Alles over een vaginale schimmelinfectie

vaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, is een aandoening wat voor veel vrouwen erg bekend voor zal komen. Dat is ook geen wonder, want nagenoeg alle vrouwen hebben hier ooit eens mee te maken gehad, of zullen er mee te maken krijgen.

In dit artikel leg ik je alles uit over schimmelinfecties, met name de oorzaken en de symptomen.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is een gevolg van een overmatige groei van een gist (een soort schimmel) en kan overal in het lichaam voorkomen. Candidiasis is veruit de meest voorkomende vorm van deze infectie. Er zijn meer dan 20 soorten Candida en de meest voorkomende is Candida Albicans. Deze schimmels leven op alle oppervlakken van ons lichaam. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze zo talrijk worden dat ze infecties veroorzaken, in het bijzonder op warme en vochtige gebieden. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn vaginale schimmelinfecties, spruw (infectie van weefsels in de mondholte), de huid zoals luieruitslag, onder grote borsten en nagelbed infecties.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Hoe weet je nu of je vagina getroffen is door een schimmelinfectie en niet door iets anders? Het is verstandig om naar een arts te gaan om het de eerste keer gediagnosticeerd te krijgen en als je dan eenmaal weet wat hoe het voelt en wat het is kun je de volgende keer zelf adequaat reageren.

Helaas denken vrouwen steeds vaker dat ze last hebben van schimmelinfecties terwijl ze echt iets anders hebben. Dit is een slechte zaak omdat je een ernstig probleem zou kunnen hebben dat erger wordt als het niet wordt behandeld en zeker niet zal overgaan met behandelingen voor een schimmelinfectie. Ook kun je resistent raken voor de behandeling en dat is knap vervelend want als je dan wel een schimmelinfectie hebt gaat die bijna niet meer over.

Een arts kan met zekerheid zeggen of je een infectie hebt door het nemen van een uitstrijkje en dit onder de microscoop te onderzoeken. De meesten van ons kunnen dit natuurlijk thuis niet, maar soms kun je aan de geur of aan hoe het er uitziet wel weten dat je een schimmelinfectie hebt. Als je symptomen niet overeenkomen met deze lijst of als je het niet helemaal zeker weet probeer dan toch een arts te raadplegen:

  • Intense jeuk en een branderig gevoel in je vagina en vulva. Deze jeuk is niet altijd aanwezig, maar kan echt zo erg zijn dat je nauwelijks kunt lopen, laat staan op de fiets kunt springen om naar de apotheek of de arts te gaan om het behandeld te krijgen.
  • Plakkerig, klonterig vervelend wit spul. De meeste medische beschrijvingen vergelijken het met ricotta kaas, maar het kan variëren van dik en niet klonterig tot lichtgeel en dun en helder.
  • Ruikt naar brood of bier. In feite ruikt het vrijwel precies zoals gist, hoewel de gist die gebruikt wordt bij het brouwen en het bakken een heel ander soort gist is (saccharomyces cerevisiae). Geen andere bacterië ruikt op deze manier dus is het een prima diagnose.

Tot slot wil ik erop wijzen dat een schimmelinfectie er niet toe zal leiden dat je niet ongesteld wordt.

Gecompliceerde schimmelinfectie

Je kunt een gecompliceerde schimmelinfectie hebben als:

  • Je ernstige symptomen hebt, zoals een uitgebreide roodheid, zwelling en jeuk die leiden tot scheurtjes of barstjes (kloven) of zweren;
  • Vier of meer schimmelinfecties in een jaar hebt;
  • Jouw infectie door een type andere candida dan candida albicans wordt veroorzaakt;
  • Zwanger bent;
  • Onbeheerde diabetes hebt;
  • Jouw immuunsysteem door bepaalde medicijnen of aandoeningen zoals een HIV-infectie is verzwakt;

De mogelijke oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Er zijn twee redenen waarom je eerst iets zou moeten leren over de oorzaken van vaginale schimmelinfecties.

  • Ten eerste, als je terugkerende schimmelinfecties hebt dan kun je erachter komen wat het veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen in plaats van alleen maar bezig te zijn om de schimmel te doden als het toeslaat.
  • Ten tweede, als je weet wat voor soort zaken ertoe leiden dat je schimmelinfecties krijgt kun je alert op de symptomen letten en hen vroeg met bijvoorbeeld huismiddeltjes aanpakken in plaats van je lichaam steeds vol te pompen met medicijnen.

Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door Candida Albicans die samen met een aantal soorten bacteriën gewoonlijk in relatief kleine hoeveelheden in en rond je intieme delen aanwezig zijn. Soms vermenigvuldigen de schimmels zich te snel waardoor er een volwaardige infectie, of, in de terminologie van de medische wereld, candidiasis ontstaat. Dit kan het gevolg zijn van een verandering van de vaginale flora, een verwonding, seksuele overdracht of HIV.

Veel voorkomende verstoringen die schimmels bevorderen zijn onder meer een verhoogde pH, meer warmte en vocht, allergische reacties, verhoogde niveaus van suiker, hormonale problemen en een vermindering van de populaties van bacteriën die normaal aanwezig zijn.

Er zijn een aantal zaken verantwoordelijk voor het ontstaan van een schimmelinfectie:

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 1: Antibiotica

Antibiotica is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van vaginale schimmelinfecties bij vrouwen in Europa en zijn een goed voorbeeld van het belangrijke principe dat door het gebruik van technologie om problemen op te lossen, we weer andere en nieuwe problemen creëren. Stel je voor dat je een antibioticum neemt om een eenvoudige sinus-infectie te genezen. Het antibioticum doodt de ongewenste bacteriën in je sinussen maar zal ook de "goede" bacteriën in je vagina en darmflora doden wat voor een verstoring van het vaginale ecosysteem zorgt en waardoor de schimmel het dan overneemt.

vaginale schimmelinfectie

Antibacteriële deodorant of zeep kunnen hetzelfde effect veroorzaken. De meeste vrouwen hebben met slechts een paar soorten antibiotica, of bij een langdurige behandeling met antibiotica in het algemeen, problemen. Anderen krijgen elke keer dat ze antibiotica gebruiken schimmelinfecties. Helaas ken ik geen manier om een antibiotica-geïnduceerde infectie te voorkomen; probeer om het te behandelen zodra het begint.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 2: Kleding

Vervelende schimmels gedijen in niet katoenen, strakke of vuile kleren die warmte en vocht vasthouden. Het is absoluut het beste om een rok zonder ondergoed of panty's te dragen. Als je ooit al een drang had om van die sexy kousen te dragen maar dat nooit durfde is hier het excuus om het snel te gaan doen.

En als je wel gewoon ondergoed wilt blijven dragen is je veiligste inzet ongebleekte, ongeverfde onderbroeken van katoenen en ademende kleding. Het is een goed idee om je onderbroek iedere dag regelmatig te verschonen.

Als het mogelijk is kun je tijdens het slapen beter je ondergoed uitdoen; als je je ondergoed wel aanhoudt trek dan een schoon setje aan.

Schimmel kan in je ondergoed leven dus zorg ervoor dat je het goed wast, vooral tijdens en na een schimmelinfectie. Sommige wetenschappers adviseren dat, wanneer je een schimmelinfectie hebt, je je ondergoed heet moet wassen en ook nog eens heet moet strijken.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 3: Chemicaliën

Chemicaliën, zoals inkt, kleurstoffen en parfums kunnen de balans in je kruis verstoren of leiden tot allergische reacties die weer leiden tot schimmelinfecties. Het klassieke voorbeeld zijn de commerciële intieme douches die geen voordelen hebben en zeker schadelijk voor het vaginale milieu en je gezondheid zijn. Daar bovenop komt nog eens dat zepen niet alleen bijdragen aan de afbreuk van het vaginale milieu maar ook je slijmvliezen kunnen beschadigen.

Je moet nooit zeep in je kruis gebruiken. Maar er zijn ook andere minder voor de hand liggende bronnen van vervelende chemicaliën. Ik heb bijvoorbeeld ernstige problemen met vervelend geparfumeerd wc-papier. Als je denkt dat jij dit probleem ook hebt probeer dan eens het ongeparfumeerde, ongeverfd toiletpapier. Of nog beter maak gebruik van een gerecycleerd, ongebleekt eco-merk.

Ook een aantal wasmiddelen en wasverzachters bevatten allergenen kleurstoffen en parfums. Nogmaals, probeer een eco-merk of iets dergelijks, of geur-vrije wasmiddelen. Additieven in badschuim en badzout, geparfumeerde tampons of maandverband, of intieme deodorant sprays kunnen op dezelfde manier tot schimmelinfecties leiden.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 4: Condooms

Deze onverwachte boosdoener kan schimmelinfecties op twee verschillende manieren bevorderen.

  • Enerzijds zijn veel condooms verpakt met een glijmiddel dat nonoxynol-9 bevat, een spermicide dat het HIV-virus kan doden. Laatst kreeg ik een e-mail van een lezer, waarin ze zei dat ze al jaren steeds weer een schimmelinfectie kreeg, nadat ze in contact was gekomen met een condoom met de nonoxynol-9.

Zowaar hebben verscheidene studies nu aangetoond dat nonoxynol-9 is verbonden met schimmelinfecties. Als je vermoedt dat dit ook jouw probleem is probeer dan een condoom dat geen zaaddodend glijmiddel bevat en gebruik een ander zaaddodend middel of extra bescherming.

  • Anderzijds kunnen condooms ook leiden tot schimmelinfecties als je allergisch bent voor latex, hoewel dit minder vaak voorkomt. Als dit het geval is geef de hoop dan niet op en blijf veilig vrijen. Misschien kun je een aantal van de nieuwere latex vrije (vaak polyurethaan) condooms voor mannen of vrouwen proberen.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 5: Dieet

Sommige mensen zeggen dat het elimineren van gist bevattende voedingsmiddelen helpt bij het verminderen van de intensiteit of de frequentie van vaginale schimmelinfecties. Ik begrijp niet hoe dit kan want het soort gist dat in voedingsmiddelen zoals brood of bier zit is totaal anders dan de gist in je vagina. Maar toch het kan geen kwaad en het zou kunnen helpen.

Ook veel mensen geloven dat een hoog niveau van suiker in je dieet kan bijdragen aan schimmelinfecties, vermoedelijk omdat er dan meer suiker in je urine zit, waardoor de schimmel meer gevoed wordt. Ik zie niet in hoe dit een gezond persoon zou moeten treffen, maar als je denkt dat jij dit probleem hebt, verminder dan je inname van suiker en verminder ook je alcoholgebruik. Het is duidelijk dat vrouwen met een slecht gecontroleerde diabetes frequenter schimmelinfecties krijgen en dit is waarschijnlijk omwille van de suiker in de urine.

Als je vaak schimmelinfecties hebt en last hebt van andere symptomen van diabetes, zoals altijd dorst en vaak plassen ga dan naar een dokter. Tot slot er zijn ook mensen die beweren dat cafeïne een factor kan zijn. Ik zelf zie het verband niet en ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder cafeïne, maar het is natuurlijk aan jou.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 6: Hormonen

Hormonen, zowel natuurlijke als kunstmatig ingebrachte, kunnen schimmel beïnvloeden. Zwangere vrouwen zijn bijzonder gevoelig voor schimmelinfecties. Veel vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken ervaren ook regelmatig schimmelinfecties omdat hun hormoonspiegels schommelen. Veel vrouwen die de pil gebruiken, krijgen iedere maand, vlak voor de menstruatie, een schimmelinfectie.

Of je nu wel of niet aan de pil bent, schimmels in het algemeen houden niet van de pH van menstruatiebloed en daarom zullen schimmelinfecties vaak weg gaan tijdens je menstruatie. Maar helaas kan de schimmel wel net zo snel weer toeslaan als je menstruatie voorbij is. Ook kunnen steroïden die worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen zoals artritis, astma of lupus bijdragen aan schimmelinfecties.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 7: Verwonding

Een verwonding aan de vulva of vaginale membranen kan leiden tot een infectie. Dit is bijna altijd te wijten aan te veel wrijving terwijl het gebied niet vochtig is. Met andere woorden, als jij of iemand anders iets in je vagina stopt of tegen je kruis wrijft zorg er dan voor dat je echt nat bent.

En als je zelf niet nat genoeg bent maak dan slim gebruik van bijvoorbeeld een glijmiddel maar let wel op als je condooms gebruikt: op olie gebaseerde producten, zoals vaseline, breken latex af; en zelfs niet-vette handcrèmes bevatten kleurstoffen en parfums die schimmelinfecties kunnen veroorzaken!

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 8: Seksuele overdracht

Candida kan door direct contact tussen mensen worden overgedragen en is dus in feite een seksueel overdraagbare ziekte. Lesbische partners zijn bijzonder gevoelig voor het overdragen van schimmelinfecties, dus als jij of je geliefde een actieve infectie heeft moet je extra voorzichtig zijn en aan veilige seks doen: was je handen na het aanraken van je eigen kruis en dat van je partner en houd je seksspeeltjes schoon.

En je moet weten dat ook mannen schimmelinfecties kunnen krijgen en dat dit vaak zonder duidelijke symptomen is. Het kan gebeuren dat een geïnfecteerde vrouw die onbeschermde seks heeft haar minnaar infecteert, haar eigen infectie behandeld en dan opnieuw geïnfecteerd raakt als ze weer seks met hem heeft. Als je denkt dat je mannelijke geliefde misschien een schimmelinfectie heeft dring dan aan op een behandeling en zorg ervoor dat jullie veilig vrijen in ieder geval totdat jullie beiden zeker weten dat de infecties zijn verdwenen.

Oorzaak vaginale schimmelinfectie # 9: Verzwakt immuunsysteem

Vrouwen met een gecompromitteerd immuunsysteem als gevolg van HIV of de ziekte van Lyme zijn zeer gevoelig voor het krijgen van schimmelinfecties. Naast vaginale schimmelinfecties zijn ze ook bijzonder gevoelig voor het krijgen van spruw, een schimmelinfectie in de keel, slokdarm of andere schimmelinfecties.

Risico verhogende factoren

Factoren die het risico op het ontwikkelen van een gistinfectie verhogen omvatten:

  • Gebruik van antibiotica. Schimmelinfecties komen vaak voor bij vrouwen die antibiotica innemen. Breedspectrum antibiotica, die een reeks van bacteriën doden, doden ook de gezonde bacteriën in je vagina, wat leidt tot overgroei van schimmelorganismen.
  • Verhoogd oestrogeengehalte. Schimmelinfecties komen vaker voor bij vrouwen met een verhoogd oestrogeen niveau. Dit kunnen zwangere vrouwen zijn of degenen die hoge doses oestrogeenpillen of een oestrogeen hormoon therapie volgen.
  • Ongecontroleerde diabetes. Vrouwen met diabetes, die slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegels hebben, lopen meer risico op schimmelinfecties dan vrouwen met goed gecontroleerde diabetes.
  • Verslechterd immuunsysteem. Vrouwen met een lagere immuniteit - zoals bij corticosteroïdtherapie of een HIV-infectie - hebben meer kans op schimmelinfecties.
  • Seksuele activiteit. Hoewel schimmelinfecties niet worden beschouwd als seksueel overdraagbare infecties, kan seksueel contact de candida-schimmel verspreiden.

Wanneer moet je een arts bezoeken?

Maak een afspraak met je arts als:

  • Dit is de eerste keer is dat je symptomen van een schimmelinfectie hebt.
  • Je niet zeker bent of het een schimmelinfectie is.
  • De symptomen na een behandeling met schimmeldodende vaginale crèmes of zetpillen, die je bij de drogist of apotheek hebt gekocht, niet verdwijnen.
  • Als je andere symptomen ontwikkelt.

Als je ooit in het verleden bent behandeld voor een schimmelinfectie, kan je arts het niet verstandig vinden om een behandeling via de telefoon voor te schrijven. Je zult waarschijnlijk je huisarts of een gynaecoloog moeten bezoeken om je aandoening te behandelen.

Wat kun je doen als voorbereiding?

Hier vind je informatie om je te helpen voorbereiden op jouw afspraak, zodat je weet wat je van je arts kunt verwachten.

  • Maak een lijst van eventuele symptomen die je hebt gehad en voor hoe lang.
  • Bekijk belangrijke medische informatie, inclusief eventuele andere condities waarvoor je wordt behandeld en de namen van medicijnen, vitaminen of supplementen die je gebruikt.
  • Vermijd het gebruik van tampons of douchen voor je afspraak, zodat je arts kan beoordelen welke vaginale afscheiding je hebt.
  • Maak een lijst met vragen om aan je arts te vragen, met de belangrijkste vragen eerst, omdat de tijd meestal (té) kort is.

Voor een schimmelinfectie zijn hier enkele fundamentele vragen die je je arts kunt stellen:

  • Hoe kan ik schimmelinfecties voorkomen?
  • Op welke tekenen en symptomen moet ik letten?
  • Moet ik medicijnen innemen?
  • Moet mijn partner ook getest of behandeld worden?
  • Zijn er speciale instructies voor het innemen van het medicijn?
  • Zijn er medicijnen zonder recept die mijn aandoening kunnen behandelen?
  • Wat kan ik doen als mijn symptomen na de behandeling weer terugkomen?

Aarzel niet om tijdens je afspraak ook andere vragen te stellen, als je die hebt.

Wat kun je verwachten van je arts

Je arts zal je waarschijnlijk een aantal vragen stellen, zoals:

  • Welke vaginale symptomen heb je?
  • Merk je een sterke vaginale geur op?
  • Hoe lang heb je deze symptomen al?
  • Ben je ooit behandeld voor een vaginale infectie?
  • Heb je geprobeerd om met bepaalde producten de aandoening te behandelen?
  • Heb je onlangs antibiotica gebruikt?
  • Ben je seksueel actief?
  • Ben je zwanger?
  • Gebruik je geurige zeep of ga je weleens in een bubbelbad?
  • Gebruik je een interne douche of gebruik je een vrouwelijke hygiëne spray?
  • Welke medicijnen of vitamine supplementen gebruik je regelmatig?

Onderzoeken en diagnose

Om een ​​schimmelinfectie te diagnosticeren kan je arts:

  • Vragen stellen over je medische geschiedenis. Dit kan onder meer informatie verzamelen zijn over vaginale infecties of seksueel overdraagbare infecties in het verleden.
  • Een inwendig onderzoek doen. Jouw externe genitaliën onderzoeken op tekenen van infectie. Vervolgens plaatst je arts een instrument (speculum) in je vagina om de vaginawanden open te houden om de vagina en de cervix te kunnen onderzoeken.
  • Een uitstrijkje nemen om de vaginale afscheiding te onderzoeken. Jouw arts kan een beetje van vaginale afscheiding voor onderzoek sturen om het type schimmel, die de schimmelinfectie veroorzaakt, te bepalen. Je arts kan mogelijk een effectievere behandeling voor recidiverende schimmelinfecties voorschrijven door het type schimmel, die de infecties veroorzaakt, te identificeren.

Behandelingen en medicijnen vaginale schimmelinfectie

De behandeling van een schimmelinfectie hangt af of je een ongecompliceerde of gecompliceerde infectie hebt.

Ongecompliceerde schimmelinfectie

Voor milde tot matige symptomen en als de schinmmelinfecties bijna nooit voorkomen, kan je arts je het volgende aanraden:

  • Korte-termijn vaginale therapie. Antischimmel medicijnen zijn beschikbaar als crèmes, zalven, tabletten en zetpillen. Een antischimmel kuur die één, drie of zeven dagen duurt, zal meestal de schimmelinfectie verwijderen. Een aantal medicijnen blijkt effectief te zijn, waaronder butoconazol (Gynazole-1), clotrimazol (Gyne-Lotrimin), miconazol (Monistat 3) en terconazol (Terazol 3). Sommige van deze zijn alleen beschikbaar op recept, terwijl andere beschikbaar zijn bij de drogist. Bijwerkingen kunnen een licht brandend gevoel of irritatie bij het aanbrengen zijn. Je moet wellicht ook een alternatieve vorm van geboortebeperking gebruiken. Omdat de zetpillen en crèmes op olie zijn gebaseerd, kunnen ze latex condomen en pesarium’s aantasten.
  • Eenmalige orale medicatie. Je arts kan je een eenmalige enkele orale dosis van het antischimmel medicijn fluconazol (Diflucan) voorschrijven. Of je kunt twee enkele doses verdeeld over drie dagen innemen om ernstige symptomen te beheren.
  • Behandeling zonder recept. Vaginale antischimmel zetpillen en crèmes die zonder recept verkrijgbaar zijn, zijn effectief voor veel vrouwen en dit zijn ook veilige keuzes tijdens de zwangerschap. De behandeling duurt meestal drie tot zeven dagen.

Maak een vervolgafspraak met je arts als de symptomen na de behandeling niet verdwijnen of als ze binnen twee maanden na de behandeling terugkomen.

Gecompliceerde schimmelinfectie

Behandeling voor een gecompliceerd schimmelinfectie kan omvatten:

  • Lange termijn vaginale therapie. Een behandelingsschema met azolen medicijnen voor 7 tot 14 dagen kan met succes een schimmelinfectie verwijderen. Medicatie is meestal vaginale crème, zalf, tablet of zetpillen.
  • Multidosis orale medicatie. Je arts kan twee of drie doses fluconazol voorschrijven, die oraal in plaats van als vaginale therapie worden ingenomen. Deze therapie wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.
  • Onderhoudsplan. Bij terugkerende schimmelinfecties kan je arts medicatie aanbevelen om overgroei van schimmel en toekomstige infecties te voorkomen. Onderhoudstherapie begint nadat een schimmelinfectie met de behandeling is verwijderd. Mogelijk heb je, voordat je met de onderhoudstherapie begint, een langere behandeling van maximaal 14 dagen nodig om de schimmelinfectie te verwijderen. Therapieën kunnen eenmaal per week gedurende zes maanden een kuur van orale fluconazol tabletten bevatten. Sommige artsen schrijven een vaginale zetpil zoals clotrimazol voor, die één keer per week in plaats van een orale medicatie wordt gebruikt.

Jouw sekspartner zal waarschijnlijk niet hoeven te worden behandeld voor een schimmelinfectie. Als je vaker schimmelinfecties hebt, kan je arts je aanbevelen om je partner te behandelen, als je partner ook de symptomen van een genitale schimmelinfectie (balanitis) heeft of de arts kan aanbevelen om condooms tijdens de seks te gebruiken.

Hoewel er enkele onderzoeken over alternatieve therapieën voor schimmelinfecties zijn gedaan, zijn er voordat deskundigen aanbevelingen kunnen doen goed ontworpen en gecontroleerde proeven nodig om deze therapieën te onderzoeken.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Boorzuur - een vaginale zetpil beschikbaar op recept - kan worden overwogen om te helpen bij het behandelen van chronische, minder voorkomende stammen van candida en candida die resistent zijn tegen azolen medicijnen. De behandeling is alleen vaginaal en wordt twee keer per dag gedurende twee weken toegepast. Boorzuur kan echter je huid irriteren en kan, vooral bij kinderen, fataal zijn als het per ongeluk ingenomen wordt.
  • Yoghurt. Sommige vrouwen vinden voor de symptomen van de schimmelinfectie baat bij het eten of het vaginaal toepassen van yoghurt en er zijn een aantal bewijzen om dit te ondersteunen. Uit sommige onderzoeken bleek dat yoghurt effectiever was dan het placebo of vaginaal toegepaste clotrimazol. Het verschil was echter heel klein.

Andere vaginale infecties leren herkennen

Er zijn naast schimmel nog andere aandoeningen die soms je vagina kunnen infecteren en het is nuttig om de symptomen van elk van hen te weten zodat je echt zeker van je zaak bent, voordat je met de behandeling van een schimmelinfectie begint als je niets anders onder de leden hebt:

  • Een bacteriële infectie van de vagina kan veel weg hebben van een schimmelinfectie en vaak zal het vulva gebied jeuken of pijnlijk aanvoelen. In tegenstelling tot een schimmelinfectie kan de afscheiding donker geel, groen of bruin zijn. En het zal niet zoals brood ruiken: het kan zoals vis of iets wat rot is ruiken, vooral nadat je seks hebt gehad. Als je denkt dat je een bacteriële infectie hebt of als je het niet zeker weet bezoek dan altijd even een arts. De belangrijkste behandeling die zal worden voorgeschreven is antibiotica.
  • Urineweginfecties zijn het gevolg van bacteriën die de urethra of de vagina infecteren. Een urineweginfectie kan vrij gemakkelijk te onderscheiden zijn van een vaginale infectie door een groot aantal symptomen, waaronder pijn of een branderig gevoel bij het plassen, bloed of slijm in de urine, vaak urineren, pijn of druk in rug of de onderbuik en koorts of rillingen die alle kenmerkend zijn voor een urineweginfectie maar niet voor schimmelinfecties. Als je denkt dat je een urineweginfectie hebt ga dan niet lopen prutsen: bezoek meteen een arts omdat de infectie zich kan uitbreiden naar de blaas, waardoor er schade aan de nieren kan ontstaan.
  • Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet die zowel de vagina als de urinewegen kan infecteren en dit wordt voornamelijk seksueel overgedragen. Als je een trichomonas infectie hebt kan je kruis jeuken of pijnlijk zijn, kan het pijn doen om te plassen, kan vrijen pijnlijk zijn en af en toe kun je pijn in je onderbuik hebben.

Het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie

Hoe kun je schimmelinfecties verminderen?

  • Draag katoenen ondergoed en loszittende broeken of rokjes.
  • Vermijd strak ondergoed of pantys.
  • Doe onmiddellijk natte kleding, zoals badpakken of trainingskleding, uit.
  • Blijf uit bubbelbaden en zeer hete baden.
  • Vermijd onnodig gebruik van antibiotica, zoals bij een verkoudheid of andere virale infecties.

Tot slot…

Ik heb het al eerder in het artikel gezegd dat het belangrijk is om goed de symptomen van een schimmelinfectie te herkennen. Als je de symptomen niet herkent, kan het een andere aandoening. In dat geval kan een behandeling meer kwaad dan goed doen.

Mocht je twijfelen, ga dan naar een huisarts voor een correcte diagnose. Daarna ben je beter in staat om zelf de symptomen van een vaginale schimmelinfectie te herkennen.

Heb jij regelmatig last van een vaginale schimmelinfectie, en ben je het helemaal zat? Wil jij een natuurlijke oplossing om snel e effectief van die vervelende aandoening af te komen?

Download dan nu, helemaal gratis, mijn eBook “Weg met schimmelinfectie”. Deze staat boordevol tips en adviezen om op een natuurlijke manier je vaginale schimmelinfectie te bestrijden.

Het eBook “Weg met schimmelinfectie” kun je hier GRATIS downloaden. >>>

Bronnen

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/06/10/holistic-treatment-for-candida-infection.aspx

www.onegreenplanet.org/natural-health/how-to-treat-chronic-yeast-overgrowth-with-apple-cider-vinegar/

www.life-saving-naturalcures-and-naturalremedies.com/natural-remedy-for-yeast-infection.html

www.naturalhealth365.com/candida-antifungal-herbs-1062.html/

www.candidacounsel.com/home-remedies-for-yeast-infections.html

www.rihlp.org/candida-treatment-natural-home-remedies/

www.rapidhomeremedies.com/remedies-for-candida.html