Leven met Tinnitus!

Tinnitus

tinnitus

Je bent op deze website beland omdat je meer te weten wilt komen over tinnitus, of omdat je op dit moment erg last hebt van tinnitus! Je kunt op deze site  veel informatie lezen over de aandoening tinnitus en wat je allemaal kunt doen om de oorsuizen te verminderen met verschillende behandelmethoden.

Omdat er zoveel informatie op deze website te vinden is, kan het zijn dat je niet goed kunt vinden waar je naar op zoek bent. Dit artikel is in de grote lijnen een grote samenvatting van alles wat je op de website kunt vinden over tinnitus.

Hieronder heb ik een overzicht van de punten die ik in dit artikel ga behandelen. Als je zelf nog een aantal punten hebt, die je graag ziet toegevoegd aan dit rijtje, stuur me dan even een email of laat hieronder een reactie achter.

Wat is tinnitus?

Als je last hebt van tinnitus hoef ik die eigenlijk niet meer uit te leggen. Maar voor mensen die dit niet weten is het belangrijk om een goed en duidelijk beeld te krijgen van wat tinnitus nu eigenlijk is. Tinnitus (ook wel oorsuizen genoemd) is een aandoening waarbij je een harde piep in je oren hoort. Dit is het makkelijkst te vergelijken met de piep die je kan horen als je wordt blootgesteld aan een hele harde knal. Deze piep kan tijdelijk zijn, maar het is ook mogelijk dat je de hele dag last krijgt van tinnitus. Het is een piep die feitelijk niet waar te nemen is voor buitenstaanders, maar voor mensen die het wel waarnemen is het vrij storend.

Niet iedereen met tinnitus hoort dezelfde piep. Bij de een is de piep krijsend en bij de harde is het meer een “scheurende”piep die echt pijn doet. Ongeveer 1 op de 10 mensen in Nederland heeft last van oorsuizen maar gelukkig heeft maar een paar procent altijd en constant last van deze erg hinderlijke aandoening. Als je zelf nog nooit last hebt gehad van tinnitus is het ook erg moeilijk voor te stellen wat tinnitus nu eigenlijk is en wat het kan doen met je leven. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat mensen die last hebben van tinnitus een gedeelte van hun hersenen onbewust te actief is.

Wat is de oorzaak wat tinnitus?

Er is niet zomaar een oorzaak aan tinnitus te koppelen. Er kunnen veel verschillende soorten factoren verantwoordelijk zijn voor tinnitus. Als je naar de dokter gaat met een piep in je oor, kan de dokter niet zomaar even een oorzaak aanwijzen.

oorzaken tinnitus, casue and effectEen beschadiging van het gehoor kan er voor zorgen dat je tinnitus hebt ontwikkeld. Een oor infectie, of een geblokkeerd oorkanaal kunnen beide een factor zijn. Medicijnen en drugs staan er ook om bekend om op langer termijn de veroorzaker te zijn van tinnitus. Ook infecties en beschadigingen in je brein kunnen te oorzaak zijn van de vervelende piep in je oor.

Als je ouder wordt, is het logisch dat je steeds vaker ziek wordt omdat je immuunsysteem minder fit is. Ook ouderdom is een grote factor van tinnitus en wordt toch vaak onderschat, dit komt omdat het lichaam altijd streeft naar optimale gezondheid en als je tinnitus hebt is dat een bericht van je lichaam om te laten weten dat er een probleem is, en om het oorsuizen te verminderen is het daarom van belang om zo snel mogelijk de balans weer te herstellen.

Ook wordt tinnitus veroorzaakt als je vaak wordt blootgesteld aan harde knallen of geluid is de kans groot dat je op langer termijn last krijgt van tinnitus. Mensen die werken op de bouw hebben daardoor een vergrote kans om op langer termijn tinnitus te ontwikkelen dan mensen die een “stil” beroep beoefenen.

Het kan ook voorkomen dat je genetische aanleg hebt voor tinnitus. Als je veel gevallen in je familie hebt die ook lat hebben van tinnitus, is de kans groter dat je uiteindelijk ook last hiervan krijgt.Zoals je ziet zijn er veel uiteenlopende factoren die tinnitus kunnen veroorzaken. Daardoor is het belangrijk dat je goed naar jezelf gaat kijken waar nu die tinnitus vandaan komt. Vaak is het zo, dat op het moment dat je de oorzaak van het probleem kent, dat je ook daadwerkelijk hier iets aan kunt doen. Bij tinnitus kan dit ook het geval zijn!

Lees meer: oorzaak wat tinnitus

Wat zijn de symptomen van tinnitus

Elke aandoening vertoond zijn eigen symptomen, zo ook met tinnitus. Hieronder een kort overzicht van de symptomen van tinnitus:


Iedereen kan tinnitus krijgen, maar het is waarschijnlijker dat je dit op late leeftijd pas ontwikkeld. Tinnitus is geen dodelijke ziekte, maar het mag absoluut niet onderschat worden. Steeds meer mensen krijgen last van oorsuizen en daardoor wordt ook het probleem steeds groter.

Ondanks het feit dat je er niet doodziek van kan worden, kan het daadwerkelijk wel je hele leven in beslag nemen en de kwaliteit van je leven dramatisch verlagen, ik kan het weten omdat ik zelf jaren lang geteisterd ben geweest door tinnitus.

Wordt mijn leven beïnvloed door tinnitus?

Zoals ik al hierboven hebt verteld kan tinnitus je hele leven is beslag nemen. Je zult niet de eerste zijn die door tinnitus, hun baan moest opzeggen omdat ze niet meer goed konden functioneren. Het heeft niet alleen invloed op je carrière, maar ook je sociale leven kan hieronder ernstig lijden.

Als je steeds maar weer last hebt van die piep in je oor zal je minder snel de deur uit gaan. Je blijft steeds vaker binnen zitten, omdat je “gek” kan worden van die piep in je oor. Je wordt boos, chagrijnig en steeds vaker ziek. Ook je privé leven kan hierdoor beïnvloed worden. Doordat je minder werkt kan het financieel minder gaan en ook je band met je partner kan hierdoor beïnvloed worden. Zelf kans op grote depressie is zeer aanwezig.

Tinnitus behandelingen

tinnitus verschillende behandelingen Er is niet een medicijn of kuur die je volgt waardoor je tinnitus zomaar even over gaat. Ondanks dat wereldwijd zoveel mensen last hebben van deze aandoening is er nog steeds meer “magic pill” ontwikkeld. Wel zijn er al chirurgische ingrepen mogelijk maar op dit moment zijn deze alleen nog maar getest op ratten en hebben natuurlijke serieuze bijwerkingen.

Omdat tinnitus per persoon verschilt in oorzaken is het ook moeilijk om een behandeling te ontwikkelen waardoor je het probleem tinnitus aanpakt. Operaties en verschillende soorten therapieën zijn er ontwikkeld die zeer succesvol zijn voor verschillende mensen. Maar als je chronisch oorsuizen hebt, is het een ander geval. Een operatie is hierbij niet mogelijk.

Tinnitus natuurlijk aanpakken
Zoals je hebt kunnen lezen kan een ''verkeerde''  lifestyle ook een grote invloed hebben op je tinnitus. Als je last hebt van oorsuizen betekend dit dat er iets mis is met je lichaam.  Als je last hebt van oorsuizen is het duidelijk dat er ergens in je lichaam een onbalans heerst, dit onbalans zorgt voor een constant lawaai en de eerste stap om je oorsuizen te verminderen is door je natuurlijke weerstand van je lichaam te versterken, alleen dit kan al aanzienlijk je oorsuizen verminderen.

Natuurlijke en effectieve tinnitus behandeling: De Tinnitus Verdwijn Methode!