suiker kan de veroorzaker zijn van epileptische aanvallen.
- Bij mensen met overgewicht, zorgt suiker voor een hogere bloeddruk.
- Suiker is de nummer één vijand voor tandproblemen en tandvlees-ziekten.
- Suiker is in staat om het immuunsysteem minder efficiënt te laten werken, dus hebben bijvoorbeeld infectieziektes vrij spel.
- Suiker kan de oorzaak zijn, of in ieder geval één van de oorzaken, van voortijdige veroudering van je lichaam en vooral van de huid.
- Voor kinderen kan te veel suiker aanleiding zijn tot hyperactiviteit, moeite met concentreren en chagrijnigheid.
Nog belangrijker: Hoe kom ik er weer van af?
Op het moment dat je wilt genezen van de suikerverslaving, is de allereerste stap om een zeer krachtig besluit te nemen dat je je voedingspatroon rigoureus wilt veranderen. Als je je eigen gezondheid voorop stelt, is het mogelijk om er binnen 2 tot 3 weken volledig van te grenzen, mits je drastisch het roer omgooit en volhoudt!
Algehele onthouding
Om, in het algemeen, van een verslaving af te komen heb je doorzettingsvermogen en kracht nodig. Dit is in het geval van een suikerverslaving niets anders. Het is wel zo dat de duur om er van af te komen korter is dan normaal geldt voor bijvoorbeeld een drankverslaving. Maar het is niet een kwestie van een paar dagen, maar eerder van weken. Het duurt minimaal 1 week voordat je voelt dat de drang naar suiker eten minder wordt, en dus het grootste gevaar voor een terugval kleiner wordt.
Ga niet in de fout tijdens die weken door jezelf als ‘beloning’ toch weer suikers te gunnen, want dan gaat het hele proces weer van voor af aan beginnen en maak je het jezelf alleen maar weer onnodig moeilijker.
De Glycemische Index
Kijk eens heel erg kritisch naar je voedingspatroon. Natuurlijk moet je alle producten mijden waar onnodig veel suikers in zitten. Maar daarnaast moet je eens kijken naar de Glycemische Waarde van alles wat je eet. Producten met een hoge Glycemische waarde laten je bloedsuikerspiegel flink stijgen, waardoor er extra insuline aan gemaakt wordt. Ook dit is één van de eerder genoemde redenen dat je toch weer suiker gaat eten.
Kies daarom voor producten met een lage Glycemische waarde zodat de energie uit de koolhydraten gelijkmatiger in de tijd verdeelt worden. Hierdoor vermijd je extreem hoge bloedsuikerspiegel en hoge insulineproductie. Een lage Glycemische waarde is op de schaal van 100: 0 – 55. Alles wat hoger is dan 55 moet je vermijden.
Dubbel effect: Ga sporten
En, zoals we eerder gezien hebben, lichaamsvet is één van de instandhouders van de vraag naar suikers. Sporten is dus een tip die op meerdere fronten actief helpt tegen een suikerverslaving.
Laat je smaakpapillen herleven
Door al het voorgefabriceerde voedsel wat je al je hele leven aan het eten bent, zijn je smaakpapillen minder efficiënt geworden. Ze zijn verdooft door al die ‘vreemde’ smaken en door de overvloed aan bijvoorbeeld suikers en zout.
Hierdoor hebben we steeds meer voedsel nodig om de smaakpapillen dezelfde sensatie te geven. Dit is natuurlijk een volledig fout uitgangspunt. Ga voor langere tijd voeding tot je nemen die zo onbewerkt mogelijk is.
Dat wil zeggen: Geen voorgebakken pizza, maar lekker zelf eentje maken met zelfgemaakt deeg en verse groenten.
Geen patat die gefrituurd is, maar zelfgemaakte patat van oer-Hollandse piepers, die je eerst voorkookt, en daarna afbakt in de oven.
En vooral geen snacks en koekjes uit een pakje. Ga eens lekker zelf koekjes bakken.
Na verloop van tijd zal je merken dat je smaakpapillen weer gaan herleven en dingen proeven die je misschien nog nooit eerder geproefd hebt. Als je dan weer probeert om in je oude patroon terug te vallen, ga je merken dat dit veel te chemisch en te zoet smaakt. Het is een direct aanval op je smaakpapillen.
Gebruik natuurlijk suikers
Natuurlijk kun je niet alle suikers mijden. Na een periode van geheelonthouding, kun je voorzichtig aan weer beginnen met suikers te eten, maar dan beslist geen geraffineerde suikers. Geen blokjes witte suiker meer in de kast. Kies liever voor zoetmiddelen zoals Stevia, Ahornsiroop of rauwe honing. Deze natuurlijke zoetmiddelen laten je bloedsuikerspiegel minder abrupt stijgen en bevatten zelfs ook nog extra voedingsstoffen. Iets wat geraffineerde, witte suiker beslist niet heeft.
Xilitol
Eén van die natuurlijk suikers is Xilitol. Deze is goed voor je tanden. Door Xilitol in te nemen, in de vorm van kauwgum, wordt de drang naar suikers drastisch lager door de zoete smaak die je in je mond hebt. En, in tegenstelling tot de ‘normale’ suikerrijke kauwgum, heeft dit verder geen effect op de hoogte van je bloedsuikerspiegel en zal dus niet meewerken om de suikerverslaving in stand te houden.
[pullquote]Integendeel: Het helpt zeer effectief om van die vervelende verslaving af te komen.[/pullquote]
Conclusies en aanbevelingen
Als jij het gevoel hebt dat je alsmaar zoetigheid nodig hebt, en dat je het hele huis doorzoekt in de hoop dat er ergens nog een chocoladereep ligt, dan is de kans heel groot dat je een suikerverslaving hebt. Een suikerverslaving is, net als alle andere vormen van verslaving, een aanslag op je lichaam. Een aanslag op je gezondheid en je kwaliteit van leven. Neem de bovenstaande tips ter harte en je zult zien dat je in normale hoeveelheden weer kunt genieten van eten. Dat je in ieder geval weer proeft wat je eet!
Bedankt Robert Jan voor deze mooie uiteenzetting, veel mensen zouden dat moeten lezen.
Er wordt te weinig gedaan om de mens op gevaren van suiker te wijzen met alle gevolgen van dien.
Je blog staat vol met goede raad en remedies, door je raad in acht te nemen ben ik al 4 kilogram afgevallen.
Binnenkort moet ik mijn bloed laten prikken en ben nu al benieuwd naar het resultaat.
En dit door simpel je raad op te volgen.
Je blog Optimale gezondheid is zeer waardevol en vol goede raad.
Nogmaals dank Robert Jan voor je hulp en raadgevingen
Geen dank, Jean-Pierre.
Ben blij dat ik je heb kunnen helpen!
Interessante blog! Zelf ben ik er achtergekomen dat ik er ook last van heb. Met name als er stress is ga ik eten en merk dat men energie afneemt. Afvallen lukt daarin tegen niet. Sporten doe ik het liefste iedere dag, wat zorgt dat ik minder aankom dan als ik het niet zou doen. Zelf heb ik het punt bereikt er iets aan te willen doen. Maar hierbij heb ik hulp van buiten af nodig. Weet u een goede instantie waar je hiermee terecht kan?
per dag eet/drink ik 1 koffie met een schep suiker smorgens dan f sinaasappel om 1 uur om 6 uur bak sla met van alles erin wortel ui komkom tomaat ei 6 grote glazen water 1 biertje savonds en 1 keer in de week een cheese burger bolletje met tartaar, kaas, sla, ui en tomaat na 2 weken 4 kilo eraf ben invalide kan niet gymmen wat heel jammer is.
ik doe dit heel radicale dieet tot ik 25 kilo eraf heb begonnen met 107 kilo
als dat klaar is zal ik op een iets gezonder dieet gaan want voor normaal is dit te weinig eten. maar eerst dat gewicht eraf dan denken we verder het is erg moeilijk gewicht te verliezen als je niet kunt bewegen
Goed bezig, Dauphine. Chapeau!