Alles over een vaginale schimmelinfectie2017-06-29T10:23:15+00:00

Laatste update:

vaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, is een aandoening wat voor veel vrouwen erg bekend voor zal komen. Dat is ook geen wonder, want nagenoeg alle vrouwen hebben hier ooit eens mee te maken gehad, of zullen er mee te maken krijgen.

In dit artikel leg ik je alles uit over schimmelinfecties, met name de oorzaken en de symptomen.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is een gevolg van een overmatige groei van een gist (een soort schimmel) en kan overal in het lichaam voorkomen. Candidiasis is veruit de meest voorkomende vorm van deze infectie. Er zijn meer dan 20 soorten Candida en de meest voorkomende is Candida Albicans. Deze schimmels leven op alle oppervlakken van ons lichaam. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze zo talrijk worden dat ze infecties veroorzaken, in het bijzonder op warme en vochtige gebieden. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn vaginale schimmelinfecties, spruw (infectie van weefsels in de mondholte), de huid zoals luieruitslag, onder grote borsten en nagelbed infecties.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Hoe weet je nu of je vagina getroffen is door een schimmelinfectie en niet door iets anders? Het is verstandig om naar een arts te gaan om het de eerste keer gediagnosticeerd te krijgen en als je dan eenmaal weet wat hoe het voelt en wat het is kun je de volgende keer zelf adequaat reageren.

Helaas denken vrouwen steeds vaker dat ze last hebben van schimmelinfecties terwijl ze echt iets anders hebben. Dit is een slechte zaak omdat je een ernstig probleem zou kunnen hebben dat erger wordt als het niet wordt behandeld en zeker niet zal overgaan met behandelingen voor een schimmelinfectie. Ook kun je resistent raken voor de behandeling en dat is knap vervelend want als je dan wel een schimmelinfectie hebt gaat die bijna niet meer over.

Een arts kan met zekerheid zeggen of je een infectie hebt door het nemen van een uitstrijkje en dit onder de microscoop te onderzoeken. De meesten van ons kunnen dit natuurlijk thuis niet, maar soms kun je aan de geur of aan hoe het er uitziet wel weten dat je een schimmelinfectie hebt. Als je symptomen niet overeenkomen met deze lijst of als je het niet helemaal zeker weet probeer dan toch een arts te raadplegen:

 • Intense jeuk en een branderig gevoel in je vagina en vulva. Deze jeuk is niet altijd aanwezig, maar kan echt zo erg zijn dat je nauwelijks kunt lopen, laat staan op de fiets kunt springen om naar de apotheek of de arts te gaan om het behandeld te krijgen.
 • Plakkerig, klonterig vervelend wit spul. De meeste medische beschrijvingen vergelijken het met ricotta kaas, maar het kan variëren van dik en niet klonterig tot lichtgeel en dun en helder.
 • Ruikt naar brood of bier. In feite ruikt het vrijwel precies zoals gist, hoewel de gist die gebruikt wordt bij het brouwen en het bakken een heel ander soort gist is (saccharomyces cerevisiae). Geen andere bacterië ruikt op deze manier dus is het een prima diagnose.

Tot slot wil ik erop wijzen dat een schimmelinfectie er niet toe zal leiden dat je niet ongesteld wordt.

Gecompliceerde schimmelinfectie

Je kunt een gecompliceerde schimmelinfectie hebben als:

 • Je ernstige symptomen hebt, zoals een uitgebreide roodheid, zwelling en jeuk die leiden tot scheurtjes of barstjes (kloven) of zweren;
 • Vier of meer schimmelinfecties in een jaar hebt;
 • Jouw infectie door een type andere candida dan candida albicans wordt veroorzaakt;
 • Zwanger bent;
 • Onbeheerde diabetes hebt;
 • Jouw immuunsysteem door bepaalde medicijnen of aandoeningen zoals een HIV-infectie is verzwakt;

De mogelijke oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Er zijn twee redenen waarom je eerst iets zou moeten leren over de oorzaken van vaginale schimmelinfecties.

 • Ten eerste, als je terugkerende schimmelinfecties hebt dan kun je erachter komen wat het veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen in plaats van alleen maar bezig te zijn om de schimmel te doden als het toeslaat.
 • Ten tweede, als je weet wat voor soort zaken ertoe leiden dat je schimmelinfecties krijgt kun je alert op de symptomen letten en hen vroeg met bijvoorbeeld huismiddeltjes aanpakken in plaats van je lichaam steeds vol te pompen met medicijnen.

Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door Candida Albicans die samen met een aantal soorten bacteriën gewoonlijk in relatief kleine hoeveelheden in en rond je intieme delen aanwezig zijn. Soms vermenigvuldigen de schimmels zich te snel waardoor er een volwaardige infectie, of, in de terminologie van de medische wereld, candidiasis ontstaat. Dit kan het gevolg zijn van een verandering van de vaginale flora, een verwonding, seksuele overdracht of HIV.

Veel voorkomende verstoringen die schimmels bevorderen zijn onder meer een verhoogde pH, meer warmte en vocht, allergische reacties, verhoogde niveaus van suiker, hormonale problemen en een vermindering van de populaties van bacteriën die normaal aanwezig zijn.

Er zijn een aantal zaken verantwoordelijk voor het ontstaan van een schimmelinfectie:

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 1: Antibiotica

Antibiotica is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van vaginale schimmelinfecties bij vrouwen in Europa en zijn een goed voorbeeld van het belangrijke principe dat door het gebruik van technologie om problemen op te lossen, we weer andere en nieuwe problemen creëren. Stel je voor dat je een antibioticum neemt om een eenvoudige sinus-infectie te genezen. Het antibioticum doodt de ongewenste bacteriën in je sinussen maar zal ook de "goede" bacteriën in je vagina en darmflora doden wat voor een verstoring van het vaginale ecosysteem zorgt en waardoor de schimmel het dan overneemt.

vaginale schimmelinfectie

Antibacteriële deodorant of zeep kunnen hetzelfde effect veroorzaken. De meeste vrouwen hebben met slechts een paar soorten antibiotica, of bij een langdurige behandeling met antibiotica in het algemeen, problemen. Anderen krijgen elke keer dat ze antibiotica gebruiken schimmelinfecties. Helaas ken ik geen manier om een antibiotica-geïnduceerde infectie te voorkomen; probeer om het te behandelen zodra het begint.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 2: Kleding

Vervelende schimmels gedijen in niet katoenen, strakke of vuile kleren die warmte en vocht vasthouden. Het is absoluut het beste om een rok zonder ondergoed of panty's te dragen. Als je ooit al een drang had om van die sexy kousen te dragen maar dat nooit durfde is hier het excuus om het snel te gaan doen.

En als je wel gewoon ondergoed wilt blijven dragen is je veiligste inzet ongebleekte, ongeverfde onderbroeken van katoenen en ademende kleding. Het is een goed idee om je onderbroek iedere dag regelmatig te verschonen.

Als het mogelijk is kun je tijdens het slapen beter je ondergoed uitdoen; als je je ondergoed wel aanhoudt trek dan een schoon setje aan.

Schimmel kan in je ondergoed leven dus zorg ervoor dat je het goed wast, vooral tijdens en na een schimmelinfectie. Sommige wetenschappers adviseren dat, wanneer je een schimmelinfectie hebt, je je ondergoed heet moet wassen en ook nog eens heet moet strijken.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 3: Chemicaliën

Chemicaliën, zoals inkt, kleurstoffen en parfums kunnen de balans in je kruis verstoren of leiden tot allergische reacties die weer leiden tot schimmelinfecties. Het klassieke voorbeeld zijn de commerciële intieme douches die geen voordelen hebben en zeker schadelijk voor het vaginale milieu en je gezondheid zijn. Daar bovenop komt nog eens dat zepen niet alleen bijdragen aan de afbreuk van het vaginale milieu maar ook je slijmvliezen kunnen beschadigen.

Je moet nooit zeep in je kruis gebruiken. Maar er zijn ook andere minder voor de hand liggende bronnen van vervelende chemicaliën. Ik heb bijvoorbeeld ernstige problemen met vervelend geparfumeerd wc-papier. Als je denkt dat jij dit probleem ook hebt probeer dan eens het ongeparfumeerde, ongeverfd toiletpapier. Of nog beter maak gebruik van een gerecycleerd, ongebleekt eco-merk.

Ook een aantal wasmiddelen en wasverzachters bevatten allergenen kleurstoffen en parfums. Nogmaals, probeer een eco-merk of iets dergelijks, of geur-vrije wasmiddelen. Additieven in badschuim en badzout, geparfumeerde tampons of maandverband, of intieme deodorant sprays kunnen op dezelfde manier tot schimmelinfecties leiden.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 4: Condooms

Deze onverwachte boosdoener kan schimmelinfecties op twee verschillende manieren bevorderen.

 • Enerzijds zijn veel condooms verpakt met een glijmiddel dat nonoxynol-9 bevat, een spermicide dat het HIV-virus kan doden. Laatst kreeg ik een e-mail van een lezer, waarin ze zei dat ze al jaren steeds weer een schimmelinfectie kreeg, nadat ze in contact was gekomen met een condoom met de nonoxynol-9.

Zowaar hebben verscheidene studies nu aangetoond dat nonoxynol-9 is verbonden met schimmelinfecties. Als je vermoedt dat dit ook jouw probleem is probeer dan een condoom dat geen zaaddodend glijmiddel bevat en gebruik een ander zaaddodend middel of extra bescherming.

 • Anderzijds kunnen condooms ook leiden tot schimmelinfecties als je allergisch bent voor latex, hoewel dit minder vaak voorkomt. Als dit het geval is geef de hoop dan niet op en blijf veilig vrijen. Misschien kun je een aantal van de nieuwere latex vrije (vaak polyurethaan) condooms voor mannen of vrouwen proberen.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 5: Dieet

Sommige mensen zeggen dat het elimineren van gist bevattende voedingsmiddelen helpt bij het verminderen van de intensiteit of de frequentie van vaginale schimmelinfecties. Ik begrijp niet hoe dit kan want het soort gist dat in voedingsmiddelen zoals brood of bier zit is totaal anders dan de gist in je vagina. Maar toch het kan geen kwaad en het zou kunnen helpen.

Ook veel mensen geloven dat een hoog niveau van suiker in je dieet kan bijdragen aan schimmelinfecties, vermoedelijk omdat er dan meer suiker in je urine zit, waardoor de schimmel meer gevoed wordt. Ik zie niet in hoe dit een gezond persoon zou moeten treffen, maar als je denkt dat jij dit probleem hebt, verminder dan je inname van suiker en verminder ook je alcoholgebruik. Het is duidelijk dat vrouwen met een slecht gecontroleerde diabetes frequenter schimmelinfecties krijgen en dit is waarschijnlijk omwille van de suiker in de urine.

Als je vaak schimmelinfecties hebt en last hebt van andere symptomen van diabetes, zoals altijd dorst en vaak plassen ga dan naar een dokter. Tot slot er zijn ook mensen die beweren dat cafeïne een factor kan zijn. Ik zelf zie het verband niet en ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder cafeïne, maar het is natuurlijk aan jou.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 6: Hormonen

Hormonen, zowel natuurlijke als kunstmatig ingebrachte, kunnen schimmel beïnvloeden. Zwangere vrouwen zijn bijzonder gevoelig voor schimmelinfecties. Veel vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken ervaren ook regelmatig schimmelinfecties omdat hun hormoonspiegels schommelen. Veel vrouwen die de pil gebruiken, krijgen iedere maand, vlak voor de menstruatie, een schimmelinfectie.

Of je nu wel of niet aan de pil bent, schimmels in het algemeen houden niet van de pH van menstruatiebloed en daarom zullen schimmelinfecties vaak weg gaan tijdens je menstruatie. Maar helaas kan de schimmel wel net zo snel weer toeslaan als je menstruatie voorbij is. Ook kunnen steroïden die worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen zoals artritis, astma of lupus bijdragen aan schimmelinfecties.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 7: Verwonding

Een verwonding aan de vulva of vaginale membranen kan leiden tot een infectie. Dit is bijna altijd te wijten aan te veel wrijving terwijl het gebied niet vochtig is. Met andere woorden, als jij of iemand anders iets in je vagina stopt of tegen je kruis wrijft zorg er dan voor dat je echt nat bent.

En als je zelf niet nat genoeg bent maak dan slim gebruik van bijvoorbeeld een glijmiddel maar let wel op als je condooms gebruikt: op olie gebaseerde producten, zoals vaseline, breken latex af; en zelfs niet-vette handcrèmes bevatten kleurstoffen en parfums die schimmelinfecties kunnen veroorzaken!

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 8: Seksuele overdracht

Candida kan door direct contact tussen mensen worden overgedragen en is dus in feite een seksueel overdraagbare ziekte. Lesbische partners zijn bijzonder gevoelig voor het overdragen van schimmelinfecties, dus als jij of je geliefde een actieve infectie heeft moet je extra voorzichtig zijn en aan veilige seks doen: was je handen na het aanraken van je eigen kruis en dat van je partner en houd je seksspeeltjes schoon.

En je moet weten dat ook mannen schimmelinfecties kunnen krijgen en dat dit vaak zonder duidelijke symptomen is. Het kan gebeuren dat een geïnfecteerde vrouw die onbeschermde seks heeft haar minnaar infecteert, haar eigen infectie behandeld en dan opnieuw geïnfecteerd raakt als ze weer seks met hem heeft. Als je denkt dat je mannelijke geliefde misschien een schimmelinfectie heeft dring dan aan op een behandeling en zorg ervoor dat jullie veilig vrijen in ieder geval totdat jullie beiden zeker weten dat de infecties zijn verdwenen.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 9: Verzwakt immuunsysteem

Vrouwen met een gecompromitteerd immuunsysteem als gevolg van HIV of de ziekte van Lyme zijn zeer gevoelig voor het krijgen van schimmelinfecties. Naast vaginale schimmelinfecties zijn ze ook bijzonder gevoelig voor het krijgen van spruw, een schimmelinfectie in de keel, slokdarm of andere schimmelinfecties.

Risico verhogende factoren

Factoren die het risico op het ontwikkelen van een gistinfectie verhogen omvatten:

 • Gebruik van antibiotica. Schimmelinfecties komen vaak voor bij vrouwen die antibiotica innemen. Breedspectrum antibiotica, die een reeks van bacteriën doden, doden ook de gezonde bacteriën in je vagina, wat leidt tot overgroei van schimmelorganismen.
 • Verhoogd oestrogeengehalte. Schimmelinfecties komen vaker voor bij vrouwen met een verhoogd oestrogeen niveau. Dit kunnen zwangere vrouwen zijn of degenen die hoge doses oestrogeenpillen of een oestrogeen hormoon therapie volgen.
 • Ongecontroleerde diabetes. Vrouwen met diabetes, die slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegels hebben, lopen meer risico op schimmelinfecties dan vrouwen met goed gecontroleerde diabetes.
 • Verslechterd immuunsysteem. Vrouwen met een lagere immuniteit - zoals bij corticosteroïdtherapie of een HIV-infectie - hebben meer kans op schimmelinfecties.
 • Seksuele activiteit. Hoewel schimmelinfecties niet worden beschouwd als seksueel overdraagbare infecties, kan seksueel contact de candida-schimmel verspreiden.

Wanneer moet je een arts bezoeken?

Maak een afspraak met je arts als:

 • Dit is de eerste keer is dat je symptomen van een schimmelinfectie hebt.
 • Je niet zeker bent of het een schimmelinfectie is.
 • De symptomen na een behandeling met schimmeldodende vaginale crèmes of zetpillen, die je bij de drogist of apotheek hebt gekocht, niet verdwijnen.
 • Als je andere symptomen ontwikkelt.

Als je ooit in het verleden bent behandeld voor een schimmelinfectie, kan je arts het niet verstandig vinden om een behandeling via de telefoon voor te schrijven. Je zult waarschijnlijk je huisarts of een gynaecoloog moeten bezoeken om je aandoening te behandelen.

Wat kun je doen als voorbereiding?

Hier vind je informatie om je te helpen voorbereiden op jouw afspraak, zodat je weet wat je van je arts kunt verwachten.

 • Maak een lijst van eventuele symptomen die je hebt gehad en voor hoe lang.
 • Bekijk belangrijke medische informatie, inclusief eventuele andere condities waarvoor je wordt behandeld en de namen van medicijnen, vitaminen of supplementen die je gebruikt.
 • Vermijd het gebruik van tampons of douchen voor je afspraak, zodat je arts kan beoordelen welke vaginale afscheiding je hebt.
 • Maak een lijst met vragen om aan je arts te vragen, met de belangrijkste vragen eerst, omdat de tijd meestal (té) kort is.

Voor een schimmelinfectie zijn hier enkele fundamentele vragen die je je arts kunt stellen:

 • Hoe kan ik schimmelinfecties voorkomen?
 • Op welke tekenen en symptomen moet ik letten?
 • Moet ik medicijnen innemen?
 • Moet mijn partner ook getest of behandeld worden?
 • Zijn er speciale instructies voor het innemen van het medicijn?
 • Zijn er medicijnen zonder recept die mijn aandoening kunnen behandelen?
 • Wat kan ik doen als mijn symptomen na de behandeling weer terugkomen?

Aarzel niet om tijdens je afspraak ook andere vragen te stellen, als je die hebt.

Wat kun je verwachten van je arts

Je arts zal je waarschijnlijk een aantal vragen stellen, zoals:

 • Welke vaginale symptomen heb je?
 • Merk je een sterke vaginale geur op?
 • Hoe lang heb je deze symptomen al?
 • Ben je ooit behandeld voor een vaginale infectie?
 • Heb je geprobeerd om met bepaalde producten de aandoening te behandelen?
 • Heb je onlangs antibiotica gebruikt?
 • Ben je seksueel actief?
 • Ben je zwanger?
 • Gebruik je geurige zeep of ga je weleens in een bubbelbad?
 • Gebruik je een interne douche of gebruik je een vrouwelijke hygiëne spray?
 • Welke medicijnen of vitamine supplementen gebruik je regelmatig?

Onderzoeken en diagnose

Om een ​​schimmelinfectie te diagnosticeren kan je arts:

 • Vragen stellen over je medische geschiedenis. Dit kan onder meer informatie verzamelen zijn over vaginale infecties of seksueel overdraagbare infecties in het verleden.
 • Een inwendig onderzoek doen. Jouw externe genitaliën onderzoeken op tekenen van infectie. Vervolgens plaatst je arts een instrument (speculum) in je vagina om de vaginawanden open te houden om de vagina en de cervix te kunnen onderzoeken.
 • Een uitstrijkje nemen om de vaginale afscheiding te onderzoeken. Jouw arts kan een beetje van vaginale afscheiding voor onderzoek sturen om het type schimmel, die de schimmelinfectie veroorzaakt, te bepalen. Je arts kan mogelijk een effectievere behandeling voor recidiverende schimmelinfecties voorschrijven door het type schimmel, die de infecties veroorzaakt, te identificeren.

Behandelingen en medicijnen vaginale schimmelinfectie

De behandeling van een schimmelinfectie hangt af of je een ongecompliceerde of gecompliceerde infectie hebt.

Ongecompliceerde schimmelinfectie

Voor milde tot matige symptomen en als de schinmmelinfecties bijna nooit voorkomen, kan je arts je het volgende aanraden:

 • Korte-termijn vaginale therapie. Antischimmel medicijnen zijn beschikbaar als crèmes, zalven, tabletten en zetpillen. Een antischimmel kuur die één, drie of zeven dagen duurt, zal meestal de schimmelinfectie verwijderen. Een aantal medicijnen blijkt effectief te zijn, waaronder butoconazol (Gynazole-1), clotrimazol (Gyne-Lotrimin), miconazol (Monistat 3) en terconazol (Terazol 3). Sommige van deze zijn alleen beschikbaar op recept, terwijl andere beschikbaar zijn bij de drogist. Bijwerkingen kunnen een licht brandend gevoel of irritatie bij het aanbrengen zijn. Je moet wellicht ook een alternatieve vorm van geboortebeperking gebruiken. Omdat de zetpillen en crèmes op olie zijn gebaseerd, kunnen ze latex condomen en pesarium’s aantasten.
 • Eenmalige orale medicatie. Je arts kan je een eenmalige enkele orale dosis van het antischimmel medicijn fluconazol (Diflucan) voorschrijven. Of je kunt twee enkele doses verdeeld over drie dagen innemen om ernstige symptomen te beheren.
 • Behandeling zonder recept. Vaginale antischimmel zetpillen en crèmes die zonder recept verkrijgbaar zijn, zijn effectief voor veel vrouwen en dit zijn ook veilige keuzes tijdens de zwangerschap. De behandeling duurt meestal drie tot zeven dagen.

Maak een vervolgafspraak met je arts als de symptomen na de behandeling niet verdwijnen of als ze binnen twee maanden na de behandeling terugkomen.

Gecompliceerde schimmelinfectie

Behandeling voor een gecompliceerd schimmelinfectie kan omvatten:

 • Lange termijn vaginale therapie. Een behandelingsschema met azolen medicijnen voor 7 tot 14 dagen kan met succes een schimmelinfectie verwijderen. Medicatie is meestal vaginale crème, zalf, tablet of zetpillen.
 • Multidosis orale medicatie. Je arts kan twee of drie doses fluconazol voorschrijven, die oraal in plaats van als vaginale therapie worden ingenomen. Deze therapie wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.
 • Onderhoudsplan. Bij terugkerende schimmelinfecties kan je arts medicatie aanbevelen om overgroei van schimmel en toekomstige infecties te voorkomen. Onderhoudstherapie begint nadat een schimmelinfectie met de behandeling is verwijderd. Mogelijk heb je, voordat je met de onderhoudstherapie begint, een langere behandeling van maximaal 14 dagen nodig om de schimmelinfectie te verwijderen. Therapieën kunnen eenmaal per week gedurende zes maanden een kuur van orale fluconazol tabletten bevatten. Sommige artsen schrijven een vaginale zetpil zoals clotrimazol voor, die één keer per week in plaats van een orale medicatie wordt gebruikt.

Jouw sekspartner zal waarschijnlijk niet hoeven te worden behandeld voor een schimmelinfectie. Als je vaker schimmelinfecties hebt, kan je arts je aanbevelen om je partner te behandelen, als je partner ook de symptomen van een genitale schimmelinfectie (balanitis) heeft of de arts kan aanbevelen om condooms tijdens de seks te gebruiken.

Hoewel er enkele onderzoeken over alternatieve therapieën voor schimmelinfecties zijn gedaan, zijn er voordat deskundigen aanbevelingen kunnen doen goed ontworpen en gecontroleerde proeven nodig om deze therapieën te onderzoeken.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Boorzuur - een vaginale zetpil beschikbaar op recept - kan worden overwogen om te helpen bij het behandelen van chronische, minder voorkomende stammen van candida en candida die resistent zijn tegen azolen medicijnen. De behandeling is alleen vaginaal en wordt twee keer per dag gedurende twee weken toegepast. Boorzuur kan echter je huid irriteren en kan, vooral bij kinderen, fataal zijn als het per ongeluk ingenomen wordt.
 • Yoghurt. Sommige vrouwen vinden voor de symptomen van de schimmelinfectie baat bij het eten of het vaginaal toepassen van yoghurt en er zijn een aantal bewijzen om dit te ondersteunen. Uit sommige onderzoeken bleek dat yoghurt effectiever was dan het placebo of vaginaal toegepaste clotrimazol. Het verschil was echter heel klein.

Andere vaginale infecties leren herkennen

Er zijn naast schimmel nog andere aandoeningen die soms je vagina kunnen infecteren en het is nuttig om de symptomen van elk van hen te weten zodat je echt zeker van je zaak bent, voordat je met de behandeling van een schimmelinfectie begint als je niets anders onder de leden hebt:

 • Een bacteriële infectie van de vagina kan veel weg hebben van een schimmelinfectie en vaak zal het vulva gebied jeuken of pijnlijk aanvoelen. In tegenstelling tot een schimmelinfectie kan de afscheiding donker geel, groen of bruin zijn. En het zal niet zoals brood ruiken: het kan zoals vis of iets wat rot is ruiken, vooral nadat je seks hebt gehad. Als je denkt dat je een bacteriële infectie hebt of als je het niet zeker weet bezoek dan altijd even een arts. De belangrijkste behandeling die zal worden voorgeschreven is antibiotica.
 • Urineweginfecties zijn het gevolg van bacteriën die de urethra of de vagina infecteren. Een urineweginfectie kan vrij gemakkelijk te onderscheiden zijn van een vaginale infectie door een groot aantal symptomen, waaronder pijn of een branderig gevoel bij het plassen, bloed of slijm in de urine, vaak urineren, pijn of druk in rug of de onderbuik en koorts of rillingen die alle kenmerkend zijn voor een urineweginfectie maar niet voor schimmelinfecties. Als je denkt dat je een urineweginfectie hebt ga dan niet lopen prutsen: bezoek meteen een arts omdat de infectie zich kan uitbreiden naar de blaas, waardoor er schade aan de nieren kan ontstaan.
 • Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet die zowel de vagina als de urinewegen kan infecteren en dit wordt voornamelijk seksueel overgedragen. Als je een trichomonas infectie hebt kan je kruis jeuken of pijnlijk zijn, kan het pijn doen om te plassen, kan vrijen pijnlijk zijn en af en toe kun je pijn in je onderbuik hebben.

Het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie

Hoe kun je schimmelinfecties verminderen?

 • Draag katoenen ondergoed en loszittende broeken of rokjes.
 • Vermijd strak ondergoed of pantys.
 • Doe onmiddellijk natte kleding, zoals badpakken of trainingskleding, uit.
 • Blijf uit bubbelbaden en zeer hete baden.
 • Vermijd onnodig gebruik van antibiotica, zoals bij een verkoudheid of andere virale infecties.

Tot slot…

Ik heb het al eerder in het artikel gezegd dat het belangrijk is om goed de symptomen van een schimmelinfectie te herkennen. Als je de symptomen niet herkent, kan het een andere aandoening. In dat geval kan een behandeling meer kwaad dan goed doen.

Mocht je twijfelen, ga dan naar een huisarts voor een correcte diagnose. Daarna ben je beter in staat om zelf de symptomen van een vaginale schimmelinfectie te herkennen.

Heb jij regelmatig last van een vaginale schimmelinfectie, en ben je het helemaal zat? Wil jij een natuurlijke oplossing om snel e effectief van die vervelende aandoening af te komen?

Download dan nu, helemaal gratis, mijn eBook “Weg met schimmelinfectie”. Deze staat boordevol tips en adviezen om op een natuurlijke manier je vaginale schimmelinfectie te bestrijden.

Het eBook “Weg met schimmelinfectie” kun je hier GRATIS downloaden. >>>

Bronnen

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/06/10/holistic-treatment-for-candida-infection.aspx

www.onegreenplanet.org/natural-health/how-to-treat-chronic-yeast-overgrowth-with-apple-cider-vinegar/

www.life-saving-naturalcures-and-naturalremedies.com/natural-remedy-for-yeast-infection.html

www.naturalhealth365.com/candida-antifungal-herbs-1062.html/

www.candidacounsel.com/home-remedies-for-yeast-infections.html

www.rihlp.org/candida-treatment-natural-home-remedies/

www.rapidhomeremedies.com/remedies-for-candida.html

181 Reacties

 1. cecilia 13 april 2013 om 07:45 - Antwoorden

  hoe kom ik aan schimmel weg stappeplan

  • Robert Jan Hendriks 14 april 2013 om 11:09 - Antwoorden

   Dag Cecilia,

   Ik heb je een e-mail gestuurd met het schimmel weg stappenplan. Normaal gesproken krijg je het plan direct opgestuurd door je e-mail adres achter te laten aan de rechterzijde op deze pagina.

   Succes!

   • Lw 14 januari 2014 om 18:53 - Antwoorden

    Zou u dit ook naar mij willen sturen?

    Groetjes haribo zakje

    • Robert Jan Hendriks 15 januari 2014 om 10:15 - Antwoorden

     Hoi, ik zal u direct een e-mail sturen.

     Groetjes,

     Jack

     • Anoniem 4 maart 2014 om 17:44

      Hoi , ik ben ongeveer 2 jaar geleden ongesteld geworden maar heel onregelmatig. Soms ben ik wel 4 maand niet ongesteld ( nu ook al weer 2 maand niet) ik heb dan ook altijd last van witte afscheiding en vind t echt heel smerig en heb altijd een inlegkruisje in. Ik heb nu ook heel erge jeuk een branderig gevoel bij plassen en witte uitscheiding. . Ik wil wel naar de huisarts gaan maar we hebben een mannenlijke huisarts en ik schaam me heel erg. Ik ben ook heel erg van streek dat ik zo onregelmatig ongesteld ben . Ik ben nog maar 14. 3 jaar geleden had ik heel erg steek en toen ben ik naar de dokter gegaan en die zij dat ik vergroeide schaamlippen heb. Kan dit er mee te maken mee hebben? Ik ben echt heel erg door de war en ik voel me vies en doe wel 3x per dag een schone onderbroek aan. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Kan iemand vertellen wat ik moet? ( ik heb nog nooit wat met jongens gedaan)

     • Robert Jan Hendriks 5 maart 2014 om 13:10

      Beste Anoniem,

      Het is heel normaal om in het begin onregelmatige menstruatie te hebben. Vaak word het na een langere periode regelmatig. Het zou kunnen zijn dat je een schimmelinfectie hebt, maar dat moet wel vastgesteld worden door een deskundige. Doordat je nu je menstruatie hebt, kan het zijn dat het allemaal een beetje van slag is.

      Ik raad je aan om er met je ouders over te praten en toch een afspraak te maken met je huisarts!

      Succes!

     • San 30 juli 2016 om 08:53

      Zou ik de stappenplan ook mogen?

     • Team OptimaleGezondheid 3 augustus 2016 om 18:31

      Natuurlijk!

      Ga maar even naar:
      https://www.optimalegezondheid.com/candida/candida-catalogus/

      Daar kun je je verder aanmelden.

      Heel veel succes, en als je nog vragen hebt hoor ik het graag van je!

    • Esther Schaap 28 november 2016 om 21:11 - Antwoorden

     Ik zou dat stappenplan ook graag willen

   • l 29 oktober 2015 om 20:15 - Antwoorden

    hoi
    zou je mij ook de stappenplan kunnen sturen voor schimmelinfectie weg .
    gr len

   • - 3 januari 2016 om 10:06 - Antwoorden

    Hi,

    Zou het ook naar mij gestuurd kunnen worden zsm?!

    Gr,

 2. Leontine 2 mei 2013 om 09:43 - Antwoorden

  Graag ontvang ik een schimmelweg stappenplan!
  Alvast bedankt!

 3. marieke 12 mei 2013 om 10:44 - Antwoorden

  Beste Jack, Wat is het verschil tussen dit schimmelweg stappenplan en de methode die je aanbiedt voor 274 euro?

  bij voorbaat dank

  • Robert Jan Hendriks 14 mei 2013 om 06:47 - Antwoorden

   Dag Marieke,

   Schimmel weg stappenplan is een korte handleiding met een aantal natuurlijke tips om van een schimmelinfectie af te komen. Tevens zul je daar een paar anti candida dieet recepten aantreffen en een lijstje supplementen. De methode gaat een stap verder met 30 volledig uitgewerkte anti candida dieet recepten, persoonlijk coaching, apart onderdeel over natuurlijke remedies, een onderhoudsprogramma (zodat een schimmelinfectie wegblijft) en nog veel meer:). Het programma is overigens nu in de aanbieding en kost 57 euro.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 4. Ans Gijsbers 28 juni 2013 om 15:18 - Antwoorden

  Last van schimmel infectie, stop met het dragen van inlegkruisjes!!!!!!

  • Lw 14 januari 2014 om 18:57 - Antwoorden

   Een vraagje waarom dan want ik mag geen tapons gebruiken!

   • Robert Jan Hendriks 15 januari 2014 om 14:44 - Antwoorden

    Je kunt wel tampons gebruiken, maar zorg er wel voor dat het organische en niet geparfumeerde tampons zijn. Veel van de standaard tampons maken het erger. Belangrijk is met name bij een schimmelinfectie om elke 2 uur een nieuwe tampon te gebruiken. Vergeet niet dat je voedingspatroon ook erg belangrijk is bij het bestrijden van een schimmelinfectie. Ik krijg veel reacties van mensen die door een typisch anti candida dieet te volgen veel minder klachten hebben.

    Succes!

 5. Natasja 4 juli 2013 om 17:25 - Antwoorden

  heb altijd de vakantie periode last van een schimmelinfectie ...
  Ook al heb ik nu van de huisarts een medicijn wat ik elke maand in moet nemen waar ik het goed mee onderdruk kan houden behalve voor een vakantie ....

  Naam van het medicijn is Fluconazol Actavis 150 mg

  Kunt u me alsjeblieft helpen heb er nu al zon kleine 14 jaar last van

  ook tijdens de zwangerschap van de kinderen nu 9-11 jaar geleden

  groetjes Natasja

  • Helenic 31 juli 2016 om 00:36 - Antwoorden

   U heeft er waarschijnlijk helemaal niks meer aan, maar voor de toekomstige mee-lezers deze tip:
   een ander wasmiddel proberen. Op vakantie neem ik mijn eigen wasmiddel mee en laat mijn ondergoed nooit ergens wassen in een wasmachine (dat doe ik dan maar met de hand). Als student kocht ik 2x een ander merk wasmiddel in de aanbieding en beide keren kon ik naar de dokter. Mijn 'harde' huid trok het nog wel, maar de slijmvliezen van mijn snoes raakten er van slag van met als gevolg dat de schimmel een kans kreeg.

 6. amy 5 juli 2013 om 23:20 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik had last van een schimmelinfectie en heb de natuurlijke vaginaalzetpillen van Cydonia, (die verkocht worden via 'a healthy body') gebruikt. Na drie dagen was mijn schimmelinfectie weg :)! Een echte aanrader voor iedere vrouw met schimmel.

  • Robert Jan Hendriks 12 juli 2013 om 10:43 - Antwoorden

   Hallo Amy,

   Bedankt voor de waardevolle tip! Ik ga hier een extra artikel over wijden op de blog over de werking en voor- en nadelen.

   • Amy 14 juli 2013 om 18:44 - Antwoorden

    Graag gedaan 🙂

    Groetjes Amy

 7. kim 9 augustus 2013 om 06:53 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik had de afgelopen week last van een schimmelinfectie en heb Gyno-Daktarin vaginale crème gekregen om 7 dagen toe te passen. Het is merkbaar verbeterd. Nu ben ik vanmorgen ongesteld geworden. Moet of mag ik die crème nu nog gebruiken? Ik kan er niets van terugvinden in de bijsluiter.

  mvg
  Kim

  • Robert Jan Hendriks 9 augustus 2013 om 13:27 - Antwoorden

   Beste Kim,

   Ik ga er vanuit dat als je de creme niet mag gebruiken bij menstruatie dat het in de bijsluiter aangegeven moet zijn.
   Ik weet dat niet met 100% zekerheid, dus ik adviseer om even advies te vragen bij je huisarts of apotheek.

   Succes!

 8. lily 4 september 2013 om 13:22 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb nou sinds een week ongeveer heel erg pijn tijdens het vrijen.
  Het plassen brand een beetje en in het begin jeukte het ook.
  Nu denk ik dat ik een vaginale schimmelinfectie heb alleen moet dit altijd via een huisarts worden bekeken? ik heb daar namelijk best wat moeite mee en ik vroeg me af of je er zelfs niets aan kon doen?

  • Robert Jan Hendriks 5 september 2013 om 13:04 - Antwoorden

   Hallo Lily,

   De symptomen die je beschrijft lijkt in eerste instantie op een blaasontsteking of een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie gaat vaak gepaard met nare geuren en eventueel een afscheiding. Bij beide is een correcte diagnose van groot belang. Daarom is het toch verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.

   Op de volgende pagina kun je lezen wat de symptomen van een blaasontsteking zijn. Tevens zal ik hier meer aandacht aan besteden op de blog over de correcte diagnose en/of het gaat om een schimmelinfectie / blaasontsteking.

   https://www.optimalegezondheid.com/wat-is-een-blaasontsteking/

   Succes!

 9. simone 10 oktober 2013 om 19:42 - Antwoorden

  Ik heb al vaker dan 3 keer dit jaar een vaginale schimmelinfectie gehad wat kan het zijn ik durf er niet mee naar se huisarts te gaan omdat ik erg onzeker ben over mijn lichaam.

  • Robert Jan Hendriks 11 oktober 2013 om 11:51 - Antwoorden

   Beste Simone,

   Ik raad je toch aan om naar de huisarts te gaan, ik snap dat het een grote stap is, maar je hoeft je er zeker niet voor te schamen.
   De huisarts kan vast leggen of het daadwerkelijk een vaginale schimmelinfectie is, en zodra je zekerheid hebt kun je stappen ondernemen om de klachten te verhelpen! Met name een anti candida dieet is erg effectief tegen een schimmelinfectie.

   https://www.optimalegezondheid.com/het-candida-dieet-uitgelegt/

   Succes!

 10. NM 10 december 2013 om 20:11 - Antwoorden

  Help help help,

  2 weken geleden ben ik op vrijdag weer met de pil begonnen na ongeveer een jaar niet slikken (hiervoor de zelfde pil en nergens last van). En zaterdag was het raak, het begon steeds erger te jeuken etc. Ik een vaginale pil gekregen en ingebracht. 3e dag leek alles over te zijn behalve de afscheiding. Week later af en toe kriebeltjes, en nog steeds veel afscheiding, maar dat stond ook in de bijsluiter van de vaginale pil dat dat bijwerkingen zijn. Nu 8 dagen later lijkt de afscheiding soms steeds erger te worden maar nu toevallig lijkt het weer bijna weg te zijn alleen heb ik nog wel een pijn bij de ingang (heb wel gemeenschap gehad vanmiddag). En ja misschien is morgen de afscheiding weer heel erg. Dus ik zit nu heel erg in dubio of ik gewoon moet wachten een paar dagen of het helemaal verdwijnt, of direct te stoppen met de pil want ik lees bij veel vrouwen dat het probleem toen direct was opgelost.

  xx

  • Robert Jan Hendriks 13 december 2013 om 13:39 - Antwoorden

   Hallo,

   wat vervelend! Het zou inderdaad met de pil te maken kunnen hebben, wat je kunt proberen is om een andere pil te vragen bij de huisarts. Er zijn namelijk verschillende soorten. Wat je ook kunt proberen is de prikpil, wat veel vrouwen ideaal vinden.

   Er zijn ook goede zalfjes voor de jeuk die je kunt gebruiken. Je zou dan binnen ongeveer 3 dagen al verschil moeten merken.

   Succes!

 11. sarah 5 januari 2014 om 00:20 - Antwoorden

  Hallo heb een probleem namelijk ik heb vaak jeuk in me vagina en krijg steeds die witte scheidingen en trekt ook een vieze luchtje aan ik was me vagina iedere ochtend en avond elke dag en tog krijg ik die dingen wat moet ik doen

  • Robert Jan Hendriks 6 januari 2014 om 13:43 - Antwoorden

   Beste Sarah,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik kan me goed voorstellen dat het erg vervelend is.

   Mijn eerste tip is, was je vagina niet elke ochtend en avond met van allerlei producten en zeker niet met zeep. (alleen speciale zeep), water is geen probleem. Bij de drogist kun je een zalfje halen waardoor de jeuk zal verdwijnen. Voor meer tips, lees dan het volgende artikel even door:

   https://www.optimalegezondheid.com/10-tips-om-een-vaginale-schimmelinfectie-te-voorkomen/

   Succes!

   • Tyrone 14 januari 2014 om 18:14 - Antwoorden

    Dat heb ik ook alleen dan ik durf het niet tegen mijn papa en mama te zeggen want ik ben 11

    • Robert Jan Hendriks 16 januari 2014 om 14:06 - Antwoorden

     Beste Tyrone,

     Als je het de volgende keer weer hebt, moet je echt naar je ouders gaan. je hoeft je er zeker niet voor te schamen, en als je naar je ouders gaat, dan kan de huisarts een zalfje voorschrijven, of je ouders kunnen een zalfje voor je halen bij de drogist.

     Succes!

 12. silke 26 januari 2014 om 17:17 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb al een tijdje last van een vaginaal schimmelinfectie (candida)
  Ik ben hiervoor al verschillende keren naar de huisarts geweest en heb al verschillende antibiotica's ingenomen op voorschrift van de dokter, maar niks helpt. Ik heb ook een thee geprobeerd (pau d'arco) want had op het internet gelezen dat dat ook hielp tegen candida, dit helpt ook niet. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen en ik wil er zo graag van af zijn. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, dat dit eindelijk weg gaat! Alvast bedankt!

  btw, waar kan je die vaginaalzetpillen cydonia kopen?

  • Robert Jan Hendriks 28 januari 2014 om 10:42 - Antwoorden

   Het probleem van antibioticakuren zijn dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. De antibiotica vermindert de natuurlijke balans in je lichaam waardoor weer eenvoudiger een candida infectie kan optreden. Heb je geen specifieke zalf gekregen van je huisarts? Verder is het van belang om je immuunsysteem te versterken. Een goede tip is om sowieso op een anti candida dieet te gaan, probiotica te nemen en veel rust! De zalf zou verkrijgbaar moeten zijn bij de apotheek.

   Verder heb ik hier nog een artikel met 10 tips tegen een schimmelinfectie:

   https://www.optimalegezondheid.com/10-tips-om-een-vaginale-schimmelinfectie-te-voorkomen/

   Succes!

 13. Nina 26 januari 2014 om 23:30 - Antwoorden

  Hallo,
  Jullie raden het af inlegkruisjes te gebruiken maar als je ze juist draagt door de vele afscheiding, wat kanje dan het best doen?
  Alvast bedankt
  Gr. Nina

  • Robert Jan Hendriks 28 januari 2014 om 10:38 - Antwoorden

   Bij vele afscheiding zijn inlegkruisjes natuurlijk noodzakelijk. Zorg er in ieder geval dan wel voor dat je inlegkruisjes aanschaft die zo min mogelijk irriteren en van een merk specifiek voor overgevoeligheden zijn. Verder neem eens een kijkje op de candida blog, daar heb ik veel artikelen geschreven om met natuurlijke remedies candida aan te pakken.

   Succes!

 14. jasmijn 7 februari 2014 om 16:25 - Antwoorden

  Hoii,

  Ik heb al een week last van jeuk, branderig gevoel bij plassen en geïrriteerd (rood) vagina. Moet ik nu denken aan een schimmel infectie? Ik wil wel naar de dokter maar kleed me daar niet graag voor uit. Moet dit dan wel?

  Gr.
  Jasmijn

 15. Alisha 12 februari 2014 om 21:48 - Antwoorden

  Hoi, ik heb heel erg last van witte afscheiding maar niet zo veel last van jeuk em de andere dingen. Betekend dit dat ik een schimmel infectie heb of is dat Normaal bij een 13 jarig meisje?

  Gr. Alisha

  • Robert Jan Hendriks 13 februari 2014 om 07:15 - Antwoorden

   Hallo Alisha,

   Veel witte afscheiding is niet normaal en kan duiden op een candida infectie. Maak daarom even een afspraak bij je huisarts zodat een correcte diagnose gemaakt kan worden!

   Groetjes,

   Jack

   • Anoniem 8 mei 2016 om 02:08 - Antwoorden

    Hallo
    Sinds vorige week krijg ik veel witte afscheiding tussen mijn schaamlippen en als ik mezelf was gaat het weg maar later komt het terug ook jeukt mijn vagina de hele tijd en prikt het, als ik plas brand het ik heb vaak Chili gel gebruikt komt het daardoor en mijn vagina ruikt ook naar en ik durf echt niet naar de huisarts te gaan of het aan me moeder te zeggen echt niet kan ik niets zelf doen om het weg te laten gaan want het is echt heel irritand en ik durf niets te zeggen ik ben pas 13.

    • Team OptimaleGezondheid 9 mei 2016 om 11:27 - Antwoorden

     Hallo Anoniem,

     Ik snap heel goed dat je bang bent, en dat je het erg lastig vindt om hierover met je moeder te praten.
     Maar toch is het belangrijk om dit te doen, om uiteindelijk een afspraak te kunnen maken met je huisarts.
     Zelf kun je vrij weinig doen, maar de huisarts juist wel!
     Als je niks doet, kan het alleen maar erger worden. Dus even alle moed bijenkaar rapen en een gesprek aangaan met je moeder.

     Heel veel succes!

     • anoniem 10 april 2017 om 18:50

      hallo,

      ik heb precies het zelfde. Mijn moeder heeft gezegd dat ik vaker mijn vagina moet wassen, maar ik weet niet of het helpt. Kunt u misschien zeggen wat het is (witte uitscheiding + jeuk), dan kan ik verder op internet zoeken wat de mogelijke oplossingen zijn.

      mvg,
      Anoniem

     • Team OptimaleGezondheid 14 april 2017 om 15:27

      Een vaginale schimmelinfectie heeft vaak niets te maken met hygiëne. Je vagina was je alleen aan de buitenkant, en dan alléén met water zonder zeep.
      Ga niet zelf dokteren, maar maak even een afspraak met je huisarts.

 16. anoniem 13 februari 2014 om 22:30 - Antwoorden

  Hallo.

  ik heb vier maanden geleden klachten gekregen (witte afscheiding, jeuk brandende gevoel bij plassen, bloeden na sex en pijn bij sex.) bij mijn vagina ik dacht eerst aan een soa maar ben daar voor naar de ggd geweest en bleek dat er niets uit kwam. Onder tussen liep ik er nog steeds mee rond en schaamde ik me kapot. Toen ben ik weer naar de dokter geweest omdat ik me niet goed voelde en er nog steeds mee liep. Hij heeft gekeken en zei dat het een schimmel infectie was. Ik heb gelukkig medicijnen gekregen. Maar ondertussen denk ik wel tsja ik heb er wel bijna een half jaar mee rond gelopen... is dat erg?

  • Robert Jan Hendriks 17 februari 2014 om 12:49 - Antwoorden

   Beste Anoniem,

   Het is vooral heel vervelend dat je er zo lang mee rond hebt gelopen, maar als je het nu behandeld, dan zouden de klachten gewoon moeten verdwijnen.

 17. Marthe 15 februari 2014 om 12:47 - Antwoorden

  hee hoi!
  Ik had even wat vraagjes:
  Ik heb laatst een week lang antibiotica moeten slikken en daarna heb ik last gekregen van een vaginale schimmelinfectie. Nu heb ik vrij snel zo'n tablet ingebracht van Canesten en ik heb wel het gevoel dat het heeft geholpen, maar ik heb nog wel last van kriebel bij mijn schaamlippen. Moet ik nu ook nog behandelen met zalf?
  Verder wou ik nog weten of ik nu moet opletten dat het niet terug komt. Dit is namelijk de eerste keer dat ik hier last van heb, met duidelijke aanleiding de antibiotica, dus ik hoop heel erg dat ik ervan uit mag gaan dat ook de oorzaak van de schimmelinfectie weg is (aangezien ik geen antibiotica meer slik). Of is er een kans dat ik strakjes weer last krijg?
  Alvast bedank!
  Groetjes,
  Marthe

  • Robert Jan Hendriks 17 februari 2014 om 12:47 - Antwoorden

   Beste Marthe,

   Veel vrouwen krijgen bij gebruik van antibiotica een schimmelinfectie, en in de meeste gevallen gaat het waneer je stopt met het gebruik van de antibiotica van eigens weer over. Mocht je erg last hebben van jeuk, kan het geen kwaad om het te behandelen met een zalf, die je bij de drogist kunt kopen.

   Mochten de klachten blijven dan zou ik wel even de huisarts raadplegen.

   Succes!

 18. Anoniem 14 maart 2014 om 15:40 - Antwoorden

  Hai,
  Ik heb last van witte afschijding meestal zonder geur. Ik ben nog nooit ongesteld geweest, kan schimmelinfectie daar mee te maken hebben?
  Ik heb al langer als een maand last hiervan..

  • Robert Jan Hendriks 18 maart 2014 om 13:09 - Antwoorden

   Beste Anoniem,

   Een schimmelinfectie kan er mee te maken hebben, maar het kan ook zijn dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de eerste menstruatie.

   Ik raad je aan om even langs de huisarts te gaan, en die kan je vertellen wat het is. Als je weet wat het is kunnen we naar een gerichter plan zoeken om er vanaf te komen.

   Succes!!

  • AnoNiem2 16 mei 2014 om 12:05 - Antwoorden

   Hallo, ik heb ook last van witte afscheiding en enorme jeuk. Het is enorm vervelend en heb er vaak last van dit is net een week pas . Ik ben ook nog nooit ongesteld geweest! Ik ben ook net klaar met een anibiotica kuur tegen huid problemen.

   • Robert Jan Hendriks 18 mei 2014 om 08:53 - Antwoorden

    Hoi Anoniem,

    Het is een bekende bijwerking van antibiotica dat je een schimmelinfectie kunt krijgen. Als het na een poosje nog niet weggetrokken is, raad ik je aan om even bij de huisarts langs te gaan.

    Groet,
    Jack

 19. Anoniem 17 maart 2014 om 20:21 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb nu een half jaar lang last van een vaginale schimmelinfectie. Daarnaast heb ik ook veel darmklachten. Ik ga heel moeilijk naar de wc. Ik ben nu een week begonnen met het candida dieet. Waar ik me zorgen over maak is dat mijn ontlasting grijs uitziet met witte sliertjes erdoorheen (sorry klinkt echt vies). Is dit normaal? En na hoeveel weken moet je verschil merken of gaat de jeuk weg? Daarnaast heb ik alle medicijnen al geprobeerd en niks helpt. Ik heb canasten gehad, en van die vaginale zetpillen verschillende doseringen, ook heb ik eenmalig flucanazol gebruikt maar niks helpt! De dokter kan me helaas niet verder helpen. Moet je ook supplementen bij het candida dieet nemen?
  Groetjes,
  Anoniem

  • Robert Jan Hendriks 18 maart 2014 om 13:06 - Antwoorden

   Beste Anoniem,

   Ik kan me heel goed voorstellen dat het erg vervelend is.
   Het kan best wel een tijdje duren voordat een nieuwe levensstijl aanslaat, het is vandaar ook erg belangrijk dat je niet de moed opgeeft.

   Blijf goed op je voeding letten, voldoende te bewegen en vooral genoeg drinken. Ook ontspanning is erg belangrijk.

   Geef niet op, geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

   Succes!!

 20. anoniem 12 april 2014 om 14:22 - Antwoorden

  ik heb volgens mij al vaker zo'n schimmel infectie gehad( heb alle symptomen). Onder hand heb ik het al zo erg dat ik de huid kapot maak door de jeuk en dat de inlegkruisjes er goed doorheen vliegen. Ik ben 1x naar de huisarts geweest maar daar werd ik niet serieus genomen.
  Sinds een tijdje verkopen ze bij de kruidvat iets van pillen en crèmepjes er tegen. Werken deze? Zo ja, welke kan ik dan het beste gebruiken?

  alsvast bedankt.

  • Robert Jan Hendriks 12 april 2014 om 16:46 - Antwoorden

   Hoi Anoniem,

   Helaas gebeurt het soms dat je met dit soort klachten bij je huisarts niet echt serieus wordt genomen. Het beste wat je kunt doen is een afspraak met een andere huisarts te maken. Ik ga er vanuit dat je er behoorlijk last van hebt, anders krab je jezelf niet helemaal kapot. Met een vaginale schimmelinfectie zoals jij die nu hebt moet je niet zelf gaan dokteren, maar deskundige hulp inschakelen.

   Hou je me op de hoogte?

   Jack

  • anoniem 17 april 2014 om 21:42 - Antwoorden

   vorderingen:
   zelf heb ik geprobeerd het zo schoon mogelijk te houden en zuur vrije vaseline erop gesmeerd en vitamine c pillen geslikt. dit heeft al enorm geholpen maar ik was er nog niet vanaf. ik heb uit eindelijk toch de huisarts gebelt en alleen door telefonisch contact wist ze al wat ze me voor kon schrijven. helaas was de creme op dat moment niet beschikbaar in de apotheek en moest ik een dag langer wachten.

   ik heb de creme nu een paar keer gebruikt en de jeuk is al zo goed als weg en de huid is al rustiger.

 21. anoniem 17 april 2014 om 09:10 - Antwoorden

  ik heb er ook al jaren last van, steeds komt het weer terug. ook heb ik last van mijn darmen en nu wordt mij door een natuurarts / candida deskundige gezegd dat daar, in mijn darmen dus, de oorzaak ligt, en de uiting is dus vaginaal....snap jij het nog. Ik krijg nu sinds een goede maand natuurlijke middelen voorgeschreven die juist mijn darmen op orde gaan brengen. Ze komen van de firma venamed uit den bosch (www.venamed.nl). Wat ik in ieder geval al bereikt heb nu is dat mijn darmen weer rustiger zijn. Mijn lijf lijkt ook een grote schoonmaak te ondergaan, ik voel me lichter terwijl ik geen kilo afgevallen ben hoor, hoeft ook niet bij mij, maar ik wil er maar mee zeggen dat ik wel het idee heb dat er eindelijk iets ten positieve gaat veranderen....maar ik ben nog voorzichtig. ook moet ik trouwens zo min mogelijk zoetigheid eten en juist veel groenten enzo.

 22. Noelle 27 april 2014 om 19:57 - Antwoorden

  Ik heb sinds de zomer van 2013 iedere maand last van een schimmelinfectie.
  Echt heel vervelend!! Ik heb in december ongeveer een soort van eitje gekregen van de huisarts die ik vaginaal moest inbrengen en dat hielp wel heel even, maar kort daarna kwam de infectie weer terug en ik probeerde bij te houden wanneer ik het precies krijg. En wat mij opviel is dat ik er geen last van heb zodra ik ongesteld word. Tijdens de bloeding merk ik er niks van, maar zodra de bloeding stopt, komt het weer terug.. Ik ga morgen weer terug naar de huisarts, want ik vind het nu echt een beetje ondraaglijk worden (jeuk, pijn, branderig gevoel, bleh)

  • Robert Jan Hendriks 28 april 2014 om 08:15 - Antwoorden

   Hallo Noelle,

   Is inderdaad verstandig om weer naar de huisarts te gaan, hoewel deze vaak niet méér doet dan een zalf voorschrijven. Ik kan je aanraden om eens kritisch naar je voeding te kijken: Probeer suikers te vermijden, want candida ontwikkelt zich heel goed als je veel suikers eet. Overigens niet alleen goed tegen je candida, maar ook beter voor je algehele gezondheid.
   Als je nog meer tips en ervaringen wilt lezen, dan kun je even een kijkje nemen op de Candida-blog van deze website: Een complete verzameling van alle artikelen die ik geschreven heb over dit onderwerp:
   Optimale Gezondheid Candida Blog

   Hou je me op de hoogte hoe het gegaan is bij de huisarts?

   Jack

 23. Somebody 1 mei 2014 om 10:33 - Antwoorden

  Beste Jack,

  Na 3 blaasontstekingen kreeg ik opnieuw een branderig gevoel in mijn vagina, maar nu niet alleen bij het plassen. Mijn urine was deze keer schoon en ik heb 1 pil meegekregen die ik in mijn vagina moet stoppen en laten oplossen en een zalf tegen vaginale schimmelinfectie. Na de pil leek het iets beter te gaan, maar de zalf lijkt mijn vagina enorm te irriteren. Het is roder dan eerst en ik heb een paar kleine gevoelige bultjes rondom mijn vagina ingang. Ik ben ook getest op Chlamydia en Gonorroe, maar dat had ik niet.
  Ik zie er zo erg tegenop om die zalf te gebruiken, omdat het alleen maar erger lijkt te worden.
  Mijn huisarts is momenteel met vakantie. Wat raad u aan? Doorgaan met die zalf of deze 'behandeling' staken?

  • Robert Jan Hendriks 1 mei 2014 om 15:26 - Antwoorden

   Hi Somebody,

   Jammer dat je eigen huisarts net NU met vakantie is. Maar als de zalf het alleen maar erger schijnt te maken, lijkt het mij verstandig om er even mee te stoppen. Zoek voor de zekerheid even een andere, vervangende, huisarts op om een andere oplossing te bespreken.

   Hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen?
   Jack

 24. Anoniempje 11 juni 2014 om 04:41 - Antwoorden

  Hallo Jack,
  İk heb van mijn huisarts gyno-daktarin 3 voorgeschreven gekregen. İk heb een beetje angst gekregen van deze medicijn, doordat er op de bijsluister stond dat er veel bijwerkingen kunnen ontstaan. Echter weet ik niet wat ik moet doen. (İk ben namelijk getrouwd) Kan mijn man ook door mij schimmelinfectie krijgen? Zover ik heb gelezen van de andere lezers, heeft deze medicijn niet veel invloed. İk ben een moeder van een zes maanden oude baby en ik geef borstvoeding. Wat ik verder heb gelezen is dat stress dus niet goed is voor schimmelinfectie. İk ben een echte stresskip, (ook een reden blijkbaar waarom ik schimmelinfectie heb dus) dus ga ik het proberen om zo min mogelijk te stressen. Wat raad u mij het beste manier aan voor een oplossing? İk weet echter niet wat ik moet doen?

  • Robert Jan Hendriks 30 juli 2014 om 10:52 - Antwoorden

   Hallo,
   Normaal mag dit medicijn gewoon gebruikt worden tijdens de borstvoeding. Maar ook ik ben een beetje huiverig voor deze oplossing, gezien het feit dat veel vrouwen hier een zeer negatieve ervaring mee hebben. Wellicht overleggen met de huisarts voor een andere oplossing?
   Voor wat betreft de schimmelinfectie zelf, je kunt dit inderdaad overdragen aan je man. Dus voorzichtigheid is geboden. Ook stress heeft een hele grote invloed op het ontstaan van een schimmelinfectie, maar dat is niet het enige. Overmatig gebruik van suikers werkt het ook in de hand. Probeer je suikerconsumptie drastisch te verminderen!

   Veel success,
   Jack

 25. anoniempje 13 juni 2014 om 00:31 - Antwoorden

  Hey, heb wat aan het lezen geweest en ik denk dat ik schimmelinfectie heb, jeuk (in m'n slaap openkrabben), veel witverlies en soms branderig gevoel bij het plassen. Ik was mij dagelijks en mijn vagina altijd alleen met water ik heb net een antibioticum kuur achter de rug maar heb er eerder nooit last van gehad kan dit nu wel?

 26. Anoniem 18 juni 2014 om 11:09 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik denk dat ik zelf ook af en toe last heb van een schimmelinfectie alleen bij mij kreeg ik het vaak na seks en het ging vanzelf na een week wel weer weg. Alleen ik heb nu een nieuwe vriend en hij heeft nu ook last van een schimmelinfectie en hij heeft er wel veel last van. Is het zo dat we elkaar dan kunnen blijven infecteren? Of hoef ik niet bang te zijn dat het bij hem steeds terug komt door mij?

  Groetjes,

  • mriet 26 juni 2014 om 19:28 - Antwoorden

   Hoi,
   mijn dokter heeft toen ik last had, gezegd dat mijn vriend best ook zichzelf behandelde, want anders zouden we elkaar blijven infecteren: allebei in behandeling en dan allebei weer gezond verderleven.
   Er zijn simpele zalfjes als 'gynodaktarin' of pilletjes (soms zelfs maar ééntje dat je moet innemen)
   succes!

 27. anoniem1 24 juni 2014 om 23:24 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik heb al een aantal keer zalfjes, eitjes en tabletten gehad voor een schimmelinfectie. Echter, het gaat niet helemaal weg. Klachten worden minder, maar niet helemaal weg. Ik heb een uitstrijkje laten maken, en hier kwam uit dat ik niets anders heb, maar echt een schimmelinfectie Hoe kan het dat de infectie niet helemaal weg gaat door die kuren? Wat moet ik doen om er vanaf te komen?

  • Robert Jan Hendriks 8 juli 2014 om 08:53 - Antwoorden

   Hallo,

   Erg jammer om te horen dat alle behandelingen niet voldoende aanslaan. Heb je wel eens overwogen om je voedingspatroon aan te passen? Dit heeft namelijk veel invloed op Candida, met name de suikers die je eet.

   Kijk maar eens op de Candida-blog (https://www.optimalegezondheid.com/candida/) van deze website.

   Succes,

   Jack

 28. Anoniem 25 juni 2014 om 02:49 - Antwoorden

  Hoi.. Ik krijg twee keer per maand de candida schimmel infectie.. Altijd voor me menstruatie en meteen na de menstruatie..de dokter heeft me een zalf gegeven " canesten ofzo maar als ik het gebruik begin me vagina te brandennn.. Ik weet niet meer wat te doen, want door het branderig gevoel en jeuk maak ik het zelf nog erger omdat ik er niet tegen kan... Wat kan je verder doen om de infectie te voorkomen...?..

  • Robert Jan Hendriks 8 juli 2014 om 08:58 - Antwoorden

   Hallo,

   Dan is het in eerste instantie belangrijk om nog een afspraak te maken bij je huisarts om zodoende te kijken of er andere medicatie waar je wel tegen kunt beschikbaar is. De volgende stap is om je voedingspatroon zo gezond mogelijk te maken. Even geen geraffineerde suiker meer, geen snacks en zo gezond en vers mogelijk eten. Je weerstand verhogen is de essentiële stap om candida weer de baas te worden.

   Nu zijn er ook een aantal natuurlijke remedies die goed werken, neem anders even een kijkje op de blog voor meer tips:
   https://www.optimalegezondheid.com/candida/

   Succes!

 29. anoniem1 25 juni 2014 om 14:40 - Antwoorden

  Hallo ,

  Ik heb al een aantal keer zalf, vaginale tabletten en orale tabletten geslikt tegen een schimmelinfecite. Echter, het gaat niet over . Ik heb een uitstrijkje laten maken en er is niets anders uitgekomen. het is dus echt een schimmelinfectie. Hoe kan het dat ik er toch last van blijf houden? Ik heb geen vaste partner dus pingpongeffect is het iig niet. Ik wil er nu wel eens van af, want het begint heel vervelend te worden 🙁

  • Robert Jan Hendriks 8 juli 2014 om 08:56 - Antwoorden

   Hallo,

   een schimmelinfectie kan erg hardnekkig zijn en zalven werken weliswaar om de symptomen te onderdrukken. Echter, je weerstand is ook van groot belang! Probeer in ieder geval eens een candida dieet uit:

   https://www.optimalegezondheid.com/het-candida-dieet-uitgelegt/

   De essentie is om goed op te passen hoeveel geraffineerde suiker je binnenkrijgt. In deze fase is een koolhydraatarm voedingspatroon met veel groente aan te raden!

   Succes!

   Groetjes,

   Jack

 30. anoniem3 25 juni 2014 om 19:37 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik denk dat ik er ook last can heb. Heb het sinds een week nu. Last van branderig heid , het doet zeer tijdens het fietsen en ook tijdens het plassen. het jeukt oook erg. Ik heb wel 2 weken antibiotica geslikt. Wat kan ik er het beste tegen doen?
  ik ben pas 17 jaar, is dat normaal??

  • Robert Jan Hendriks 8 juli 2014 om 08:51 - Antwoorden

   Hallo,

   Hoewel het niet vaak voorkomt, is een schimmelinfectie bij 17 jaar heel goed mogelijk. Antibiotica is niet altijd een oplossing, ieder lichaam reageert hier weer anders op. Probeer het eens om je voedingspatroon aan te passen door met name suikerrijke producten te laten staan. Voor meer informatie hierover verwijs ik je door naar de Candida Blog (https://www.optimalegezondheid.com/candida/)

   Heel veel succes,

   Jack

 31. pinnie 26 juni 2014 om 20:51 - Antwoorden

  Hoi,
  Nu heb ik al heel mijn leven last van schimmelinfectie, maar sinds november 2013 was dit zo erg dat ik op bepaalde dagen "leeg liep". Mijn broek werd echt nat, waardoor ik ook echt met inlegkruisjes in moest lopen. De kleur is wit en soms als ik naar de wc ga, komt het er letterlijk op mijn papiertje. Elke dag komen er minimaal 2 eetlepels uit! Niet echt prettig en na heel veel afwegen naar de dokter gegaan. Heftige antibiotica voorgeschreven, maar helaas werkte het niet. Nog steeds elke dag last van. Ik verwacht dat het aan mijn voedingspatroon ligt, aangezien ik erg van zuivel en chocolade houd. Maar zie hier maar eens vanaf te raken, zeker omdat ik geen jeuk of pijn heb. Alleen elke dag een natte onderbroek. Volgende maand ga ik 2 maanden naar Afrika, wellicht doet dat iets met mijn voedingspatroon.....en is het makkelijker om heel wat dingen te laten staan. Ps. ik heb ook die anti schimmelinfectie van de etos geprobeerd maar hielp ook niks.

  • Robert Jan Hendriks 8 juli 2014 om 08:50 - Antwoorden

   Hallo Pinnie,
   Als ik zo jouw in
   formatie lees dan lijkt het mij erg belangrijk dat je een oplossing in je voeding zoekt. Antibiotica is voor veel vrouwen niet de oplossing, en kan zelfs nog méér schimmelinfectie uitlokken.

   Kijk maar eens op de speciale blog over Candida, waar je heel veel informatie vindt hierover: Candida Blog (https://www.optimalegezondheid.com/candida/)

   Heel veel succes toegewenst,

   Jack

 32. anoniem 7 juli 2014 om 11:40 - Antwoorden

  hallo
  kan ik een schimmelinfectie oplopen na seks?

  • Robert Jan Hendriks 8 juli 2014 om 08:52 - Antwoorden

   Hallo,

   Alle informatie die ik beschikbaar heb naar aanleiding van mijn onderzoeken, zijn gepubliceerd op de speciale blog over Candida. (https://www.optimalegezondheid.com). Om antwoord te geven op je vraag, het is zeker mogelijk doordat de balans verstoord geraakt kan worden.

   Ik hoop dat je hier je voordeel mee kunt doen.

   Succes,
   Jack

 33. Anoniempje 21 juli 2014 om 21:55 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik loop nu al anderhalf jaar rond met een schimmelinfectie en ben al veeeel naar de huisarts en gynaecoloog geweest. Ben zelfs al naar verschillende gynaecologen geweest. Ze hebben mij allemaal al vanalles voorgeschreven maar niks blijkt te helpen. Nu ga ik proberen met voedingssupplementen voor de vagina en gezonder te eten. Dat laatste is echter niet altijd mogelijk wegens een laag budget, en het lijkt mij ook onmogelijk om geen pasta, brood, aardappelen etc. meer te mogen eten... 🙁 Denkt u dat deze methode mij hiervan af kan helpen?

  Op deze site stond ook ergens te lezen dat er risico's verbonden zijn aan deze infectie, zoals meer kans op een miskraam. Mijn gynaecologe zei echter dat deze infectie geen enkel gevaar inhoudt. Maar dat eventjes terzijde.

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Robert Jan Hendriks 22 juli 2014 om 09:49 - Antwoorden

   Een schimmelinfectie is alleen gevaarlijk tijdens een bevalling. Verder is er écht veel te doen tegen een schimmelinfectie! Een ''anti candida dieet'' waarbij u goed let op de inname koolhydraten en geraffineerde suiker in combinatie met probiotica en anti schimmel middelen kan een groot verschil maken.

   Het is inderdaad in de begin fase even wennen om geen pasta, aardappelen etc. te eten. Echter, na verloop van tijd gaat u zich waarschijnlijk een stuk beter voelen! Voor meer tips schrijf u dan even in op de gratis Candida de Baas Nieuwsbrief, daarin heb ik een gratis eBook met meer tips en 8 e-mails waarin alle facetten toegelicht worden.

   https://www.optimalegezondheid.com/21-gouden-tips-candida-infectie-ebook/

   Succes!

   Jack

 34. Paola 25 juli 2014 om 14:06 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik ben een een meisje van 16 jaar. Ik heb al jaren last van een jeukende vagina en een vieze afscheiding. Ik heb hier nooit iets van gezegd omdat ik dacht dat het wel over zou gaan en ik me er voor schaam. De afscheiding is soms wit en geurloos en soms verandert de afscheiding weer naar een andere kleur waarbij er ook sprake is van een vieze visgeur. Ik ben in een vicieuze cirkel terecht gekomen, ik jeuk steeds weer de wondjes open waardoor het maar niet overgaat. Mijn schaamlippen zijn opgezwollen, misschien komt dit wel door het jeuken. Mijn huid is door het jeuken aangetast. Pijn met plassen heb ik alleen als de sneetjes heel erg zijn door het krabben. De jeuk die ik al jaren heb is vooral de hoofdzaak. Wat voor diagnose kunt u stellen? Sommige symptomen komen overeen met candida en sommige niet. Ik lees op het internet allemaal akelige dingen zoals vulvakanker, zou dat mogelijk zijn? Ik hoop het toch van niet! Ik heb nog nooit iets met een jongen gedaan dus een SOA of iets dergelijks kan het niet zijn. Wat moet ik nu doen? Ik durf niet naar de huisarts te gaan omdat hij een man is. Tevens vind ik het ook raar dat ik het al jaren heb, zoiets gaat toch na een tijdje over, en zoiets keert toch soms terug? Maar ik heb het dus al tijden achter elkaar...

  • Robert Jan Hendriks 30 juli 2014 om 10:57 - Antwoorden

   Het dringende advies wat ik je kan geven is om toch naar de huisarts te gaan, maar dat is waarschijnlijk niet het antwoord wat je wil horen. Toch moet je hierin doorzetten, want niks doen kan blijvende schade aanrichten. En als je inderdaad zoveel problemen hebt met een mannelijke huisarts, kun je ook proberen bij een andere huisarts, een vrouwelijke huisarts. Maar dat je zo snel mogelijk naar een huisarts moet, staat als een paal boven water.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 35. Lisa 28 juli 2014 om 13:29 - Antwoorden

  Ik heb al zo lang ik me kan herinneren last van witte vlekjes rond mijn vagina die ik zo kan wegvegen en dichtbij mijn vagina is het erger. Ik heb geen last van jeuk of een branderig gevoel, maar wel van de afscheiding. Ik ben 15, en ga dan ook liever niet naar de huisarts en mijn moeder weet er ook nog niks van, omdat ik geen idee heb hoe ik dit haar moet vertellen. Kan dit een schimmelinfectie zijn?

  • Robert Jan Hendriks 1 augustus 2014 om 10:56 - Antwoorden

   Hallo Lisa,

   Ik denk niet dat je dit antwoord wilt horen, maar is wel erg belangrijk: Gezien je leeftijd MOET je hierover praten met je moeder, waarna deze eventueel een afspraak kan maken met de huisarts. Als je hier niets aan doet, kan het alleen maar erger worden. Ik weet het, erg moeilijk om sowieso over te praten, maar wees gerust: Ook je moeder heeft hier wellicht last van gehad.
   Dat wil niet zeggen dat je er iets ernstigs aan de hand is, integendeel. Maar het blijft belangrijk om hier over te praten en eventueel te laten controleren.

   Succes,
   Jack

 36. anoniem 30 juli 2014 om 08:55 - Antwoorden

  ik ben pas 12 en nog niet ongesteld (weet niet of dat er mee te maken heeft) ik heb het al zeker een jaar is dat erg op mijn leeftijd?

  • Robert Jan Hendriks 31 juli 2014 om 11:20 - Antwoorden

   Hoi,

   Nee, is niet erg maar wel heel erg zeldzaam. Maar het feit dat dit al heel lang duurt baart me zorgen. Heb je er met je ouders over gesproken? Leg deze het probleem voor en maak, samen met je ouders, een afspraak met je huisarts. Dan ben je op de snelste manier van je problemen af. Als je hiermee door blijft lopen, kunnen de gevolgen op termijn erger worden.

   Hou me op hoogte!
   Jack

   • anoniem 6 augustus 2014 om 00:17 - Antwoorden

    ik heb wel witte afscheiding en jeuk maar geen branderig gevoel met plassen

 37. M 30 juli 2014 om 14:03 - Antwoorden

  Hallo,

  Onlangs was ik in behandeling bij een seksuologe voor vaginisme. Ik moest van haar ook eens langs een gynaecologe gaan voor controle op infecties. Dankzij de oefeningen ging de pijn bij het vrijen weg, dus verwachtten we niets van het gynaecologisch bezoek.
  Toch kreeg ik vandaag een brief dat ik een infectie heb en dit kan behandelen met een crème, maar mijn onderzoek dateert al van een maand geleden... Hoe komt het dat ik niets van die infectie voel? Ik heb geen jeuk, merk niets aan de afscheiding, ... En mag ik nog vrijen met mijn vriend? Ik heb gelezen dat je dan sowieso bescherming moet gebruiken, maar hoe zit dat dan met voorspel? Orale seks?
  Bedankt voor je hulp.

  • Robert Jan Hendriks 31 juli 2014 om 11:17 - Antwoorden

   Hallo,

   Fijn te horen dat je een oplossing gevonden hebt voor je vaginisme. Dat is al een hele stap vooruit.
   Voor wat betreft de resultaten van het onderzoek: Naar mijn smaak komen deze een beetje laat. Een maand na de afspraak een diagnose sturen duurt wat lang. Ondanks het feit dat je niks voelt van een infectie, lijkt het mij verstandig om dit nogmaals te laten checken door je huisarts. Ik zeg express 'door je huisarts'. Aankloppen bij je gyneacoloog zal in dezen niet helpen, omdat hij het vervelend zal vinden om zijn gezicht te verliezen. Dus naar je huisarts om helemaal zeker te zijn is de beste raad die ik je kan geven. Tot de tijd dat je zeker bent, is het verstandig om bescherming te gebruiken bij penetratie en orale seks. Voorspel is natuurlijk altijd goed, mits de mond en de geslachtsdelen van je partner niet in contact komen met je vagina. Let er ook op dat er lichaamsstoffen overgedragen kunnen worden via de handen. Is niet ontspannen vrijen, dus des te meer reden om snel naar je huisarts te gaan!

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 38. Sanne 20 augustus 2014 om 05:44 - Antwoorden

  Hallo, sorry voor het storen maar ik heb een brandende pijn in mijn vagina en het gaat maar niet weg. Ik ben 15 en het is voor mij absoluut geen optie om dit tegen mijn ouders te vertellen. Ik word wakker van de pijn midden in de nacht en ik weet niet wat ik kan doen om het branderige gevoel te verzachten. Heeft u misschien wat tips? Alvast hartelijk bedankt!

  • Robert Jan Hendriks 21 augustus 2014 om 15:57 - Antwoorden

   Hallo Sanne,

   Het branderige gevoel in je vagina kan duiden op een schimmelinfectie. Ondanks dat je het moeilijk vindt om dit te bespreken met je ouders, is het toch erg belangrijk om dit te doen. Samen met je ouders kun je dan naar de huisarts gaan voor een behandeling.
   Als je er niets aan doet, om wat voor reden dan ook, zal het alleen maar erger worden en kan de schimmel je lichaam intrekken en meer schade veroorzaken. geloof me, dat wil je niet.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 39. Anoniem 24 augustus 2014 om 19:07 - Antwoorden

  Hallo ik heb al een hele tijd last van afscheiding het word steeds meer het ruikt vies en het kriebelt. Ik ben nog nooit ongesteld geweest en ik ben 14 jaar. Ik vroeg me af of dat een schimmelinfectie kan zijn.

  • Robert Jan Hendriks 1 september 2014 om 10:00 - Antwoorden

   Hoi,

   Dat zou zomaar het geval kunnen zijn. Ik raad je aan om hier zo snel mogelijk over te praten met je ouders en een afspraak met de huisarts te maken. Als je dit niet behandeld, zullen de klachten alleen maar erger worden, met grote gevolgen.

   Heel veel succes!
   Jack

 40. Amber 15 september 2014 om 22:32 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb vanaf het einde van mijn vakantie (2 maanden geleden) steeds meer last van jeuk, een branderig gevoel en meer afscheiding. Alleen de laatste paar weken is dit alleen maar erger geworden. Ik heb last tijdens het fietsen, ik heb pijn tijdens en na geslachtsgemeenschap. Is het dan al bij voorbaat een schimmelinfectie? En wat is de beste manier om dit zo snel mogelijk op te lossen?
  Alvast bedankt!

  • Robert Jan Hendriks 16 september 2014 om 09:50 - Antwoorden

   Hallo Anber,

   Dit hoeft niet op voorhand een schimmelinfectie te zijn, maar dat je een probleem hebt is wel duidelijk. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts om te kijken wat er écht aan de hand is. Hiermee rond blijven lopen is erg onverstandig, want de problemen worden dan alleen maar groter.

   Veel succes!
   Jack

 41. Lieveheersbeestje 22 september 2014 om 19:40 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik heb zelf na een antibioticakuur, waar ik allergisch voor bleek te zijn, een hevige schimmelinfectie opgelopen. Ik ben hiervoor al twee keer naar de huisarts gegaan, die mij echt wil helpen en ik ben nu dan ook bijna van de klachten af. Ik heb echter wel nog ontzettend veel pijn bij de gemeenschap, terwijl de rest van de klachten dus minder zijn. Als ik zelf een beetje voel merk ik wel dat het schraal is in mijn vagina. Kan het zijn dat het gewoon wat langer duurt voor dit weggaat? En zo ja, heeft het zin om nogmaals naar de huisarts te gaan, of is het beter om gewoon even geen gemeenschap te hebben?
  Groetjes, Eline

  • Robert Jan Hendriks 23 september 2014 om 19:13 - Antwoorden

   Hallo,

   Als de klachten inderdaad minder worden, is je lichaam aan het helen. Het schrale gevoel in je vagina kan hier een onderdeel van zijn.
   Ik raad je aan om nog even geen gemeenschap te hebben totdat je lichaam je zegt dat je er weer klaar voor bent. Als je na een paar weken nog steeds hetzelfde gevoel hebt, raad ik je aan om toch nog even naar de huisarts te gaan.

   Veel succes,
   Jack

  • Ivonne 3 oktober 2014 om 16:54 - Antwoorden

   Hallo,
   Ik (58) heb al 2 jaar last van een droge vagina, zit al 10 jaar in de overgang en heb sinds een paar maanden femoston omdat ik niet meer kon slapen van de opvliegers.
   Nu is sinds een half jaar de droogte omgeslagen in erge jeuk en natuurlijk pijn. Het wordt nu ook met de dag erger. In het ziekenhuis konden ze niets vinden, uitstrijkje, gyneacoloog, ziekte van Sjogren onderzocht, Reumatoloog, Dermatoloog, niemand die iets kan vinden. En het is nu bijna niet meer uit te houden van de jeuk en pijn. Ben opnieuw naar een andere Gyneacoloog geweest 2 weken terug die kweekjes heeft gemaakt, en mij daarna een zalf heeft meegegeven. Nu blijkt dat het wederom om hormoonzalf gaat wat ik ook al eerder heb gehad. Ik heb het een paar dagen gebruikt, maar het helpt niets, en ik ben bang dat mijn huid nu sneller stuk is door het jeuken.
   Ik moet iets tegen de jeuk hebben, als dat weg is, worden de wonden misschien ook snel weer beter.
   Kunt u mij a.u.b. iets aanraden om de jeuk tegen te gaan?
   Bedankt, Ivonne

   • Robert Jan Hendriks 4 oktober 2014 om 11:07 - Antwoorden

    Hallo,

    Wat vervelend om dit te horen. Ik kan me voorstellen dat je op een bepaald moment de wanhoop nabij bent. Maar qua gedachtengang zit je op een verkeerd spoor. Natuurlijk is de jeuk erg vervelend, en wil je dat dit weggaat. Maar een oplossing tegen de jeuk lost helemaal niets op. Ik begrijp uit je verhaal dat je de hele molen al door bent geweest, tenminste in de reguliere geneeskunde. Ben je al eens bij een allergoloog geweest? Is er sprake van seksuele activiteit, en is er eventueel een verband met de jeuk? Ga dus eens verder zoeken in het alternatieve circuit.

    Ik zou het op prijs stellen dat je me op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.
    Heel veel succes,
    Jack

 42. Noortje 7 oktober 2014 om 20:16 - Antwoorden

  Hai,

  Ik heb een terugkerende schimmelinfectie. Ik zou echt niet weten waar het vandaan komt. Laatste keer dat ik een schimmelinfectie had was 2 maanden geleden.. Is dit normaal? Wat kan ik er tegen doen. Ik vind het ontzettend vervelend.

  • Robert Jan Hendriks 10 oktober 2014 om 17:28 - Antwoorden

   Hallo Noortje,

   Lastig om hier zo even een antwoord op te geven. Ben je de vorige keer behandeld? Met antibiotica? Heb je de kuur afgemaakt? Het kan zijn dat je heel erg gevoelig bent voor een infectie, maar het kan ook zijn dat je het steeds krijgt van je sekspartner.
   Kijk voor tips even op de speciale blog over dit onderwerp: Schimmelinfectie Blog

   Succes, en als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag van je.
   Jack

 43. Maggie 22 oktober 2014 om 15:50 - Antwoorden

  Ik vind het apart dat hier bij de tips aan het einde van het artikel gesproken wordt over het gebruik van ph-neutrale zeep. Dit zou goed zijn, terwijl de vagina juist een veel zuurdere waarde heeft. Ph-neutraal houdt in dat het precies tussen de maximale zure en de maximale basische waarden in zit, waardoor de zeep in verhouding tot de zuurtegraad van de vagina juist veel basischer is dan wat je nodig zou moeten hebben. Misschien handig om dit anders te verwoorden of weg te halen, het is juist niet de bedoeling om de vagina met ph-neutrale zeep te wassen. Gewoon water lijkt mij de beste tip.

  • anonieme kind 27 juli 2015 om 01:26 - Antwoorden

   Hallo ik ben 11 Heb ongeveer al 3 weken vervelende juik en rare korsjes en ook rare geur ik heb geen moeite met plasen maar ik denk dat komt wel ik heb ook nog witte afsche weet niet wat het is ik ben nog niet ongesteld ofzo maar soms ben ik ergens op straat of bij mijn vriendin en dan heb ik zo een jeuk en denk ik wat moet ik doen!!!mijn moeder heb ik het al verteld maar zij weet niet wat het is tegen mijn vader vertellen vind ik raar ik heb ook nog 2 zussen maar ik raak gewoon in de war wat ik moet doen

   Helpp me plzz!

 44. Anoniem 30 november 2014 om 16:34 - Antwoorden

  Beste Jack, ik ben nu 13 jaar en ik ben al 2x ongesteld geweest. Ik heb nog nooit wat met een jongen gedaan hoor 😉 . Nu is het zo dat ik de laatste week last heb van kleine witte stukjes/vlokjes die uit mijn vagina komen. Verder heb ik normale afscheiding en geen pijn bij het plassen. Het jeukt wel een beetje, het stinkt niet en volgens mij zijn mijn schaamlippen niet roder dan normaal (ik kan niet goed zien, want het doet pijn als ik mijn schaamlippen opzij probeer te doen (alleen vlakbij de clitoris, verder niet) het voelt alsof daar een klein sneetje zit. Mijn schaamlippen zijn verder niet dik. Heb ik nu een schimmelinfectie? Kan dat ernstige gevolgen hebben (welke)? Ik hoop dat u mij kan helpen!

  • Robert Jan Hendriks 2 december 2014 om 11:40 - Antwoorden

   Hoi anoniem,

   Je lichaam is net begonnen aan een grote verandering. Je bent net begonnen met je ongesteldheid, dus kunnen er dingen gebeuren die anders zijn dan voorheen. Waarschijnlijk heb je helemaal geen schimmelinfectie. Maar als je helemaal zeker wilt zijn, zou je even naar je huisarts moeten gaan. Ik weet het, erg gênant op jouw leeftijd, maar toch doen. Praat er over met je ouders en ga eventueel samen met één van hen naar de huisarts. Het is beter om voor niets naar de huisarts te gaan, behalve dan de opluchting voor jezelf, dan te laat met alle mogelijke gevolgen van dien.

   Veel succes, en laat je me weten wat de conclusie van de huisarts was?
   Jack

 45. Onbekend 3 december 2014 om 12:46 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik zit met een probleem. Ik heb al meer dan 2 jaar last van mijn schimmelinfectie.. Ik heb van alles van de huisarts geprobeerd maar het komt steeds terug. Ik gebruik ook geen enkel product meer om mijn vagina te wassen omdat elke keer als ik dat doe het meteen weer terugkomt. Ik ben in totaal al 8 keer naar de huisarts geweest. Ik snap niet hoe het elke keer terug kan komen.. Mijn vraag is:

  Hoe komt het dat mijn schimmelinfectie elke keer terugkomt.
  Zijn er sterkere middelen die je bij de huisarts kan aanvragen.
  Zijn er dingen die ik kan doen om het zelf te bestrijden (met yoghurt bvb)

  Ik hoop dat ik hier antwoord op kan krijgen, want ik word er helemaal gek van..

  • Robert Jan Hendriks 4 december 2014 om 17:51 - Antwoorden

   Hallo,

   Antibiotica verliest na verloop van tijd de werkzaamheid, als het té vaak wordt gebruikt. Kun je voor jezelf een link leggen tussen je seksuele activiteiten en het begin van iedere schimmelinfectie? Bij onbeschermde seks kan de infectie ook bij je vriend vandaan komen, die het steeds weer doorgeeft aan jou. Dit lijkt me de beste weg om eerst eens te onderzoeken, voordat je sterkere middelen gaat vragen bij je huisarts.
   Ook kun je met een speciaal dieet de schimmelinfectie minder kans geven om zich te ontwikkelen. Lees het volgende artikel maar eens:
   Schimmelinfectie & Voeding

   Succes,
   Jack

 46. Onbekend 24 december 2014 om 19:02 - Antwoorden

  Ik wil graag onbekend blijven, ik ben bijna 15 jaar en ik heb een paar vragen, ik ben nu al 2jaar ongesteld maar nu heb ik al iets minder dan een jaar een opgezwollen vagina en het opgezwollen loopt door tot mn buik. Ik ben zelf best wel stevig maar als ik bijvoorbeeld een legging aan doe zie je duidelijk iets groots daar en andere meiden hebben dit niet kan ik er wat aan doen zonder de huisarts ouders enzo? .. Mvg onbekend..

  • Robert Jan Hendriks 25 december 2014 om 12:46 - Antwoorden

   Hallo,

   Het is erg lastig vast te stellen wat dit precies is, maar dat er iets aan de hand is, dat staat wel vast. Hoe vervelend het misschien ook mag zijn, je moet de stoute schonen aantrekken en met je ouders gaan praten. Als dat niet lukt, kun je zelf een afspraak maken met je huisarts. Lastig en gênant, dat kan ik me voorstellen, maar je kunt hier beslist mee rond blijven lopen. Het wordt dan alleen maar erger en kan ernstige gevolgen hebben als het onbehandeld blijft.

   Ik wens je heel veel succes!!!
   Jack

 47. Anoniem 27 december 2014 om 10:15 - Antwoorden

  Hoi, ik ben pas nog maar 12 en ik weet niet echt zeker of het een schimmel infectie is.
  Ik heb geen pijn, niet problemen met plassen alleen ik heb wel naast mijn vagina een droge huid.
  Dat vond ik wel een beetje raar. Wat eigenlijk mijn vraag is hoe kun je het weg halen?

  • Robert Jan Hendriks 29 december 2014 om 21:00 - Antwoorden

   Als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, raad ik je heel sterk aan om in samenspraak met je ouders even naar de huisarts te gaan. Ik kan me voorstellen dat dit erg vervelend kan zijn, maar toch is het belangrijk om hier iets aan te doen voordat het zich gaat uitbreiden, tenminste ALS het een schimmelinfectie is.

   Veel succes,
   Jack

 48. Sanne 5 januari 2015 om 22:56 - Antwoorden

  hallo,

  Kan een schimmelinfectie ook bij de vulva zorgen voor kapotte huid? En rode bultjes die kapot zijn?

  Alvast bedankt voor uw antwoord

  • Robert Jan Hendriks 27 januari 2015 om 14:06 - Antwoorden

   Dag,

   Een schimmelinfectie kan veel verschillende symptomen hebben.
   Overleg altijd zelf even met je arts, deze kan je meer vertellen.

   Groetjes,

   Jack

 49. j 17 februari 2015 om 21:18 - Antwoorden

  Hallo
  Ik heb een vraagje ik heb 8 maanden geleden een spiraal laten plaatsen
  .daarvoor had ik nooit last van overvloedig vocht uit mijn vagina en was mijn vagina best droog na het plaatsen van mijn spiraal klotste het er telkens weer uit . Nu heb ik vorige week dinsdag mijn spiraal eruit laten halen want ik was het zat en ben de dag erna ongi geworden tot 2 dagen geleden en nu als ik een tampon in hen dan zit er een klein beetje bloed op en het vocht lijkt wel een stuk minder maar nog niet zoals het was.
  Word mijn vagina weer zoals het was of is het conische gebleven wat denkt u gr

 50. hoi 123 20 februari 2015 om 00:31 - Antwoorden

  Hoi ik ben een meisje van 11 jaar en heb de laatste week opeens heel erg veel lat van hele erge gelige afscheiding en plassen gaat moeilijk het lijkt wel of mijjnplas gaatje dicht zit het jeukt niet ofzo ben ook nog niet ongesteld geweest wat heb ik

  • Robert Jan Hendriks 13 maart 2015 om 17:08 - Antwoorden

   Beste,

   Sorry voor de late reactie. Dit kan een schimmelinfectie zijn, maar ook een blaasontsteking. Als je nog steeds last hebt moet je echt even contact opnemen met je huisarts, het is niet leuk, maar dan er moet wel even naar gekeken worden.

   Succes,
   Jack

 51. Anoniem 18 maart 2015 om 00:16 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik ben 14 jaar en ik heb al best lang last van witte/gele afscheiding, dat steeds meer word en ook heeft het een hele vieze geur. Ik heb zelden last van jeuk of een brandend gevoel en ik weet niet echt of mijn schaamlippen zijn opgezwollen maar ze lijken wel roder, alleen het probleem is dat ik het liever niet tegen m'n ouders vertel en bij de huisarts lijkt me helemaal ongemakkelijk, kunt u misschien helpen?

  • Robert Jan Hendriks 18 maart 2015 om 21:15 - Antwoorden

   Hallo,

   Waarschijnlijk is dit niet wat je wilt horen, maar gezien de symptomen is het toch belangrijk om hier mee naar de huisarts te gaan, wel of niet in overleg met je ouders. Natuurlijk is het voor jou gênant om naar de huisarts te gaan. Kan ik me voorstellen, maar voor je huisarts is dit dagelijkse kost. Gewoon doen dus, voor je eigen bestwil.

   Veel succes!
   Jack

 52. Nanda 22 maart 2015 om 17:54 - Antwoorden

  Hoi Jack,

  Paar dagen nadat ik seks heb gehad krijg ik last van witte afscheiding, jeuk en het ruikt niet zo fris. Ik vraag mij af of dit te maken heeft met mijn partner. Of hij iets opgelopen heeft en me geïnfecteerd.

  Gr Nanda

  • Robert Jan Hendriks 23 maart 2015 om 19:56 - Antwoorden

   Dat zou zomaar kunnen, Nanda!
   Als ik dit zo lees klinkt het logisch dat je inderdaad iets gekregen hebt van je bedpartner. Ik raad je aan om zo snel mogelijk even een afspraak te maken met je huisarts om een diagnose te stellen. Wacht hier niet te lang mee, want hoe eerder je een behandeling krijgt, hoe beter en sneller het te behandelen is.

   Heel veel succes,
   Jack

 53. Anoniem 6 april 2015 om 19:33 - Antwoorden

  Goeiedag

  Ik loop al anderhalf jaar rond met jeuk daar beneden. Aanvankelijk bleek dit door een schimmel te zijn, waar ik meerdere keren opnieuw last van heb gehad (het duurde ook heel lang voor een kuur aansloeg en heb meerdere kuren moeten doen tegen dat het wegging). Toch bleef de jeuk en de overmatige afscheiding, waardoor ik keer op keer maar weer bij de gynaecoloog of de dokter stond. Nu heb ik blijkbaar geen schimmel meer, en ook nergens anders last van (ze hebben al verschillende kweekjes genomen en heel wat testen gedaan), maar toch blijf ik last hebben van die jeuk. De gynaecoloog zei vorige maand dat ik een ietwat gevoelige huid had, en ik moest daar enkele weken een zalfje op smeren. Dat heb ik gedaan, maar de jeuk is helemaal niet verminderd, integendeel. Geen enkele dokter kan me nog helpen... Wat moet ik nu doen? Ik word er echt gek van en kan er 's nachts niet van slapen

 54. Manon Ritter, traditioneel Chinees geneeskundige 12 april 2015 om 11:15 - Antwoorden

  lieve vrouwen, schimmelinfecties worden ook verward met de symptomen van bacteriële infecties en vaginale droogheid. Onderzoek is altijd belangrijk als je seksueel actief bent omdat er een kans bestaat dat je een soa hebt zoals chlamydia. Die is niet zo makkelijk vast te stellen maar kan, als die onbehandeld blijft, onvruchtbaatheid veroorzaken.
  Er zijn tegen schimmel en bacteriële infecties ook fijne natuurlijke middelen, zoals op deze site. Ook kun je denken aan vaginale vitamine C (normaflor) en bij vaginale droogheid premeno duo (vaginale capsules).Chinese geneeskunde kent veel effectieve kruidenformules om hardnekkige vaginale klachten, waar de huisarts niets mee kan, aan te pakken. Ik wens jullie een goede oplossing en wil vooral zeggen: doe er iets mee want het is een belangrijke deel van je gezondheid waar nog veel te veel taboe op rust.

 55. Jannie 3 mei 2015 om 18:38 - Antwoorden

  Hoi Jack,

  Ik heb sinds vorige week maandag een vaginale schimmelinfectie. Ik ben eerst een tijdje met natuurlijke hulpmiddelen aan de slag gegaan:

  Ik slik pau d arco capsules, drink na iedere maaltijd een glas biologische appel azijn, 2x daags kefir eten, eet zoveel mogelijk suiker en lactose vrij, heb beneden gedept met appel azijn/water mengsel, 3x daags eetlepel kokosolie innemen, paar dagen tampon met kefir ingebracht, paar dagen tampon met kokosolie ingebracht.

  Toch bleef ik last houden, wel minder maar toch last van jeuk en pijn van binnen en jeuk bij schaamlippen.

  Toch afgelopen woensdag maar met een vaginale kuur ( canesten gyno) van huisarts begonnen. 3 dagen ieder avond voor het slapen gaan inbrengen. En ik smeer sinds vrijdag met miconazol zalf.

  De jeuk en branderig heid van binnen is bijna weg, en van buiten ook. Alleen nog wat gezwollen schaamlippen. gaat dit nog over?

  En alleen nog last van pijn tijdens sex, is mijn lichaam zich nog aan het helen? En gaat dit Snel weg?

  Hoop snel op antwoordt van jou. Heb al bijna 2 weken geen seX kunnen hebben, en dit is ook niet leuk voor mijn vriend.

  Gr Jannie

 56. joske 4 mei 2015 om 16:48 - Antwoorden

  hallo,

  ik heb sinds mijn scheiding en na antibioticakuur voor bronchitis last van een schimmelinfectie.
  Dit is nu al half jaar lang. Het begint elke keer na mijn ovulatie en duurt tot de menstruatie. Ik heb al zalf en vaginale pil gebruikt en nu slik ik voor 6 maanden oraal een pil(.Fluconazol )
  Ben inmiddels al paar keer naar de huisarts geweest. Die heeft geconstateerd dat het om een schimmel gaat. Ook ben ik vorig jaar begonnen met het schimmel direct stoppen methode. Dit had als resultaat dat ik nog meer afviel...terwijl ik juist de porties nog heb vergroot. Het leek erop dat door het sporten het beter ging maar ook dat was niet handig i.v.m. te mager worden en uiteindelijk niet voor de weerstand. Ik heb het dieet echt volgehouden maar geen resultaat. Eigenlijk helpt dus niks op moment. Tijdelijk helpen de zalfjes wel maar het gaat niet over. Ben inmiddels wel wat aangekomen en voel me ook fitter. Wil binnenkort ook weer het sporten oppakken en hopelijk helpt dit om de candida tegen te gaan.
  Wie weet wat ik nu nog meer kan doen?

 57. meid 5 mei 2015 om 11:27 - Antwoorden

  Goeiedag

  Ik weet niet zeker maar ik denk ook dat ik een schimmelifectie heb. Ik heb witte scheidingeing en het jeukt ook de laatste teiden veel rond de vagina. Ik douche vaak maar het meest zie k het na het douchen en het stinkt ook. Ik ben daar voor niet naar huisarts gegaan. Ik dacht dat het van zelf wel over zou gaan maar het is nog niet overgegaan. Kan ik er iets eraan doen.

  • Robert Jan Hendriks 6 mei 2015 om 20:18 - Antwoorden

   Hallo,

   Een schimmelinfectie hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, maar je moet er wel mee naar je huisarts gaan voor een behandeling. De infectie kan zich verder uitbreiden in je lichaam, met alle gevolgen van dien.
   Dus wacht niet af tot het moment dat het misschien vanzelf een keertje over gaat, maar maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts.

   Veel succes,
   Jack

 58. Jannie 15 mei 2015 om 14:50 - Antwoorden

  Hoi Jack,
  had nog geen reactie gehad.
  Ik heb 2 weken terug een vaginale schimmelinfectie gehad . Ik ben eerst een tijdje met natuurlijke hulpmiddelen aan de slag gegaan:
  Ik slik pau d arco capsules, drink na iedere maaltijd een glas biologische appel azijn, 2x daags kefir eten, eet zoveel mogelijk suiker en lactose vrij, heb beneden gedept met appel azijn/water mengsel, 3x daags eetlepel kokosolie innemen, paar dagen tampon met kefir ingebracht, paar dagen tampon met kokosolie ingebracht.
  Toch bleef ik last houden, wel minder maar toch last van jeuk en pijn van binnen en jeuk bij schaamlippen.
  Toch afgelopen woensdag maar met een vaginale kuur ( canesten gyno) van huisarts begonnen. 3 dagen ieder avond voor het slapen gaan inbrengen. En ik smeer sinds vrijdag met miconazol zalf.
  De jeuk en branderig heid van binnen is bijna weg, en van buiten ook. Alleen nog wat gezwollen schaamlippen. gaat dit nog over? Dit is inmiddels over Door zalf van huisarts.
  ik heb alleen nog last van pijn tijdens sex, is mijn lichaam zich nog aan het helen? En gaat dit Snel weg?
  Hoop snel op antwoordt van jou. Heb al bijna 2 weken geen seX kunnen hebben, en dit is ook niet leuk voor mijn vriend.
  de huisarts zegt dat de schimmel weg is, en dat het brandende gevoel met na weeen van ongesteld te maken had. We hebben woe avond en do ochtend sex gehad ( maar was pijnlijk) maar heb een schraal gevoel nog steeds. Heelt dit nog?

 59. Jannie 15 mei 2015 om 14:55 - Antwoorden

  Hoi Jack,
  had nog geen reactie gehad.
  Ik heb 2 weken terug een vaginale schimmelinfectie gehad
  de huisarts zegt dat de schimmel weg is, en dat het brandende gevoel met na weeen van ongesteld te maken had. We hebben woe avond en do ochtend sex gehad ( maar was pijnlijk) maar heb een schraal gevoel nog steeds. Heelt dit nog? heb jr mijn andere reactie wel gelezen? Daar zie je wat ik heb gedaan om de schimmel weg te krijgen. Hoop op reactie van je.

  • Robert Jan Hendriks 16 mei 2015 om 17:09 - Antwoorden

   Hallo Jannie,

   Ik had je reactie niet gezien omdat deze automatisch goedgekeurd was. Het kan heel goed zijn dat het even tijd nodig heeft om volledig te herstellen. Als het gaat om een schimmelinfectie is je weerstand enorm belangrijk en dat je lichaam voldoende rust krijgt zodat de balans weer kan herstellen.

   Als de klachten blijven aanhouden is het wijsheid om nog een keer een afspraak te maken bij je huisarts.

   Succes!

 60. anoniempje 6 juni 2015 om 09:07 - Antwoorden

  beste jack

  mijn dochter (12 jaar) heeft een schimmelinfectie met een opgezetten binnensteschaamlip wat moet ik doen we gebruiken zalf en ze slikt antibijotica

  • Robert Jan Hendriks 6 juni 2015 om 10:55 - Antwoorden

   Op dit moment is antibiotica waarschijnlijk de enige weg. Maar voor de toekomst raad ik je aan om de tips in dit artikel ter harte te nemen om de kans zo klein mogelijk te maken dat ze hier weer last van krijgt.

   Heel veel succes,
   Jack

 61. anooniemie 20 juni 2015 om 19:33 - Antwoorden

  Hoi jack.
  Sinds ik terug ben van vakantie last van erge jeuk aan vagina. Zag witte vlekken dus een schimmel infectie. Volgende dag pijn met plassen dus antibiotica voor een blaasontsteking. De volgende morgen last van bulten en moeilijk lopen of zitten.
  Dokter zegt herpes maar heeft dit niet getest. Bulten zijn echt gekomen na antibiotica kuur. Zou dit bij de schimmel klachten kunnen horen ?

  • Robert Jan Hendriks 21 juni 2015 om 17:10 - Antwoorden

   Hallo,

   Wat het ook mag zijn, en zeker als er een vermoeden is van het Herpes-virus, is het natuurlijk belangrijk om dit op adequate wijze te testen. Als jouw eigen arts dit niet wil doen, raad ik je aan om een zogenaamde second opinion aan te vragen, dus bij een andere arts.
   Pas na de definitieve diagnose kan er een afdoende behandeling voorgeschreven worden.

   Heel veel succes!
   Jack

 62. Anoniem 7 juli 2015 om 14:09 - Antwoorden

  hallo,
  ik ben 14, bijna 15. Ik ben een paar weken geleden ongesteld geworden. En ik heb geen seks ofzo.
  Ik heb nu al ,ik denk, ongeveer 1,5 tot 2 maanden jeuk. Op m'n schaamheuvel (?) en rond mn clitoris (?).
  Ik dacht in het begin dat het kwam door scheren, voor het eerst. Maar ik neem aan dat het daarvoor te lang duurt.
  Ik heb een beetje schilverige huid en ,ja ik weet heel dom, in het begin heb ik heel erg gekrabt...
  ik heb wel afscheiding en het ruikt ook een beetje, maar totaal geen last tijdens het plassen ofzo.
  Ik heb niet zo een goede band met mijn ouders en de dokter vind ik eigenlijk echt vreselijk...:(
  Weet u misschien wat dit is, en heeft u misschien psychologische relatie tips zodat ik het tegen mijn moeder zeggen?

  Nog een vraagje, moet je als je naar de dokter gaat echt je broek uitdoen en dat hij het dan helemaal onderzoekt? Daar heb ik namelijk echt geen zin in. Ik wil er zelf nog niet 'ns aan zitten.

  Sorry voor dit lange berichte, maar ik zit er wel mee.
  Alvast bedankt 🙂

  • Robert Jan Hendriks 7 juli 2015 om 15:45 - Antwoorden

   Hoe vervelend dit ook is: Je MOET hiermee naar een arts. Als je dit onbehandeld laat, kunnen de gevolgen nog vervelender zijn. Overleg met je ouders en, als dat niet gaat, ga naar je huisarts. Je huisarts is tevens een vertrouwenspersoon en mag niets doorvertellen. Alles wat er in de spreekkamer gezegd wordt, blijft in die spreekkamer.

   Heel veel succes,
   Jack

 63. Anoniem 19 juli 2015 om 01:03 - Antwoorden

  Hoi, ik ben 12 jaar en ik heb wel is afscheiding in mijn ondergoed, ik heb gelezen dat het heel normaal is. Maar laatst heb ik rond mijn schaamstreek geschoren. Mijn huid is dan geïrriteerd en het jeukt. Is dit die schimmel? Ik heb geen pijn bij het plassen ofzo. kan dit ook komen door het scheren? Dat ik een gevoelige huid heb? Of heb ik ook zo'n schimmel.
  Ik ben heel verdietig hier over.
  Groetjes, ik

  • antwoorder 24 augustus 2015 om 18:51 - Antwoorden

   hey hey! Het is normaal als je je scheert dat je huid wat geïrriteerd geraakt als de haartjes terug groeien (hoe meer je je scheert, hoe minder de irritatie) Dus niet mee inzitten! Je hebt geen schimmel! Enkel wanneer je ook de andere symptomen hebt dan moet je eens naar de arts gaan. Wees ook niet verlegen om zo'n dingen aan je moeder te vragen, ze zal je wel alle kneepjes leren en al je vragen kunnen beantwoorden 😉

 64. Anoniem 7 augustus 2015 om 20:25 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik ben vorige week ongesteld geworden. Niet zwaar een soort licht iets.... ik hrb enorme jeuk branderig gevoel en het is ook rood (of hey dij is weet ik niet echt. Mijn moeder denkt ook dat het een schimmel ingectie is! Ze heeft een tablet, canesten, die is voor 16 jaar en ouder.... mag ik die al nemen....ik ben namelijk 14!!!
  Groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 11 december 2015 om 15:00 - Antwoorden

   Als het alleen voor 16 jaar en ouder is, zou ik deze tabletten niet nemen. Ga liever even naar de huisarts voor een correct advies en diagnose.
   Fijn weekend!

 65. Anoniem 28 september 2015 om 22:47 - Antwoorden

  Hallo,
  Vorige maand had in plots last van opgezwollen schaamlippen en een vuurrode vagina. Hierdoor kon ik amper ondergoed verdragen. Ook had ik veel witte plakkerige afscheiding. Ik heb mezelf dan behandeld met een isobethadine wasgel. Na een week was de zwelling weg maar de afscheiding niet. Ondertussen heb ik mijn regels gekregen en is de afscheiding al veel minder. Ik heb wel nog jeuk af en toe. Is mijn infectie nu weg ? kan ik ze nog doorgeven als ik nu seks heb?

  Mvg

  • Team OptimaleGezondheid 12 november 2015 om 17:01 - Antwoorden

   Allereerst excuses voor de late reactie. Door de vele waardevolle reacties, loopt het beantwoorden enigszins achter.

   Het is ten eerste de vraag of je inderdaad last hebt gehad van een schimmelinfectie. het kan ook wat anders geweest zijn, daar kan ik niet over oordelen.
   Ben je naar een arts geweest? Dit is wel belangrijk, want anders blijf je er mee rondlopen.

   Heel veel succes!

 66. Kajel 28 december 2015 om 21:56 - Antwoorden

  Hallo allemaal,
  Ik wil graag mijn ervaring met jullie delen, want ik weet hoe vervelend en angstaanjagend het is. Ik ontdekte een halve jaar terug witte afscheiding, die dik en slijmerig was en er was een verschrikkelijke jeuk aan mijn schaamlippen. Ik ben van Suriname en hier gebruiken wij of proberen wij als eerst met natuurlijke producten. Ik gebruikte pure kokosolie en het resultaat was positief. Ik heb de kokosolie 4 tot 5 dagen gesmeerd en heb daarna geen last meer gehad. De jeuk was eerst weg en daarna de witte afscheiding. Het hangt natuurlijk af per lichaam. Het kan anders reageren bij andere mensen, maar ik hoop het beste voor jullie. Beterschap!

  Groetjes.

  • Team OptimaleGezondheid 29 december 2015 om 12:34 - Antwoorden

   Wat fijn dat je hierin een oplossing hebt gevonden. Ik hoop dat veel mensen hier baat bij kunnen hebben.

   Fijne dag!

 67. Maria 11 januari 2016 om 17:17 - Antwoorden

  Hallo,

  Sinds kort heb ik na gemeenschap te hebben gehad, een dag last van wat lijkt op een blaasontsteking. Het is meestal een middag en dan gaat het weer weg. Ik vind het erg vervelend want ik zit dan meestal een gehele middag op de wc. Klachten zijn:
  - Pijn bij het plassen (branderig gevoel)
  - Kleine beetjes plassen
  - Continu aandrang hebben
  - Irritatie
  Ik ben bekend met een witte plakkerige afscheiding sinds heugenis, dus voor mij is dat niet abnormaal. Ik heb een nitriettest gedaan die negatief was, dus het was geen urineweginfectie.

  Graag zou ik uw mening horen, of vaginale candida een optie is of dat ik dat heb uitgesloten.

  Hartelijke groeten,
  Maria (doopnaam).

  • Team OptimaleGezondheid 14 januari 2016 om 18:52 - Antwoorden

   Dit lijkt me inderdaad een candida-infectie, Maria. Maar om helemaal zeker te zijn moet je toch echt even een afspraak bij je huisarts maken.

 68. Ruth 13 januari 2016 om 11:46 - Antwoorden

  Ik heb een vraag, want ik ben niet echt gerust...
  Ik had al eerder eens de pil doorgenomen, maar toen ik dat 3 weken geleden deed, had ik toch last van soms kleine tussenbloedingen. Maar het waren echt maar superkleine bloedingen dus ik dacht dat is niet erg.
  Maar toen begon ik ook jeuk te krijgen en die jeuk veranderde dan naar pijn, vooral tijdens en na seks.
  Ik dacht dat dit wel zou overgaan, maar na 2 weken (toen ik ook een blaasontsteking erbij kreeg) ging het niet meer.
  Ik ben naar de apotheek geweest achter Gyno-Daktarin, want de jeuk en branderige pijn was duidelijk een infectie, ook neem ik nu pilletjes voor mijn blaasontsteking.
  Nu ik Gyno-Daktarin gebruik (de creme), bloed ik wel erg.
  Terwijl ik nog 3 pillen moet pakken voor ik mijn menstruatie heb.
  Ik ben ook wel gisteren mijn pil vergeten pakken dus misschien is dat ook een oorzaak van bloeding, maar ervoor bloedde ik ook al...
  Is dit normaal?

  • Team OptimaleGezondheid 14 januari 2016 om 18:58 - Antwoorden

   Ik raad je sterk aan om even een afspraak te maken met je huisarts, Ruth. Dit is een erg complex beeld waar je huisarts wel raad mee weet. Ga in ieder niet zelf 'dokteren'.

   heel veel succes!

 69. Nina 18 februari 2016 om 10:46 - Antwoorden

  Ik heb nu zo'n 1.5 jaar een relatie waarin ik de laatste 2x verschrikkelijke jeuk had rond de vulva, branderig gevoel tijdens het plassen, enorme drang om te plassen en de dag na de sex enorme last van afscheiding ... slierten aan m'n washandje. Na een paar dagen (3) zijn de klachten weer verdwenen. Ben ik ineens allergisch voor sperma? Of wat kan dit zijn?

  Groetjes Nina

  • Team OptimaleGezondheid 23 februari 2016 om 18:27 - Antwoorden

   Het kan zomaar zijn dat het sperma je ph-waarde verandert. Ook sperma bestaat er in alle soorten, smaken en maten.
   Is er iets veranderd bij je partner? Voedingsgewoontes? Levensstijl?

 70. Anoniem 20 februari 2016 om 22:45 - Antwoorden

  Ik heb mijn mail ingevult maar ik krijg het stappenplan niet

  • Team OptimaleGezondheid 23 februari 2016 om 16:12 - Antwoorden

   Dat is erg vervelend. Heb je goed in de spam-folder gekeken? Sommige providers vinden dat onze mails onder de noemer 'spam' valt....

   Mocht je het stappenplan daar ook niet vinden, stuur dan even een mailtje naar info@optimalegezondheid.com. Dan wordt het verder voor je afgehandeld en zal je het stappenplan ontvangen.

   Excuses voor het ongemak. Fijne dag!

 71. anoniem 7 maart 2016 om 13:45 - Antwoorden

  Kan ik ook een schimmel weg stappenplan ontvangen?

 72. Anoniempje 29 maart 2016 om 21:17 - Antwoorden

  Hoihoi ik heb de laatste tijd erg last van witte afscheiding jeuk en een geirieteerd branderig gevoel, ik heb het vaker gehad en had daar ook zalf voor gekregen alleen dat hielp niet, toen ben ik terug gegaan naar de dokter en die heeft gekeken, en ze zei dat ik niks vab een schimmel heb en dat het normale afscheiding is, maar ik geloof dat dus niet want heb er erg veel last van, het is ook rood en opgezwolleb geworden een paar dagen geleden, heeft u enige tips, hoe kom ik er vanaf en wat kan ik doen? Mvg anoniempje

  • Team OptimaleGezondheid 4 april 2016 om 10:42 - Antwoorden

   Nu je er nog steeds last van hebt, kun je je nogmaals een afspraak maken met je huisarts voor een tweede check. Heeft je arts ook gedacht aan een SOA?
   Mocht je arts je onverrichterzake weer naar huis sturen, kun je ook eens naar een andere arts gaan. Wellicht dat je daar, door een meer serieuze aanpak, meer antwoorden krijgt.

 73. anoniemmm 17 april 2016 om 18:13 - Antwoorden

  Ik heb ongeveer 2 maanden geleden een vaginale schimmelinfectie gehad. Hij is gekomen in de tijd dat ik ongesteld zou moeten worden, maar ben daarna niet meer ongesteld geworden. Kan dit iets te maken hebben met de schimmel infectie die ik gehad heb? Ik heb de infectie gewoon behandeld en heb er daarna geen last meer van gehad. Maar ik begrijp niet waarom ik nu niet meer ongesteld ben geworden...

  • Team OptimaleGezondheid 17 april 2016 om 19:11 - Antwoorden

   Dat is inderdaad heel erg vreemd. Persoonlijk heb ik hier nog niet van gehoord.
   Het beste is om deze vraag morgen even aan je huisarts te stellen.

 74. Anoniem 18 juni 2016 om 19:17 - Antwoorden

  Hoi ik ben een meisje van 14
  En ik ben in januarie ongesteld gewordwn en nu in juni en ik het nkg steeds niet geworden. Ik heb ook last van jeuk enso en witte afscheiding. Ik heb ook stress thuis enso. Misschien kan ik ook kngezonde leefstyle hebben maar kan het ook dat ik hierdoor niet ongesteld ben geworden ? Ik ben bang dat ik nooit ongesteld word en geen kinderen kan krijgen. Ik wil ook niet naar de doker want het is een man en hij hoeft mij niet naakt te zien. Me ouders weten het ook niet want ik schaam me ervoor en me ouders zien me ook naakt ofsoiets.

  • Team OptimaleGezondheid 21 juni 2016 om 13:43 - Antwoorden

   Voor wat betreft het ongesteld worden, moet je gewoon geduld hebben. Je bent pas 14. Je ongesteldheid begint nu op gang te komen, maar kan in het begin heel onregelmatig zijn.
   Voor wat betreft de afscheiding, is het toch belangrijk om er met je ouders over te praten. Ik begrijp dat je je hierover schaamt, maar ook je ouders zijn jong geweest. Ze hebben hetzelfde meegemaakt als wat jij nu doormaakt.
   En als je naar een dokter gaat, kun je ook vragen om een vrouwelijke dokter.

   Heel veel succes en sterkte!

 75. Anoniem 2 augustus 2016 om 22:39 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik heb last van jeuk bij mijn schaam lippen. Het jeukt het meeste aan het einde dus richting m'n billen. Ik heb nog nooit seks gehad maar ik ben wel ongesteld. Kan het te maken hebben met dat m'n schaam haar te lang is? En kan ik hier iets aan doen zonder medische producten?

  • Team OptimaleGezondheid 3 augustus 2016 om 18:04 - Antwoorden

   De jeuk kan in principe niets te maken hebben met je schaamhaar. Tenminste, als je regelmatig onder de douche stapt.
   Waar de jeuk dan wel vandaan komt, kan ik je helaas niet zeggen. Zie je vreemde plekjes op of rond je schaamlippen?
   Wellicht een idee om hier met je moeder over te praten?

 76. Ano 25 augustus 2016 om 04:57 - Antwoorden

  Hoi,
  Ik heb (waarschijnlijk) last van een schimmelinfectie, heb een heel brandend/jeukend gevoel. Ik heb er geen moeite mee om een afspraak te maken met de huisarts maar zou graag willen weten wat ik tegen de irritatie kan doen. Ik lig er namelijk al 2 nachten wakker van, maar moet wel gewoon naar school. Is er iets waarmee ik de irritatie misschien tijdelijk kan verlichten wat te verkrijgen is voor een 15-jarige?

  Zsm iets gezocht..

  • Team OptimaleGezondheid 29 augustus 2016 om 22:50 - Antwoorden

   Hoe jammer het ook voor je is: Je kunt die schimmelinfectie niet 'even' verlichten. het beste is om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan voor een correcte diagnose en medicatie. Alleen op deze manier ben je er zo snel mogelijk van verlost.
   Als je de eventuele schimmelinfectie niet behandeld, zal het alleen maar erger worden.

   Ik wens je heel veel succes. Als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag van je!

 77. Anoniem 28 augustus 2016 om 07:39 - Antwoorden

  Hallo,

  Ik heb een verdacht dat ik een vaginale schimmelinfektie heb (ik heb er al eens een gehad) . Maar ik heb een probleem, want het is vandaag zondag en volgende week ga ik de hele week met de klas van school naar berlijn, oftewel ik kan niet naar een arts gaan. Hoe kan ik die jeuk een beetje tegenhouden, zodat ik op mn schoolreisje toch nog plezier kan hebben? Het zou fijn zijn als u mij eeen email erover zou kunnen sturen 🙂
  Alvast bedankt.

  • Team OptimaleGezondheid 29 augustus 2016 om 22:56 - Antwoorden

   Als je volgende week weggaat naar Berlijn, dan is het zaak om NU een afspraak te maken met je huisarts voor een oplossing zodat je volgende week gewoon plezier kunt hebben. De jeuk tegenhouden is niet verstandig, want dat lost de schimmelinfectie niet op. En een onbehandelde schimmelinfectie zal alleen maar zorgen voor meer problemen.
   Morgen direct bellen voor een afspraak, is het beste advies wat ik je kan geven.

   Heel veel succes. Hou je me op de hoogte?
   En als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag van je.

 78. Laila 22 oktober 2016 om 00:34 - Antwoorden

  Zou ik ook het stappenplan mogen ontvangen? Bijvoorbaat dank

  Gr. Laila

 79. Adriana 12 oktober 2018 om 21:35 - Antwoorden

  Ik zie dat dit reacties al uit 2016 zijn.
  Toch wil ik nog even laten weten, dat ik na ongeveer veertig jaar regelmatig een candida infectie te hebben gehad, deze plotseling over is.
  Ik heb van een vriendin een soort "KEFIR" plantje gekregen.
  Kefir is een " hompje" bacteriën, die je moet vermengen met een paar glazen melk in een weckfles bijvoorbeeld.
  Een nacht laten staan en dan krijg je een soort karnemelk/yoghurt idee.
  Sinds ik dit iedere dag drink heb ik geen last meer van schimmel infecties.
  ( Mijn man gebruikt het ook, hij is diabeet, misschien infecteerde hij mij ....)

  Heb gegoogled op " KEFIR" en de bacterie schijnt zich te voeden met candida......
  Het is uitstekend voor de darmen en mijn tekort aan B12 is ook over.
  ( Het lijkt of ik reclame maak...maar U kunt zich voorstellen hoe blij ik ben, na jaren diflucan te hebben geslikt.)

  De KEFIR raakt nooit op, want vermenigvuldigd zick.....er komen steeds nieuwe brokjes, die ik zo nu en dan weggeeft!!

  • Team OptimaleGezondheid 15 november 2018 om 07:20 - Antwoorden

   Ik ken het systeem, Adriana. De beste probiotica die je je maar voor kunt stellen!

   Zijn er meer mensen die dit gebruiken?

Reactie achterlaten