Acne factoren

Laatste Update: 13 december 2015

De top 5 meest gemaakte fouten bij acne behandelen

natuurlijke remediesOp de acne blog heb ik al veer geschreven wat je het beste kunt doen om acne van binnenuit aan te pakken. Veel mensen weten dit niet, maar ik heb zelf jarenlang last gehad van acne. Ik dacht eerst dat het na de pubertijd wel over zou gaan, nou niet dus!

Ik weet heel goed wat het is om acne te hebben en wat dat met je zelfvertrouwen kunt doen.

Het gevolg is dat veel mensen genoodzaakt zijn om met medicatie acne te onderdrukken. Helaas is medicatie op lange termijn zeker niet de beste strategie.

In dit artikel wil ik het gaan hebben over typische acne behandelingen, de meeste gemaakte fouten en natuurlijke alternatieven om acne van binnenuit aan te pakken.

Inhoud artikel:

Voorgeschreven medicatie
Meest gemaakte fouten
Natuurlijke oplossingen plus video

Voorgeschreven medicatie tegen acne

De meeste mensen met acne hebben alleen maar te kampen met een milde vorm van acne. Vervolgens worden medicijn ingeschakeld om de symptomen tegen te gaan. Bij medicatie worden bacteriën gedood waardoor ontstekingen op de huid veroorzaakt worden. Minder bacteriën is minder acne! Eenvoudig toch? Helaas zijn er wel bijwerkingen bij gebruik van medicatie.

Hieronder een lijst met medicatie tegen acne:

Resorcinol

Dit is een medicijn dat vooral ingezet worden om zwarte mee-eters tegen te gaan of witte kopjes op de huid. Het verbeterd de huid doordat de bovenste laag van de huid wat minder dik wordt. Hierdoor ontstaan er minder snel ontstekingen met als resultaat minder acne vorming. Wel moet gezegd worden dat bacteriën niet gedood worden of de  talgproductie tegengaat.

Daarnaast wordt de natuurlijke barrière verminderd. Naar mijn mening zeker geen goede maatregel tegen acne op lange termijn.

Benzoyl Peroxide

Een zalf die je op verschillende sterktes kunt krijgen. Zelf heb ik de 5% variant voor jaren gebruikt met best wel goede resultaten. Het doodt de bacteriën en verminderd de productie van talg. Tevens kan het toegepast worden om de poriën schoner te krijgen. Tegen milde acne, zeker een effectief middel.

Wel moet je oppassen dat je niet te sterke variant neemt en er zijn altijd bijwerkingen zoals een gevoeligere huid en vatbaarder voor zonlicht.

Salicylic zuur

Dit is met name effectief tegen ontstekingen. Het zorgt ervoor dat de huidcellen sneller vervangen worden, waardoor er minder snel ontstekingen ontstaan. Daarnaast zul je minder snel last krijgen van mee-eters en talg. Vooral bij een vette huid effectief.

Vitamine A derivaat

Dit wordt voorgeschreven bij milde tot ernstige acne. Ik heb een tijdje vitamine A derivaat gebruikt (de laagste dosering mogelijk) en merkte dat ik veel minder mee-eters had en ontstekingen op de huid.

Azelaic zuur

Dit wordt toegepast bij milde en gematigde acne, maar ook bij het verminderen van pigmentvlekken. Het werkt doordat de productie van talg verminderd wordt.

Overige

Bij ernstige acne uitbarstingen waarbij er onderhuidse ontstekingen opkomen of zelfs een cyste ontwikkeling. Dan kunnen corticosteroïden voorgeschreven worden. Maar ook isotretinoine en kun je zien als een paardenmiddel. In Engeland is het middel zelfs niet meer toegestaan. Bijwerkingen zijn o.a. droge lippen, spierpijn en bij zwangerschap mag het niet genomen worden.

Antibiotica

Tenslotte worden een verscheidenheid van antibiotica zalven of pillen voorgeschreven om acne te verminderen. Eén van de bekendste is minocycline en heb ik zelf jarenlang genomen met afwisselende resultaten. Acne vorming wordt wel minder, maar de bijwerkingen zijn vervelend. Zo had ik zelf last van spierpijn, droge schilfers op de huid en een intolerantie tegen de zon.

Vergeet niet dat je een resistentie kunt opbouwen tegen bacteriën wanneer je de kuur abrupt stopt of bij lange termijn gebruik.

De meest gemaakte fouten bij acne behandelingen

Als je last hebt van acne is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Medicatie kan verwarrend zijn en de bijwerkingen maken het er niet gemakkelijker op. Daarnaast heb je ook nog ongelooflijk veel cosmetische producten met de boodschap acne drastisch te verminderen.

Het is betrekkelijk eenvoudig om je acne erger te maken door veel gemaakte fouten.

Hieronder wil ik de meest gemaakte fouten met je doornemen:

1.Vroegtijdig stoppen met de behandeling

Het kan heel goed voorkomen dat het even duurt voordat je huid zich kan herstellen van acne. Zelfs bij een paardenmiddel zoals roaccutane kan het weken of zelfs maanden duren voordat acne zichtbaar verminderd is. Indien je medicatie neemt moet je natuurlijk goed overleggen met je dermatoloog.

Maar ook niet vroegtijdig afhaken en kuren wel goed afmaken. Het kan ook goed voorkomen dat de klachten in het beginstadium erger worden. Dit kun je zien als een boodschap dat het tenminste invloed heeft op je huid. Echter, irritatie mag natuurlijk alleen maar mild zijn. Wanneer je heftige irritaties krijgt is het beter om te stoppen of overleggen met je dermatoloog.

2.Huid te grondig schoonmaken

Een fout die ik zelf zeker een lange tijd gemaakt hebt. Ik gebruikte een gezichtsreiniger, een scrub en zelfs een gezichtsmasker om overtollig talg weg te krijgen. Hier moet je absoluut mee oppassen omdat je huid te vaak schoonmaken juist voor extra acne klachten kan zorgen. Gebruik daarom altijd een goed gebalanceerde milde pH gezichtsreiniger zonder alcohol (lees het etiket door!). Nu hoeft dit niet duur te zijn. Zelfs een eigen merk gezichtsreiniger kan goed genoeg zijn.

3.Teveel producten in één keer proberen

Ik kan mij voorstellen wanneer je acne hebt dat je alles wel wilt proberen. Van bierengist tot appel cider azijn. Het is belangrijk om niet te veel door elkaar heen te proberen. Wanneer je dit doet heb je geen overzicht en kom je ook niet verder. Het is beter om elke behandeling of product apart te proberen om zodoende te kijken hoe je huid hierop reageert. Mijn eigen huid regime is erg simpel en doeltreffend. Ik maak 1x per dag mijn gezicht schoon met een milde gezichtsreiniger.

Ik gebruik een goede olie gebaseerde vochtinbrenger en een zinkoxide zalf (zz creme) tegen acne vorming. Meer niet, geen medicijnen of rare middelen. Vergeet ook niet dat bepaalde supplementen bijv. de werking van medicatie kan beïnvloeden. Zo mag bij antibiotica geen calcium ingenomen worden tenminste 2 tot 3 uur voor het innemen.

4. De verkeerde producten kiezen

Gezichtsreinigers op basis van alcohol of de meeste populaire producten werken meestal niet. Je moet zeker niet de poriën blokkeren of de opperhuid onnodig beschadigen. Ik moet ook zeggen dat veel van de populaire producten bij veel mensen niet goed werken. Ik heb zelf ook geen goede ervaring met deze productenlijn. Meestal zijn deze producten ontwikkeld voor jeugdpuistjes en niet voor acne.

5. Knijpen of pukkels uitdrukken

Dit is wellicht het domste wat je kunt doen. Het probleem is dat het zo moeilijk te weerstaan is (ik weet het). Wanneer je een pukkel probeert uit te drukken heb je bacteriën op je vingers zitten. Dit komt vervolgens in het wondje terecht waardoor je een grote ontsteking kan krijgen.

Beter is om te wachten totdat de pukkel uitgedroogd is of alleen uitdrukken als je precies weet wat je doet. Daarnaast kun je ook nog de huid permanent beschadigen door typische acne littekens, gewoon niet meer doen!

Natuurlijke oplossingen tegen acne

Nu kan ik een heel boekwerk schrijven over verschillende natuurlijke oplossingen tegen acne. De uitdaging is dat er veel tegenstrijdige berichten (vooral online) te vinden zijn over wat nou wel en niet werkt tegen acne. Op basis van mijn eigen ervaring en de ervaring van mijn cursisten wil ik je eerst het volgende meegeven:

1.Vertrouw niemand en wees kritisch. De meeste artsen en dermatologen zeggen dat je voedingspatroon geen invloed heeft op acne. Het heeft te maken met je hormonen en medicatie is de weg. Nu moet ik zeggen dat je voedingspatroon zeker wel invloed heeft op je huid. Wanneer je veel te veel suiker binnenkrijgt heeft dat invloed op je bloedsuikerspiegel, dit heeft weer invloed op de hormonen en kan zeker leiden tot een verslechtering van acne.

2.Je bent zeker wat je eet bij acne! Het is cruciaal om goed te kijken naar je voedingspatroon. Eet je veel bewerkte voedingsmiddelen? Regelmatig een reep chocolade achter de kiezen? Het eenvoudigste wat je kunt doen om een mooiere huid te krijgen is door gezonder te eten.

Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, eet vers en biologisch, beetje bewerkt, krijg voldoende van de gezonde (omega 3 vetten) in je systeem en test of het verminderen van zuivelproducten bij jou werkt. Eveneens kan een glutenvrij voedingspatroon goed werken.

3. Kijk goed of je allergieën hebt. Het kan goed zijn dat acne een bericht is van je lichaam op een allergie of juist een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Zo krijg ik zelf meer acne van het nemen van overmatig veel zuivelproducten en gluten. Een voedselallergie komt vaker voor dan dat je zou denken! Tip: hou een voedseldagboek bij om te achterhalen welke voedingsmiddelen bij jou acne erger maken.

Top natuurlijke remedies op basis van ervaringen

Persoonlijk heb ik de beste ervaring met letten op de glycemische index. Met andere woorden, hoe snel suiker in je systeem terecht komt en dit zoveel mogelijk vertragen met voedingsmiddelen eten met een lage glycemische last. Veel vezels is zeker een onderdeel hierbij. Daarnaast voedingsmiddelen eten rijk aan antioxidanten (zoals bosbessen of juist groene thee).

natuurlijke remedies tegen acne

Maar ook dagelijks groene thee drinken en de huid behandelen met een anti demodex zalf. De theorie is dat overmatig veel demodexmijt juist voor ontstekingen zorgen. Ik gebruik zelf zz creme van demodexsolutions met goede resultaten. Tenslotte krijg ik regelmatig reacties dat appel cider azijn verdund aanbrengen ook een positief effect heeft op de vermindering van acne.

Welke natuurlijke remedies werken bij jou het beste tegen acne vorming? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Pak de symptomen en oorzaken van acne direct aan! Natuurlijke Acne Oplossing!!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dit zijn inderdaad goede tips!
  Het enige probleem is dat het allemaal vanuit eigen ervaring is en dus geen feiten zijn en ook niet altijd toepasbaar zijn op iedere huid. Bijvoorbeeld iemand met een vette huid zal vaker het gezicht schoonmaken. De reden hiervoor is dat acné merkbaar erger wordt wanneer dit niet gedaan wordt. Maar vooralsnog goede tips!

  Een tip die ik kan geven is: drink genoeg water om de afvalstoffen weg te spoelen!

  1. Beste,

   Ieder lichaam is anders, waardoor er geen algemeen werkende behandeling bestaat. Hierdoor zal iemand met acne zelf de oorzaak moeten achterhalen (door bv zoals in de tekst staat een voedseldagboek). Je kent je eigen lichaam immers het best. Trouwens, dat wat u over water zegt, klopt niet helemaal. Frisdrank bestaat bijvoorbeeld ook grotendeels uit water. Het voordeel van water is dat het juist geen tot weinig slechte stoffen bevat. Veel water drinken heeft dus geen zin als je even veel ander drinken drinkt. Een betere oplossing zou zijn om minder ander drinken, en in plaats daarvan meer water te drinken, zodat je de slechte stoffen van ander drinken niet binnenkrijgt.

 2. beste
  Heb sinds enkele dagen pijn bij het plassen. En als dan na het urineren met een toiletpapier mijn geschlachtdeel uitknijp komen er bloeddruppels uit. Heb altijd veilige geschlachtgemeenschap met mijn vrouw,maar ik was mijn geschlachtdeel altijd na het urineren met koud water. Ben radeloos wat kan het zijn als het geen SOA is

 3. Dankjewel voor de duidelijke uitleg en de goede tips. Hopelijk kan ik mijn zoon hiermee nu echt helpen om van zijn acné af te komen.

 4. ik heb altijd de diane 35 gebruikt k had nooit last van acne sins een kleine 2 jr gebruik k een andere pil omdat de diane 35 veel problemen met zich mee brengt... nu heb k sins een paar mnd heel veel last van acne en maar aan een kant van de gezicht k ben 32 en heb nog noiit acne gehad.. k baal onzetend.. k maak die plekken schoon met 70% alcohol het trekt iets weg maar lijkt nu onder de huid te zitten wat kan k daar nog aan doen? mvg

 5. Drink dagelijks een glaasje rode bietensap van zonnatura.
  Veel groene thee drinken.
  Biergist tabletten.
  Reinigen gezicht, teatree wasgel en daarna insmeren met pcle crème van de biodermal.
  Ook eet ik geen chocolade en drink geen zuivelproducten meer.
  Mocht er toch nog een puistje doorkomen, sudocreme erop voor de nacht, droogt ie uit!

 6. Ik heb veel ervaring met acne. Ik heb er al sinds ik negen jaar was last van en ik ben sindsdien ook op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Ik heb echt al van alles geprobeerd in al bijna negen jaar tijd. Als je/u het interessant vindt om deze ervaring te vergelijken, lees dan gerust verder.

  Antibiotica: werkt tijdelijk, maar mijn huid went eraan en dus komen de ontstekingen snel weer terug. Dit heb ik meerdere malen geprobeerd.
  Vitaminen: Mijn huisarts heeft bloed bij me afgenomen en daaruit kwam dat ik B12 tekort had. De medicatie die ik een aantal maanden daarna innam had geen invloed op mijn acne. Dus ik stopte ermee. Echter, wanneer ik veel rauwe producten eet en vooral veel groente - zonder sauzen, zout of zoetstoffen - merkte ik dat mijn huid minder vet werd en de ontstekingen minder werden en er ook minder andere oneffenheden in mijn gezicht zaten.
  Voeding: Ik merk nog steeds dat water een matige invloed heeft op mijn huid. Vooral mijn voorhoofd heeft minder acne. Op mijn neus zitten er wel steeds zwarte puntjes als ik niet twee à die keer per dag mijn gezicht schoonmaak, dus dat neemt niet af wanneer ik meer water drink of op mijn eten let. Het is belangrijk voor mij om weinig brood te eten en weinig pasta. Veel groente en fruit zorgt voor een schonere huid in mijn gezicht en ik moet vooral de koekjes, chipjes, cakejes en andere zoete producten laten staan. Daarnaast is het belangrijk dat ik weinig melk drink of yoghurt. Ook veel producten die uit de fabriek komen en die ik niet zelf maak of niet direct van het land afkomen hebben een slechte invloed op mijn huid.
  De pil: De pil had geen invloed op mijn huid. Ik kreeg het recept op verzoek van de huisarts omdat veel vrouwen het beschrijven als een wondermiddel.
  Stress: Stress is van grote invloed op mijn huid. Wanneer ik een belangrijke week voor de boeg heb of iets spannends ga doen heb ik last van veel ontstekingen en een hele vette huid. Hier kan ik helaas niet de baas over worden. In zo'n periode kan ik het beste gewoon extra veel mijn gezicht wassen en vooral weinig make-up dragen en niet gaan stress-eten!
  Reinigingsproducten: Er zijn heel veel reinigingsproducten op de markt. En je moet beslissen wat er goed is voor je eigen huid. Helaas is er niets voor mijn type huid op de markt. Ik heb een huid die met olie of boter lijkt ingesmeerd te zijn. Voor de extreem vette huid is er qua producten nou eenmaal niet zoveel wat werkt. Mijn ervaring is dat ik meer uit mijn huid kan halen als ik niet te veel rare dingen doe. Gewoon de zeep gebruiken in de douche om mijn gezicht ook mee te wassen en de handzeep kan ook al best voldoende zijn. Als mijn huid dan te droog aanvoelt, doe ik er weleens een product met olie op, maar dat komt zelden voor. Verder probeer ik zo weinig mogelijk producten te gebruiken waarvan ik niet weet hoe ze zijn samengesteld. Dat is omdat ik weet dat het bij mij niet werkt en ik denk dat ik uit ervaring een gezondere huid heb wanneer ik natuurlijke, niet samengestelde producten gebruik (dit noem ik oer-producten, omdat
  de mens het al vóór de christelijke jaartelling gebruikt).
  De zon: De zon is een goede manier om je acne te reduceren. Ik weet van heel veel mensen (waaronder familieleden) dat het helpt om veel in de zon te komen. Helaas kun je niet te lang in de zon blijven, want van zonnebrandcrème krijg je weer die vervelende bultjes en ontstekingen.
  Beweging: Wanneer ik veel intensief beweeg (3 à 4 uur in de week), merk ik dat de acne heel snel verdwijnt. Helaas werkt dit alleen in combinatie met een goed voedingspatroon, veel water, genoeg wassen en vooral weinig make-up en goed slapen. Ook als ik weinig stilzit en veel doe in een week neemt de acne af. Wanneer ik weinig beweeg en niet let op wat ik eet (of minder let op wat ik eet) heb ik meteen weer last van een hoop acne.

  Het beste resultaat: Het beste resultaat heb ik wanneer ik zoveel mogelijk elementen combineer van wat ik hierboven heb genoemd. Als ik soepeler word in mijn levensstijl merk ik dat meteen.

  Waarom vind ik het belangrijk om dit te delen? Ik vind het belangrijk om mensen mijn ervaring te geven en daarmee ook de informatie van het artikel hierboven aan te vullen en te laten zien hoe ik met mijn huid omga. Het is namelijk al snel een maatschappelijk probleem in deze wereld, want ik zal met mijn acne sneller als een onverzorgd persoon worden gezien terwijl ik juist heel netjes en verzorgd ben. Bij een sollicitatiegesprek, maar ook in het liefdesleven heb ik daarmee al meteen een groot nadeel. Ik ben een soort lelijk eendje. Juist omdat ik weet dat mensen er zoveel last van hebben als ik is het belangrijk dat ik deze ervaring met de lezers hier, maar ook met de schrijver van het artikel hierboven deel. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

  Groetjes,
  Deni

  1. Beste Deni,
   Ik lees dat je nog geen produkten hebt kunnen vinden die voor jouw huidtype geschikt is. Ben je wel eens bij een huidtherapeute geweest voor een acnebehandeling? Naast de reinigingsbehandeling in onze praktijk, evt gecombineerd met toepassen van chemische of fruitzuurpeeling geven wij ook huidverzorgingsadviezen.
   Zie voor een huidtherapeute bij jou in de buurt http://www.huidtherapie.nl. Veel succes! Groet, Annikki

  2. Weet je dat je met een b12 tekort een groot probleem kunt krijgen als je deze niet aanvult? En dat je meestal injecties nodig hebt ipv pillen en hier nooit mee mag stoppen? B12 tekort veroorzaakt veel meer dan acne hoor. Wil je er even voor waarschuwen. Als is het topic oud.. je kunt van een ernstig b12 tekort in een rolstoel terecht komen of erger..

 7. Zeker!
  Als ik vlees eet of chocolade is de talgproductie aanzienlijk hoger.
  Maar ook bij een (te) druk bestaan zie ik verhoging.

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Keja....

   Sommige mensen reageren sterker op een bepaald voedingsmiddel, dan anderen. Het is een kwestie van proberen welk voedingsmiddel bij jou de trieer is.
   Stress is overigens wel een algemene factor die acne uit kan lokken.

   Heel veel succes!

 8. Hallo allemaal,

  Een aardige tip die ik laatst kreeg:

  Per dag een theelepel tomatenpuree. Vol antioxidanten.

  Ik heb dit zelf gedaan en na een paar dagen merkte ik al dat m'n huid minder vet werd.

  1. Dank je wel voor het delen van deze tip, Hans. Antioxidanten zijn ontzettend belangrijk voor je lijf!

 9. Plantaardige olie
  Voor mij zijn het vooral producten met plantaardige vetten erin. Als je naar alle etiketten kijkt, is het verbazingwekkend hoeveel produkten verschillende plantaardige olie erin hebben zitten.
  Voornamelijk produkten met hogere gehaltes (mayo, etc) erin geven mij acne.
  zoek op Wiki Plantaardige olie, en het geeft je een lange lijst.
  Vooral Raap Olie, Palm Olie en zonnebloem olie kun je in veel producten vinden (cacao boter in chocola) en werken bij mij persoonlijk als acne starters. Olijfolie lijkt goed te gaan voor me.
  Ik hoop dit helpt..

  1. Palmolie is goedkoop, dus worden deze overal in verwerkt. Helaas vaak in grote hoeveelheden!
   Heel veel succes met de olijfolie. Houd je me op de hoogte van de resultaten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share