Spijsverteringsklachten

Laatste Update: 2 maart 2017

Verbeter je digestieve gezondheid deel 3

Klik hieronder om deel 2 te lezen

Verbeter je digestieve gezondheid deel 2

Voedingsvezels

Naast gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica kun je ook maag- en darmklachten verhelpen met voedingsvezels! Voedingsvezel is een nutritionele term die vaak gebruikt wordt in voeding, maar wat zijn vezels precies?

De algemene term vezel omvat zowel verteerbare en onverteerbare vezels en maakt geen onderscheid tussen de hoeveelheid energie die ze kunnen ontlenen.Anders gezegd, vezels beschrijven losse structurele koolhydraten. Een plant bestaat uit cellen en elke cel heeft een celwand met structurele koolhydraten. De celwanden worden structureel genoemd want ze geven de cel vorm en sterkte. De inhoud van de cel zijn meestal niet-structurele koolhydraten.Onverteerbare vezels worden ook gevonden in celwanden. Deze kunnen niet worden uitgesplitst naar de microbiële populatie en hebben geen voedingswaarde, behalve als laxeermiddel om de progressie van het verteerd materiaal te helpen.

In het algemeen heeft een stijver of meer starre plant, veel onverteerbare vezels. Bijvoorbeeld, de sterke stengels van luzerne planten zijn hoog in onverteerbare vezel, terwijl het zachte buigzame blad rijk is aan verteerbare vezels. Als je de figuur even heb ik even onderscheid gemaakt in de praktijk tussen beide soorten vezels.

Digestieve enzymen

De meeste mensen denken aan enzymen (als ze eraan denken) als ze een soort van spijsverteringsproblemen hebben. En, ja, het is waar dat mensen die lijden aan problemen met de spijsvertering  veel profijt hebben van het gebruik van verteringsenzymen supplementen. Maar als je denkt dat dit alles is waar enzymen goed voor zijn, heb je het punt gemist.Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in levende organismen vergemakkelijken. In feite zijn ze verplicht voor elke chemische reactie die plaatsvindt in je lichaam. Al je cellen, organen, botten, spieren en weefsels worden gerund door enzymen.

Je spijsvertering, immuunsysteem, bloedsomloop, lever, nieren, milt en alvleesklier, evenals je vermogen om te zien, denken, voelen en ademen zijn allemaal afhankelijk van enzymen. Alle mineralen en vitaminen die je eet en alle hormonen die het lichaam produceert hebben enzymen nodig om optimaal te functioneren. In feite is iedere metabolische functie in je lichaam geregeld door enzymen. Je uithoudingsvermogen, je energie niveau, je vermogen om vitaminen en mineralen op te nemen, je immuunsysteem te gebruiken – alles is geregeld door enzymen.

Detox / ontgiften

Toxines in de darmen

Er zijn twee belangrijke redenen die bijdragen aan de vorming van toxinen in de darmen. Toxinevorming in de darmen kan ontstaan door het gebruik van overmatige hoeveelheden voedsel. Vele malen eten wij meer eten dan we nodig hebben, en de darmen zijn in staat om alleen de benodigde hoeveelheden voedsel te verteren binnen een bepaalde termijn. De voeding die overblijft is verspild en kan zich uiten in de vorming van toxines. Dit is één van de meest voorkomende redenen van toxinevorming in de darmen. Een andere reden voor de vorming van toxines in de darmen kan een ongepast dieet zijn.Zodra de toxines gevormd zijn, worden zij op hun beurt gefermenteerd en veroorzaken een toename van het aantal bacteriën in de darmen. Aanwezigheid van grote hoeveelheden bacteriën in de darm kan leiden tot darmklachten. De beste manier om de vorming van toxines in de darmen te voorkomen is een dieet volgen dat ervoor zorgt dat er geen toxinevorming mogelijk is. Een dergelijk dieet bestaat  doorgaans uit voedingsproducten die vegetarisch zijn.

Lichamelijke beweging

Bevorderen van de stoelgang

Oefening helpt je lichaam er beter uitzien, je gaat je beter voelen en je lichaam gaat beter functioneren. Terwijl dat misschien geen verrassend nieuws is , ben je misschien verbaasd om te ontdekken dat regelmatige lichaamsbeweging zelfs je darmfunctie beïnvloedt. Oefening houdt je fit, onderhoudt je gewicht en weert een aantal ziekten, maar regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijke manier om de darmen een handje te helpen en constipatie te voorkomen het promoot ook de activiteit in het spijsverteringskanaal.

Gebrek aan lichamelijke activiteit kan dus bijdragen aan constipatie, omdat als je heel de tijd zit of ligt de spijsvertering vertraagt, dat wil zeggen dat ontlasting moeilijk zal worden, moeilijk passeert of helemaal niet. Als je vecht tegen constipatie, moet je regelmatige lichaamsbeweging in je dagschema inplannen. Als je al regelmatig beweegt, zal je merken dat je meer ontlasting hebt als je je oefening routine opbouwt waarop je spijsvertering reageert. De darmen reageren nog meer als je in een consistente oefening routine zit en deze uitoefent op hetzelfde tijdstip iedere dag.

Samenvatting

“verbeter je digestieve gezondheid”

Veel mensen hebben last van digestieve klachten, zoals maag- en darmklachten, prikkelbare darm, constipatie en meer!

De oorzaken van digestieve klachten zijn onder te verdelen in:

 • Genen
 • Voeding, stress
 • Alcohol, roken
 • Medicijnen
 • Ophoping gifstoffen
 • Weinig bewegen
 • Infecties


Het doel om van deze klachten en meer af te komen is door je spijsvertering de noodzakelijke brandstof te geven om sterker te worden:

Actieplan

 1. Vergeet niet om bij het opstaan elke dag voldoende water te drinken. Dit alleen is erg belangrijk voor je spijsvertering om toxines te verwijderen.
 2. Indien je geen last hebt van een lactose intolerantie, zorg ervoor dat je voldoende probiotica binnenkrijgt. Een goede stap om te beginnen is door elke dag een glas kefir te drinken of een schaaltje magere yoghurt met bijvoorbeeld havermout en lijnzaad.
 3. Verhoog de inname van volkoren producten vanwege de goede vezels! Vervang wit brood met een volkoren variant en vergeet niet om alle voedingsmiddelen zo vers mogelijk te halen.
 4. Net zo als vorige week, eet ook deze week tenminste één tot twee keer per week vis zoals  kabeljauw, tonijn of zalm. Als je een strak budget hebt is koolvis ook een goede optie. Als je niet van vis houdt, neem dan een goed omega 3 supplement of begin met het nemen van lijnzaad.
 5. Tenslotte, beweeg elke dag! Regelmatig bewegen is goed voor je immuunsysteem en gaat pijnklachten tegen. Als je het druk hebt maak dan ’s avonds een kleine wandeling van ongeveer een kwartier.


Er is genoeg te doen!
Zoals je kunt zien valt het best mee om je spijsvertering te verbeteren. Het zijn eerder een aantal proactieve stappen die je op dagelijkse basis zet om dat doel te bereiken!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share