• digestieve gezondheid verssterken

Verbeter je digestieve gezondheid deel 3

2017-03-02T13:55:34+01:00augustus 15th, 2012|Spijsverteringsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Klik hieronder om deel 2 te lezen

Verbeter je digestieve gezondheid deel 2

Voedingsvezels

Naast gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica kun je ook maag- en darmklachten verhelpen met voedingsvezels! Voedingsvezel is een nutritionele term die vaak gebruikt wordt in voeding, maar wat zijn vezels precies?

De algemene term vezel omvat zowel verteerbare en onverteerbare vezels en maakt geen onderscheid tussen de hoeveelheid energie die ze kunnen ontlenen.Anders gezegd, vezels beschrijven losse structurele koolhydraten. Een plant bestaat uit cellen en elke cel heeft een celwand met structurele koolhydraten. De celwanden worden structureel genoemd want ze geven de cel vorm en sterkte. De inhoud van de cel zijn meestal niet-structurele koolhydraten.Onverteerbare vezels worden ook gevonden in celwanden. Deze kunnen niet worden uitgesplitst naar de microbiële populatie en hebben geen voedingswaarde, behalve als laxeermiddel om de progressie van het verteerd materiaal te helpen.

In het algemeen heeft een stijver of meer starre plant, veel onverteerbare vezels. Bijvoorbeeld, de sterke stengels van luzerne planten zijn hoog in onverteerbare vezel, terwijl het zachte buigzame blad rijk is aan verteerbare vezels. Als je de figuur even heb ik even onderscheid gemaakt in de praktijk tussen beide soorten vezels.

Digestieve enzymen

De meeste mensen denken aan enzymen (als ze eraan denken) als ze een soort van spijsverteringsproblemen hebben. En, ja, het is waar dat mensen die lijden aan problemen met de spijsvertering  veel profijt hebben van het gebruik van verteringsenzymen supplementen. Maar als je denkt dat dit alles is waar enzymen goed voor zijn, heb je het punt gemist.Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in levende organismen vergemakkelijken. In feite zijn ze verplicht voor elke chemische reactie die plaatsvindt in je lichaam. Al je cellen, organen, botten, spieren en weefsels worden gerund door enzymen.

Je spijsvertering, immuunsysteem, bloedsomloop, lever, nieren, milt en alvleesklier, evenals je vermogen om te zien, denken, voelen en ademen zijn allemaal afhankelijk van enzymen. Alle mineralen en vitaminen die je eet en alle hormonen die het lichaam produceert hebben enzymen nodig om optimaal te functioneren. In feite is iedere metabolische functie in je lichaam geregeld door enzymen. Je uithoudingsvermogen, je energie niveau, je vermogen om vitaminen en mineralen op te nemen, je immuunsysteem te gebruiken – alles is geregeld door enzymen.

Detox / ontgiften

Toxines in de darmen

Er zijn twee belangrijke redenen die bijdragen aan de vorming van toxinen in de darmen. Toxinevorming in de darmen kan ontstaan door het gebruik van overmatige hoeveelheden voedsel. Vele malen eten wij meer eten dan we nodig hebben, en de darmen zijn in staat om alleen de benodigde hoeveelheden voedsel te verteren binnen een bepaalde termijn. De voeding die overblijft is verspild en kan zich uiten in de vorming van toxines. Dit is één van de meest voorkomende redenen van toxinevormi