Rosacea

Laatste Update: 30 maart 2016

Top 10 tips om couperose te behandelen

Couperose behandeling tips

Heb je op dit moment last van couperose, oftewel rode stervormige plekken of lijntjes op je wangen, voorhoofd, neus of kin? Couperose is een ongevaarlijke maar ontsierlijke huidaandoening waar veel mensen last van hebben.

Vaak wordt couperose geassocieerd met rosacea, alhoewel beide vaak samen voorkomen, moeten de aandoeningen wel als apart worden beschouwd.

In dit artikel ontdek je wat de oorzaken zijn van couperose, de prikkels en de top 10 tips om couperose onder controle te houden.

Wat is couperose precies?

Couperose kun je herkennen aan zichtbare rode aderen te zien op de zijkant van je neus, wangen, voorhoofd of kin. Doordat de aderen zo zichtbaar zijn heeft het gezicht een rode gloed en gaat gepaard met vlammende roodheid. Dit betekent dat je momenten hebt dat de huid erg rood is en andere momenten kalm is.

Het ontstaat doordat er een toename van kleine bloedvaten in je gezicht ontstaat. Deze aderen zijn zichtbaar  en de exacte oorzaak is nog niet bekend (ik zal zo een theorie delen). Daarbij lijkt couperose vaker voor te komen wanneer je last hebt van rosacea.

Daarbij wordt couperose verergerd door hoge temperaturen zoals een sauna, stoombad, zonlicht, alcohol, roken, stress en natuurlijk pittig eten. Opmerkelijk is dat deze prikkels ook de grote prikkels bij rosacea zijn. Met andere woorden, alle prikkels die invloed hebben op de verwijding van de aderen in je gezicht moeten vermeden worden.

Hieronder een lijst op basis van rosacea.org onderzoek met prikkels:

Oorzaken couperose

Voor de hele lijst ga naar: http://www.rosacea.org/patients/materials/triggersgraph.php

Nu heb ik zelf rosacea en een beetje couperose. De factoren waardoor zowel rosacea als couperose erger wordt zijn:

 • Te veel zonlicht (beetje kan wel)
 • Heet bad zoals een sauna of stoombad
 • Alcohol
 • Bewerkte voedingsmiddelen

Mogelijke oorzaken couperose

Allereerst lijkt het erg te maken te hebben met je huidtype. Hiermee doel ik op de dikheid van je huid en hoeveelheid talg. Het lijkt erop dat couperose eerder voorkomt wanneer je een dunne gevoelige huid hebt. Mensen met een lichte droge huid gevoelig voor de zon lopen een groter risico op de ontwikkeling van zowel rosacea als couperose.

Daarbij vergroot je het risico door omgevingsfactoren zoals te veel zonlicht en een te warm en koud klimaat. Vandaar dat je beter stoombaden, sauna’s en direct zonlicht op je gezicht beter kunt vermijden.

Tenslotte zijn er een aantal leefstijlfactoren die invloed uitoefenen op het krijgen van couperose. Met name te veel alcohol consumptie, pittig eten, grote maaltijden en geraffineerde suiker maakt couperose erger. Helemaal wanneer je al in de risicogroep zit kun je dit beter vermijden.

De exacte oorzaken zijn nog niet bekend. Echter, je kunt veel doen om couperose onder controle te krijgen. Hieronder de beste tips:

Top 10 tips tegen couperose

 1. Naast de prikkels vermijden is het belangrijk dat je met de juiste huidbehandeling aan de slag gaat. Heb je een droge huid? Pas dan hier je zalven op aan? Een vette huid, idem dito. Of een combinatiehuid kan ook. Daarnaast kun je ook soms een droge huid hebben, terwijl op een ander moment een vette huid. Het is belangrijk om altijd je huidbehandeling aan te passen aan je huidtype.
 2. Je gezicht nooit wassen met erg heet of erg koud water, dit zorgt voor en vernauwing en verbreding van de aderen waardoor vlammende roodheid eerder zal optreden (flushing).
 3. Als je echt last hebt van veel roodheid in je gezicht kun je juist een medicijn nemen (op de markt gekomen in 2013) die juist de bloedcirculatie tegengaat. Hierdoor heb je voor 8 uur ongeveer aanzienlijk minder roodheid in het gelaat. Vraag aan je dermatoloog om Mirvaso gel voor te schrijven.
 4. Je hebt zalven met natuurlijke ingrediënten die de elasticiteit van de huid verbeteren. Dit lijk te werken om couperose te verminderen. De ‘’Eminence Couperose-c Serum’’ heeft veel goede beoordelingen ontvangen en kun je krijgen bij amazon.
 5. Zorg dat je huid goed beschermd wordt door een zonnebrandcrème specifiek voor een gevoelige huid. Ik heb zelf goede ervaringen met Tinto van rosaceacare.com. Je huid is eenmaal gevoelig voor de zon en moet beschermd worden!
 6. Probeer een zalf of serum uit die de huid wat verkoelt, hierdoor neemt de roodheid wat af. Ik heb zelf goede ervaringen met serum van rosaceacare.com.
 7. Gebruik geen harde zepen waardoor de huid extra uitdroogt. Het laatste wat je wilt is de natuurlijke beschermlaag wegnemen waardoor de huid nog gevoeliger wordt. Zorg dat je altijd een face wash gebruikt speciaal voor een gevoelige huid. Daarnaast hoef je ook zeker niet meerdere malen per dag je gezicht te wassen – 1x per dag is voldoende!
 8. Probeer een groene thee masker om je huid een extra boost te geven. Lees hier meer over gezichtsmaskers voor een gevoelige huid.
 9. Gebruik niet te veel make-up om zodoende de huid niet extra te irriteren, meer is zeker niet beter.
 10. Overweeg een laser behandeling om de couperose lijntjes weg te halen. Investeer in een kliniek met de nieuwste laserapparatuur zodat je de huid niet onnodig beschadigd. Wees extra voorzichtig met een laser behandeling wanneer je last hebt van rosacea.

Tot slot

Couperose gaat vaak gepaard met rosacea. Echter, het grote verschil zit dat je bij rosacea ook nog last hebt van acne achtige symptomen en een algemene roodheid. De roodheid van couperose komt door de rode kleine adertjes en lijntjes op de huid. Wanneer deze vernauwen en verbreden is dat erg zichtbaar en heb je een ‘’flush’’. Het belangrijkste bij zowel rosacea als couperose is om de bekende prikkels te vermijden. Daarnaast moet je heel voorzichtig zijn met je huidbehandeling strategie. Kies voor natuurlijke (organische) huidverzorgingsproducten die getest zijn voor een gevoelige huid. Ingrediënten waar je naar moet kijken zijn bijvoorbeeld lavendel, kamille en vitamine K. Ik heb zelf goede ervaringen met de productlijn van rosaceacare.com (probeer eens de sample kit).

Daarnaast onderschat de rol van je voedingspatroon niet. Eet een gezond, gevarieerd vers voedingspatroon om ontstekingen te voorkomen. Je huid zal gezonder zijn wanneer je een gezond voedingspatroon handhaaft.

Tenslotte, gebruik niet te veel make-up en als je een laserbehandeling laat doen, doe je huiswerk en investeer in een kliniek met het nieuwste apparatuur en veel praktijkervaring.

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ipl is niet pijnlijk. Je voelt kleine prikjes, alsof iemand je met een speld prikt. Doordat het meerdere malen achter elkaar gebeurt kan het op den duur een beetje vervelend aanvoelen. Overigens heeft het mij niet veel geholpen.....

 2. Mij werd ook geadviseerd niet te scrubben op die plekken (wangen, neus enz.) omdat de huid daar al dunner is kun je het Door te scrubben erger maken

 3. Heeft iemand ook ervaring met laseren? Ik zit zelf te twijfelen om zo'n behandeling te ondergaan. En zit er veel verschil tussen de apparatuur?

  1. Hoi Bosch, ik heb een afspraak gemaakt voor een laserbehandeling. Ik ben zelf ook heel erg benieuwd of het de couperose tegen zal gaan. Ik zal het je laten weten hoe ik het ervaren heb.

   1. Hi Veertje, ik heb een afspraak gemaakt bij dr. Frodo. Jij toevallig ook?;) Ik heb hem over twee weken gepland. Heb jij inmiddels al je behandeling ondergaan? Ik ben namelijk benieuwd naar iemands ervaring.

   2. Hallo,

    Ik heb een 2 tal jaar geleden verschillende laser behandelingen ondergaan bij een specialist dermatoloog, het was wat minder na 6 behandelingen, er zat telkens tijd tussen 2 behandelingen en je moet het tijdens de herfst winterperiode laten doen.

    Ik had gedacht dat het volledig zou weg zijn n dat was niet het geval was wel veel verbeterd, maar na 2 jaar is het terug als voorheen wat ik heel jammer vind want was wel redelijk duur.

 4. Ik heb een keer paar flitsen van lazeren geprobeert maar bij mij is het erger geworden.

  Ik weet echt geen raad meer.

  1. hai deniz, misshcien gebruik je toevallig medicijnen voor een andere aandoening die deze lacht kunnen verergeren of hebben veroorzaakt. Is namelijk bij mij het geval (las dit op internet), nadat ik 2 ker aan dermatoloog heb gevraagd of het medicijn wat ik al jaren gebruik dit niet veroorzaakt.

 5. Ik had last van couperose net onder mijn keel. Het is helemaal weggegaan door dagelijks met vics vaporub te smeren. Als je dit in je gezicht wil proberen moet je wel opletten, want het prikt in je ogen. Je kan je ogen beschermen of smeren voor t slapen gaan.

 6. Met de laser duurt het minstens een maand voordat de couperose minder zichtbaar wordt. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig. Een kwestie van geduld. Ik ga altijd naar het Medisch Laser Centrum in Amsterdam (Cornelis Schuytstraat). Zij zijn echt heel goed en heel ervaren.

 7. Om de elasticiteit van het onderhuids bindweefsel en bloedvaten te verbeteren is elastine nodig. Voor de aanmaak van elastine zijn BCAA's, vitamine C, collageen, msm, hyaluronzuur, essentiële suikers nodig. Naast een gezond voedings patroon natuurlijk met voldoende juiste vetten eiwitten groente fruit noten etC. Met matig geraffineerde koolhydraten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share