Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 7 april 2017

Tips tegen kaalheid en haaruitval

tips tegen haaruitval en kaalheid

Over kaalheid wordt veel gediscussieerd, met name op verjaardagen als de eerste paar rondes al voorbij zijn. De fabels worden vaak een beetje aangedikt en ziedaar: Voor de mensen die daar gevoelig voor zijn, is er een nieuwe waarheid. Om de meest hardnekkige versies even te ontkrachten, hierbij even een klein lijstje. Maar eerst hieronder een korte inhoudsopgave:

1. Fabels en feiten over kaalheid
2. Oorzaken van haaruitval
3. Wat kun je doen om haaruitval te voorkomen?
4. Niets helpt, en nu?

Fabels en feiten over kaalheid

Alléén mannen kunnen kaal worden

Helemaal fout. Er is een verschil in de wijze van kaal worden, of dunner haar krijgen. Bij mannen gaat dit het snelst op de bovenzijde van het hoofd. Vandaar dat je regelmatig mannen ziet met een kaal boven hoofd, en dan nog wat haar rondom het hoofd. Bij vrouwen gaat dit proces over het gehele hoofd. Vrouwen krijgen dus ook dunner haar, maar veel meer gespreid over de hele hoofdhuid.

Je moet wat minder je haar kammen of borstelen

Ook weer zo’n fabeltje. Als je last hebt van haaruitval, dan zal je met een kam of een borstel inderdaad hele plukken zien verdwijnen. Maar deze haren waren sowieso wel uitgevallen, met of zonder kam. Aan de andere kant is het wel zo dat borstelen je de bloedsomloop in je hoofdhuid stimuleert, waardoor je een gezondere hoofdhuid krijgt en de haren waarschijnlijk wat langer blijven zitten. Maar tegengaan kun je dit proces niet.

Motorrijders worden sneller kaal door de helm

Gelukkig voor de motorrijders onder ons, want een helm heeft helemaal geen invloed op je haar. Haaruitval is het gevolg van een proces in je lichaam, en aangezien je helm buiten je lichaam zit, heeft deze geen invloed hierop.

Door regelmatig knippen wordt je haar dikker

Dit is een fabeltje wat de kappers natuurlijk graag willen geloven en ook regelmatig vertellen. Het gaat uiteindelijk om de haarzakjes, en die weten helemaal niet dat je haar geknipt is of niet. Maakt dus helemaal niks uit. Het is aan de andere kant wel zo dat pas geknipt haar wat voller en dikker lijkt, gewoon omdat het netjes zit en natuurlijk even lekker geföhnd is.

Kale mannen zijn beter in bed

Vooral kalende mannen willen dit natuurlijk graag geloven, maar ook dit is een fabeltje. Kaalheid wordt veroorzaakt door het hormoon DiHydroTestosteron (DHT). Ok, het is een hormoon, maar heeft helemaal niets te maken met de hormonen die van belang zijn voor een hoog libido. Mannen en vrouwen met dunnere haren hebben dus geen afwijking in de hormoonspiegel wat ten goede zou komen in bed.

Oorzaken van haaruitval

Er zijn verschillende oorzaken voor haaruitval aan te wijzen. Het overgrote deel is genetisch bepaald, maar medicijngebruik, stress en slechte voeding helpen ook niet echt mee. Ik zet de meest voorkomende oorzaken even voor je op een rijtje:

Erfelijke factoren

Je ziet het vaak binnen een familie: mensen met dunner wordend haar, grote inhammen of zelfs helemaal kaal. Dit is dan genetisch bepaald en heeft te maken met een gevoeligheid voor DiHydroTestosteron (DHT). Door de DHT worden de haarzakjes in je hoofdhuid aangetast waardoor de normale productie van haar achteruitgaat. Er wordt nog wel een haar geproduceerd, maar deze is veel en veel dunner dan een normale haar.

Deze erfelijkheid komt vrij veel voor, maar bij ongeveer 7% van de mensen zet het ook daadwerkelijk door wat een nagenoeg kaal hoofd als gevolg heeft. Als leidraad kun je aanhouden dat als de kaalheid al behoorlijk zichtbaar begint te worden voor het 35ste levensjaar, de kans heel erg groot is dat het zich op latere leeftijd helemaal door gaat zetten. Aan de andere kant, als je nog geen noemenswaardige last hebt van kaalheid voor je 45ste jaar, dan is de kans erg groot dat je je haardos je hele leven kunt behouden. Misschien wat dunner, maar toch nog steeds een bos haar.

Aandoeningen en ziektes

De werking van de schildklier heeft een grote invloed op de gezondheid van je haar. Als je een traag werkende schildklier hebt, of een te snel werkende schildklier, dan merk je dat aan uitvallend haar. Ook kan het voorkomen dat je haar broos wordt en veel dunner. Dit is gelukkig omkeerbaar, want als de problemen met de schildklier weer zijn opgelost, dan zal je haar zich ook weer gaan herstellen.

Ook bepaalde auto-immuunziektes en bloedarmoede kunnen de haargroei beïnvloeden waardoor het haar uit kan vallen.

Vlechten en elastiekjes

Ook kunnen mechanische krachten zorgen voor extra haarverlies. Vrouwen die bijvoorbeeld vaak een strakke vlecht dragen, hebben meer last van afgeknapte haren en haren die met wortel en al uit de hoofdhuid worden getrokken. Dit gaat sneller dan je denkt.

Stress

Als je lichaam heel veel blootstaat aan stress, zal dit leiden tot meer haaruitval dan normaal. Maar als je al last hebt van de genetisch bepaalde haaruitval, dan zorgt stress er voor dat dit sneller verloopt. Wil je dit dus in de hand proberen te houden, dan moet je stress zo veel mogelijk zien te vermijden. Trouwens beter voor je algehele gezondheid, en niet alleen voor je haar.

Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicijnen die aan de basis kunnen staan van extra haaruitval. Ik zeg duidelijk ‘kunnen’, want dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Denk hierbij eens aan medicijnen voor malaria, verdovende middelen, anticonceptiepillen, steroïden en antidepressiva. Ook de behandeling tegen kanker met behulp van chemotherapie en bestraling zorgt voor haaruitval. Dit is onvermijdelijk, maar het genezen van de ziekte is in dit geval veel belangrijker dan de bijwerkingen. Zodra er gestopt is met de therapie, dan komt het normale haar in de meeste gevallen gewoon weer terug.

Voedingspatroon

Je voeding heeft effect op je hele lichaam, zo ook op je haargroei en haaruitval. Bij een fors tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, zal je haar beslist reageren. De bekendste hiervan is een ijzertekort, wat beter bekend staat als bloedarmoede.  Maar ook vitamine B8 en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die je haardos nodig heeft.

Wat kun je doen om haaruitval te voorkomen?

Reguliere medicatie

Ga maar eens op internet zoeken naar middeltjes tegen haaruitval: Juist, met ruim 80.000 resultaten blijkt wel wel dat het een populair onderwerp is op internet. Onvermijdelijk worden er dan de meest uiteenlopende middeltjes aangeboden die vaak alleen maar invloed hebben op je creditcard. De aangeboden shampoos bevatten vaak alleen maar een bepaalde zetmeeloplossing die de haren op doen zwellen. Hierdoor lijkt het dat je vollere haardos hebt, maar in feite verandert er helemaal niets.

Er zijn eigenlijk maar twee middelen die haaruitval zouden stoppen, en dat is het pilletje Finasteride en de lotion Minoxidil. Deze beide zijn alleen op recept verkrijgbaar, en helpt ongeveer 80% van de mannen die last hebben van haaruitval. In de meeste gevallen zal de uitval gestopt worden, en in sommige gevallen zal de haargroei weer herstellen. Dit zijn overigens middelen die ‘genezen’, want op het moment dat je stopt zal de haaruitval gewoon weer doorgaan als voorheen.

Alternatieve medicatie

Als je hier voor openstaat, kun je ook bepaalde plantenextracten nemen die haaruitval tegen zouden gaan. De bekendste in dit rijtje is de zaagbladpalm of Saw Palmetto. Maar ook de Amerikaanse Ginseng Wortel, het Jamorandi Blad, Brandnetel, de Gingko Bilbao en Bèta-Sitosterol hebben een gunstige werking voor een gezonde haardos, en dus tegen haaruitval.

Vitamines en mineralen

Als je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, hoef je je hier niet echt zorgen over te maken. Maar voor het geval je toch zeker wilt zijn dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die zorgen voor een gezonde haardos en dus haaruitval tegen zal gaan. De belangrijkste speler hierin is Vitamine B8, wat zorgt voor de aanmaak van Keratine. Ook gaat deze vitamine het grijs worden tegen. Daarnaast zorgt zink voor sterk en gezond haar. Voor een gezonde hoofdhuid is vitamine A heel belangrijk. Daarnaast spelen vitamine C, vitamine B complex, vitamine E en zink een belangrijke rol.

Niets helpt, en nu?

Als je alles al geprobeerd hebt, en niets helpt, dan blijven er nog wel een paar oplossingen over. Ok, het zijn forse stappen, maar zal wel zorgen dat je onzekerheid over je haardos wordt opgelost.

De eerste is natuurlijk dat je je dunner wordende haardos gewoon kunt accepteren. Je gaat gewoon door met leven en wacht op het moment dat er echt helemaal niets meer overblijft, of alleen maar wat babyhaartjes blijven staan. Voor veel mensen is dit een teken van ouder worden, en kunnen dit niet accepteren. Voor die mensen is er de oplossing van de tondeuse en het scheerapparaat.

Scheer je hoofd gewoon helemaal kaal. Dit zie je ook steeds meer bij jongeren en wordt dus niet meer verbonden met de gedachte aan ouderdom. Maar niet iedereen heeft een hoofd om kaal te zijn, dus kun je ook nog een haartransplantatie overwegen. Dit is met name goed toepasbaar bij mensen die nog een redelijke haardos hebben, maar last hebben van grote inhammen. Er worden dan haren uit bijvoorbeeld de nek gehaald, en worden ze ingebracht in de hoofdhuid. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig, maar bij iedere behandeling kunnen er wel tot 1000 haren verplaatst worden.

Tot slot…

Een kaal hoofd, dus echt helemaal glad, werd vroeger altijd geassocieerd met ouderdom. Tegenwoordig is dit veel hipper omdat je ook veel jongeren ziet met een glimmend hoofd. Moraal: Misschien is het, ongeacht je leeftijd, beter om alles af te scheren dan door te lopen met de frustratie van een steeds dunner wordend laagje haar.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo allemaal

  Ik heb wat handig info gelezen hier over diverse problemen,
  Ik heb al 7 jaar last van haar uitval sinds me 18 ik had een voller haar en erg dik toen begon die langzaam dunner te worden steeds jeukend hoofdhuid heb nu bijna geen haar meer en me hoofd is ook vettig het voelt als laagje olie heb nog wel wat haren maar deze zijn heel dun
  Me vraag hoe kom ik van een glanzend hoofd af? En kan me haar nog groeien?
  Gr

 2. Hallo,

  Ik ben een jongen van 24 met lang haar, ondanks mijn vader en opa's niet kaal zijn heb ik het idee dat ik kaal begin te worden. Het haar bij mn haar grens is dunner dan voorheen dat geldt ook voor een stukje boven op me hoofd?

  Gr, yael

  1. Dat is zeker heel vroeg, Yael. Zeker gezien het feit dat het niet direct genetisch kan zijn.
   Wellicht mis je bepaalde essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je haargroei?

 3. Bedankt voor de goede tips tegen haaruitval. Mijn moeder heeft hier mee te maken, we vermoeden dat stress de oorzaak is. Het is goed om te weten dat je voedingspatroon ook een grote rol kan spelen, daar zullen we ook zeker goed naar kijken. Een haartransplantatie klinkt als een goede optie, aangezien mijn moeder best onzeker wordt van haar haaruitval. Daarnaast kreeg ze van een vriendin de tip om haarwerken te proberen, dus daar gaan we ons ook in verdiepen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1